Коло мандрів Любка Дереша замкнулося у гоголівськім краї

12 Червня 2007
8123
12 Червня 2007
14:38

Коло мандрів Любка Дереша замкнулося у гоголівськім краї

8123
За підтримки «ТК» 23-річний львів'янин презентував у Миргороді свою нову книгу «Трохи пітьми».
Коло мандрів Любка Дереша замкнулося у гоголівськім краї

11 червня у Миргороді за підтримки проекту «Детектор медіа» завершився презентаційний тур однієї з найяскравіших постатей молодої української літератури - Любка Дереша. 

 

23-річний львів'янин у гоголівському краї презентував нову книгу «Трохи пітьми», відвідав Спасо-Преображенську церкву у Великих Сорочинцях, у якій хрестився Микола Гоголь, та побував в Опішні – головному центрі виробництва кераміки колишнього СРСР.

 

Презентація книги, на яку зібралась інтелігенція та молодь Миргорода, відбувалася у найкращому ресторані Полтавщини «Гоголь». «Ало! Ти ж просунутий житель Миргороду? Так знай, що у «Гоголь» приїхав «український Стівен Кінг» Любко Дереш. Чого ти ще не тут?», - дзвонив з літньої тераси ресторану один з його постійних відвідувачів перед заходом.

 

У переважній більшості аудиторія складалася з людей віком від сорока років, що досить незвичайно для Любкових презентацій. 

 

 

Любко Дереш на курорті Миргород

 

Дереш розпочав розмову з попередження публіки, що книга писалась під враженнями від спілкування з його знайомим психотерапевтом. І одразу ж витягнув на сцену стільці, за допомогою яких намагався імітувати психодраму – боротьбу між кількома «Я», що складають нашу особистість. Читання уривків викликало у публіки ледве стримувані веселощі. Особливо сподобався уривок про бабцю, що весь час бачила у своїй онуці симптоми різних хвороб й наполегливо її рятувала від усього – після нього аудиторія справді прийняла Любка. Дехто з присутніх перешіптувався, мовляв, «такий молодий, а так точно чіпляє дрібниці», дехто впізнав у героях себе, дехто весь час дзвонив телефоном і переказував, що відбувається.

 

Питання ставили різноманітні: чи справжнє у Любка прізвище, чи це псевдонім, чи довго писалася книга або як усамітнитись, аби при цьому не ображати близьких тощо.

 

Дереш згадував, як починалась остання багатомісячна подорож Україною: «Спершу був Крим, а властиво, його давня столиця - місто Бахчисарай. Тоді, три місяці тому, Крим та кримчан для мене відкривав медійний бренд "Детектор медіа" та його директор з розвитку пан Костянтин Дорошенко.

 

У колі друзів у місті Бахчисарай я вносив остаточні правки у текст роману "Трохи пітьми". Звідти ж, 20-го лютого, у день 54-ї річниці приєднання Криму до УРСР, я надсилав текст до видавництва.

 

Наступні три місяці, з нетривалими перервами, я перебував у дорозі з промо-туром цієї книжки, обїхавши при цьому ледь не всю Правобережну Україну – Київ, Харків, Полтаву, Дніпропетровськ, Запоріжжя, Чернігів, Суми, Одесу. На Одесі закінчувалась офіційна програма туру, організована для мене «Клубом сімейного дозвілля». Але мені страшенно приємно, що справжнє завершення цього циклу мандрів я зустрічаю знову в колі друзів, знову в товаристві Костянтина Дорошенка і "Детектор медіа" – і знову в особливому місці, місті-чакрі - у гоголівському Миргороді. Завдяки ініціативі та всебічній підтримці ресторану "Гоголь" я отримав нагоду провести завершальну презентацію свого роману для мешканців міста Миргород, які приємно вразили мене своїм інтересом до молодої літератури, й відразу завоювали симпатію до себе відкритістю та щирістю», - наголосив Любко. І додав: «Чудовим подарунком для мене стало також і те, що у ресторані "Гоголь", після затяжних мандрів, опинився у справді панській атмосфері й зміг відновити сили небуденними українськими стравами».

 

 

Любко Дереш із художником-гончаром Валентиною Шевченко

 

Молодий письменник передав Миргородській центральній бібліотеці примірники своєї книги, а директор з розвитку проекту «Детектор медіа» Костянтин Дорошенко – передплату на журнал «ТК» та аналітичну збірку «Джинсова свобода». Примірник збірки та передплату на «Детектор медіа» від ресторану «Гоголь» отримала телестудія «Миргород».

 

 

Костянтин Дорошенко («Детектор медіа») Любко Дереш у ресторані «Гоголь»

 

За словами Олександри Кордіяки, директора з розвитку готельно-ресторанного комплексу «Гоголь», приїзд Любка Дереша – велика подія для Миргорода: «Ми задоволені тим, що змогли влаштувати зустріч мешканців міста з Любком. У нашому місті практично не буває таких заходів, хоча воно є добре знаною курортною зоною. Думаю, що саме з цієї презентації буде започатковано добру традицію популяризації творчості місцевих авторів та письменників з інших міст».

 

 

Микола Гоголь, Любко Дереш, Олександра Кордіяка

 

Тетяна Борисенко, відповідальний редактор телестудії «Миргород», зазначила, що такий формат зустрічей потрібний, оскільки популяризує українську літературу і дає можливість письменнику сам-на-сам спілкуватись зі своїм читачем. «Добре, що Любко Дереш був на відстані протягнутої руки. І дуже символічно, що зустріч проходила у ресторані «Гоголь», адже Гоголь був відомим містифікатором. А містичні ноти у Дереша присутні у кожній книзі» - зазначила вона.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8123
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду