Експерти виміряли комунікаційну ефективність політичних сил

1 Серпня 2007
6095
1 Серпня 2007
15:50

Експерти виміряли комунікаційну ефективність політичних сил

6095
СПУ має негативний індекс, ПР втратила через фосфор, БЮТ – через зміни до Конституції, а рекорд за липень належить «НУ-НС» - завдяки ідеї щодо скасування депутатської недоторканності.
Експерти виміряли комунікаційну ефективність політичних сил

1 серпня 2007 року на круглому столі в інформагенції «Укрінформ» презентували громадський проект «Індекс комунікаційної ефективності»  та його перші (липневі) результати.

 

Президент Комунікаційної групи PRT Ярослав Хобта зазначив, що проект є громадським і не заангажований жодною політичною силою. Він детально зупинився на тому, що являє собою індекс комунікаційної ефективності (ІКЕ) та розповів, яким чином він визначається.

 

ІКЕ – інструмент, що оцінює якість присутності кожного учасника виборчої кампанії у відкритому інформаційному просторі нашої країни. Критерії, які його визначають, ледь не в першу чергу впливають на симпатії-антипатії громадян України та на їх вибір. А саме як та чи інша політична сила позиціонується перед своїм виборцем, успішно чи невдало вона веде свою кампанію.  ІКЕ – сумарний погляд українських фахівців на те, як ведуть себе політики та їхні політичні сили стосовно соціального запиту. Експертами-учасниками ІКЕ є представники громадських організацій (Комітет виборців України, МГО «Інтерн’юз-Україна» та інших), ЗМІ (журнали «Експерт», «Главред» тощо), інформагенції («Українські новини», «ЛігаБізнесІнформ» тощо), телеканали («1+1», 5 канал, Новий, СТБ, ТОНІС), інтернет-видання, політологічні та PR-структури тощо.

 

Всі без винятку ЗМІ мають право використовувати результати ІКЕ безкоштовно. Автори проекту зауважили, що ІКЕ не є соціологічним продуктом. Поточний індекс формується за 10-бальною шкалою (від – 5 до + 5), а сумарний визначається шляхом додавання останнього показника до попереднього.

 

Учасники круглого столу, модератором якого виступив директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов, обговорили висновки за результатами ІКЕ за липень 2007 року. Дискусія розгорнулася навколо питань: наскільки основні меседжі політичних сил відповідають інтересам громадян України, чи вдалося учасникам виборів побудувати свою комунікацію з виборцями у липні, хто із учасників виборів на цей момент виглядає найбільш, а хто – найменш привабливо в очах виборців.

 

Згідно з висновками ІКЕ, за липень Партія регіонів (сумарний індекс + 5,4 бали) не запропонувала виборцям нових меседжів, обмежившись порівняльною характеристикою підсумків роботи своєї команди й «помаранчевих» урядів. Негативу додала «фосфорна» катастрофа та відсутність на місці пригоди лідера партії та Прем’єр-міністра Віктора Януковича.

 

Зростання ІКЕ БЮТ (сумарний +7,0) відбулося на початку липня після різкого збільшення присутності лідера блоку – Юлії Тимошенко - у ЗМІ у форматі телероликів, прямих ефірів, в інформаційних програмах. Але позиціонування БЮТ як провідника конституційного референдуму дещо знизило індекс: очевидно, зміна Конституції не є першочерговим для виборців завданням.

 

Рівень комунікації блоку «Наша Україна – Народна самооборона» протягом липня став найвищим серед усіх інших політичних сил: + 7,9. На думку експертів, цьому сприяла вдала ідея щодо скасування депутатської недоторканності. «Ідея хоча й вузька, але виявилася ефективною», – вважає Ярослав Хобта. Показник індексу, кажуть експерти, міг бути й вищим, якби ця політична сила більше залучала б до агітації реального лідера блоку Віктора Ющенка.

 

Комуністична партія України не запропонувала виборцям нових ідей; на позитив зіграв сформований цільний образ партії (ІКЕ + 1,7). Соціалістична партія України - єдина з основних політичних сил, яка за підсумками місяця має негативне значення ІКЕ (- 3,5). Надто вони чіпляються за сьогоднішні депутатські крісла, не думаючи про майбутнє, кажуть експерти. Головним для блоку Литвина (+2,7) стало повернення екс-спікера у велику політику за допомогою реклами. Але тепер блок шукає підтримки серед розчарованих, а не центристів, як у 2006 році.

 

Вадим Карасьов відзначив, проект ІКЕ цікавий тим, що йдеться про рейтинг не медійної активності, а саме комунікаційної. «Головне ж не просто поява в телевізорі, а те, як це сприйняли виборці. Має бути зворотній зв’язок, інакше не буде віддачі від інформаційних інвестицій», – сказав політолог. Він також вважає, що позитивними виявилися показники у тих політичних сил, які скористалися інформаційними та агітаційними майданчиками для донесення до людей своїх ідей. Але комунікаційна віддача не у всіх висока: наприклад, низька вона у Володимира Литвина, оскільки у телеролику він, по-перше, стоїть спиною до глядачів, по-друге, ніяк не реагує на скарги людей. Треба перейматися суспільними проблемами, а не просто їх вислуховувати. Так само неприродно («як кішечка, а не як пантера»), на думку Карасьова, поводить себе у кадрі Юлія Тимошенко.

 

Майже всі учасники круглого столу погодились із висновком, що не слід очікувати цікавого креативу політичної реклами з початком виборчої кампанії (2 серпня), оскільки на позачергових виборах переможе форма, а не зміст. Через брак часу політичні сили не встигнуть підготувати цікаві програми чи ідей, а тому користатимуться попередніми. Хоча експерти прогнозують, що великої кількості чорного піару та «скелетів у шафах» не буде. Найбільше брудом поливатимуть Юрія Луценка, оскільки про Віктора Януковича та Юлію Тимошенко громадянам «уже все відомо». На правильному шляху ті, хто не ганитиме суперників і не експлуатуватиме заїжджені теми мови або НАТО, а зосередиться на соціальних питаннях.

 

Політичний оглядач журналу «Фокус» Олександр Черненко констатував, що в Україні процвітає «джинса», оскільки телеканали не захотіли без проплат повідомляти суспільству про з’їзд політичної партії, яка входить до першої десятки.

 

На думку Дмитра Крикуна («Інтерн’юз-Україна»), наші політики так і не навчилися дискутувати. А суспільству цікаво було б побачити не тільки те, як вони виголошують завчені тексти, а й те, як вони просто говорять один з одним. На жаль, поки що жоден телеканал не заявив про організацію та трансляцію теледебатів.

 

Експерт освітнього проекту «ЖОРНА» Андрій Куликов закликав присутніх не абсолютизувати роль телебачення. «Глядачі чудово бачать, де є «джинса», і чим скоріше це усвідомлять політики, тим буде краще», – сказав Андрій Куликов.

 

У серпні експерти прогнозують сплеск комунікаційної активності з початком виходу політичних ток-шоу та аналітичних проектів («Свобода слова» - 10 серпня, програма, яку вестиме на «Інтері» Савік Шустер – 24 серпня тощо).

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
«Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6095
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду