У Росії стверджують, що звинувачувана у смерті журналістів «Россия 1» льотчиця потрапила до РФ «за незрозумілих обставин»

У Росії стверджують, що звинувачувана у смерті журналістів «Россия 1» льотчиця потрапила до РФ «за незрозумілих обставин»

10 Липня 2014
8025
10 Липня 2014
19:30

У Росії стверджують, що звинувачувана у смерті журналістів «Россия 1» льотчиця потрапила до РФ «за незрозумілих обставин»

8025
У Росії стверджують, що звинувачувана у смерті журналістів «Россия 1» льотчиця потрапила до РФ «за незрозумілих обставин»
У Росії стверджують, що звинувачувана у смерті журналістів «Россия 1» льотчиця потрапила до РФ «за незрозумілих обставин»

У Міністерстві закордонних справ (МЗС) Росії заявили, що українська льотчиця Надія Савченко, яка перебувала в полоні у терористів на сході України, «за незрозумілих обставин» опинилася на території Росії і була передана російським слідчим. Водночас у російському МЗС стверджують, що правозастосування нібито дозволяє Росії судити на своїй території українську льотчицю. Про це 10 липня на брифінгу в Москві заявив офіційний представник МЗС РФ Олександр Лукашевич, повідомляє «Укрінформ».

 

«Надія Савченко за невідомих доки обставин самостійно перетнула українсько-російський кордон під виглядом біженки. Після встановлення особи Савченко була передана співробітникам Слідчого комітету Російської Федерації для проведення необхідних слідчих дій. Вона доставлена у Вороніж, де знаходиться в місцевому СІЗО», - сказав Олександр Лукашевич.

 

МЗС Росії також відкидає звинувачення у викраденні льотчиці з території України. Відповідаючи на питання, на якій підставі Надія Савченко була завезена на територію Росії та її, громадянку України, яку Кремль підозрює у скоєнні злочину на території України, тепер судить російський суд, Олександр Лукашевич відповів: «З приводу Савченко: я сказав, що ніхто її не вивозив. Вона опинилася на російській території у вигляді біженки. Тому це все вирішуватиметься у судовому порядку, враховуючи те, що вона опинилася на території Російської Федерації, і правозастосування нам дозволяє здійснювати судові дії на своїй території щодо громадян інших країн».

 

Водночас Президент України Петро Порошенко заявляє, що Надію Савченко було викрадено. 10 липня глава держави дав доручення змінити адвоката український льотчиці. Про це повідомив прес-секретар Президента Святослав Цеголко.  «Порошенко: Ніхто не має права викрадати українських громадян. За моїм дорученням у Надії Савченко буде новий адвокат», - написав Цеголко у себе в Twitter.

 

Нагадаємо, прокуратура Сватівського району Луганської області здійснює процесуальне керівництво у кримінальному провадженні, відкритому за фактом незаконного позбавлення волі штурмана-оператора гелікоптера Мі-24 та бомбардувальника Су-24 Надії Савченко, яка зараз перебуває під арешто у СІЗО міста Воронежа за звинуваченням у загибелі журналістів телеканалу «Россия 1» під Луганськом.

 

За інформацією Державної прикордонної служби України льотчиця Надія Савченко офіційно не перетинала державний кордон між Україною та Росією.

 

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Андрій Парубій заявив, що факт перебування Надії Савченко на території Росії підтверджує те, що члени незаконних збройних формувань (НВФ) взаємодіють з російською владою.  

 

Український омбудсмен Валерія Лутковська заявляє, що Надія Савченко «була викрадена з території України».

 

Раніше член Ради з прав людини при президенті Росії Андрій Юров заявив про можливість міжнародного розслідування, якщо з'ясується, що українська льотчиця Надія Савченко була вивезена на межі України насильно.

 

Раніше директор Департаменту інформаційної політики МЗС України Євген Перебийніс заявив, що Україна вимагає від Росії надати документально підтверджену інформацію про обставини, за яких Надія Савченко потрапила на територію РФ.

 

Новоусманський районний суд міста Воронежа взяв Надію Савченко під варту 2 липня, але тільки 9 липня Слідчий комітет Росії (СК) пред'явив їй обвинувачення. Українську льотчицю звинувачують в пособництві у вбивстві співробітників російської ВДТРК (канал «Россия 1») Ігоря Корнелюка і Антона Волошина, які неребували на території України нелегально і загинули під час обстрілу 17 червня під містом Луганськом.  Воронезький суд арештував Надію Савченко до 30 серпня включно.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8025
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду