«Немає камер? Присилайте хоч зламані!»

20 Червня 2007
6600
20 Червня 2007
16:23

«Немає камер? Присилайте хоч зламані!»

6600
Дмитро Харитонов розповів про те, чому він і його команда покидають ТРК «Київ». Але конкретних прізвищ людей, які втручалися в інформаційну політику каналу, не назвав.
«Немає камер? Присилайте хоч зламані!»

«Мы пришли на канал и будто бы сели в разбитые «Жигули» первой модели 20-летней давности», - сказав на прес-конференції 19 червня колишній виконувач обов’язків директора ТРК «Київ»  Дмитро Харитонов. Він скликав журналістів до прес-центру УНІАН, аби відкрити причини свого звільнення з посади, на якій він протримався лише 3 місяці.

 

Три місяці тому координатор муніципальних ЗМІ Києва, радник мера Казбек Бектурсунов називав Харитонова найкращим телеменеджером України; тепер каже, що не відмовляється від своїх слів, але «Дмитро не впорався із поставленими перед ним завданнями». Виконувачем обов’язків директора «Києва» став Дмитро Джангіров.

 

«Говорить о каких-то достижениях за три месяца смешно, но на самом деле мы уходим, гордо подняв голову. За последнюю неделю ТРК «Киев» впервые был на восьмом месте среди всех телекомпаний города. Когда мы заходили, мы были на 12-15 месте. Соответственно наша доля поднялась и по Украине. ТРК «Киев» никогда не смотрели в других городах, потому что это был архаичный и маргинальный канал», - з гордістю заявив на початку прес-конференції пан Харитонов. Разом із ним в УНІАН мали прийти  представники його команди - колишні «інтерівці», яких він запросив на ТРК «Київ». Проте охорона не пропускала їх, оскільки всі вони належали до одного ЗМІ - хоча аншлагу на прес-конференції не було. Група підтримки, у складі якої були перший заступник директора ТРК «Київ» Тетяна Столярова та шеф-редактор новин «СТН» Людмила Островенко, потрапила до прес-центру з запізненням.    Дмитро Харитонов спростовує поширену прес-службою ТРК «Київ» інформацію про те, що з каналу йде лише двоє людей. За його словами, насправді заяви про звільнення написали п’ятнадцятеро осіб, зокрема майже всі екс-«інтерівці». Втім, ці люди нічого не можуть коментувати відкрито, оскільки отримали від нового начальства попередження, що можуть бути звільнені за порушення дисципліни.

 

Говорячи про досягнення своєї команди, пан Харитонов говорив про зміну дизайну каналу, будівництво нової студії для інформаційної служби, зміну сітки мовлення, реструктуризацію підприємства, досягнення домовленостей про закупівлю у дистриб’юторів якісного і порівняно дешевого телепродукту  тощо. За словами екс-гендиректора, канал був повністю готовий до перезапуску у вересні. Якби це сталось, на думку Дмитра Харитонова, канал вийшов би на 6-7 місце у Києві.

 

Після цього Дмитро Харитонов розповів історію своєї появи на каналі: «В начале марта меня пригласил на встречу советник мера Казбек Бектурсунов, и предложил мне возглавить ТРК «Киев». Я в ни одном сне не видел себя руководителем ТРК «Киев», поэтому он долго и настойчиво меня упрашивал. Потом эта идея заинтересовала меня тем, что можно было сделать конфетку из маргинального и совершенно отстойного канала. И я выдвинул требования, которые были необходимы, чтобы перезапустить канал». Вимоги стосувались, перш за все, фінансового забезпечення у вигляді спонсорських чи благодійних внесків (30-50 тисяч доларів, за словами пана Харитонова), повної влади у кадровій політиці, а також гарантії невтручання в інформаційну політику. «Мы договорились, что информационная политика будет делаться не в ручном режиме.  Мы не против, чтобы мэрия пропагандировала свои заслуги, но новости мы хотели делать для киевлян», - пояснює він.

 

Усе це Казбек Бектурсунов начебто гарантував, після чого представив Дмитра Харитонова Леонідові Черновецького. На цій зустрічі, каже екс-гендиректор, він пообіцяв мерові зробити канал ринковим, а за три роки – найпопулярнішим у Києві. У відповідь Черновецький розпорядився починати реформи і формувати команду негайно.

 

«Многим ребятам, которых я пригласил, идея создания муниципального канала понравилась. Это была красивая идея. Я, честно говоря, не ожидал, что нам удастся в такие рекордно короткие сроки набрать профессиональную команду журналистов и ведущих. И это не потому, что они уходили с других каналов. Например, у нас была почти достигнута договоренность с Сашей Колодием, ему понравилась идея прийти в коллектив единомышленников, которые будут заниматься архитектурой создания муниципального канала. Также с Ларисой Губиной, Русланой Пысанкой, которая согласилась вести программу о лошадях. На канале могла появиться Диана Дорожкина», - розповідає Дмитро Харитонов. У вересні на «Києві» мали зявитись нові ток-шоу і програма Київської ліги КВК, були готові пілоти програм про культурне життя столиці.

 

За словами Харитонова, на каналі він зустрівся із зловживаннями і криміналом. «Оказалось, что многие документы на выход программ в эфир отсутствуют, а значит, невозможно отследить все денежные потоки и подтвердить авторские права. В январе-марте 2007 года на канале вышло в эфир 400 таких программ. После выявления подобных фактов Нацсовет был бы обязан лишить канал лицензии на вещание», - розповідає він. На каналі порушувались авторські й суміжні права, по-друге, рекламні розцінки протягом двох років були на рівні радіо, а отже, рекламний час розпродували нижче собівартості, каже Дмитро Харитонов. Деякі рекламні матеріали демонструвались без відповідної позначки; на каналі були відсутні заставки, що відокремлюють рекламу від інших матеріалів. Обладнання «Києва» не було застраховане. В усьому цьому Харитонов звинувачує Микиту Бєльського: «Никита Евгеньевич Бельский наруководил до нашего прихода на несколько сроков лишения свободы, или, по крайней мере на приличный срок химии в Житомире. Главным управлением аудита КГГА была проведена проверка, по результатам которой сделан однозначный вывод:  уволить Бельского и Ткачука».

 

Після того, як Дмитро Харитонов доніс цю інформацію до керівництва умовного холдингу, мер дав добро на звільнення Бєльського. Проте за три дні під час останньої зустрічі з Харитоновим Черновецький раптом попросив узяти Микиту Євгеновича назад, незважаючи на докази правопорушень останнього, які пропонував надати в.о. директора. Черновецький наполіг, аби Бєльського взяли на посаду президента і дозволили хоч на пару хвилин виходити в ефір. Дмитро Харитонов погодився за умови, що повноваження президента будуть суто представницькими. Щодо цього між Черновецьким, Бєльським та Харитоновим було підписано тристоронню угоду. Тепер екс-в.о. директора називає Бєльського «незаконним президентом»: «он получает 5 тысяч долларов в месяц и пишет во все инстанции письма о нарушении мною закона».

 

У відповідь на закиди про незаконні звільнення Дмитро Харитонов наголосив, що за його керівництва з каналу звільнились 23 співробітники, і всі ці кадрові рішення були ухвалені згідно з законом і з санкції мерії. «Вы знаете, что с коммунального предприятия уволить кого-то очень сложно. Они постоянно на больничном. Они носят с собой на работу градусники, а потом их разбивают и вызывают МЧС. Все недовольные собирались вокруг Бельского, таких себе 15-20 «бельчат». Предприятием невозможно было эффективно управлять. Вы не представляете, сколько раз мне приходилось идти на компромисс», - розповідає він.

 

Були, за словами Харитонова, й не зовсім законні побори з боку керівництва: «Я хотел убрать все черные схемы на канале. Казбек мне звонит и говорит: «Все коммунальные СМИ должны сдать по 13 тысяч на организацию праздника лучшего налогоплательщика города». Я попросил дать мне письменное распоряжение. Он отвечает, что письменного не будет, только устное. Я отказался дать деньги. Через некоторое время просьба повторилась, только теперь уже надо было15 тысяч на городской бал. Я опять отказался. Теперь мы виноваты во всем: мы украли золото партии, мы убили Кеннеди, мы повинны в смерти принцессы Дианы».

 

Але головною причиною звільнення Харитонова стало рішення Київради про утворення ЗАТ «Київський медіахолдинг». На його думку, тепер на каналі проведуть санацію, приватизують і продадуть, хоча за пару років «Київ» цілком міг повністю відмовитись від дотацій. Дмитра Харитонова не влаштувало те, що новий власник каналу практично невідомий: «Кто станет вторым собственником канала? Может это будут родственники Казбека Бектурсунова? Не хочу. Тут ничего личного. Просто не хочу, чтобы воспользовались нашим энтузиазмом и нашим именем». За його словами, Бектурсунов не виконав своїх фінансових зобовязань перед ним особисто: «он должен мне денег».  

 

Утім, окрім прізвищ «Бектурсунов» і «Бєльський», Дмитро Харитонов дуже неохоче вказував на конкретних людей, які незаконно тиснули на нього та його команду. На запитання «ТК» про те, хто саме з КМДА втручався в редакційну політику каналу, він  не відповів. Проте розповів анекдотичну історію: якось до нього зателефонували і наказали вислати знімальні групи, бо «мер саджає алею». Сказавши, що знімальну групу на цей захід уже вислали, він почув: мовляв, камер мало, тому треба вислати ще. «Але ж у нас нема вільних камер,  лишились тільки зламані!» - «То висилайте хоч зламані!»…

Водночас, за інформацією «Детектор медіа», команда Харитонова не витримала спроб керувати «вручну»  каналом «Київ» з боку двох конкуруючих за вплив на канал груп - Казбека Бектурсунова та Дениса Басса.  

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
«Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6600
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду