Al Jazeera вимагає від Єгипту звільнити усіх арештованих кореспондентів телемережі

Al Jazeera вимагає від Єгипту звільнити усіх арештованих кореспондентів телемережі

3 Січня 2014
4034

Al Jazeera вимагає від Єгипту звільнити усіх арештованих кореспондентів телемережі

4034
Al Jazeera вимагає від Єгипту звільнити усіх арештованих кореспондентів телемережі
Al Jazeera вимагає від Єгипту звільнити усіх арештованих кореспондентів телемережі

Катарська телемережа Al Jazeera обурена  арештом та утриманням за ґратами  в Єгипті трьох журналістів і висловлює тривогу за їхню  безпеку, повідомляє з посиланням на місцеві ексклюзивні джерела сайт Al Jazeera.

 

Як йдеться у повідомленні, кореспондента Пітера Ґреста  (Peter Greste) упродовж перших двох днів ув'язнення  допитували двічі. Однак його й досі не звільнили й погрожують новими допитами. Продюсера Бахера Мохамеда (Baher Mohamed) тримають у в'язниці Тора,  поблизу Каїра. На 4 січня йому призначено  допит у прокуратурі. Допит призначено і продюсеру  Мохамеду Фахмі (Mohamed Fahmy), якого також тримають у тій самій тюрмі. Їх разом з оператором Al Jazeera Мохамедом Фавзі  (Mohamed Fawzy) арештували  минулої неділі.   

 

Міністерство внутрішніх справ Єгипту  заявило, що журналісти катарської телемережі «нелегально» зустрічалися з  членами заборонених «братів-мусульман». Їхні камери, записи та інші матеріали були вилучені з номерів у готелі. Арештованих звинуватили у тому, що їхня діяльність «завдавала шкоди національній безпеці».

 

Зокрема, на своїй сторінці у Facebook міністерство стверджувало, що Пітера Ґреста сили безпеки   арештували разом з членом організації «братів-мусульман» у столичному готелі.

 

Арешт, як відзначають світові медіа, відбувся невдовзі після того, як  офіційний Каїр оголосив  «братів-мусульман» терористичною організацією.

 

З чотирьох затриманих  кореспондентів  Al Jazeera єгипетська влада звільнила тільки єгипетського оператора   Мохамеда Фавзі (Mohamed Fawzy).         

 

 

Керуючий директор Al Jazeera  Ел Енсті (Al Anstey) заявив: «Таке ставлення до сумлінних журналістів викликає обурення. Голослівні твердження, що   висловлюються проти них, повністю неправдиві й безпідставні». Він наголосив, що катарська  телемережа діє в Єгипті на «законній основі», а «її команда висвітлює телеглядачам світу усі аспекти подій,  що відбуваються в країні». «Кожен її учасник, маючи величезний досвід, виявляє найвищий рівень чесної, професійної журналістики», - заявив очільник Al Jazeera.

 

Пітер Ґрест - австралійський журналіст, який раніше співпрацював з Reuters, BBC і CNN. Він відзначений престижною The Peabody Award за документальний фільм про Сомалі.  

 

Завідувач каїрського бюро англомовної служби Al Jazeera Мохамед Фахмі, який має подвійне єгипетське та канадське громадянство, раніше співпрацював з CNN  та  з The New York Times.

 

Бахер Мохамед - єгипетський  продюсер англомовної служби Al Jazeera у Каїрі.

 

Усі вони, як наголошує Al Jazeera, «упродовж своєї професійної кар'єри  дотримувалися  найвищих журналістських стандартів».

 

До вимоги катарської телемережі   звільнити  арештованих єгипетською  владою   кореспондентів приєдналися ії Комітет захисту журналістів (CPJ), Репортери без кордонів (RSF), Міжнародний інститут преси (IPI)  та Міжнародний інститут безпеки новин (International News Safety Institute).

 

Аркадій Сидорук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4034
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду