Програма «Майдан» із Данилом Яневським. 5 канал, 29 квітня 2007 року

4 Травня 2007
7621
4 Травня 2007
12:40

Програма «Майдан» із Данилом Яневським. 5 канал, 29 квітня 2007 року

7621
Гості програми - Юрій Мірошниченко, Анатолій Селіванов, Ксенія Лапіна, Віктор Пинзеник. Експерти: Ірина Бекешкіна, Євген Дубогриз, Олександр Кужель, Костянтин Малеєв, Віктор Хмільовський та ін.
Програма «Майдан» із Данилом Яневським. 5 канал, 29 квітня 2007 року

ВЕДУЧИЙ: Добрий вечір. Я, Данило Яневський, сердечно вітаю всіх, хто прийшов на Майдан. Колись дуже давно, коли я був молодий і вірив в розумне, добре та вічне, тримав в руках гасло, згідно з яким право на розум, честь та совість в моїй батьківщині мала лише одна політична сила. Тепер кожна сила в моїй батьківщині, поза тим, які ідеологічні принципи вона сповідує, якщо вона їх сповідує взагалі, тримає руками 150-гривневих прихильників гасла наступного змісту «Захистимо Конституцію», «Ні розбрату України», «Схід та захід разом», «Україна у нас одна». Люди, здається, вже давно забули, навіщо вони вдень та вночі щосили підтримують ці гасла у наметах та на столичних вулицях. Забули, бо не знали, що не можуть представники однієї третини країни нав’язати свою волю представникам двох її третин простим, як праска способом, а саме – зваблюючи політичних опонентів до струнких своїх лав. Все інше тут від лукавого і посилання на паралізовану Конституцію, і на недіючі давно закони, і на корумпованих доповідачів високих судів, і на прискіпливих спостерігачів у Раді Європи. Засвідчую повагу всім, хто прийшов на «Майдан», зокрема: Юрію Мірошниченко, народному депутати України п’ятого скликання, Партія регіонів; Анатолію Сіліванову, представнику Верховної ради у Конституційному суді, доктор юридичних наук і професору; Ксенію Лапіну, народному депутату України п’ятого скликання, «Наша Україна»; Віктору Пинзенику, лідеру Партії реформи та порядок, кандидату в народні депутаті від блоку Юлії Тимошенко; відомим політикам та експертам – Ірині Бекешкіній, Євгену Дубогризу, Олександру Кужель, Костянтину Малеєву, Віктору Хмільовському та інших шановних гостей з великою приємністю представлю впродовж програми. З ще більшою приємністю представляю партнера програми – компанію «Імпульс». «Імпульс» - провідний виробник меблів на вітчизняному ринку. «Імпульс» - яскравий зразок сучасної епохи. Всі охочі висловити своє ставлення до подій, які відбуваються в країні вже зібралися на Хрещатику. Їх модерує моя колега Яна Конотоп, вони візьмуть участь у дискусії як завжди хвилин за тридцять. Принагідно нагадую їм та всім присутнім чотири правила нашої програми: необхідно шанувати Конституцію, необхідно дотримуватися діючих в країні законів та норм загально сприйнятих суспільної поведінки, не припускатися образливих чи лайливих висловів на адресу опонентів, і говорити лаконічно та по оголошеній темі. Питання для глядачів ми сформулювали сьогодні так. Те, що відбувається в країні сьогодні, з вашої точки зору є: балаганом – 89001145004, або серйозною політикою – 89001145005. Вступне слово українським політикам, музика – Гора Дрегович, режисура – Тетяни Пушнової.

Віктор ЮЩЕНКО, президент України: З метою належного проведення виборів, задля демократичного політичного рішення проблем в житті країни і керуючись статтею 5 Конституції України я підписую указ про призначення позачергових виборів ВР України на 24 червня 2007 року.

Віктор ЯНУКОВИЧ, прем’єр-міністр України: Ми за те, щоб президент відмінив всі свої укази і після того, як він відмінить ці укази, як він всім каже політикам, що ми повинні пройти через чистилище українського народу, хай він покаже приклад, як це робити і зробить сам перший таку заяву і піде на дострокові президентські та парламентські вибори. І таким чином ми вгальмуємо політичну кризу. І це буде чесний компроміс.

Святослав ПІСКУН, генеральний прокурор України: Віктор Андрійович, у нас було багато помилок в роботі в Генеральній прокуратурі, багато було таких речей, які можливо ми намагалися десь зробити кроки, які були не стільки правовими, скільки вигідними мабуть якимсь політичним силам. Я, наприклад, вважаю, що це пішло в минуле.

ВЕДУЧИЙ: Отже, нагадую глядачам програмне питання. Те, що відбувається в країні ви вважаєте балаганом, якщо це так – 89001145004, якщо ви думаєте, що все ще йдеться про серйозну політику, ваш телефон – 89001145005. Нашим шановним гостям хочу запропонувати таке питання. Я очевидно, як і багато українців вже втратив орієнтацію в тому, що відбувається, цілком щиро. Мене насправді найбільше цікавить, як кожному українцю, ну, такому як я, наприклад, добитися в житті того, чого добилася проста українська пенсіонерка пані Антошка, яка дістала майна на 10 мільйонів доларів? Я цілком серйозно питаю, адже задля того проголошувалася незалежність України, задля того, щоб люди жили по-людськи. Правда? Задля того робилася Конституція 1996-го року. Задля цього ви, шановні політики, йшли на парламентські вибори. Задля цього за вас голосували люди. І що ми маємо? Пані Антошка має 10 мільйонів, а я нічого. Ну, просто дослівно нічого, п’ять копійок в кишені. Якщо серйозно, то можу показати п’ять копійок. Ось вони тут. Якщо серйозно, хоча і попереднє питання є серйозне, розкажіть будь ласка нашим глядачам, де стоїть країна на теперішній момент, чого нам чекати на наступному тижні і взагалі, як нам планувати наше життя на період бодай до 24 червня біжучого року? Як і домовлялися, з вашого боку почнемо. Прошу, пане Юрію.

Юрій МІРОШНИЧЕНКО, народний депутат V скликання, Партія регіонів: Ну, по-перше, я хотів би зауважити, що політика не може бути несерйозною річчю, оскільки саме від політики і від політиків залежить життя мільйонів українців. Тому всі події, які зараз відбуваються, вони будуть впливати на життя нас з вами, на життя кожного пересічного, як зараз дуже часто говорять, українця. Вже йдуть втрати в надходження до бюджету, вже ми бачимо, що втрачається довіра України на міжнародній арені. І відповідно сьогодні нам, якщо вже говорити про майбутнє, нам терміново потрібно припинити політичне протистояння. В який спосіб? Віктор Федорович Янукович, ми зараз бачили сюжет, запропонував, якщо немає в нас згоди і власне про це говорив президент, треба пройти чистилище виборів. Це треба зробити і президенту, це треба зробити мабуть і парламенту. Це міг би бути вихід, якщо політики не зможуть домовитися. Хоча коаліція і Партія регіонів зокрема завжди говорила, що ми стоїмо на позиціях, коли треба домовлятися, коли треба сідати за круглий стіл, відміняти указ президента і перший, і другий, і власне повертатися до роботи ВР, прийнявши ті закони, ті зауваження, які були в президента.

ВЕДУЧИЙ: Про пані Антошка. Як людина могла добитися такого? Я щиро заздрю.

Юрій МІРОШНИЧЕНКО, народний депутат V скликання, Партія регіонів: Я, нажаль, як відповідальна людина не можу коментувати пані Антошко, оскільки я не знаю, звідки у вас ця інформація, чи є вона перевіреною і чи можна її взагалі коментувати, виходячи з того, що мабуть вона використовується в політичній боротьбі. Але я хотів би, щоб і ви мали 10 мільйонів, і кожен з українців мав десять мільйонів заощаджень, і пенсіонери всі наші гідно почувалися і відпочивали, можливо на своїй пенсії, на узбережжі десь.

ВЕДУЧИЙ: Так от питання – як, пане Юрію? Це ключове питання.

Юрій МІРОШНИЧЕНКО, народний депутат V скликання, Партія регіонів: А як? Дуже просто. Щоб політики не сварилися, а працювали. Щоб вони не розбалансовували економіку, не звинувачували один одного, а намагалися взявшись, як кажуть, за одну справу, не ділячи посади власне зростання економіки забезпечувати, і соціального стандарту. Дуже просто, але разом з тим дуже складно.

ВЕДУЧИЙ: Дякую. Пане Анатолію.

Анатолій СЕЛІВАНОВ, представник ВР у Конституційному суді: Я, Юрій Іванович, не політик, я процесуальна фігура від парламенту, в парламенті, тобто представляючи єдиний законодавчий орган в Конституційному суді, захищаючи, відстоюючи його і мабуть так скажу, що якщо в пані Антошки є право, може вона звернулася до суду і підтвердила це право на майно в десять мільйонів доларів.

ВЕДУЧИЙ: Або сказала, що її обплювали в засобах масової інформації, зганьбили до кінця життя.

Анатолій СЕЛІВАНОВ, представник ВР у Конституційному суді: Так. Але саме в суді можна говорити про якусь істину, коли йдеться про те, що існує спір. Якщо сьогодні ми говоримо, що ситуація, в якій ми опинилися, вона занадто серйозна, щоб посміхатися, то мабуть і треба серйозно відноситись до всіх питань, яким чином, хто і за кого і на підставі чого. І саме я можу сказати, що шкода, що трансляція засідань Конституційного суду України не відбувалося так, як відбувалася трансляція, коли йшлося про питання вирішення виборів 2004-го року. Тому що багато було б зрозуміло людям, громадянам і ми б фахівців могли довести і свою позицію, і розповісти про те, що відбувається. І для мене в Конституційному суді, а все суспільство звернулося до Конституційного суду, було зрозуміло, коли почалося впровадження, що я за 108 засідання, в яких я брав участь, захищаючи за дев’ять років інтереси парламенту, я ніколи не пов’язую це з персоналіями, а говорю про парламент, як демократичну, соціальну цінність.

ВЕДУЧИЙ: Безперечно, так.

Анатолій СЕЛІВАНОВ, представник ВР у Конституційному суді: Яка сьогодні відображає інтереси народу, представляє народ і забезпечує законодавчу діяльність. І я можу сказати, що для мене дві або три дивні речі відбулися в конституційному впровадження. Перша – це те, що п’ять суддів завчасно до засідання Конституційного суду оголосили своє рішення, тобто вони сказали, що акт прийнятий в межах повноваження. Вони сказали, що прем’єр-міністр там щось сказав чи так зробив не так. Вони сказали – до засідання суду, до засідання впровадження. От чому пані Антошка, якщо б прийшла в такий суд, їй вже було не потрібно встановлювати права, коли судді завчасно висловлюють свою позицію. Це перша річ, тому що це протирічить будь-якому правосуддю європейському, нашому національному правосуддю і для мене це…

ВЕДУЧИЙ: Друге.

Анатолій СЕЛІВАНОВ, представник ВР у Конституційному суді: Друге – це те, що представник президента України в Конституційному суді, мій колега, шановний професор заявив…

ВЕДУЧИЙ: Шаповал?

Анатолій СЕЛІВАНОВ, представник ВР у Конституційному суді: Що це лебедина пісня – я подаю у відставку – на початку засідання. Третя дивна річ, що почали з’ясовувати, чи існує ВР і кого ми представляємо. Абсолютно дивна річ, тому що ухвалою суду за два тижні було визначено залучити представників ВР для того, щоб висловити свою позицію. Залучити. І для цього треба було пів чи три години, щоб з’ясовувати і суд сказав – так ми вже ж визначили, шановні судді…

ВЕДУЧИЙ: Що ВР існує.

Анатолій СЕЛІВАНОВ, представник ВР у Конституційному суді: ВР є, ми залучили представників. А як же? Треба пояснити, яким чином буде виконуватись 76, 78, 80 стаття, яким чином 90, треба ж спитати, тоді шляхом голосування визначилось. Ось як драматично починалося конституційне впровадження. Більше того, були заявлені клопотання, давайте ми приєднаємо документи. Але не всі документи судді захотіли читати і приєднувати. Знову ж таки, з точки зору права, адже людина вірить кому, хоче чого – закону. Ми поставили питання, чи існує Конституція – раз, для кого ця Конституція написана і прийнята, чи для громадянина, для ВР, для депутата, для кого і хто її захищає? Оці ключові питання були поставлені для того, щоб вирішувати і шукати істину і наше завдання, а я далі розповім, яким чином ця істина може бути знайдена. І пані Антошка теж, як і кожен громадян прийде і скаже - куди я прийшла, ви вже вирішили все, без мене, так, а для чого ви мене викликали в Європейський суд? Каже – а щоб задати вам запитання. І далі почався процес, ну, а в процесі…

ВЕДУЧИЙ: Зараз надам слово. Пане Анатолію, я очевидно не є та людина, яка може висловлюватися на юридичні питання. Зараз передаю вам слово. Але я, як людина, як громадянин був дуже здивований таким фактом. Я не можу собі уявити, що я дивлюся, припустимо, Динамо (Київ) – Шахтар і в якийсь момент гри половина команди Шахтар чи Динамо переходить на бік свого суперника і починає гатити в її ворота м’ячі. Оце мені в голову не лізе і далі мені абсолютно все одно, чи існує у нас професійна футбольна ліга, чи ні. Мені все одно, чи існує європейська якась колегія суду чи ні. Мені все одно. Я вважаю, що це вже не футбол, а якийсь інший вид спорту. Перепрошу. Пані Ляпіна.

Ксенія ЛЯПІНА, народний депутат V скликання, «Наша Україна»: Ну, я хотіла продовжити відповіддю на те питання, яке ви поставили в самому початку, чи є це…

ВЕДУЧИЙ: Балаган.

Ксенія ЛЯПІНА, народний депутат V скликання, «Наша Україна»: Балаган, чи є ще все серйозна політика. Я думаю, що сьогодні в українській політиці дуже багато балагану, але кожному дається по вірі, так здається кажуть, хто хоче робити балаган, той його робить, хто хоче робити серйозну політику, принаймні намагається робити цю політику відверто і серйозно. Це перше. Друге, в чому балаган? А балаган в тому, що всіх нас вважають якимись, ну, шутами як мінімум, а може дурнями. І проголошують принцип – собі все, зокрема мамі десять мільйонів, ну, простій такій пенсіонерці, а ворогам – закон. До вас ломиться в дім вор з великою сокирою, а вам кажуть – а ви зверніться до суду, поки він ломиться, він зверніться до суду, доведіть в суді, що він не мав права ломитися до вас із сокирою. Приблизно це зараз відбувається в нашому українському домі. Нажаль так воно є. І мені жаль, що такий балаган відбувається в українській політиці. Мені вкрай хочеться бачити ситуацію, коли політики будуть вести себе як мінімум відповідально і відповідати за свої перемоги і за свої поразки. Тоді виборець принаймні зможе орієнтуватися, якщо прийшла політична сила у певному складі, реалізувала певну політику, а виборець тоді оцінює, чи це є політика йому прийнятна, чи він вважає, що може ми помилися і тоді буде вибирати інших політиків. Сьогодні ми поставили виборця знову в ситуацію, коли складно оцінити політичні сили, бо вони стали перебігати, як таргани на кухні. Це не може бути нормальним в серйозній політиці. Це може бути нормальним в балагані. Ми за те, щоб політика в Україні була серйозною, тому указ президента – це повертання української політики від балагану до серйозності, принаймні я бачу ситуацію саме таким чином. І переконана, що вибори будуть. Це питання, яке сьогодні також турбує просто кожного українця. Я хочу відповісти так, як відповів вчора і сьогодні президент – вибори будуть, позачергові вибори є необхідністю і на них просто треба йти.

ВЕДУЧИЙ: Українців турбує звідки десять мільйонів. Пане Вікторе, будь ласка. Принаймні тих, з ким я говорив.

Віктор ПИНЗЕНИК, лідер партії «Реформи і порядок»: Я якраз не про мільйони хочу говорити.

ВЕДУЧИЙ: А от шкода. Може б ми навчилися.

Віктор ПИНЗЕНИК, лідер партії «Реформи і порядок»: Але колеги навпроти пробують відвести увагу від суті проблеми. Вони зводять проблему до другого квітня і до Конституційного суду.

ВЕДУЧИЙ: Це ви про указ, так?

Віктор ПИНЗЕНИК, лідер партії «Реформи і порядок»: Так. Проблема ж не в другому квітні, і не в рішенні Конституційного суду. Ми забули про те, що рік країну лихоманить. Давайте трошки згадаємо, що відбувалося в країні. Підписується Універсал національної єдності, нічого не виконується. Президент говорить про проблеми Конституції, про те, що треба створити спільну конституційну комісію. Відповідь – ні. Президент каже, давайте узгодимо позиції по Кабінету міністрів. Відповідь – ні. Узгоджений міністр внутрішніх справ в особовому порядку звільняється з посади, звільняється з посади міністр закордонних справ, який відповідає за нього президент України. Президент говорить, виходячи із реальних можливостей бюджету – підніміть зарплати та пенсії в бюджеті 2007 року. Відповідь – ні. Ми це зробимо тоді, коли ми захочемо і скільки захочемо. Президент попереджає про те, що не допускайте ревізію результатів виборів. Ми постійно чуємо заяви про 300 голосів, які ми отримаємо, хоча на виборах Партія регіонів і комуністів отримали 36% голосів.

ВЕДУЧИЙ: Ми пам’ятаємо.

Віктор ПИНЗЕНИК, лідер партії «Реформи і порядок»: Тому я з оптимізмом дивлюся в подальше. Чому? Тому що другого квітня президент започаткував процес виходу з кризи. Криза має завжди причини, але криза завжди штовхає і до рішень, і дострокові вибори і одним із кроків виходу з цієї політичної кризи. І вирішення дуже багатьох системних проблем, які є в країні, до речі, ми такі вже приклади маємо і в політичній сфері, і в економічній. Я можу сказати, що завжди, коли країна в економіці, наприклад, доходила до тупикових ситуацій, тупикова ситуація заставляла рухатися вперед.

ВЕДУЧИЙ: Прекрасно. Але вони не згодні. Пане Мірошниченко, одне слово.

Юрій МІРОШНИЧЕНКО, народний депутат V скликання, Партія регіонів: Ключова фраза, дивіться, ключова фраза. Ну, по-перше, що я зрозумів? Я так зрозумів, що президент готовий йти на дострокові вибори виходячи із ваших слів, що треба відповідати, от Ксенія казала, за зроблені свої справи, за те, як проводиться певна політика. От пан Віктор говорить про те, що президент мав якісь ініціативи. Я не буду перелічувати зустрічні ініціативи, які були брутально порушені і з того, що ми почули від наших опонентів є лише один вихід – треба всім йти на вибори.

Ксенія ЛЯПІНА, народний депутат V скликання, «Наша Україна»: Ще один приклад передьоргування.

Юрій МІРОШНИЧЕНКО, народний депутат V скликання, Партія регіонів: Значить так я зрозумів, що президент готовий пройти чистилище. Чи він виходить з того правила, яке сказала Ксенія: їм – закон, а мені все, що можна. Так? І я такий образ людини із сокирою. Кого ви мали на увазі? Чи не ту людину, яка відмовляється йти на вибори?

Ксенія ЛЯПІНА, народний депутат V скликання, «Наша Україна»: Насправді президент йшов на вибори і на виборах виграв.

Юрій МІРОШНИЧЕНКО, народний депутат V скликання, Партія регіонів: І буде йти зараз на вибори.

Ксенія ЛЯПІНА, народний депутат V скликання, «Наша Україна»: І насправді він веде себе так, як має вести відповідальна людина в межах закону.

Юрій МІРОШНИЧЕНКО, народний депутат V скликання, Партія регіонів: В мене просте питання.

ВЕДУЧИЙ: Пане Юрію, пане Юрію.

Юрій МІРОШНИЧЕНКО, народний депутат V скликання, Партія регіонів: Він готовий йти на вибори чи не готовий?

ВЕДУЧИЙ: Я вибачаюсь.

Ксенія ЛЯПІНА, народний депутат V скликання, «Наша Україна»: От я ще раз кажу, ви задаєте…не мені задавайте це питання.

ВЕДУЧИЙ: Ми йдемо по колу. Це всі загальні питання.

Ксенія ЛЯПІНА, народний депутат V скликання, «Наша Україна»: Ваша позиція всім відома.

ВЕДУЧИЙ: Так, зараз я надам. Ми всі йдемо по колу. Про це людям розповідають всі загальнонаціональні телевізійні канали, всі газети, всі високо очолені політики. Я не є сторона конфлікту. Я глибоко віддалений і від вас, і від них.

Юрій МІРОШНИЧЕНКО, народний депутат V скликання, Партія регіонів: А ми рівність умов, а ми за рівність умов.

ВЕДУЧИЙ: Але я вам скажу одне. Президент не купував...

Юрій МІРОШНИЧЕНКО, народний депутат V скликання, Партія регіонів: Якщо не хочемо йти в суд.

ВЕДУЧИЙ: Пане Юрію, послухайте мене. Президент не купував міністрів, я не знаю жодного випадку, щоб хтось з Кабінету міністрів перейшов в Секретаріат президента.

Юрій МІРОШНИЧЕНКО, народний депутат V скликання, Партія регіонів: Ну, я вам прошу.

ВЕДУЧИЙ: Ну, не було.

Юрій МІРОШНИЧЕНКО, народний депутат V скликання, Партія регіонів: Тут говорять, що потерпаємо рік, а ми можемо сказати, що потерпаємо з 2005.

ВЕДУЧИЙ: Два роки.

Юрій МІРОШНИЧЕНКО, народний депутат V скликання, Партія регіонів: І «любі друзі», і корупція, і в десять разів підняті хабарі на таможні, і все решта, і криза одна за одною. Хто несе відповідальність за це?

Ксенія ЛЯПІНА, народний депутат V скликання, «Наша Україна»:А що ж ви до суду не завітали, пане Мірошниченко?

ВЕДУЧИЙ: Пані Ксенія.

Юрій МІРОШНИЧЕНКО, народний депутат V скликання, Партія регіонів: Чи не президент? Чи не команда?

Ксенія ЛЯПІНА, народний депутат V скликання, «Наша Україна»: Що ж ви до суду не зверталися і не доводили, що це саме так було?

ВЕДУЧИЙ: Кужель зверталася, каже. Зараз я надам, пані Олександра. Вони вас не почують. Ми домовлялися з цього боку. Ірина Бекешкіна, будь ласка, у нас ще є дві хвилини до перерви.

Ірина БЕКЕШКІНА: Ну, за дві хвилини я не встигну. Але хочу сказати, що звичайно як соціолог не можу не зазначити, що перелік альтернатив дуже звужений, тому що це звичайно не серйозна політика, але це і не балаган, бо доля України на цьому. Я хочу сказати, що причини є поверхові. Поверхові – це однозначно, це ревізія результатів виборів і як гарант Ющенко мав на це відреагувати. Це однозначно. Друга причина – це вади конституційної реформи. Це не я придумала, це ми робили експертне опитування, це переважаюча думка експертів, ми питали 50 експертів. Але є більш серйозна причина. Я думаю, що те, що відбувається – це є наслідком, це є той блин комом перших партійних виборів, це була парламентська республіка, це перші партійні вибори. Я вважаю, що це звичайно це є прогресивним чинником, це є запорука від авторитаризму, але за однією умовою, якби в нас були політичні партії.

Ірина БЕКЕШКІНА: То це вибори між політичними партіями, яких у нас немає, тому що, взагалі-то, всі, вся європейська демократія була створена партіями, але партії у нас...

ВЕДУЧИЙ: А 34% за них проголосували, це хто?

Ірина БЕКЕШКІНА: А партій у нас немає. У нас є певні закриті акціонерні товариства промислово-фінансових груп, різних груп. Бо взагалі-то партії – це дуже просто. Вони пропонують певні програми, певні цілком конкретні, реальні речі, зрозумілі, які можна контролювати. Потім кращі набирають більшість голосів, і потім ми маємо деякі показники, по яким можна судити. Ну в мене зараз немає часу, але от я перед цим пройшлася по всіх сайтах, і я подивилася, ну, по-перше, майже ніде цих передвиборчих програм немає. Я розумію, що їх зняли для того, щоб не можна було контролювати. Ну, єдине є «Наша Україна», ну не хочу цитувати, бо краще б вони це зняли, бо це загальні гасла і нічого більше. Загальні гасла і нічого більше. Мене, скажімо, приємно здивувало, що щодо НАТО, то є єдина партія, яка це поставила в програму, це була Партія регіонів, до речі. Але ніякої... повних немає зараз, якого вони зараз добиваються. І взагалі це, це лісова пісня, їхні програми. І контролювать їхні аж ніяк не можна. Тепер, тобто очевидно, що потрібна перезагрузка країни, але якщо ця перезагрузка буде так, як раніше, якщо це буде знову змагання на рівні гасел, коли одні кажуть, що бандити рвуться до влади, не зрадь Майдан, інші кажуть: справедливість переможе, за неї важко боротися, треті кажуть: поліпшення життя вже сьогодні, то вибачте, це не програми і це не політичні партії. Ну, а щодо Вашого корінного питання...

ВЕДУЧИЙ: Питання: як добитися оцих десяти мільйонів. Я теж хочу вісім квартир в Києві.

Ірина БЕКЕШКІНА: Ну, Ви знаєте, нам всі, нам всі експерти практично сказали, що рішення Конституційного суду нічого не дасть, тому що ні ті, ні ті цьому рішенню не повірять, і я думаю, чесно кажучи, що не одна там Антошко. Треба подивитися рішення, які приймав суд...

ВЕДУЧИЙ: Дай Бог їй здоров'я.

Ірина БЕКЕШКІНА: Досить згадати, що саме ці конституційні судді, деякі з них визнали, що Кучма може йти на третій термін, і Станик була серед них, тобто треба взагалі подивиться паралелізм, які квартири отримувалися, перед якими... Я думаю, що не одна Антошко, а якщо пошукати. Це просто попередження іншим.

ВЕДУЧИЙ: Дякую Вам сердечно. Ми продовжимо дискусію за хвилину-другу. Вас прошу дати нам знати, як ви вважаєте, те, що відбувається в країні – це є балаган, чи це є серйозна політика. Номери телефонів на ваших екранах. Ми повернемося до дискусії за хвилину-другу.

Вітаю всіх учасників «Майдану». Сьогодні намагаємося розібратися з тим, що відбувається в країні, як це можна охарактеризувати. Якщо словом «балаган», щоб не вжити інше – 8-900-114-50-04; якщо ви думаєте, що це серйозна політика – 8-900-114-50-05. Послухаємо точку зору людей, які зібралися на Хрещатику. Ще раз нагадую правила нашої програми: шанувати Конституцію, діючу в країні, закони та дотримуватися загальноприйнятих норм суспільної поведінки, не ображати опонентів, тим більше не лаятися на них і говорити лаконічно по оголошеній темі. Яно, будь-ласка.

ВЕДУЧА: Вітаємо присутніх в студії, вітаємо глядачів «П'ятого каналу». На Хрещатику, як завжди, багато людей, небайдужих. І от будемо з'ясовувати, до чого, власне, вони небайдужі, до того шоу, яке влаштовують наші політики, чи до тих суспільно-політичних процесів, які вони ж таки влаштовують. Поряд зі мною пан Олександр. Як Ви дивитесь новини, спостерігаєте політичні програми, дивитесь інтерв'ю з політиками, сміючись чи цілком серйозно?

ОЛЕКСАНДР: Дякую. Я всі ці події сприймаю так, як кризові події Верховної ради України. Справа в тому, шановні, що тут заявляють нам, що це неначебто наша, народна рада України. Ні, це, шановні громадяни, так би мовити, схопились у цій Верховній раді клани наших багатих людей. В результаті цього ніяких вони проблем наших не вирішують, і таким чином ця політика осторонь нашого суспільства. Тому я призиваю громадян України: давайте використаємо цей проміжок часу, який безпосередньо зараз є...

ВЕДУЧА: Який Ви маєте на увазі, до виборів?

ОЛЕКСАНДР: До виборів, до 24-го, якомога більше організуватися у народні партії, адже у нас нема партій робочих, адже у нас нема партії селянської, нормальної партії, яка б захистила нашу землю, от. В результаті цього, так би мовити, ми потрапляєм у таку політико-скрутну ситуацію. Блоки якісь, які не вирішують наші проблеми, а вирішують проблеми, так би мовити, своїх кланів. Далі я хочу ще наголосити таким чином...

ВЕДУЧА: Якщо можна – дуже стисло.

ОЛЕКСАНДР: Дуже стисло. Я хочу наголосити: дивіться, як наші політики пропустили такий момент, коли вони приймали за герб нашої держави тризуб, голова Верховної ради є, президент є, а де ж наш народний суддя, обраний загальнонародно? Такого немає.

ВЕДУЧА: Зрозуміло, Ви... Ваша інтерпретація того, що означає наш герб. Дякую принаймні за думку. Ще одна думка є від пана Володимира. Будь-ласка, як вважаєте Ви, як сприймати нам політиків, які з екранів телевізорів і з майданів переконують нас у тому, що вони дбають про наше благо?

ВОЛОДИМИР: Добрий вечір, Україно велика. Я в своїх перших словах хочу привітати наш великий народ, і щоб дійсно не було цього балагану у цих керівних колах якраз є такі люди, які хочуть очистити наше правління від отої всьої зради, від отих колесників, які виступають, брешуть постійно, отих мірошниченків і ряд їх тих всіх негодних елементів, які прийшли з того світу, напевно, щоб керувати нашою прекрасною державою. І куди вони ведуть всіх? Треба кінець-кінцем, щоб не було цього балагану, щоб ми не могли говорити ніколи про наше керівництво, що там балаган. Треба їх всіх перечистити і так зробити, щоб ніколи вони не вернулись правити такою державою, як Україна!

ВЕДУЧА: Зрозуміло. Дякую, зрозуміла Вашу думку. Пан Микола, будь-ласка, як Ви вважаєте, балаган чи серйозна політика те, що ми сьогодні спостерігаємо?

МИКОЛА: Ну, я во-первых хотел чуть-чуть о другом сказать. Я хотел напомнить, то, что сейчас происходит, это не ново, потому как, когда в январе-месяце была дискуссия по поводу конституционности или неконституционности указа президента, вернее…

ВЕДУЧА: У січні, у січні ще не було указу.

МИКОЛА: Вето президента по поводу закона о Кабмине, выступал господин Зубанов, который сказал, это человек не тот, который там просто рядовой член, я так понимаю, он один из, как бы…

ВЕДУЧА: Спікерів партії, да.

МИКОЛА: Да, входит в политбюро партии. Так он сказал такие слова почти дословно на вопрос о том, будет ли конституционным…

ВЕДУЧА: Балаган чи серйозна політика, якщо можна дуже стисло?

МИКОЛА: Да, да, короче, он сказал: Конституційний суд не прийняв рішення по постанові Верховної ради, яка забороняє переглядати політреформу, а тому, якщо цей Конституційний суд прийме цю реформу... це рішення, що можна переглядати, то ми рішення такого суду виконувати не будемо. Я поэтому что хочу сказать: они сразу определились уже тогда, поэтому если перефразировать господина Сивковича, то что у нас СБУ знает все, но мало говорит, стало быть там информация в отношении Станик верна. Как можно верить?

ВЕДУЧА: Дякую за Вашу думку. І ще пан Олександр, якщо можна – дуже-дуже стисло підсумуйте Вашу думку щодо того, що відбувається, і щодо попередніх реплік.

ОЛЕКСАНДР: Я могу сказать, что мы видим балаган в Верховной раде, где депутаты так вцепились двумя руками в свои кресла, что никакими силами их, кроме как выборы, оттуда не вычистить. Они пишут письмо папе Римскому, это еще Ильф и Петров писал: можете жаловаться папе Римскому. Они обращаются в Европарламент, куда угодно, лишь бы только их не выгнали с этих кресел. Как я предлагаю президенту сейчас держаться в этой ситуации: необходимо провести выборы, выбрать на два года следующий парламент, который приготовит новые правила выборов, чтобы мог каждый гражданин Украины реализовать свое право выбирать и быть избранным, чтобы кончился приход к власти ограниченных групп политиков, которые между собой все решают, и они там сидят уже пятнадцать лет. Нам надоели их лица, мы смеемся, когда смотрим их по телевизору, когда выступает пан Чечетов или пан Мороз, или вот пан Мирошниченко в синем галстуке сейчас сидит. Они все просматриваются просто как через рентген, их желание дальше сидеть там и воровать, и грабить, и забыть про украинский народ, про это быдло. Вспомните Тараса Бульбу, когда люди выходили на майдан, били в бубон и требовали предводителя гетьмана, чтобы он вышел, и говорили: не нужен ты нам, меняем тебя, и так далее, меняем всех казачьих старшин, и так далее. Кого хотим, того и выбираем. Поэтому народу надо дать эту возможность. Это есть балаган.

ВЕДУЧА: Дякую Вам дуже. Такі маємо думки на цей момент. Обов'язково будемо збирати їх і надалі.

ВЕДУЧИЙ: Дякую, Яно, сердечно. З того, що я зрозумів, все-таки більшість вважає, що тут у нас в країні балаган. Думка, на яку вийшли в студії - про перезавантаження. Хто той Білл Гейтс або Стів Джопс, хто перезавантажить країну, і чи потрібні нам нарешті установчі збори. Олександра Кужель. Тому що це все у нас за межами.

Олександра КУЖЕЛЬ: Я хочу сказати, що у нас дуже цікаво. Коли кажемо «ми» - вони сміються, коли кажуть «вони» - ми тут сміємося.

ВЕДУЧИЙ: Ми сміємось.

Олександра КУЖЕЛЬ: А так вся страна сміється.

ВЕДУЧИЙ: Одна пані Антошко не сміється.

Олександра КУЖЕЛЬ: Я хочу сказати вам, що треба мати політичну пам'ять, треба мати політичну пам'ять. Ми приймали Конституцію. Ніколи в житті ще не було народу, який би любив свій парламент. Але кожен парламент обирає народ. Перепрошую, кого обираєте, того й маєте. І той що сказав: отримаєм на два роки парламент, то знімайте зразу крісла, щоб не тримались, бо ви знову скажете, що вони тримаються. Я хочу сказати, що треба, якщо згадаєте парламент другого скликання, в якому була я і приймала Конституцію, тоді депутатом був і пан Пинзеник тут присутній, але він не приймав Конституцію, він не прийшов. Так от тоді в другому скликанні пан Пинзеник був проти пані Тимошенко, він підіймав партію «Реформи і порядок»...

ВЕДУЧИЙ: Я не про це, я про Стіва Джопса, ну ми ж не закінчимо, пані Олександро.

Олександра КУЖЕЛЬ: Перепрошую! А я вам скажу...

ВЕДУЧИЙ: Пані Олександро.

Олександра КУЖЕЛЬ: Тому що ми маємо подвійні стандарти. Коли показували Майдан 2004-го року, то це було народне волевиявлення, коли народ стояв біля Верховного суду – це було народне волевиявлення, сьогодні ви показуєте Майдан, ви показуєте його з юмором, ви не вважаєте, що це народне волевиявлення.

ВЕДУЧИЙ: Нє.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7621
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду