Головред «Волинь-нова» вважає рішення Ковельської райради тиском і втручанням в діяльність газети

Головред «Волинь-нова» вважає рішення Ковельської райради тиском і втручанням в діяльність газети

28 Липня 2014
8592
28 Липня 2014
18:07

Головред «Волинь-нова» вважає рішення Ковельської райради тиском і втручанням в діяльність газети

8592
Головред «Волинь-нова» вважає рішення Ковельської райради тиском і втручанням в діяльність газети
Головред «Волинь-нова» вважає рішення Ковельської райради тиском і втручанням в діяльність газети

Головний редактор волинської обласної газети «Волинь-нова» Олександр Згоранець  (на фото) вважає звернення Ковельської районної ради до Волинської обласної ради, Волинської обласної державної адміністрації, районних та міських рад Волинської області, Національної спілки журналістів України щодо збереження посади власкора газети «Волинь-нова», яке було ухвалене депутатами на сесії Ковельської районної ради 25 липня, безпрецедентним втручанням в діяльність газети. Про це він заявив у коментарі «Детектор медіа».

 

«Рішення районних депутатів - це безпрецедентне втручання в господарську діяльність газети і тиск на неї. Раніше у 2004 році Партія регіонів хотіла закрити газету, і ось - нове віяння - змінити установчі документи редакції... Вважаємо, районна рада вийшла за межі своїх повноважень. Також вкрай обурливими є вимоги змінити установчі документи редакції, щоб посилити на неї вплив органів влади. Цього наш колектив не допустить», - сказав пан Згоранець.

 

Нагадаємо, головного редактора газети «Волинь-нова» депутати і громадськість Ковеля звинувачують в тому, що він хоче звільнити регіонального кореспондента Ярослава Гаврилюка. Питання навіть винесли на сесію Ковельської райради, запросивши на засідання і Олександра Згоранця. Головний редактор на сесію не приїхав, надіславши у відповідь депутатам листа.

 

За словами пана Згоранця, у редакції скорочуються всі посади власкорів. «Ми скорочуємо всі посади власкорів, а їх у нас залишилося дві, у зв'язку з виробничою необхідністю та потребою у фінансовій оптимізації. Натомість робимо ставку на розширення мережі позаштатних дописувачів. Скорочення штатів відбулось у повній відповідності зі Статутом редакції і дотриманням усіх вимог законодавства (за це одноголосно проголосували всі члени редколегії. Згоду на звільнення одноголосно дала і профспілка)», - зазначив він.

 

Він додав, що на сьогодні у штаті газети 40 працівників (двоє у декреті), з них 25 працюють на творчих посадах.

 

У своєму зверненні ковельські районні депутати просять Волинську обласну раду як співзасновника газети забезпечити скасування наказу про скорочення посади власкора у Ковелі та опублікування в найближчих номерах усіх цензурованих головним редактором і не друкованих статей Ярослава Гаврилюка. Для унеможливлення в подальшому використання публічного та підзвітного громаді Волині видання у власних або чиїхось вузьких інтересах депутати пропонують створити комісію за участю всіх співзасновників для вивчення даного питання і черговій сесії Волинської облради заслухати звіт головного редактора газети Олександра Згоранця з питань фінансової та журналістської діяльності. 

 

Пан Згоранець переконаний, що з боку обласної ради також недопустимий будь-який диктат чи втручання в роботу щодо тематики, форм і методів висвітлення тих чи інших питань, друкування окремих матеріалів.

 

«Співзасновниками газети «Волинь-нова» є трудовий колектив редакції і Волинська обласна рада. Згідно з нашим Статутом "Органами управління газети є головний редактор і редакційна колегія", "Голова обласної ради бере участь у виборах головного редактора» (має право на 1 голос). Цитую з Установчого договору між співзасновниками газети «Волинь-нова» - обласною радою і трудовим колективом редакції: "Обласна рада і трудовий колектив газети "Волинь-нова" будують свої стосунки на засадах партнерства, взаємоповаги і взаємодопомоги, дотримуючись основоположних конституційних гарантій на свободу слова, вільне вираження своїх поглядів і переконань. У цьому зв'язку недопустимий будь-який диктат чи втручання в роботу з боку обласної ради, що стосується тематики, форм і методів висвітлення тих чи інших питань, друкування окремих матеріалів. Редакція працює на принципах госпрозрахунку і самоокупності, сама формує свої фінанси. У свою чергу обласна рада визнає фінансову самостійність редакції і участі в розподілі її прибутків не бере», - заявив Згоранець.

 

На запитання «Детектор медіа», чи пропонувалася подальша співпрацю пану Гаврилюку на іншій посаді, чи в якості позаштатного автора, головний редактор відповів, що іншої вакантної посади у них немає. «Позаштатним автором може будь-яка людина, яка запропонує цікавий, актуальний матеріал. Власне в цьому і суть наших реорганізацій в роботі із дописувачами. Але, чесно кажучи, після того, як Гаврилюк організував численні перевірки редакції правоохоронними (та іншими органами) і веде відверту кампанію з дискредитації газети та її керівництва, у мене як головного редактора немає ніякого бажання пропонувати Гаврилюку ставати нашим позаштатником», - сказав він.

 

Олександр Згоранець відкидає всі звинувачення в цензурі. «У нас цензура тільки на журналістське кілерство і заангажованість», - сказав головний редактор.

 

Нагадаємо, 10 липня  місті Ковелі (Волинська область) пройшов мітинг протесту проти звільнення відомого журналіста, члена Національної Спілки журналістів України (НСЖУ) Ярослава Гаврилюка.

 

Учасники мітингу зібрались після оприлюдненої у ЗМІ інформації що редакція обласного газети «Волинь-нова» скорочує посаду власного кореспондента у Ковелі, і на підставі цього  власкор видання у Ковелі  Ярослав Гаврилюк буде звільнений.

 

«Детектор медіа»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8592
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Депутат Ковельської райради
3582 дн. тому
Заяву Я. Гаврилюка до Національної спілки журналістів України можна почитати тут: http://www.volynpost.com/blogs/1094-zaiava-do-nacionalnoi-spilky-zhurnalistiv-ukrainy
Депутат Ковельської райради
3582 дн. тому
Текст звернення Ковельської райради можна почитати тут: http://kovel-rayrada.gov.ua/activity/project/pro-zvernennya-kovelsko-rayonno-radi-do-volinsko-oblasno-radi-volinsko-oblasno-derz
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду