Ток-шоу «Я так думаю» з Анною Безулик, «1+1», 17 травня 2007 року

21 Травня 2007
7722
21 Травня 2007
11:41

Ток-шоу «Я так думаю» з Анною Безулик, «1+1», 17 травня 2007 року

7722
Гості програми - Петро Симоненко, В’ячеслав Кириленко. Експерти - Інна Богословська, Юрій Рубан, Андрій Шкіль, Юрій Мірошниченко, Ігор Попов.
Ток-шоу «Я так думаю» з Анною Безулик, «1+1», 17 травня 2007 року

ВЕДУЧА: Добрий вечір. Я вітаю всіх глядачів каналів «1+1» та «1+1 International» в Україні і Канаді, Сполучених Штатах Америки та Ізраїлі. А в Інтернеті – в усьому світі. В ефірі знову програма «Я так думаю». Сьогодні тринадцятий день перегорів із підготовки дострокових виборів у публічному залишку. На Майдані знову прихильники коаліції із закликом – «Вся влада разом!». Опозиціонери звинувачують комуністів та соціалістів у прагненні зірвати вибори. Звільнено голову Конституційного суду. В Україні знову обговорюють силовий варіант розв'язання політичної кризи. Дата виборів невідома. Спробуємо з'ясувати чому. Говорити про конкретну дату дострокових виборів можна буде лише тоді, коли коаліція національної єдності та президентська сторона дійдуть згоди щодо усіх змін, усі закони, які треба ухвалити. Ні сьогодні. Ні завтра це зробити нереально, оскільки там є ще дуже серйозні дискусії. Такої думки лідер Комуністичної партії України Петро Симоненко. Добрий вечір, Петро Миколайович.

Петро СИМОНЕНКО, лідер Комуністичної партії України: Добрий вечір.

ВЕДУЧА: Я вітаю вас. Для нас дата виборів давно визначена. Ми погоджуємось на компроміс з 24 червня на середину липня. Якщо буде бажання правлячої коаліції розблокувати кризу, то ми можемо завтра прибути до парламенту, проте представники Комуністичної партії України та Соціалістичної партії України йдуть на сценарій зриву виборів. Про це говорить опозиція. Її представляє голова партії «Наша Україна» В’ячеслав Кириленко. Вітаю, В’ячеславе Анатолійовичу. Прошу. Експертні оцінки і запитання сьогодні вам пропонуватимуть Інна Богословська, заступник міністра юстиції України. Юрій Рубан, директор Національного інституту стратегічних досліджень, член Ради національної безпеки та оборони. Андрій Шкіль, народний депутат України 5-го скликання, Блок Юлії Тимошенко. Юрій Мірошниченко, народний депутат України 5-го скликання, фракція Партії регіонів. І  голова правління Комітету виборців України. Деякі останні новини з переговорного фронту стисло у викладенні Наталії Гички.

КОР.: Завтрашнє засідання РНБО може стати рубіконом для робочої групи. За інформацією видання «Комерсант Україна» на засіданні стане відомо про країні заходи, до яких готовий президент, якщо не буде досягнено компромісу. В той же час, сьогодні, лідер комуністів Петро Симоненко заявив, що за два дні робоча група не напрацює необхідні документи через дуже серйозні дискусії. В свою чергу, опозиціонери звинувачують представників СПУ та КПУ у деструктивній позиції і реалізації сценарію зриву виборів. Регіонали, як заявив Юрій Ключковський, поки що наполягають на обов'язковому реєстрі виборців.

«Тут вони хочуть потягнути ковдру на себе та Кабмін. І передати формування реєстру виборців від ЦВК до уряду. Така ініціатива представників Партії регіонів не прийнятна» - Юрій Ключковський, народний депутат 5-го скликання, Блок «Наша Україна».

КОР.: Водночас, сьогодні лідер «Нашої України» повідомив, що було знайдено компроміс. Домовились створити попередній реєстр виборців. Проте, комуністи і соціалісти під надуманими приводами торпедували цю пропозицію.

Петро СИМОНЕНКО, лідер КПУ: Ми, обговорюючи розбіжності, не дійшли компромісу. І в першу чергу хочу заявити – жодного компромісного кроку з боку команди Секретаріату президента і так званих опозиційних фракцій не відбулося за практично два тижні нашої роботи.

КОР.: Окрім реєстру виборців, політики обговорювали ухвалення законів для проведення дострокових виборів, зміни до Конституції і законів про судову систему.

Микола АЗАРОВ, перший віце-прем'єр-міністр України, міністр фінансів України: Процесс обсуждения этих проблем, всестороннего анализа, особенно тогда, когда подключаются юристы к решению этих проблем, а мы знаем, что два юриста это три мнения. А три мнения у политиков превращаются в двадцать пять мнений. Вот в чем сложность.

Іван ПЛЮЩ, секретар РНБО: Я скажу, в чому суть. От, єслі стоїть задача доказать вам, что эта стенка черная. Я буду находить массу факторов, чтоб убедить вас, что она черная. А у него стоит задача, сказать, что она белая.

КОР.: Дата виборів залишається проблемою. Партія регіонів наполягає на проведенні голосування восени. Опозиціонери погоджують максимум на середину літа.

«Регіоналам вигідне перенесення дати виборів на осінь. За цей час суттєво збільшать зарплати і пенсії. При чому, у два етапи. Також, металурги і хіміки на порозі підписання вигідних контрактів, які викличуть ріс ВВП до 14%. Цей ріст відчують усі. Його пов'яжуть із досягненням коаліції, і перемога на виборах буде беззастережною» - Василь Волга, народний депутат 5-го скликання, фракція СПУ.

КОР.: В свою чергу спікер парламенту Олександр Мороз заявив, що згоден лише на голосування у березні 2011 року. І навіть якщо документи таки будуть напрацьовані, голова парламенту наполягає, що пакетного голосування не буде. І всі пропозиції розглядатимуться індивідуально. Тим часом, прихильники коаліції відновили у Києві акції протесту під лозунгом «Вся влада радам!». На підтримку проведення запропонованого Олександром Морозом другого етапу політичної реформи, який суттєво зменшує повноваження президента.

ВЕДУЧА: Петре Миколайович, почнемо з вас. От, у викладенні опозиційних фракцій картинка виглядає так. є майже повне, майже стовідсоткове порозуміння з Партією регіонів, зокрема у питанні реєстру. Але комуністи і соціалісти торпедують, це дослівно, цитата, торпедують це питання. Водночас, відомо, що вчора була зустріч прем'єра, спікера, лідерів фракцій коаліції. це підтвердив зокрема, і депутат фракції Партії регіонів пан Колесніченко. Скажіть, будь-ласка, те, що ми бачимо сьогодні, це узгоджені дії? Це така стратегічна гра? Є два поганих слідчих, один добрий. Чи якось інакше це вибудовується?

Петро СИМОНЕНКО, лідер Комуністичної партії України: Я думаю, чтобы ответить на ваш вопрос, нужно разобраться вообще, с какой целью мы сели за стол переговоров. Я хочу сказать о нашей позиции, позиции коалиции и фракции коммунистов. Это прежде всего защитить право наших граждан от того, чтобы их голосом не воспользовались для фальсификаций выборов. Дать им возможность в любой форме выявить свое волеизъявление и при этом, на основе Конституции и законности, для того, чтобы это были честные выборы. Кое-кто пытается, исключая совершенствование наших законов, и приведение в норму Конституции, а также исключить все те факторы, которые волновали людей по фальсификации выборов. И тот же список избирателей. И голосование за рубежом. И голосование наших ветеранов. Так же, все то, что связано сегодня с правом граждан по настоящему защитить свое право от произвола администрации. Вот эту мы задачу сегодня ставим. А вчерашняя встреча, которая, вы говорите, она еще раз доказала, что мы, коммунисты, правы были с коалицией, когда президент был вынужден вчера признать, что без глубокой системной работы по совершенствованию Конституции и законов, невозможно на основе указа его провести выборы. Потому что его указ, и те, кто готовили, они не обеспечили организационно, с правовой стороны, и с политической. Я могу это все изложить.

ВЕДУЧА: Ви маєте на увазі зустріч прем'єра та президента.

Петро СИМОНЕНКО, лідер Комуністичної партії України: Да, безусловно.

ВЕДУЧА: І потім, очевидно, у розширеному варіанті. Я запитувала вас щодо зустрічі вчора ввечері у Верховній раді між спікером, прем'єром, і лідерами коаліційних фракцій. Про що йшлось?

Петро СИМОНЕНКО, лідер Комуністичної партії України: Вы знаете, я был удивлен, когда на вашем канале эта информация была.

ВЕДУЧА: Але її підтверджують депутати-регіонали.

Петро СИМОНЕНКО, лідер Комуністичної партії України: Я в это время сидел у себя в кабинете, сидел в кабинете, и смотрел вашу новостийную передачу. И я убеждаюсь, что порой сегодня телевизионные каналы используются специально, как заказуха, для того, чтобы обманывать избирателей.

ВЕДУЧА: Невідомо, і не зрозуміло, чому це підтверджують «Регіони».

Петро СИМОНЕНКО, лідер Комуністичної партії України: Я не знаю. Но, вчера этой встречи не было.

ВЕДУЧА: Добре. Добре, для вас не було. Поїхали далі. Добре, будемо з'ясовувати. Ну, оскільки я тільки користуюсь джерелами, які в мене є. Скажіть, будь-ласка, Петро Миколайович, а ось ці зміни, які запропоновані спікером, вони узгоджувались з колегами по коаліції? тобто, ви наприклад, знали, що буде така пропозиція?

Петро СИМОНЕНКО, лідер Комуністичної партії України: Речь идет о том, какие изменения в Конституцию?

ВЕДУЧА: Так.

Петро СИМОНЕНКО, лідер Комуністичної партії України: Я думаю, что и мои предложения, которые были внесены с точки зрения новой редакции Конституции, они в полной мере отвечают тому процессу, и тем проблемам, с которыми мы сталкиваемся сегодня.

ВЕДУЧА: Але ви знали, що в середу на координаційній раді будуть озвучені ці пропозиції. Що в спікера є плани поставити їх на голосування найближчим часом – четвер-п'ятниця.

Петро СИМОНЕНКО, лідер Комуністичної партії України: Я думаю, что здесь в любой части надо высказать положительное отношение к тем, кто вносит конструктивные предложения. При этом, он видит недостатки и предлагает как совершенствовать. Хуже всего – противоположная сторона, которая ничего не вносит, при этом критикует.

ВЕДУЧА: В’ячеславе Анатолійовичу, ви нічого не вносите, але критикуєте. Будь-ласка, прокоментуйте. Задля чого ви сідали за стіл переговорів, очевидно, ваша мета. Перше. Друге – ваше ставлення до пропозицій Олександра Мороза вчорашніх, озвучених. Прошу.

В’ячеслав КИРИЛЕНКО, голова партії «Наша Україна»: Ну, перше, я з подивом довідався, що виявляється, нібито за словами мого опонента, який взагалі, на зустрічі президента і прем'єра, присутній вчора не був. Президент України визнав те, що не можуть бути проведені позачергові парламентські вибори на підставі його указу. Такого не було, немає, і бути не може. Я хотів би нагадати, що діє указ президента про дострокове припинення повноважень Верховної ради. На цьому тлі, нажаль, збори народних депутатів, Верховної ради 5-го, колишнього скликання, ухвалюють, до речі, за бюджетні кошти, різноманітні ініціативи. І дійшло до початку внесення змін до Конституції. Взагалі-то, такі безвідповідальні дії межують із конституційним заколотом. Оскільки, нелегітимна Верховна рада не має права ухвалювати жодного рішення, а тим більше – ініціювати масштабні зміни до Конституції з метою позбавлення повноважень глави держави. Нагадаю, всенародно обраного. Тому, деструкція якраз на тому боці. А ми в робочій групі працюємо максимально конструктивно. І це правда, що ті сили, які налаштовані на розв'язання політичної кризи можуть ухвалити ті рішення, які вже напрацьовані робочою групою за півдня пленарних засідань. Але до цих сил не належать ні комуністи, ні соціалісти. Оскільки їхнє кредо завжди було, щоби в країні було якомога гірше. А от, якщо Партія регіонів прикривається ними як ширмою, і також прагне зриву політичних домовленостей, між президентом і прем'єр-міністром, тоді нам прикро.

ВЕДУЧА: А ви впевнені, власне, якою є ситуація? Ви її знаєте? Ви говорите про гарантії, які ви хотіли б отримати від Партії регіонів.

В’ячеслав КИРИЛЕНКО, голова партії «Наша Україна»: Безумовно, це голосування в пакеті п'яти рішень, які вже напрацьовані.

ВЕДУЧА: Тобто, ви насправді не знаєте, чи ви домовились, чи ні, чи це гра? У вас немає такої впевненості.

В’ячеслав КИРИЛЕНКО, голова партії «Наша Україна»: Анно, ми виходимо із домовленості четвертого травня між главою держави і прем'єр-міністром. Домовленість в тому, що розв'язання політичної кризи тільки шляхом позачергових виборів. Документи для такого розв'язання вже готові.

ВЕДУЧА: Прокоментуйте, будь-ласка, інформацію, яка сьогодні з'явилась в газеті… виданні «Комерсант Україна», про те, що нібито сьогодні ввечері повинна відбутись ще одна зустріч між прем'єром та президентом. Якщо не буде остаточної домовленості завтра, на Раді національної безпеки і оборони… Це буде також питання до вас, пане Юрію, будуть прийняті жорсткі заходи, можливо, навіть введення надзвичайного стану в країні і так далі. Що вам відомо про це?

В’ячеслав КИРИЛЕНКО, голова партії «Наша Україна»: Завтра буде засідання Ради національної безпеки та оборони, яке безумовно буде розглядати ситуацію, пов'язану із виборами. Які будуть ухвалені рішення – мені невідомо. Думаю, що нікому із присутніх тут у студії також невідомо. Але те, що це можуть бути серйозні рішення це факт.

ВЕДУЧА: Ну, а порядок денний вам відомий, пане Юрію? Ви принаймні уявляєте, що і як буде розглядатись? Ми зараз почуємо відповідь на це запитання, але одразу після реклами.

ВЕДУЧА: Ви дивитесь «Я так думаю». Юрію Григоровичу, я двома словами повторю запитання, максимально стисло. Яким є порядок завтрашнього засідання Ради національної безпеки і оборони, вам відомо, про що буде йтись?

Юрій РУБАН, директор Національного інституту стратегічних досліджень: На завтрашньому засіданні Ради національної безпеки і оборони України підготовлені до розгляду як планові, так і позапланові питання. Планові питання, вони стосуються підготовлених питань, що стосуються економічної безпеки країни. Так само, контроль уже раніше прийняти рішень Радою національної безпеки та оборони. І так само, Рада національної безпеки і оборони завтра буде готова розглядати і позапланові питання.

ВЕДУЧА: Можна докладніше? Насправді, це ж не відповідь. Ви ж розумієте? По-перше, якщо ви говорите контроль, відповідь, у галузі економіки, то давайте називайте, про що йдеться. Про енергетику, національна безпека, там цікаві речі відбуваються. Можливо, земля стане предметом розгляду. Це перше. Друге, це очевидно, позапланові, тут особлива увага.

Юрій РУБАН, директор Національного інституту стратегічних досліджень: ЩО стосується… давайте так. план роботи Ради національної безпеки і оборони, він існує. Документи готуються, проекти тих рішень, що є, дозвольте мені все-таки, так як це питання національної безпеки, дозвольте мені бути дещо стислим у…

ВЕДУЧА: Я ще про проекти рішень навіть не запитувала. Питання розгляду.

Юрій РУБАН, директор Національного інституту стратегічних досліджень: НУ, так це ж і стосується проектів рішень цих питань. А що стосується позапланових питань, звичайно, що поза сумнівом, якщо є загострення політичної ситуації, якщо не буде до завтрашнього засідання знайдено якогось розв'язання цієї… цього загострення політичної ситуації, яке пов'язано, можливо, наприклад, якщо це буде пов'язано з, ну, скажімо так, з відмовою від тих рішень, які спрямовані були на стабілізацію ситуації, я цілком прогнозую, що Рада національної безпеки та оборони може їх розглянути.

ВЕДУЧА: Дивіться, Рада національної безпеки і оборони призначена на другу годину, чи на першу, якщо не помиляюсь? На другу?

Юрій РУБАН, директор Національного інституту стратегічних досліджень: На 14:30.

ВЕДУЧА: 14:30. Ще пів годинки з'явилося. Ви вважаєте, що завтра з восьмої… ну, з дев'ятої, з восьмої, політики почнуть дуже рано, до 14:30 зміниться ситуація? Що може насправді заподіяти РНБО, якщо ситуація буде такою, як сьогодні, як зараз? Статус кво збережеться, фактично.

Юрій РУБАН, директор Національного інституту стратегічних досліджень: Я думаю, що в тій ситуації, яка зараз в країні відбувається, ситуація міняється досить швидко. Я переконаний так само, що є політичні сили, які достатньо відповідально ставляться до, і не прагнуть її загострення, і я сподіваюсь, що до завтра, що 14:30 будуть знайдені, можливо, якісь позиції, які дозволять зняти гостроту питання…

ВЕДУЧА: Якщо не будуть знайдені, що може зробити Рада національної безпеки?

Юрій РУБАН, директор Національного інституту стратегічних досліджень: У Ради національної безпеки і оборони є відповідні механізми, конституційні, які передбачені, які дозволять вжити потрібних заходів для стабілізації ситуації.

ВЕДУЧА: Наприклад? Це п'ята спроба, за моїм підрахунками. Я не знаю, стомились глядачі, чи ні, але п'ята спроба. Що завтра може бути зроблено?

Юрій РУБАН, директор Національного інституту стратегічних досліджень: Ну, наприклад, завтра… якщо ви мене питаєте, що може…

ВЕДУЧА: Які заходи?

Юрій РУБАН, директор Національного інституту стратегічних досліджень: Користуючись присутністю Петра Миколайовича, я міг би запитати таку річ. Наприклад, на завтра анонсована прес-конференція Донецького обкому Комуністичної партії України. На якій анонсоване таке питання, наприклад, про блокування доріг, там, і заклики до загального страйку…

ВЕДУЧА: Загальнонаціональний страйк.

Юрій РУБАН, директор Національного інституту стратегічних досліджень: Тобто, я сподіваюсь, що до завтрашнього дня буде зрозуміло, про що йде мова, і чи такого роду дії, чи вони будуть реалізовані, і яку… і що буде в такій ситуації, повірте, що Рада національної безпеки і відповідні структури, які… цілком можуть вжити заходів, які спрямовані на захист порядку в державі. І конституційного ладу.

Петро СИМОНЕНКО, лідер Комуністичної партії України: Можно сказать, в конце-то концов?

ВЕДУЧА: Можна і треба. Я скажу більше. От якраз ця прес-конференція, яка анонсується. Я також звернула на це увагу. «УкрПравда», зокрема, це транслювала. А першими передало Інтернет-видання «Острів». Так от, пункт такий - проведення Компартією всеукраїнського політичного страйку і перекриття доріг. Він так значить в про анонсованій прес-конференції. Прошу.

Петро СИМОНЕНКО, лідер Комуністичної партії України: Я бы хотел продолжить ответ господина председателя, или руководителя, как мне трудно сказать уже данной ситуации, определяя статус…

ВЕДУЧА: Директор Національного інституту стратегічних досліджень.

Петро СИМОНЕНКО, лідер Комуністичної партії України: Я хочу сказать о следующем. Уважаемые телезрители, судя из этого ответа, мы понимаем что у нас Совет есть, а безопасности и обороны в стране нет. Я очень бы хотел, чтобы Совет безопасности в конце-концов заслушал информацию, проинформировав президента, что они делают для того, чтобы у нас реестр избирателей был. Не списки, в которых у нас мертвые души, исчезнувшие улицы, города целые, и населенные пункты. А реестр избирателей, что для этого делается Советом безопасности, чтобы у нас прошли честные выборы. Что делается Советом безопасности, чтобы у нас прошли честные выборы. Что делается Советом безопасности, чтобы у нас навести порядок за рубежом, и чтобы там голосовали только те, кто стоят на консульском учете, а не пять миллионов, которые нелегально выехали на заработки туда. Что делается Советом национальной безопасности для того, чтобы защитить ветеранов наших, которых пытается повторить опыт третьего тура выборов 2004-го года, когда два с половиной миллиона граждан нарушив права и свободы, лишили принимать участия в выборах? Я бы хотел услышать от Совета национальной безопасности, в конце концов, а куда исчезают средства..? Я сегодня предложил на заседании рабочей группы, как профинансировать выборы. Уважаемые телезрители, выборы можно профинансировать одним только – запретив приобретать самолет один для президента, он стоит 350 миллионов гривен. Еще хватит и для того, чтобы сорок миллионов отдать либо на Харьковский завод, либо на завод КБ им. Антонова, для того, чтобы там, нашим отечественным рабочим, отдать эти деньги, построить самолет, и президент пускай летать на этом самолете.

ВЕДУЧА: І зараз буде відповідь, тільки спочатку, Петро Миколайович, ви дороги перекривати будете закликати?

Петро СИМОНЕНКО, лідер Комуністичної партії України: Я еще раз хочу подчеркнуть, я этот пример привел для того, чтобы показать – мы молчать не будем. Мы будем защищать права наших граждан, в том числе, и доступными методами, те, которые позволяет привлечь сегодня власть к вниманию к беспорядкам, которые они организовали в стране.

ВЕДУЧА: Прошу, реагуйте ви. В’ячеславе Анатолійовичу, потім ваша відповідь.

В’ячеслав КИРИЛЕНКО, голова партії «Наша Україна»: Річ у тім, що на більшість тих питань, які тільки що проголошені опонентом, уже дала відповідь робоча група. Тільки він про це не каже. І прагне, щоб Рада національної безпеки і оборони дала таку відповідь. Це не її функції. Її функції занадто більш серйозні, ніж всі, які щойно проголошені. По-друге, якщо завтра в Донецькій області будуть перекриватися дороги, то я думаю, що від цього буде гірше лише донеччанам. Уже на Хрещатику щодня перекривається дорога. Тепер Донецька область постраждає незаслужено із-за того, що комуністи в робочій групі не хочуть конструктивно працювати. Тепер третє, про державний реєстр виборців. Закон прийнятий 29 червня, в першому читанні, 2004 року. Після того пройшли президентські вибори, і парламентські 2006-го. Комуністи за цей час жодного разу не говорили, що вони не можуть провести вибори без державного реєстру виборців. Вони почали про це говорити рівно п'ятого травня 2007 року, на наступний день, коли почала працювати робоча група. Як привід, вони почали використовувати державний реєстр виборців. Мовляв, не можемо провести позачергові вибори, хоча раніше, завжди казали – можемо. Тобто, це використовується лише як спроба торпедувати конструктивну роботу робочої групи. І на завершення, про літак. Тому що це вже сміється пів України з цього літака. Ви, будь-ласка, колега, подивіться бюджет державний. І ви там побачите, що, наприклад, на обслуговування польотів всіх посадових осіб, включно зі спікером колишнім Морозом, прем'єр-міністром Януковичем, передбачено 46 мільйонів гривень. А на закупівлю літаків по бюджету Мінтранспорту передбачено 130 мільйонів гривень. Складіть суму, і ви побачите, що це ніяк не 350 мільйонів гривень, про які ви говорите. Чергова дезінформація. Чергова неправда. Чергова демагогія, на яку комуністи все життя скидались.

Петро СИМОНЕНКО, лідер Комуністичної партії України: Это подтверждено Кабинетом министров – 70 миллионов долларов – самолет, который вне очереди одной из коммерческих структур взят, и я это утверждаю. Я знаю, о чем я говорю.

В’ячеслав КИРИЛЕНКО, голова партії «Наша Україна»: Будь-ласка, подивіться державний бюджет. Нажаль, ви не знаєте, про що говорите.

Петро СИМОНЕНКО, лідер Комуністичної партії України: Я знаю, о чем я говорю.

ВЕДУЧА: Питання. Реєстр виборців. Я б хотіла б, щоб ви, пане Ігоре з цього приводу висловились. І потім, пане Юрію. Прошу. Ігор Попов.

Ігор ПОПОВ, голова правління КВУ: Я дуже радий, що питання реєстру виборців підіймається.

ВЕДУЧА: Нарешті.

Ігор ПОПОВ, голова правління КВУ: Нарешті підіймається. Дуже радий, що закон прийнятий. Теж дуже нормальний закон. І президент його вчасно підписав. Робоча почалася. Складаються технічні завдання. Проводиться розробка комп'ютерного забезпечення для цього. Але реєстр робиться мінімум рік. За два місяці його зробити не можна. За три – теж не можна. Він вийде гірше, ніж списки у 2006 році. Саме тому, якщо всі сторони домовляться робити вибори після реєстру, то в кінці восьмого року – це нормально. Якщо ні – будемо латати ці списки. Треба відновлювати діяльність робочих груп. Треба давати вказівки обласним державним адміністраціям. Стимулювати міськвиконком, виділяти кошти з бюджету, щоб ці робочі групи зробили нормальні списки, бо якщо вибори оголосять через два місяці, вони не встигнуть це зробити. Тому, треба починати це робити вже зараз. І в багатьох міськвиконкомах, як самодіяльність, це вже почалось. Але пов'язувати дату із реєстром ніяк не можна. Це технічно неможливо. Нажаль, ми чуємо дуже дивні речі після засідання робочої групи. От користуючись нагодою, два члени робочої групи присутні, давайте, можливо, будемо показувати громадськості, до чого ви домовились, тому що ви виходите, і розказуєте нам просто такі байки, що дивитись всі канали просто неможливо. Ви порахували кілька документів. Опублікуйте. До того, як показати прем'єру, президенту, покажіть нам документ, можливо, там вилізуть якісь дурниці, які… ви ж могли допустити помилки. Покажіть експертам. Експерти не залучались до розробки цих документів. ЦВК принесло двадцять сторінок пропозицій до закону про вибори. Я сподіваюсь, що ви хоч почитали. Але в мене великі сумніви, що ви їх врахували. ЦВК – головний експерт в тому, як проводити вибори. Вони сказали, якщо хочете вибори – 60 днів, ось наші рекомендації, покажіть іншим експертам. Міжнародним експертам, Венеціанській комісії. Рада Європи приїхала, ми даємо своїх експертів, щоб ви зробити це якнайкраще. Чому нічого не показуєте?

ВЕДУЧА: Юрій Рубан, як і обіцяли, потім ви, шановні. Прошу.

Юрій РУБАН, директор Національного інституту стратегічних досліджень: Тільки дві позиції.

ВЕДУЧА: Стисло.

Юрій РУБАН, директор Національного інституту стратегічних досліджень: Петре Миколайовичу, звичайно, всі засоби. Я був би радий, аби ви додали, передбачені законодавством. Це перше. А що стосується захисту прав, про які ви говорите. Це перше. Друге, ви кажете, що та нормативна база, яка дозволила в 2006 році провести демократичні вибори, адже вони були визнані демократичними. І якщо я правильно пам'ятаю, от сидить пані Інна Богословська, коли вони говорили про те, що якісь там проблеми були, то, здається, що Комуністична партія не підтримала тоді у Верховній раді…

Петро СИМОНЕНКО, лідер Комуністичної партії України: Прошу не путать, потому что мы как раз требовали от Верховной рады провести перерасчет… пересчет голосов.

Юрій РУБАН, директор Національного інституту стратегічних досліджень: Нє, так от дивіться. Тим не менше, ці вибори були визнані демократичними і в Україні, і в світі. І я не розумію, чому зараз виникає таке питання, такого рівня, що його треба розглядати Радою національної безпеки і оборони.

ВЕДУЧА: НА цьому крапка. Давайте повернемось все ж таки до змісту діяльності робочої групи. Шановне панство, коли ви виходите, і дійсно, даєте відповіді на запитання, в принципі, розводячи руками, ви никає відчуття, що ви або не можете показати те, про що звітуєте, або насправді, займаєтесь абсолютно іншим. І обговорюєте інші питання. Ніхто не збирається втручатись в процес ваших переговорів. Ми всі усвідомлюємо, що так домовлятись простіше для наших політиків. Але повірте, якщо ми говоримо про якусь демократію, то хотілося б зрозуміти, про що ви врешті-решт домовились. Ось ці 95%, про які вже є домовленість між Партією регіонів, між БЮТом, і «Нашою Україною», можна почути що це? Чітко і зрозуміло? І п'ять відсотків, що залишились? Який бар'єр ви будете завтра долати в першій половині дня? Прошу, В’ячеслав Анатолійович.

В’ячеслав КИРИЛЕНКО, голова партії «Наша Україна»: З того, що остаточно погоджено усіма, це зміни до кодексу адміністративного судочинства щодо процедури оскарження результатів виборів. І сьогодні зміни до законів, які регламентують закупівлі для потреб позачергових виборів. Все решта, мають протоколи розбіжності. Це стосується виборчого законодавства, закону про статус у частині імперативного мандату. І постанови Верховної ради, яка може бути прийнята, якщо президент прийме відповідне рішення, і дві фракції опозиції візьмуть участь у пленарному засіданні. Публічне засідання відбувалось під головуванням президента. Була присутня вся преса. Всі засоби масової інформації. Однак, я хочу сказати, що між трьома крупними політичними фракціями, які представлені у Верховній раді суттєвих розбіжностей по кожному із текстів немає. Але є одна розбіжність, яка вища, ніж всі погоджені документи – це відсутність погодженої дати позачергових парламентських виборів. Ми стоїмо…

ВЕДУЧА: Тобто, немає тільки дати?

В’ячеслав КИРИЛЕНКО, голова партії «Наша Україна»: Звичайно, оскільки опозиція, йдучи назустріч коаліції минулого парламенту, говорить, що ми можемо звернутись до президента, щоби він змінив дату виборів з 24 червня, наприклад, на середину липня. Коаліція іншої точки зору. Але переконаний, що питання буде розв'язане в інтересах розв'язання політичної кризи.

ВЕДУЧА: Чому ви переконані?

В’ячеслав КИРИЛЕНКО, голова партії «Наша Україна»: Тому що є політичний діалог між президентом і прем'єром. Якби його не було, ми би говорили, лишається лише дорога позачергових виборів.

ВЕДУЧА: Будь-ласка. Петро Миколайович не поділяє вашого переконання, В’ячеславе Миколайовичу.

Петро СИМОНЕНКО, лідер Комуністичної партії України: Я хотел бы вам проиллюстрировать на элементарном примере. Мы с вами были свидетелями обоснования издания указа со сторона президента – то, что переход депутатов из фракции в фракцию. Это было таким образом представлено необходимость подписания указа о прекращении полномочий Верховной Рады, таким образом. Теперь мы обращаемся к своим коллегам, членам рабочей группы. Скажите, пожалуйста, а почему вы не соглашаетесь тогда усилить требование императивного мандата и положить конец вот, подобным переходам? Но, для этого нужно внести изменения в Конституцию. Они ведь это понимают, они лукавят просто. Законом этого нельзя сделать. Нужно внести норму в Конституцию. Они не хотят этого делать. Они говорят, это пускай следующая Верховная рада внесет эти изменения. То есть, они отказываются решить проблему, которая является камнем преткновения. Второй вопрос – я поставил его, говорим о конструктивных предложениях, как сегодня защитить нашего избирателя? Пан Турчинов выступает в 2005 году как председатель Совета Службы безопасности и говорит, что сервер это преступный механизм, которым фальсифицируются выборы. Это его заявление? Его заявление. Мы предлагаем. Есть закон о ЦВК, 25 статья. Использование сервера, давайте мы на время досрочных выборов… в условиях кризиса ведь проходит, раскол Украины. Давайте исключим использование сервера. Пускай основа принятия решения в подсчете голосов – твердые копии, как мы говорим, с мокрыми печатями, будут основой подсчета голосов. И о дате. Вы понимаете, тут же идет манипуляция с сознанием и пониманием того, что говорится. Ведь дата, президент сказал, возможно установить после того, когда все согласуем проекты законов. О чем идет речь? Вот, представьте себе, сейчас Вячеслав сказал о законе, касающемся государственных закупок. А этот закон предусматривает 45 суток на проведение тендера, чтобы ЦВК, допустим, закупило бумагу за рубежом, защищенную, для проведения выборов. Вот мы сегодня должны были принимать решение исключить этот срок. А если бы это не принято было? Президент что, тогда будет нарушать законы у нас? Мы же это предлагаем. Или любой другой закон возьмем сегодня, который требует сегодня усовершенствования, и точно такие же механизмы…

ВЕДУЧА: Всі зміни, всі закони. Я пам'ятаю цю позицію. Скажіть, будь-ласка, ви готові до того, що, наприклад, або на тому тижні, Партія регіонів разом із БЮТом, і разом із «Нашою Україною» проголосують відповідні зміни? Одразу після реклами відповідь на це запитання.

ВЕДУЧА: В ефірі «Я так думаю». Петре Миколайовичу, то, що буде робити Комуністична партія України, її фракція у Верховній раді, якщо раптом БЮТ, «Наша Україна» та «Регіони» спільно, при чому, сьогодні Вінський казав, 30 хвилин вистачить, спільно проголосують всі необхідні зміни. І спікера змінять, між іншим, якщо Олександр Мороз буде проти.

Петро СИМОНЕНКО, лідер Комуністичної партії України: Для того, чтобы подготовить законодательную базу и обеспечить законность, конституционность, и честность выборов, перешли к технологическим приемам, для того, чтобы формировать общественное мнение. Поэтому, это очередная провокация, которую затевают те, как раз, кто не хочет, чтобы у нас по настоящему выборы состоялись для народа Украины, а не разборки олигархов.

ВЕДУЧА: Ваша репліка і ви, пане Юрію потім.

В’ячеслав КИРИЛЕНКО, голова партії «Наша Україна»: Репліка полягає в тому, що насправді 95% текстів готово. Там навколо частини в правій колонці стоїть – КПУ, СПУ не погоджують. Але це нічого не означає, якщо буде бажання трьох політичних фракцій, які є найбільшими. Але під необхідністю змін до Конституції, внесення змін до законів, прикривається одне просте бажання – не відірватися від крісел, в які засіли намертво, не полишати кабінети в уряді¸ і не йти на народний суд, який єдиний має право визначати – гідна якась політична партія далі бути в парламенті, чи її потрібно звідти викинути геть.

ВЕДУЧА: Юрію Романовичу, прошу. Партія регіонів готова голосувати? може таке відбутись, без КПУ та СПУ?

Юрій МІРОШНИЧЕНКО, народний депутат України 5-го скл

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7722
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду