Голова Держспезв’язку спростовує, що передав терористам коди урядового зв’язку

Голова Держспезв’язку спростовує, що передав терористам коди урядового зв’язку

18 Червня 2014
8172
18 Червня 2014
13:17

Голова Держспезв’язку спростовує, що передав терористам коди урядового зв’язку

8172
Голова Держспезв’язку спростовує, що передав терористам коди урядового зв’язку
Голова Держспезв’язку спростовує, що передав терористам коди урядового зв’язку

Голова Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації Володимир Звєрєв заявляє, що чинний порядок використання ключових документів (кодів) і криптоалгоритмів у системі урядового зв'язку виключає можливість їх безконтрольної передачі та подальшого використання сторонніми особами.

 

Таку заяву пана Звєрєва поширила прес-служба Держспецзв'язку, коментуючи заяву керівника групи «Інформаційний спротив» Дмитра Тимчука з посиланням на «координаційний комітет профспілок Концерну РРТ» про те, що керівництво Держспецзв'язку передало терористам коди урядового зв'язку.

 

Дмитро Тимчук сьогодні, 18 червня, написав на своїй сторінці у Facebook: «За версією профспілкової організації Концерну РРТ, згаданий пан Півнюк (генеральний директор Концерну РРТ Олександр Півнюк. - ТК) у «співпраці» з головою Держслужби спецзв'язку і захисту інформації Володимиром Звєрєвим навмисно здійснює підтримку терористів, забезпечуючи технічну підтримку мовлення російських каналів на Донбасі. При цьому по лінії РРТ проходить і спецзв'язок. Профспілка наполягає, що "коди урядового зв'язку в Луганській і Донецькій областях перебувають у розпорядженні тероритсів" - вони нібито передані бойовикам керівництвом РРТ і Держслужби спецзв'язку (а ми-то думаємо, звідки в бойовиків найоперативніша інформація)».

 

За даними Держспецзв'язку, за весь час функціонування урядового зв'язку жодного випадку захоплення діючих кодів не було допущено. «У разі захоплення зловмисниками ключових документів, або такої загрози, негайно проводиться комплекс організаційно-технічних заходів для запобігання наслідків можливої компрометації мережі, - говорить Володимир Звєрєв. - В основі цих заходів закладено принцип знищення діючих ключів і оперативної заміни ключових документів, або криптоалгоритмів. Це повністю виключає можливість несанкціонованого зняття інформації з мереж урядового зв'язку».

 

За словами пана Звєрєва, безпека захисту урядового зв'язку регулюється цілою системою правил, які виключають можливість безконтрольного доступу до будь-якого з елементів системи, і особливо до ключових документів (кодів). Порядок зберігання та доступу до ключових документів побудований таким чином, що ніхто, навіть голова служби, не може безконтрольно отримати до них доступ.

 

«Дані правила добре відомі всім фахівцям інших відомств, які використовують аналогічні системи спеціального зв'язку. Фахівці добре розуміють, що подібні заяви про можливість передачі шифрів є провокацією»,- заявив пан Звєрєв.

 

Голова Держспецзв'язку підкреслив, що урядова зв'язок є на сьогодні найбільш захищеною і безпечною системою зв'язку в державі. Найбільш вразливими з точки зору витоку інформації є інтернет і мобільний зв'язок, на що Держспецзв'язку неодноразово звертала увагу чиновників різного рівня.

 

В інтерв'ю «Детектор медіа» гендиректор Концерну РРТ Олександр Півнюк розповів, що в Донецькій і Луганській областях шість телевеж перебувають під контролем бойовиків, і з них поширюється мовлення російських каналів. Зі слів пана Півнюка, ці телевежі можуть вимкнути енергетики. «Але вони зараз під тиском бойовиків, працюють під дулами пістолетів, і не можуть нічого вимкнути. Крім того, у нас не всі об'єкти захоплені, і там транслюються українські телеканали, хоча й не всі. Зокрема з 10 наших об'єктів у Донецькій та Луганській областях через пошкодження виведені з ладу чотири, а на решті шести у нас мовлять також українські телеканали, - розповів пан Півнюк. - Якщо хтось наполягає взагалі вимкнути мовлення, то тоді наші громадяни не отримають і українських каналів. Ми зараз проводимо відповідні консультації з компетентними органами».

 

Інтерв'ю з паном Півнюком читайте на «Детектор медіа» найближчими днями.

 

Нагадаємо, представники координаційної ради колективу Концерну РРТ 13 червня заявили, що нове керівництво Концерну намагається довести підприємство до банкрутства, і на його базі створити приватне підприємство, яке має отримати цифрову ліцензію. Крім того, вони звинувачували Півнюка і Звєрєва у зраді національних інтересів. Олександр Півнюк у коментарі «Детектор медіа» відкинув всі звинувачення, назвавши їх наклепом.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8172
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду