Програма «Майдан» із Данилом Яневським, 5 канал, 13 травня 2007 року

17 Травня 2007
7668
17 Травня 2007
12:07

Програма «Майдан» із Данилом Яневським, 5 канал, 13 травня 2007 року

7668
Гості програми: Василь Кисельов, Вадим Колесниченко, Руслан Князевич, Андрій Шкіль, Людмила Супрун, Вадим Місюра, Юрій Збітнєв, Олег Тягнибок.
Програма «Майдан» із Данилом Яневським, 5 канал, 13 травня 2007 року

ВЕДУЧИЙ: Добрий вечір. Я, Данило Яневський, сердечно вітаю всіх, хто прийшов на «Майдан». Апофігей тижня, що минув беззаперечний успіх нашої національної, по суті, гордості та мрії на всеєвропейському змаганні континентальної попси. Беззаперечний успіх самої ідеї перевтілення в його українській національній інтерпретації дозволяє по новому подивитися на результати соціологічних досліджень, які були оприлюднені у п’ятницю в агенції УНІАН. Згідно з ними лише 51% опитаних людей, які мають український паспорт вважають себе власне громадянами України. Решта ідентифікують себе або як мешканців окремих територій, або як жителів Європи, або як громадян колишнього СРСР, або що. Власне це і є фундаментальною проблемою нашого буття. Власне із цього фундаментального факту і походить генетичний антагонізм і поміж людьми, і поміж політиками, які власне лише рефлектують наші з вами недосконалості, страхи та фантомні уявлення. Засвідчую повагу всім, хто прийшов сьогодні на Майдан, зокрема Василю Кисельову та Вадиму Колесниченку – Партія регіонів, Руслану Князевичу – «Наша Україна», Андрію Шкілю - блок Юлії Тимошенко, Людмилі Супрун – Народно-демократична партія, Вадиму Місюрі – Соціал-демократична партія України (об’єднана), Юрію Збітнєву – «Нова сила», Олегу Тягнибоку – всеукраїнське об’єднання «Свобода». Окрема подяка представникам Комуністичної та Соціалістичної партії, політика яких не дозволяє їм прийти на Майдан, подивитися вам в очі і вислухати все, що ви думаєте про них і про їхню політику. З великою приємністю представляю партнера програми – компанії «Імпульс». «Імпульс» - це провідний виробник меблів на вітчизняному ринку, «Імпульс» - яскравий зразок сучасної епохи. Всі охочі висловити своє ставлення до подій, що відбуваються в Україні вже зібралися на Хрещатику. Як завжди їх модеруватиме моя колега Яна Конотоп. Як завжди нагадую їм абсолютні правила нашої програми: неухильно дотримуватися Конституції і діючого в країні законодавства і шанувати ці закони, не припускатися образливих або лайливих висловів на адресу опонентів, говорити лаконічно та по оголошеній темі. У випадку порушення цих правил режисери програми будуть вимикати тих, хто говорить із прямого ефіру. Питання для глядачів таке. Як ви думаєте, кадрові рішення президента, ми маємо на увазі звільнення з посади Віталія Гайдука і призначення секретарем Ради нацбезпеки Івана Плюща, призначення нового генерального прокурора, добре відомого нам всім Святослава Піскуна, звільнення і призначення суддів Конституційного суду президент – це шлях до стабілізації політичної ситуації в Україні, якщо ви пристаєте на цей варіант – 89001145001, конфронтації – 89001145002 і це агонія після помаранчевого політичного режиму в країні – 89001145003. Вступне слово головним дійовим особам тижня.

КОР.: Схоже Вера присвятила свій тріумфальним танок цим двом людям і співала теж для них. Вони ніби і тримають ситуацію під контролем, ніби роблять те, що вигідно і корисно, але український глядач вже давно запідозрив – все, що відбувається є стьобом на найвищому державному рівні.

Віктор ЮЩЕНКО, президент України: Сама головна наша домовленість про те, що ми сьогодні прийняли принципове рішення, принципову угоду про проведення дострокових парламентських виборів – це перше. Друга взаємна обіцянка – це те, що треба зробити для того, щоб ці вибори були чесні і демократичні.

Віктор ЯНУКОВИЧ, прем’єр-міністр України: Я хотів би додати до того, що сказав Віктор Андрійович, щоб провівши чесні та демократичні вибори ми обрали народних обранців, які б працювали на український народ, на суспільство. І держава від цього отримала позитив.

КОР.: Дівчата н підтанцьовках не менш дивовижні. Вони виглядають більш ніж сумирними і в манерах, і в одязі так, ніби готові підтримати будь-який рух свого соліста.

Юлія ТИМОШЕНКО, лідер БЮТ: Президент країни задля того, щоб створити певний політичний комфорт, домовленості, спільну роботу всіх політичних сил добровільно заявив, що якщо робоча група напрацює необхідні документи, вийде на один день в парламент і прийме рішення, то президент може піти на крок на зустріч і на тиждень-два перенести проведення виборів позачергових, створивши умови для проведення краще організаційно цих виборів і для того, щоб всі мали можливість приймати участь у цих виборах.

Раїса БОГАТИРЬОВА, лідер фракції Партії регіонів у ВР V скликання: Можна провести і 24, але цілком зрозуміло, що без трьох політичних сил. Це не шантаж, це не якась, знаєте, поза така. Це біль за людей, громадян, які підтримують саме сьогодні партії, які створили коаліцію.

КОР.: Вони роздають обіцянки як поцілунки вдячній публіці і як справжні професіонали готові тримати інтригу до самого кінця. Глядачеві доводиться лише здогадуватись, чи правильно вони почули слова приспіву.

ВЕДУЧИЙ: Отже, намагаємося зрозуміти. Насамперед це питання адресоване до наших дорогих глядачів, що означають останні кадрові призначення президента, ми маємо на увазі і звільнення та призначення нових суддів Конституційного суду і кадрові зміни в керівництві Ради національної безпеки та оборони, і перепризначення Святослава Піскуна на посаду генерального прокурора та інше. Якщо ви вважаєте, що це стабілізація політичної ситуації в країні – 89001145001, якщо конфронтація це на вашу думку – 89001145002, якщо це крах політичного після помаранчевого режиму – 89001145003. Шановних гостей прошу пояснити людям, в якій точці перемовин ви знаходитесь зараз? Чи ці перемовини будуть тривати, припустимо, до 2009 або до 2011 року? А мені принаймні так здалося, судячи з того, що я щойно почув у словах Верки Сердючки. На які результати ми можемо чекати на наступному тижні? І нарешті дуже цікаво дізнатися, коли буде створено велику коаліцію, коаліцію Партії регіонів та «Нашої України»? Вадим Колесніченко.

Вадим КОЛЕСНІЧЕНКО, народний депутат V скликання, Партія регіонів: Ну, для начала я хочу обобщающий итог сделать того, что произошло за последнее время.

ВЕДУЧИЙ: Прошу.

Вадим КОЛЕСНІЧЕНКО, народний депутат V скликання, Партія регіонів: Сегодня для всей страны и для мирового сообщества стало понятно, что глава оппозиции, руководитель оппозиции господин Ющенко и близкое к нему окружение всячески стараются узурпировать власть и превратить ее в диктатуру Ющенка. В связи с этим они готовы сделать все и даже то, что невозможно по Конституции, чтобы эту власть узурпировать. Это очень опасно и трагическая страница в история Украины может наступить. Я в этой части хочу напомнить известного царя Соломона, который славился тем, что он был хорошим судей. Интересный из истории хочу привести факт, когда двух женщин привели к нему на суд и две женщины говорили ему о том, что младенец мой. Он предложил им потянуть этого младенца в стороны. Мать своего ребенка отпустила. В итоге мы сегодня имеем Ющенка, главу оппозиции, который хочет уничтожить Украину и тянет этого ребенка к себе и ни за что не желает отпускать эту власть. И коалицию во главу с Януковичем, который вынужден отпустить для того, чтобы дать возможность сохранится Украине, сохранится миру, стабильности и спокойствию. И сегодня для нас важно одно и самое главное, что за дымом лицемерия, двойной морали, двойных стандартов, которые демонстрируют президент и его окружение скрывается то главное, про что я сказал. Они не остановятся ни перед чем ради удовлетворения своих амбиций политических. В Украине нет кризиса. Есть кризис политической власти инициированной лично президентом. Чего мы хотим? Мы хотим, чтобы сохранилась стабильность в Украине, мы хотим, чтобы сохранилась целостность Украины и мы можем пойти на новые выборы, но только в рамках закона, исключительно в рамках закона. Политические договоренности мы прошли уже в 2004 году. Сегодня они не устраивают никого и самое главное того, кто был инициатором этих договоренностей и кто стал во главе страны. Вот, чего мы хотим сегодня добиться.

ВЕДУЧИЙ: Шановні друзі, перед тим як вам, пане Руслане, надам слово я хочу зачитати лише один витяг із заяви коаліції. Ющенко ще раз підтвердив – домовлятися з ним немає смислу, оскільки мета президента не пошук компромісу, а пошук способів денонсації політичної реформи в узурпації влади в Україні. Правильно процитував? Правильно. Виникає принципове питання, зокрема до вас як до правника. Люди, які в грудні 2004 року впихнули, не вплихнули, говорячи словами…це лише слова одного з провідних політичних діячів України, а саме зміни до Конституції 2004 року. Якщо вони розуміли, що вони роблять і вони є компетентні люди, а вони весь час говорять, що вони компетентні люди, це значить, що вони зробили злочин проти українського народу, тому що вони заклали можливість того, що сказав пан Колесніченко – наступної узурпації влади. Якщо вони не компетентні люди, а я нагадаю, що Олександр Олександрович Мороз, один із провідників України, який сам особисто писав ці слова, не розуміли, що вони роблять – це означає, що їм місце не в українській політиці, а десь, я не хочу ображати сільське господарство, вони можуть сторожити кукурудзу. Пане Князевич.

Руслан КНЯЗЕВИЧ, народний депутат V скликання, «Наша Україна»: Я дозволю собі почати з того, що ви почали. Привітатися до привітань пані Сердючки чи пана Андрія Данилка про те, що ви говорили, тому що мені здається все ж таки добре відновлення українського реноме на європейській пісенній арені після двох років. І ті слова, про які він співав, що Україна – це кльово, Україна – це круто, я думаю, що вони припали до душі всім українцям і не тільки 51%, про яких ви говорили. Це перше. З приводу того, про що ми почали говорити – про те, чим закінчиться наступний тиждень, коли закінчаться переговори. Я собі смію нагадати про те, що ми перебуваємо у виборчому процесі. Цей виборчий процес мав свій початок відповідно до Конституції і 24 червня він буде мати свій логічний кінець. В тому випадку, якщо перемовини не закінчаться нічим, оскільки я так розумію, що Партія регіонів і коаліція вибрала стратегію затягування часу, ми будемо йти від стадії до стадії цього виборчого процесу. Завтра закінчиться дуже відповідальна стадія – висування кандидатів. Надалі подаються документи до Центральної виборчої комісії. Буквально позавчора Печерський суд, який діяв як окружний адміністративний суд прийняв рішення, яким визнав бездіяльність Центральної виборчої комісії щодо утворення окружних виборчих комісій і зобов’язав його відкрити окружні виборчі комісії. Через те я просто не розумію логіки тієї сторони. Я розумію пана Януковича, який прийшов до президента і прекрасно розуміючи, що сподіватися на вигідне рішення Конституційного суду вже марно, а Центральна виборча комісія через кілька годин перед зустріччю вже фактично була готова прийняти рішення про утворення окружних виборчих комісій було просто вибрано таку тактику – затягнути. Знаєте, якщо немає безвихідь і не можливо врегулювати процес, то потрібно затягнути таким чином – створити комісію і похоронити справу. Це добре получається в нашій українській політичній еліті. В цей раз я думаю це не вийде, тому що слова президента на тій зустрічі із робочою групою, особливо останні про те, що він вважає, що дедлайн повинен бути негайно закінчено впродовж останніх чи найближчих двох-трьох днів означає, що якщо до середи, я так вчора зрозумів принаймні із заяви після переговорів, не буде відповідного рішення, то вибори відбудуться 24 червня.

ВЕДУЧИЙ: В якому складі? Три партії не будуть брати участь.

Руслан КНЯЗЕВИЧ, народний депутат V скликання, «Наша Україна»: Ну, ви знаєте, відповідно до Конституції і законів про політичні партії участь у виборах є правом, а не обов’язком.

ВЕДУЧИЙ: Обов’язком, так.

Руслан КНЯЗЕВИЧ, народний депутат V скликання, «Наша Україна»: Більше того, єдина зобов’язуюча норма в законі про політичні партії говорить, що політичні партії не можуть більш ніж 10 років не висувати своїх кандидатів. Якщо вони цього не роблять, то ми ж не можемо зобов’язати політичні сили брати участь у виборчому процесі. Мені здається, що вони просто відверто підведуть своїх виборців, а це їхній вибір політичний. Ми ж не можемо зараз якимось чином впливати на цей політичний вибір. Звичайно зло цієї проблеми, як не дивно, ви правильно абсолютно вгадали, криється саме в політичній реформі в недолугій . Більше того, зроблені, знаєте, в останній день таким методом збирання кусків з тих проектів змін до Конституції, які були напрацьовані, вони таким чином були зкомпельовані тільки в угоду власним політичним силам, бо в нас кожна стаття фактично суперечить іншій, серйозні прогалини в Конституції і так далі. Таке враження, що вночі робилося назавтра і кожен робив тільки те, що вважали потрібним для себе. Яким чином зараз відновити цей шлях? Як на нас, то ми пропонуємо абсолютно нормальний шлях – це прийняття нової Конституції на всеукраїнському референдумі відповідно до рішення Конституційного суду, яке було 5 жовтня 2005 року і це єдиний шлях максимально зараз відновити той паритет сили противаг в українському політичному суспільстві, як це було до того часу, поки почали втручатися в українську Конституцію. І остання фраза. Ніякої широкої коаліції не буде між Партією регіонів та «Нашою Україною». Якщо би ми мали на меті саме створити таку коаліцію, то не потрібні вибори. Я погоджуюсь із паном Морозом.

ВЕДУЧИЙ: А чому ж ви тоді не підпишете це зобов’язання, як Луценко сказав?

Руслан КНЯЗЕВИЧ, народний депутат V скликання, «Наша Україна»: Тому що 24 лютого ми підписали з БЮТ об’єднуючу угоду про демократичну опозицію і в разі приходу до влади коаліції, яка потім була підтверджена на з’їзді «Нашої України», а для того, щоб її змінити потрібно відповідне рішення з’їзду. Але я вас запевняю, після того як змінилося керівництво партії «Наша Україна» - це безперспективна річ.

ВЕДУЧИЙ: Дякую. Пане Василю, прошу вас.

Василь КИСЕЛЬОВ, народний депутат V скликання, Партія регіонів: Спасибі. Я своему коллеге хочу сказать, в политике существует правило – никогда не говори никогда. А тепер я хочу сказати всім нам, подякувати Верці Сердючці за те, що вона, хоч вона сьогодні на міжнародній арені підтримує реноме України, завоювала призове місце, друге місце – це також призове місце. Ну, а тепер по суті і без юмора. Уважаемые друзья, у нас очень серьезный и ответственный период. И я бы хотел тоже взять свое время для того, чтобы не говорить о том, кто виноват, что произошло в парламенте. Я буду говорить о том, кто сегодня и чего добивается, и что привело к тому, что в стране созданный политический кризис. Значит первое. Когда в Верховной раде Украины коалиция создала три комиссии. Первая комиссия, которая должна была установить, куда делись деньги от «Криворожстали». Неделя работы комиссии показала, что 9 миллиардов гривен не находится, зависли в воздухе. Второй вопрос, комиссия приняла решение, чтобы Верховная рада приняла решение, чтобы комиссия депутатская, следственная комиссия разобралась, почему не возвращаются деньги по ЕЭС то, что сказал президент Украины и я сказал. Президент Украины сказал, что Тимошенко за счет бюджетных средств погасила долги ЕЭС и приложенный факт, но тем не менее, он ее к ответственности не призывает. Третий вопрос – это когда ребром стал вопрос о проведении всеукраинского референдума по НАТО. Вот три ключевых момента, которые касаются всех тех, кто сегодня в так называемой правящей оппозиции находится и всех, кого больно это коснулось. Вот почему и создали искусственно парламентский кризис. И я уверен, что мы – страна парадоксов. Парадокс первый, уже говорил мой коллега, президент возглавил оппозицию. Парадокс второй: на фоне роста экономики, остановки экономического кризиса в стране, на фоне принятия решения парламентом о повышении зарплат и пенсий ставится вопрос о досрочных выборах, разгон этого парламента. По сути ставится цель – убрать Кабинет министров. Вот какая цель. Поэтому я считаю, что вот эта неделя до 20 мая, она самая опасная. 19 мая истекает срок подписания президентом постановления Верховной рады о внесении изменений в бюджет о повышений пенсий и зарплат для наших граждан и будут делаться все любые провокации. И то, что Гелетей, работник Секретариата позволил себе озвучить то, что он озвучил, они просто признали, что не получилось. Почему? Я пока не знаю, но разберусь. Возможно потому, что у Гайдука хватило гражданского мужества не подчинится воле и пойти на гражданский переворот путем силового отстранения от власти премьер-министра Януковича, значит, силового разгона парламента, именно силового разгона, как это требует оппозиция сейчас в полной мере, уже звучит громче и громче, что президент обязан это сделать. Значит, и я в завершение…добавьте мне еще минуту по репликам, потому что они сбивают меня с мысли. Значит, а я скажу, кто требует в следующий раз. И уверен, что такая провокация готовилась.

ВЕДУЧИЙ: По відстрілу? Скажіть людям прямо.

Василь КИСЕЛЬОВ, народний депутат V скликання, Партія регіонів: Я говорю прямо, дайте мне сказать.

ВЕДУЧИЙ: Прошу, прошу.

Василь КИСЕЛЬОВ, народний депутат V скликання, Партія регіонів: Дайте мне сказать. Значит, положение сводилось к тому, что как сказал Гелетей, что руками криминальных авторитетов, он их называл даже первые буквы имени, отчества и фамилии, производится теракт или покушение. Назывались президент Украины, кандидат на премьер-министра, как ее называют, он сам оговорился Гелелей, Тимошенко и на Луценко. Под эту марку очень быстро вводится чрезвычайное положение, отправляется в отставку Кабинет министров, арестовываются ряд негодных депутатов и членов Кабинета министров и переворот в стране на лицо. Поэтому я считаю, что если бы то, что делает…вы задали вопрос, благо это или нет? Я очень сожалею, что народ, я вижу как растет зеленая полоска, я очень сожалению о том, что люди, к сожалению, не разбираются по ситуации. И до тех пор, пока у них будут воровать миллиарды, а их сажать в тюрьму за мешок зерна, они будут недоедать, будут не иметь средств лечения, потому что они пока не разбираются в этих вопросах. Так вот я заканчиваю мысль. Если бы, то что делает сегодня президент Ющенко делал в свое время президент Кучма, он безусловно уже был бы в Гаском трибунале. Поэтому удивительно, что и Европа, и Европа, и страна демократии высочайшей США почему-то на это не реагирует никак. Почему вы улыбаетесь? Это не смешно, потому что разогнать Конституционный суд, парализовать его работу, значит практически блокировать работу, запугать судей общей юрисдикции – это не смешно, это уже становится опасно для государства. Поэтому я считаю, что страна накануне диктатуры одного человека, накануне государственного переворота. Спасибо.

ВЕДУЧИЙ: Я сміюся, пане Василю тільки тому, що я собі пригадую всю каденцію шановного Леоніда Даниловича, я пам’ятаю, що тільки мене забороняли тириризи. Я пам’ятаю, як мої колеги на 5 каналі лягли на матраци, але я не можу собі пригадати, або більше я вам скажу, я не можу собі уявити, щоб депутати Верховної ради чи міністри щось би сказали всупереч тому, що сказав президент Кучма. На то він і був такий режим. Андрій Шкіль, будь ласка.

Андрій ШКІЛЬ, народний депутат V скликання, БЮТ: Дякую. Ну, передовсім тут попри звичайно велику подію, яка сталася вчора, сьогодні ще у нас одна подія – це День матері. Це таке традиційне свято для України, трошки воно затирається чи в тлі наших подій, які відбуваються, сьогодні забувається. Тому все ж таки хотів привітати, тому що попри все, от ми можемо багато говорити, хто, в кого, де і як, але кількість населення зменшення. Тобто матерів треба поважати і не забуваємо, хто є…

ВЕДУЧИЙ: Клас узурпації влади, переворот, надзвичайний стан, переговори.

Андрій ШКІЛЬ, народний депутат V скликання, БЮТ: Я хочу наголосити, я у звичайній формі вітання. Я не хочу малювати ніяких ані райдужних, ані чорних картин. Я тут почув картину просто апокаліпсису – це захоплення влади, відстріл депутатів, танки, ракети.

ВЕДУЧИЙ: Ні, ні. Вони не казали про таке.

Андрій ШКІЛЬ, народний депутат V скликання, БЮТ: Не казали про таке? Тільки про відстріл.

ВЕДУЧИЙ: Про відстріл не казали.

Андрій ШКІЛЬ, народний депутат V скликання, БЮТ: Не казали? Ага, ну, то ви казали, а вони не заперечували.

ВЕДУЧИЙ: Знаєте, якщо вони будуть заперечувати кожну дурість, яку я тут говорю.

Андрій ШКІЛЬ, народний депутат V скликання, БЮТ: Насправді я хотів би все ж таки вернутися до справи суті. Коли ми говоримо…будь ласка, це ваше право вважати так і я не хочу його заперечувати, просто можу з ним не погоджуватися, можу над ним іронізувати. Ви можете іронізувати над моїми думками. Просто от давайте хоча б зараз в цій студії домовимось не спекулювати однією штукою – Україна називається. Дитина, хто і за яку руку тягне – от цього не треба робити. Тому що ми тут всі дуже добре пам’ятаємо, от з Русланом в тому числі, хто і які плакати малював, хто і як Америку зображав, хто нагадував і за чиї гроші, чия і хто дружина американка. Тому от давайте от хоча б в цій студії, якщо в нас вистачить розуму і честі домовитись і не спекулювати Україною, я готовий цього дотримуватися, так само як я сподіваюся і ви будете робити. Ну, не вам судити про мою честь нажаль, на щастя тобто я хотів сказати.

ВЕДУЧИЙ: Вибори без Партії регіонів, в тому числі…

Андрій ШКІЛЬ, народний депутат V скликання, БЮТ: Тому, коли ми говоримо про нинішній стан речей, абсолютне повне право кожної політичної сили брати участь у виборах, або не брати, йти до виборчих дільниць і закликати своїх виборців голосувати за ту чи іншу політичну силу, або не йти. Це є демократія. Демократія – це право обирати і бути обраним. Не обов’язок. В деяких країнах, до речі, сталої демократія як Швейцарія, наприклад, штрафують тих, хто не йде на вибори, в Італії штрафують. Але не штрафують тих, хто не йде на вибори в якості політичних сил.

ВЕДУЧИЙ: Тобто ви йдете на вибори без Партії регіонів, соціалістів та комуністів?

Андрій ШКІЛЬ, народний депутат V скликання, БЮТ: Це залежить від Партії регіонів. Це залежить від Партії регіонів, це залежить від Соцпартії, Компартії. Є дедлайн – середа. До середи домовитись, увійти в сесійну залу. Що там проголосувати? Зміни до бюджету – будь ласка, немає проблем. Всю низку законопроектів, які нарешті може коли-небудь напрацює робоча група прийти та проголосувати. Це не є складно, просто питання інше. В ім’я, чого це робиться? Якщо робоча група працює тільки для того, щоб затягнути процес, а там чи Подишах помре чи ішак здохне, то звичайно можна погодитись із такою тактикою, вона має мати право на життя. Але повірте, ми ж знаємо про це і про це знають люди, і прості звичайні українці. Ви почуєте, я сподіваюся, їхній голос. Ви також чудово орієнтуються, хто затягує процес і в ім’я чого. А говорити про мільярди і так далі, то через суд говоріть, розумієте. Ви ж маєте в своїх лавах людей, вони ще не всі пішли, дехто ще залишився, які пройшли судове громилище. Згадайте Колесника, який звертався, давайте, суд хай вирішить, поставив суд крапки в цій справі чи ні? Ми ж не вертаємося до неї. Суд в справі Тимошенко в усіх цих дурницях крапку поставив, не треба до цього повертатися.

Василь КИСЕЛЬОВ, народний депутат V скликання, Партія регіонів: Не розставив.

Андрій ШКІЛЬ, народний депутат V скликання, БЮТ: Ні, розставив. Ви докажіть…якщо вам не подобається, зверніться ще раз в суд і хай він перегляне ту чи іншу позицію, якщо у вас є нові факти.

Василь КИСЕЛЬОВ, народний депутат V скликання, Партія регіонів: Американський суд поставив крапку.

Андрій ШКІЛЬ, народний депутат V скликання, БЮТ: Ну, звертайтесь в американський суд. Будь ласка, я не заперечую.

ВЕДУЧИЙ: Чи я правильно вас зрозумів з тим, щоб зараз оголосити перерву на хвилину-другу і далі повернутися до дискусії, що ваші політичні сили йдуть на вибори, якщо не буде домовленості до 16 травня ідуть на вибори, які будуть 24 червня?

Андрій ШКІЛЬ, народний депутат V скликання, БЮТ: Існує указ президента.

ВЕДУЧИЙ: Існує указ президента. Чи я правильно зрозумів, що ваші політичні сили, які ви представляєте, коаліція в широкому сенсі цього слова, тобто за участю і соціалістів, і комуністів на ці умови не пристають і якщо домовленості до середи включно не буде, то ви на вибори 24 червня не йдете?

Василь КИСЕЛЬОВ, народний депутат V скликання, Партія регіонів: Ще раз підкреслюю, наш лідер сказав, що ми готові йти на вибори для того, щоб вберегти Україну, не дати громадянського протистояння, але при умові, коли будуть внесені відповідні зміни до законодавства і в такому випадку ми підемо на вибори. Але заганяти нас в зал, як вони думають, на дві години.

ВЕДУЧИЙ: Не будете.

Василь КИСЕЛЬОВ, народний депутат V скликання, Партія регіонів: Ну, ми ж не стадо баранів, щоби ми пішли на дві години і те, що треба голосувати двома тижнями чи двома місяцями ми голосували за дві години.

ВЕДУЧИЙ: Дякую, пане Василю. Дякую всім людям, хто до нас подзвонив. На цю хвилину 1500 ми маємо. 75% тих, хто подзвонили вважають, що останні кадрові рішення президентом є шляхом стабілізації політичної ситуації в Україні, 6% вважають, що це конфронтація і 19% вважають це агонією режиму. Ми повернемося до дискусії за хвилину. Вітаю всіх учасників «Майдану». Майже півтори тисячі громадян України, які подзвонили на програму вважають, що останні кадрові рішення президента Віктора Ющенка, ми маємо на увазі призначення Івана Плюща секретарем Ради нацбезпеки і оборони, призначення трьох нових суддів Конституційного суду, і призначення Святослава Піскуна та інших, вважає ці дії президента шляхом до стабілізації політичної ситуації в Україні – таких 75%, 6% з тих півтори тисячі людей вважає це шляхом конфронтації і майже 20% вважають, що ці кадрові призначення президента Ющенка є агонією пост помаранчевого політичного режиму. Ми продовжуємо нашу дискусію. На цю хвилину шановні гості студіі сформулювали для вас і для мене думку про те, що у випадку, якщо до середи наступної, тобто до 16 травня компромісу поміж двома конфліктуючими сторонами не буде, помаранчеві політичні сили та інші 24 червня йдуть на сепаратні вибори. Що думають з цього приводу люди, які є в цю хвилину на головній українській вулиці? Яна Конотоп, тобі слово, але нагадаю людям правила нашої програми: це шанування Конституції, діючих в країні законів, загальноприйнятих норм суспільної поведінки, це шанобливе ставлення до опонентів, ми не можемо дозволити собі припускатися образливих висловів на їх адресу. І прошу всіх говорити лаконічно та по оголошеній темі. У випадку, якщо ці правила будуть порушуватися, наші режисери будуть вимикати ефір. Яна, будь ласка.

ВЕДУЧА: Ми вітаємо усіх присутніх в студії. Вітаємо глядачів 5 каналу. Мусимо сказати, що поряд із гарячими дискусіями в студії відбуваються не менш гарячі тут на Хрещатику. Тому ми одразу надаємо слово всім, хто готовий вже висловитись. Поряд зі мною пані Антоніна. Отже, спостерігаючи все те, що відбувається, чуючи новини, чи вірите ви в те, що домовленості, про досягнення, про які було оголошено 4 травня зрештою будуть реалізовані якимось чином? Якщо ні, то хто їх зірве?

Жінка: Я не вірю в те, що будуть дотримані всі…витримані якісь домовленості, чи будуть дотримані закони, буде виконана Конституція, тому що жодна із тих політичних сил, яка знаходиться при владі ні дотримується ні закону, ні Конституції і тому треба, щоб до влади прийшли молоді, незалежні, незаплямовані сили. Я вірю в програму захисту українців Всеукраїнського об’єднання «Свобода». Дякую.

ВЕДУЧА: Як ви вважаєте, хто з учасників переговорів зірве ці домовленості, якщо ви не вірите в те, що вони будуть реалізовані?

Жінка: Я чесно не вірю в те, що вони йдуть ці переговори так, як вони мають йти. Це йде гра, просто гра.

ВЕДУЧА: Дякую вам. Пане Михайло, будь ласка. Як вважаєте ви, домовленості, про які вже було оголошено, що вони досягнуті, чи дійдуть логічного завершення? Якщо ні, то хто буде винен?

Чоловік: Я хочу сказать, что договоренностей не будет. Объясню почему. Партия регионов, посмотрите, она и так идет уже на уступки. Сказала – зачем срывать выборы, зачем срывать парламент, будем работать нормально, добиваться стабильности. Ющенко говорит - нет, разойтись. Хорошо, разойдемся, но опять пойдем на выборы и докажем, что народ только нас поддерживает, только нас. И Ющенко, Луценко, Тимошенко будут все делать, чтобы стать у власти, потому что они не хотят, чтобы народ жил нормально.

ВЕДУЧА: Я зрозуміла. Чи бачите ви вже зараз ознаки зриву цих домовленостей і з чийого боку?

Чоловік: Немного времени пройдет и будет опять срыв. На Ющенка повлияют. На нашего президента просто влияют те силы сильные, которые руководят деньгами, криминальными авторитетами и тому подобное. На него просто будут влиять и опять сорвет эти договоренности.

ВЕДУЧА: Дякую вам. Пані Тетяно, пані Тетяно тут. Будь ласка, як вважаєте ви, чого нам чекати від найближчих днів в контексті домовленостей між політичними силами, президентом та прем’єр-міністром?

Жінка: Домовленість буде зірвана і по вині президента, тому що він живе не своїм умом, а їм командує Юлія Тимошенко. Он в ее взгляде все равно, как подопытный кролик, а она удав. Я просто хочу еще обратится к Юлии. Она очень богатая женщина, перед ней раскрыты четыре дороги. Поскольку батько у нее грузин, то ей дорога на Грузию.

ВЕДУЧА: Пані Юлії Тимошенко немає в студії, тому напевно немає сенсу.

Жінка: Ничего, ей передадут.

ВЕДУЧА: Я зрозуміла вашу думку. І пан Леонід, будь ласка. Як вважаєте ви, чого нам чекати від наступного тижня?

Чоловік: Мы можем ожидать все, что может делать президент, потому что президент уже нарушил все законы. Мы готовы идти на выборы, но к сожалению, то что навязывает нам оппозиция, то они готовы только на одном – нарушить закон и нарушить все права человека, который живет в Украине. Если будет создать реестр выборов, то мы готовы идти на выборы и сделать все для того, чтобы не были нарушены. Если наши оппоненты – оппозиция – не будет вносить изменений в закон о выборах, значит мы предлагаем нашей коалиции, которая создана в нашем государстве отказаться от этих выборов или принять участие в выборах.

ВЕДУЧА: Зрозуміло. В чому ви вбачаєте порушення домовленостей з боку Віктора Ющенка вже на даний момент?

Чоловік: Ну, дело в том, что Виктор Андреевич Ющенко не первый раз нарушает закон.

ВЕДУЧА: В чому саме конкретно? Конкретно по домовленостях, по домовленостях. Тобто після 4 травня, в чому він порушив на вашу думку домовленості?

Чоловік: А потому что он не принимает решения сам, а принимает решения только то, что говорит Юлия Тимошенко и все остальные их оранжевые, как говорится, братва или друзья.

ВЕДУЧА: Зрозуміла, зрозуміла ваша думка. Дякую. Такі думки маємо на цей момент. Обов’язково будемо збирати їх і надалі.

ВЕДУЧИЙ: Дякую сердечно всім, хто висловився. Я не зовсім чесно сказати зрозумів про батька. Мій батько, наприклад, з Черкаської області, так що мені до Одеси не їздити чи до Львова? Людмила Супрун, будь ласка. Пані Людмила, але якщо можна, ви досвідчений парламентар, досвідчений політик, насамперед про цю думку, яка тут пролунала. Якщо до середи включно не буде компромісу, політичні сили йдуть на вибори окремо чи йде ваша зокрема політична сила на ці вибори? Яка роль в цьому Івана Степановича Плюща і означає чи це все по факту розбиття шлюбу в країні? Ми йдемо на створення двох парламентів, двох президентів, двох прем’єрів, двох адміністрацій обласних, ну, врешті решт двох країн? Будь ласка.

Людмила СУПРУН, Народно-демократична партія: Це буде продовження політики, коли два генеральних прокурори, півтора складу Конституційного суду.

ВЕДУЧИЙ: Дві Народно-демократичні партії.

Людмила СУПРУН, Народно-демократична партія: Одна Народно-демократична партія.

ВЕДУЧИЙ: Дві Партії регіонів.

Людмила СУПРУН, Народно-демократична партія: Справа в тому, що все, що зараз відбувається – це суб’єктивні речі, а є речі об’єктивні. Якщо президент прийняв рішення про розпуск парламенту і влада, і опозиція погодились на вибори, то я впевнена сьогодні народ вимагає перш за все змінити ту систему, яка призвела до цієї кризи.

ВЕДУЧИЙ: Ну, це звучало.

Людмила СУПРУН, Народно-демократична партія: А зміна системи означає не допущення фальсифікації виборів. Рівний доступ всіх політичних сил, які хочуть йти на вибори, до виборчого процесу і контролю за ним. І саме головне, саме головне – чесний підрахунок

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7668
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду