«Репортери без кордонів» вимагають скасувати підписані Януковичем 17 січня закони і розслідувати насильство проти журналістів

25 Січня 2014
9619
25 Січня 2014
16:42

«Репортери без кордонів» вимагають скасувати підписані Януковичем 17 січня закони і розслідувати насильство проти журналістів

9619
«Репортери без кордонів» вимагають скасувати підписані Януковичем 17 січня закони і розслідувати насильство проти журналістів

Представники «Репортерів без кордонів» наголошують, що журналісти «стають жертвами безпрецедентного насильства, висвітлюючи поточні протести та заворушення в Україні де 22 січня увійшов в силу пакет законів, що різко обмежує свободу інформації». Про це йдеться в заяві міжнародної організаці.

 

«Ми повторюємо свій заклик до всіх сторін стримати свої дії, продемонструвати повагу до роботи та фізичної безпеки представників мас-медіа» - зазначають автори звернення.

 

«Численні прояви усвідомленого насильства щодо журналістів з боку спецпідрозділів та інших мають бути розслідувані, повною мірою та неупереджено. Повинні бути видані чіткі інструкції, аби не повторювалась подібна поведінка, якій не може бути виправдання», - переконані вони.

 

«Ми фіксуємо заяву президента Віктора Януковича щодо того, що журналісти, заарештовані протягом цих сутичок, будуть звільнені, і ми сподіваємось на швидке і повне виконання цих зобов'язань, - йдеться в заяві. -  Але ми наголошуємо на тому, що мас-медіа не зможуть працювати належним чином, допоки не будуть анульовані драконівські закони, проголошені 17 січня».

 

Публікуємо текст перекладу заяви повністю:

 

До чого доросте насильство?

 

Журналісти стають жертвами безпрецедентного насильства, висвітлюючи поточні протести та заворушення в Україні, де 22 січня увійшов в силу пакет законів, що різко обмежує свободу інформації.

 

«Ми повторюємо свій заклик до всіх сторін стримати свої дії, продемонструвати повагу до роботи та фізичної безпеки представників мас-медіа» - заявила організація «Репортери без кордонів».

 

Численні прояви усвідомленого насильства щодо журналістів з боку спецпідрозділів та інших мають бути розслідувані, повною мірою та неупереджено. Повинні бути видані чіткі інструкції, аби не повторювалась подібна поведінка, якій не може бути виправдання.

 

Ми фіксуємо заяву президента Віктора Януковича щодо того, що журналісти, заарештовані протягом цих сутичок, будуть звільнені, і ми сподіваємось на швидке і повне виконання цих зобов'язань. Але ми наголошуємо на тому, що мас-медіа не зможуть працювати належним чином, допоки не будуть анульовані драконівські закони, проголошені 17 січня».

 

Загострення насилля

 

Поки що у сутичках було вбито п'ятьох демонстрантів, серед постраждалих є чимало репортерів. Кількість журналістів, які постраждали через свою роботу з 19 січня, сягає 47 осіб. Більшість ушкоджені гумовими кулями чи світло-шумовими гранатами, застосованими спецпідрозділами Беркут.

 

Гумовими кулями 22 січня були поранені двоє журналістів Associated Press - Євген Лукацький та Дмитро Власов, Лукацький отримав поранення в голову, а Власов - у пахову область. Як і більшість їхніх колег, вони носили жилети з написом «Преса». Здається, що жилет, який мав би захищати, робив їхню роботу ще більш небезпечною.

 

Фотограф-фрілансер Максим Дондюк 22 січня отримав травму ноги через світло-шумову гранату, яка вибухнула у нього в ногах і лишила у його тілі шрапнель. Станіслав Григор'єв, представник російського REN TV, досі шпиталізований після удару світло-шумової гранати протягом прямої трансляції.

 

Бойові патрони летіли в Юрія Грузинова, оператора документального проекту «Вавілон 13», поки він, маючи камеру на штативі, фільмував сутички на Грушевського на початку 22 січня. Одна з куль, близько сантиметру в діаметрі, увійшла в тіло в районі під пахви пройшовши близько до легень.

 

Члени спецпідрозділів часто атакували журналістів,  пошкоджуючи їхнє обладнання. Камера каналу Інтер, наприклад, була розбита ударом палиці (див. Відео нижче).

 

Журналісти почали ставати мішенню і за межами Києва, коли сутички поширились на всю країну. У Донецьку 22 січня проурядові демонстранти жбурляли червону фарбу у репортера «Новостей Донбасса» Віолетту Тарасенко, та кидали яйця у Тетяну Заровну, журналістку сайту Gazeta.ua.

 

Олег Огілко, редактор місцевого сайту новин 0472.ua, сильно постраждав від невідомих нападників, доки знімав, як активісти опозиції на світанку створюють опозицію регіональному уряду у центральному місті Черкаси.

 

Через масштаб та систематичність порушень, «Репортери без кордонів» оплатили придбання 50 шоломів для використання репортерами, що висвітлюють нинішні події в Києві.

 

Заарештовані та постраждалі журналісти

 

Андрій Кисельов, російський журналіст документального проекту Lenta.doc , був заарештований разом з групою демонстрантів вчора вранці і побитий членами Беркуту. Разом з іншими затриманими його поставили на коліна у сніг майже на годину, перш ніж забрати до відділку.

 

Вдень Кисельова відпустили, знявши попереднє звинувачення в участі у хуліганських діях, але він продовжує виступати свідком по справі. Доля фотографа-фрілансера Мар'яна Гавриліва - гірша. Його вивезли за місто разом з іншими затриманими демонстрантами і сильно побили. Нині він у лікарні під наглядом міліції.

 

Оператор Spilno.tv  Володимир Карагяур, який був заарештований 20 січня, коли купував бензин для свого генератора, отримав два місяці попереднього затримання за звинуваченням у виробництві бензинових бомб, що загрожує йому 15-річним ув'язненням. Єдине свідчення проти нього - його присутність на заправці.

 

Андрій Лоза  з опозиційної газети ВО Свобода, заарештований 19 січня під час знімання демонстрації у місті Артемівськ з автобусу Беркуту разом з іншими репортерами, отримав два місяці попереднього затримання за звинуваченням у організації незаконного протесту, максимальний вирок по якому - 15 років у в'язниці.

 

Серйозні погрози

 

На додачу до безпрецедентного від закінчення Другої світової війни насильства, журналістів також залякують. Віталій Портніков, репортер та політичний аналітик опозиційного телеканалу TVI, поїхав з країни ввечері 20 січня після того, як протягом місяця був жертвою кампанії постійного наклепу, а останній тиждень - і переслідувань.

 

Він також отримував погрози, зокрема - попередження про те, що ризикує стати «другим Гонгадзе». 20 січня троє невідомих намагались вибити двері до його квартири, вигукуючи погрози.

 

Андрій Яницький, журналіст новинного сайту LB.ua , кілька днів не виходив з дому отримавши погрози, що з ним обійдуться так само, як з Ігорем Луценко, активістом опозиції, якого викрали на початку тижня, та залякували інсценуванням страти.

 

Іншого активіста опозиції, викраденого в той самий час - Юрія Вербицького, знайшли мертвим 22 січня. На тілі були знайдені сліди тортур.

 

Як писала «Детектор медіа», під час зйомок масових протестів і сутичок мітингувальників з міліцією на Європейській площі і вулиці Грушевського у Києві, що тривають з 19 січня, постраждало понад 40 співробітників ЗМІ.Напади і погрози на журналістів тривають.

 

«Детектор медіа»  

Переклад Олени Оксенич

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9619
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду