Українському режисеру Сенцову загрожує у Росії 20 років ув`язнення за «тероризм» - адвокат

Українському режисеру Сенцову загрожує у Росії 20 років ув`язнення за «тероризм» - адвокат

18 Червня 2014
7846
18 Червня 2014
12:02

Українському режисеру Сенцову загрожує у Росії 20 років ув`язнення за «тероризм» - адвокат

7846
Українському режисеру Сенцову загрожує у Росії 20 років ув`язнення за «тероризм» - адвокат
Українському режисеру Сенцову загрожує у Росії 20 років ув`язнення за «тероризм» - адвокат

Українському режисеру Олегу Сенцову, якого 11 травня арештувала в Криму ФСБ і якого російська сторона утримує в СІЗО (Лефортово) у м.Москві, загрожує 20 років ув'язнення. Про це з посиланням на його адвоката Дмитра Дінзе повідомляє видання Deutsche Welle.

 

За даними пана Дінзе, Олегу Сенцову висунули офіційні звинувачення лише 11 червня, тоюто через місяць місля затримання у Криму. Подробиці висунутих режисеру звинувачень адвокат не навів, посилаючись на те, що слідство триває, а ситуація залишається напруженою. Водночас він підтвердив, що Олегу Сенцову інкримінують підготовку терористичного нападу. Перед тим, як одержати доступ до документів у справі режисера, Дмитро Динзе підписав заяву про нерозповсюдження інформації - слідчий ізолятор Лефортово відомий своїм закритим режимом.

 

30 травня російська ФСБ на своєму сайті оприлюднила заяву, у якій ідеться, що Сенцов разом з іншими затриманими активістами належить до організації «Правий сектор». Його підозрюють у плануванні теракту за допомогою саморобної вибухівки, який він начебто хотів здійснити в Криму в ніч на 9 травня. Саме тоді з нагоди святкування Дня перемоги президент Росії Володимир Путін перебував у м.Сімферополі.

 

На сайті ФСБ також було зазначено, що підозрювані у своїх свідченнях зізнаються щодо «участі представників «Правого сектора» в організації терористичних актів на території Криму».

 

Дмитро Дінзе заперечує причетність свого підзахисного до «Правого сектора» та до тероризму. Він заявляє, що режисера катували, щоб вибити свідчення, а також вимагає відкрити за цим фактом кримінальну справу.

 

У Києві називають звинувачення проти Олега Сенцова сфабрикованими та безглуздими, а його затримання та етапування до Москви - незаконним. Працівники Головного управління міжнародно-правового співробітництва Генеральної прокуратури України направили запит до Генеральної прокуратури Росії щодо надання інформації про підстави затримання українського режисера Олега Сенцова.

 

Тим часом свою солідарність із українським режисером висловлюють і у мережі. Петицію в інтернеті з вимогою негайно звільнити режисера та громадського активіста Олега Сенцова станом на 17 червня підписали понад 35 260 людей з різних країн світу. Затримання Олега Сенцова - «частина кампанії, організованої у Криму проти незгодних з російською політикою», а висунуті звинувачення - «абсурдні», зазначають організатори акції.

 

«Коли російські війська зайшли на територію Криму, Олег відклав роботу над своїм фільмом «Носоріг» і став «одним з небагатьох, хто підтримав рух за єдину Україну і допомагав активістам вижити, купував і розвозив продукти та речі першої необхідності військовим, які були заблоковані у частинах», - йдеться на сайті акції.

 

Нагадаємо, Олега Сенцова затримала російська ФСБ у ніч на 11 травня в Сімферополі. Наразі його утримують у слідчому ізоляторі Лефортово.

 

Адвокат Дмитро Дінзе  є членом правозахисної організації «Агора» та відомий як адвокат учасниць групи Pussy Riot, арт-групи «Война», громадянських активістів й соціально незахищених людей.

 

Українська кінематографічна спільнота, НСКУ та Автомайдан, активістом якого є Олег Сенцов,висунули вимогу українській владі якнайшвидше вжити заходів, аби домогтися у ФСБ Росії звільнення кінорежисера.

 

Рада Європейської кіноакадемії знову вимагає звільнити Олега Сецова. Цього разу до вимоги за підписом глави Ради Європейської кіноакадемії, польської режисерки Агнєшки Холланд свої підписи додали такі відомі кінорежисери як Педро Альмодовар, Вім Вендерс, Кшиштоф Зануссі, Акі Каурісмякі та інші.

 

Про те, як можна допомогти режисеру коштами, читайте тут.

 

«Детектор медіа»

На фото - Олег Сенцов, http://www.gazeta.lviv.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7846
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду