Ток-шоу «Я так думаю» з Анною Безулик, «1+1», 19 квітня 2007 року

25 Квітня 2007
8607
25 Квітня 2007
11:26

Ток-шоу «Я так думаю» з Анною Безулик, «1+1», 19 квітня 2007 року

8607
Гості програми: Давид Жванія, Тарас Чорновіл. Експерти - Микола Полудьоний, Вадим Колісниченко, Григорій Немиря, Сергій Головатий.
Ток-шоу «Я так думаю» з Анною Безулик, «1+1», 19 квітня 2007 року

ВЕДУЧА: Добрий вечір, я вітаю всіх глядачів каналу «1+1» та «1+1 інтернешнл» в Україні, Канаді, Сполучених Штатах Америки та Ізраїлі. В живому ефірі програма «Я так думаю». Сьогодні до українських дискусій долучився Страсбург. Парламентська Асамблея Ради Європи прийняла резолюцію щодо наших подій в Україні. В четвер Конституційний суд відпрацював спокійно. А опозиція стверджує, що вже зібрали більш, ніж 150 заяв про складення депутатських повноважень. Чи змусить це піти на вибори усіх українських політиків. Якраз про це ми будемо сьогодні говорити. Всі підемо на вибори і чесно перевіримо свої сили і так доти, доки влада не відповідатиме запитам і амбіціям українського народу, який стрімко розвивається. Але, з іншого боку, треба встановити такі нові правила в країні, щоб кожен новий парламент був на голову вищий за попередній – такої думки Давид Жванія, член фракції «Наша Україна» у Верховній раді 5 скликання. Добрий день, вітаю вас. Член координаційної ради блоку «Народна самооборона». Розмови про складення повноважень депутатами «Нашої України» та БЮТ – ніщо інше, як черговий обман народу України, це блеф політичних шулерів, який не завадить роботі парламенту. Єдиним реальним на сьогодні шляхом подолання кризи депутатська фракція Партія регіонів вважає проведення представницього круглого столу. І позицію Партіх регіонів, вітаю вас, Тарасе В’ячеславовичу, сьогодні представляє Тарас Чорновіл. Експертні оцінки і запитання сьогодні вам запропонують: Микола Полудьоний – радник президента України, керівник головної служби правової політки Секретаріату президента і Вадим Колісниченко – народний депутат України, він представляє фракцію Партії регіонів. До того ж, сьогодні на прямому зв’язку з нашою студією просто зі Страсбурга будуть Григорій Немиря – заступник голови постійної делегації Верховної ради України у Парламентській Асамблеї Ради Європи, член Блоку Юлії Тимошенко. Добрий вечір, Григорію Михайловичу, вітаю вас, та Сергій Головатий – віце-президент Парламентської Асамблеї Ради Європи, народний депутат України. Сергію Петровичу, добрий вечір. Дещо про зміст резолюції ПАРЄ і деякі останні факти далі стисло в матеріалі Наталі Гички.

КОР: У своїй резолюції ПАРЄ закликала розв’язати кризу легітимним, Конституційним та мирним шляхом. Асамблея підкреслила, що ситуація в Україні є результатом незавершеної та поспішної політичної реформи 2004 року, і запропонувала українській владі здійснити ряд конкретних заходів з удосконалення українського законодавства. «Асамблея висловлю жаль, що відсутність незалежних противаг дозволила ключовим державним установам відчувати себе над законом. Це серйозно знизило репутацію всіх політичних лідерів України» – Резолюція ПАРЄ «Функціонування демократичних інституцій в Україні». Члена ПАРЄ не були одностайними у своїх оцінках з приводу українського питання. Віце-президент ПАРЄ депутат Держдуми Росії Костянтин Косачов заявив, що український президент порушив Конституцію підписавши указ про розпуск парламенту. В свою чергу член моніторингового комітету ПАРЄ британець Міхаель Хенкок зазначив, що проект резолюції не сприяє виходу з кризи в України. «Єдиний шлях досягти справедливості – це дати українцям право проголосувати. Як можна говорити, що потрібно виконувати рішення Конституційного суду, коли тут же в доповіді доводиться недієздатність Конституційного суду» - Міхаель Хенкок, член моніторингового комітету ПАРЄ. Однак, доповідачка ПАРЄ Ханне Северінсен була обережною – «Асамблеї не слід підливати оливи у вогонь». Незважаючи на висловлену доповідачкою думку, що судді не є незалежними, Конституційний суд не зміг виконати свої зобов’язання, а політична культура і мораль в країні на низькому рівні, вона закликала усіх учасників політичної суперечки в України змиритися з рішенням Конституційного суду. Тим часом, вчора ряд суддів Конституційного суду і учасники конституційного провадження не могли вчасно розпочати засідання через блокування територій пікетувальниками від різних політичних сил та епізодичні сутички. В деяких із них брали участь народні депутати.

Давид ЖВАНІЯ, народний депутат України 5 скликання, Блок «Народна самооборона»: «Беркут действовал очень грубо. Не только толкали, но и били, скажем так, как умеют менты бить – скрытно, незаметно. Поэтому… - Вас тоже? – Ну, конечно.

КОР: В свою чергу МВС сьогодні передало матеріали про події біля суду до Генпрокуратури. За твердженням першого віце-спікера Адама Мартинюка, якщо Генпрокуратура направить до Верховної ради матеріали щодо зняття депутатської недоторканності з депутатів-учасників сутички, то парламент ці подання оперативно розглядатиме і прийматиме відповідні рішення. Учора ж, не сподіваючись на справедливе рішення Конституційного суду, опозиція застосувала тактику самоліквідації фракцій.

Юлія ТИМОШЕНКО, лідер БЮТ: Навіть якщо вони своїм продажним Конституційним судом поскасовують будь-які укази президента, вони не зможуть корумпованим і політизованим Конституційним судом скасувати Конституцію України. 82 стаття Конституції говорить про те, що якщо в парламенті менше 2/3 обраних депутатів, цей парламент є неправомочним.

КОР: Сьогодні лідера «Нашої України» та БЮТ повідомили, що зібрали вже понад 150 підписів народних депутатів про складення з себе депутатських повноважень. Також анульовані списки кандидатів у народні депутати, які формувалися під час виборів до парламенту у 2006 році.

ВЕДУЧА: В ефірі «Я так думаю». Я пропоную йти трошки в іншій послідовності. Спочатку саморозпуск, тобто, від кінця матеріалу до початку. Спочатку – саморозпуск, потім сутички і потім ПАРЄ. Давиде Жванія, перше запитання до вас. Я не буде коментувати вислови, які ви почули, точно процитую статтю 82. Її початок, на який посилаються, звучить так: «Верховна рада України є повноважною за умови обрання не менш як 2/3 від її конституційного складу». Про ситуацію, коли більше, ніж 150 депутатів виходять зі складу Верховної ради тут немає нічого, а закону, який би цю ситуацію описував, ми не маємо. Скажіть, будь-ласка, тобто, треба визнати, що насправді ваші політичні опоненти, які називають все, що відбувається зараз із складенням депутатських повноважень піар-ходом, черговою істерикою, психологічною атакою, близькі до правди?

Давид ЖВАНІЯ, народний депутат України 5 скликання, Блок «Народна самооборона»: На самом деле, я как народный депутат тоже писал заявление и в своем заявлении я описал, что я выхожу из фракции, что является предметом для исключения меня в дальнейшем и складываю свои полномочия как народный депутат.

ВЕДУЧА: А на чиє ім'я ви писали?

Давид ЖВАНІЯ, народний депутат України 5 скликання, Блок «Народна самооборона»: Верховной рады и на имя президента, потому что Верховная рада сегодня уже не работает. Поэтому мы обратились и туда и туда, потому что существует юридическая коллизия. Поэтому я написал оба заявления и 150 депутатов, порядочных людей, которые находятся в парламенте, проделали то же самое. Я считаю, что это правильный поступок, это поступок настоящих депутатов, настоящих политиков, и они приняли свое решение. Вы, знаете последнее время мы наблюдаем…

ВЕДУЧА: Але це політичний демарш?

Давид ЖВАНІЯ, народний депутат України 5 скликання, Блок «Народна самооборона»: Это не политический демарш, это… Знаете, если действовать по букве закона, это вот 2 юриста, пусть они между собой и поспорят.

ВЕДУЧА: Вони приєднаються до розмови.

Давид ЖВАНІЯ, народний депутат України 5 скликання, Блок «Народна самооборона»: К чему они придут? Я хотел бы сказать, что сегодня, в связи с тем, что Конституция, и правильно обратили внимание как раз в ПАРЕ, что Конституция неполноценна, и законодательная база у нас сегодня неполноценна. Исходя из этого, любые действия, которые происходят, они у нас, скажем так, не могут быть по букве закона, ну, скажем так, быть абсолютно чистыми. Но, 150 депутатов, которые вышли из парламента и сложили свои полномочия, а также еще и отрезали хвосты, как называется, тобиш, следующие депутаты по списку не могут становится депутатами, как это и предполагала, допустим, что кто-то выходит, а следующие заходят в парламент. Этого тоже быть уже не может. Поэтому парламент уже неполноценен, там нету 2/3, поэтому он не дееспособен. Вот решение, которые было принято. Юридические вопросы, я, к сожалению, не юрист.

ВЕДУЧА: Ми їх обговоримо пізніше. Тараса В’ячеславовичу, чому от ось таке самознищення фракцій БЮТ та «Нашої України» ваші однопартійці назвали, дослівно: «подарунком для коаліції»?

Тарас ЧОРНОВІЛ, народний депутат України, фракція Партії регіонів: Почнемо з того, що мене, все-таки, трошки насторожують, дуже інтелігентний і поважаема мною людина Давид Жванія, який сказав фразу: «Конституція неповноцінна». Його партнери сьогодні по опозиції заявляють про продажний Конституційний суд, рішенням якого не будуть підкорятися. Вибачте, в мене питання: ми живемо в 21 столітті в Європі, чи ми живемо в 17-18 столітті в глибині Азії?

Давид ЖВАНІЯ, народний депутат України 5 скликання, Блок «Народна самооборона»: Если бы вы хотели жить в Европе, вы бы не спекулировали, когда мы принимали под угрозой чтоб не пролилась кровь изменения в Конституцию, когда мы с вами вместе были в парламенте. И спекуляция под угрозой, что прольется кровь, мы принимали как компромис…

Тарас ЧОРНОВІЛ, народний депутат України, фракція Партії регіонів: Я вас не перебивав під час вашого монологу.

Давид ЖВАНІЯ, народний депутат України 5 скликання, Блок «Народна самооборона»: Поэтому, пожалуйста, будьте осторожны.

Тарас ЧОРНОВІЛ, народний депутат України, фракція Партії регіонів: Я не перебивав вас під час вашого монологу.

ВЕДУЧА: Якраз давайте, все ж таки, про Європу, тому що якраз Асамблея, Тарасе В’ячеславовичу, наголошує, що сьогоднішня поточна криза в Україні, дослівно цитую: «є результатом поспішної та незавершеної конституційної та політичної реформи». Продовжите, будь-ласка.

Тарас ЧОРНОВІЛ, народний депутат України, фракція Партії регіонів: Я от якраз хочу про це й відповісти. Конституцію треба виконувати і поважати. Якщо ми вважаємо, що вона в чомусь недосконала, ми повинні збиратися, сідати, шукати консенсус, який знайде 300 голосів у Верховній раді і підтримку на референдумі, тому що це є основоположні положення, які доведеться робити на референдумі так само згідно з рішенням Конституційного суду 2005 року. Тепер щодо того, що ви мене запитали, що стосується…

ВЕДУЧА: Подарунок.

Тарас ЧОРНОВІЛ, народний депутат України, фракція Партії регіонів: …так званої самоліквідації фракцій. Знаєте, це тільки дехто з наших називав подарунком. Я вважаю, що це недоречно з цього зловтішатися. Ми позловтішалися в червні чи в липні місяці минулого року, коли БЮТ робив таку ж саму акцію, потім вони тихенько вернулися в зал, про все це забули. Один єдиний лишився в дурнях, Тарас Чорновіл, який на прощання бютівцям купив 126 з чимось жовтих троянд розлуки, а вони взяли і повернулися і квіти пішли в нікуди. Але, давайте вернемося до пунктів. Реально…

ВЕДУЧА: Якщо це буде приводом для чергового указу президента, якщо не буде правочинною Верховна рада. Більш серйозні речі.

Тарас ЧОРНОВІЛ, народний депутат України, фракція Партії регіонів: Верховна рада буде правочинна з цілого ряду причин. Перша, ви цитувати 82 статтю Конституції, це немає жодного наслідку конституційного, відхід навіть 150 депутатів. Пункт другий – в Конституції виписано одну річ, яку ми з вами, нажаль, не читали…

Давид ЖВАНІЯ, народний депутат України 5 скликання, Блок «Народна самооборона»: Это мечта, чтобы остался он и 1 депутат. И это для него будет идеальные Верховный совет.

Тарас ЧОРНОВІЛ, народний депутат України, фракція Партії регіонів: Не перебивайте.

Давид ЖВАНІЯ, народний депутат України 5 скликання, Блок «Народна самооборона»: Ну, например, вы.

Тарас ЧОРНОВІЛ, народний депутат України, фракція Партії регіонів: Ви от знаєте один принцип. Є 2 істини: ваша і неправильна. А я знаю, що треба чинити за законом і за Конституцією, і поважати політичну волю інших людей.

ВЕДУЧА: Завершуйте думку, Тараса В’ячеславовичу.

Тарас ЧОРНОВІЛ, народний депутат України, фракція Партії регіонів: Я вже завершую думку. «Наша Україна» сьогодні взагалі нічого не здійснила, тому що вони порушили чітко цілий ряд законів, їхній з’їзд не правочинний, рішення не правочинні, тому що вони, згідно з закону про вибори народних депутатів, не можуть виключити політичну силу з блоку, а будь-яке виключення депутатів і будь-які зміни відбуваються тільки з того моменту, коли це скріплено всіма політичними силами, які створили блок, за реєстрацією, за фіксацією на день виборів, все. Вашого з’їзду не відбулося. БЮТ нічого сьогодні не зробив, тому що в Конституції написано, що ті процеси відбуваються згідно закону. Ми з вами недопрацювали, немає закону. І тому давайте думати, як зняти політичне протистояння, і бажано його зняти до рішення Конституційного суду.

ВЕДУЧА: Позиція зрозуміла.

Тарас ЧОРНОВІЛ, народний депутат України, фракція Партії регіонів: Щоб ніхто не відчував себе в програші.

ВЕДУЧА: Як зніти політичне протистояння трошки пізніше. Григорію Михайловичу, я хочу вас почути, я звертаюся до пана Немирі. Скажіть, будь-ласка, от ви особисто встигли написати заяви, як ви встигли передати? Просто хочеться зрозуміти.

Григорій НЕМИРЯ, заступник голови постійної делегації у ПАРЄ, БЮТ: Так, я її написав.

ВЕДУЧА: Ще перед від’їздом.

Григорій НЕМИРЯ, заступник голови постійної делегації у ПАРЄ, БЮТ: Підписав і переслав факсом.

ВЕДУЧА: Зрозуміло. Скажіть, будь-ласка, чи готові будуть члени, от зокрема Блоку Юлії Тимошенко, визнати як обов’язкове рішення Конституційного суду? Це те, на чому наполягає зокрема в своїй резолюції Парламентська Асамблея Ради Європи. Прошу.

Григорій НЕМИРЯ, заступник голови постійної делегації у ПАРЄ, БЮТ: По-перше, треба дочекатися рішення Конституційного суду. В резолюції Парламентської Асамблеї Ради Європи зокрема було прийнято мою поправку – замість після того, «як буде прийняте рішення Конституційного суду», записано зараз «якщо буде прийняте рішення Конституційного суду». В самій цій поправці вже передбачається варіант, що Конституційний суд в нинішніх умовах може не прийняти будь-якого рішення. Далі йшлося також, що Конституційний суд є скомпрометований і втратив довіру, тому що 8 місяців взагалі не працював. Таким чином, фактично, в ситуації, коли Конституційний суд приймає рішення, будь-яке рішення, може бути зустрінута з великим знаком запитання.

ВЕДУЧА: Я зрозуміла вас. Скажіть, будь-ласка, а наскільки серйозну підтримку мала сьогодні в Страсбурзі думка віце-президента ПАРЄ і водночас голови комітету Держдуми Росії пана Костянтина Косачова, що український президент порушив Конституцію, підписавши указ про розпуск парламенту? Він цю думку озвучив.

Григорій НЕМИРЯ, заступник голови постійної делегації у ПАРЄ, БЮТ: Пан Косачов підмінив собою Конституційний суд України. Мабуть, з Держдуми Росії видніше, мабуть, вони знають, яке рішення Конституційний суд України прийме. Це взагалі неприпустимий тон розмови про подій в сусідній державі. І, до речі, якщо ви звернули увагу, то саме російська делегація разом з азербайджанською і вірменською як на моніторинговому комітеті, так і під час голосування строєм дисципліновано голосували з такою ж думкою, якою притримується і Партія регіонів, і коаліція і незалежний депутат сьогодні Сергій Головатий, який фактично примкнув до цієї коаліції.

ВЕДУЧА: Сергій Петровичу, ось тут в студії… хвилиночку. Сергію Петровичу, я хочу одразу вас попросити прокоментувати думку ще одного члена моніторингового комітету ПАРЄ. Йдеться про Майкла Хенкока. Він сказав: «єдиний шлях досягти справедливості – це дати українцям проголосувати». Прошу, я хочу почути ваш коментар. І продовжіть цитату: «виконання рішення Конституційного суду, коли тут же доповіді…», а в доповіді ви її чули і знаєте, таке дійсно було, «…доводиться недієздатність Конституційного суду, не можна вимагати». Прошу, вас коментар.

Сергій ГОЛОВАТИЙ, народний депутат України, віце-президент ПАРЄ: Дозвольте почати з Майкла Хенкока. Знаєте, цей депутат, який належить до нашої групи ліберальної, але маємо проблему, що це є той депутат, який завжди говорить проти своєї групи і ми його не виключає з цієї групи, але він завжди говорить проти того, що вирішено на групі. А от стосовно виборів я хочу сказати в загальному плані. Знаєте, сьогоднішня парламентська резолюція ПАРЄ, вони була прийнята на момент голосування, в залі було 117 депутатів. проголосувало за 105, ні, 107 із 117 проголосувало за. 5 – це були якраз певно депутати «Нашої України» і БЮТу.

Григорій НЕМИРЯ, заступник голови постійної делегації у ПАРЄ, БЮТ: Я підтримав цю резолюцію.

Сергій ГОЛОВАТИЙ, народний депутат України, віце-президент ПАРЄ: 105 депутатів проголосувало за. Це не є косачем. Я прошу мене не перебивати.

Григорій НЕМИРЯ, заступник голови постійної делегації у ПАРЄ, БЮТ: Я вас не перебиваю.

ВЕДУЧА: Там немає його тези, тому зараз не про нього.

Сергій ГОЛОВАТИЙ, народний депутат України, віце-президент ПАРЄ: Чекайте, чекайте, дайте мені сказати. Значить, що для мене означає ця резолюція? Для мене і, власне, для тих 105, які голосували за. Можу сказати однозначно, що авантюра Юлії Тимошенко, яка підштовхнула на це президента України і його команду, зазнала повного краху. Парламентська Асамблея чітко визначилася, що вибори в Україні, якщо і будуть дострокові, то вони мають бути тільки, винятково за 2 умов: за умови, що це буде визнано Конституційним судом України, а не так, як цього хоче Юлія Тимошенко і кого вона на це штовхнула, і друге – коли будуть внесені зміни до законодавства, які дозволяють організувати і провести на належному юридичному рівні, щоби ці вибори були легітимними, законодавство. Про це сам президент Ющенко сказав, що треба понад 10 законів ще опрацювати, для того, щоби провести позачергові вибори. Отже, 2 ці умови. Тому хочу сказати ще раз: авантюризм Тимошенко, на якій вона штовхнула Ющенка, його команду, зазнав повної поразки, виграла Україна, виграла українська Конституція, тому що саме на цьому будувала свою позицію Парламентська Асамблея Ради Європи, на принципі верховенства права.

ВЕДУЧА: Зрозуміло. Сергію Петровичу, спасибі, я дякую вам. Залишайтеся, будь-ласка, з нами. Для глядачів я процитую як це звучить. Нам пропонує Парламентська Асамблея Ради Європи вирішити кризу в Конституційний та мирний спосіб або шляхом легітимних дострокових виборів, що походять від рішення Конституційного суду, або шляхом досягнення компромісу в ході переговорів. Багато хто в Україні каже, що від цієї резолюції всі отримали все і ніщо Україна. Так це чи ні? Чи означає вона насправді, що ПАРЄ продемонструвала увагу, лояльність, але вирішувати питання доведеться самим. Ви дасте відповідь на це запитання, але одразу після реклами. Прошу.

ВЕДУЧА: А тепер про те, як українці вирішують питання самотужки. Сьогодні члени фракції Партії регіонів звернулися до міністра внутрішніх справ Василя Цушка з проханням вжити всіх необхідних, передбачених законом України, заходів, аби запобігти брутальним зіткненням та кровопролиттю, яке може бути спровоковане безвідповідальними авантюристами від опозиції. Зокрема, в запиті говориться, за наявними даними, вже в найближчий час представники так званої непримиренної опозиції, зокрема і Юрія Луценко та Давид Жванія, мають намір організувати на вулицях столиці масові заворушення, сутички, усілякі провокаційні дії по відношенню до працівників правоохоронних органів і громадян, які беруть участь в мирних акціях на вулицях Києва. Я сподіваюся почути від вас коментар. А від вас, очевидно, більш докладно про наявну інформацію. Прошу.

Давид ЖВАНІЯ, народний депутат України V скликання, блок «Наша Україна»: На самом деле, все эти заявления такого плана, еще более резкие звучали в процессе всего тура «Народной самообороны», который длился на протяжении трех месяцев, и мы ездили по всей Украине. Нам, почему-то, нельзя было ни монтировать сцены, ни выступать перед людьми. И все время возникали около наших сцен вибухівки. Предупреждали людей, что будут зіткнення, что вы не выходите на майданы. Как только майдан начали строить Партия регионов, они на хрен никому не нужны. Ставят себе сцены, возят за деньги людей. Устраивают пластиковые майданы, и никто на них ничего, как бы, особо не говорит. И никаких зіткнень у нас нет, и никто никого не бьет. Это провокация. Это власть досталась детям. Абсолютное неумение, бескультурье государственности они демонстрирую на протяжении всего периода, как они стали правящей коалицией. Абсолютно не адекватные заявления госчиновников, премьер-министра, спикера, всех наемных спикеров коалиции, они говорят о том, что культуры государственности у правящей коалиции, у всех членов этой коалиции просто отсутствие. Потому что они должны в первую очередь знать, что запугивание населения так же уголовно карается, как и преступление. По этому они всячески переступают через все законодательство, нарушая шаг за шагом, и обвиняя, и обзывая оппозицию. При том, абсолютно безалаберно, ничем не обгрунтовано. Просто громко или много.

ВЕДУЧА: Тарасе В’ячеславовичу?

Тарас ЧОРНОВІЛ, народний депутат України, фракція Партія регіонів: Ну, на рахунок політичної культури і державницької культури, ми це почули зокрема на прес-конференції вже два дні підряд лідерів так званої опозиції, так званої демократичної, бо демократією там не пахне. Демократія, це повага і до прав іншої сторони. І повага до тих, хто віддав голос іншого.

Давид ЖВАНІЯ, народний депутат України V скликання, блок «Наша Україна»: А кто вам мешал? Вы стоите на Майдане и не знаете что уже делать. Уже мурку играете на Майдане в Киеве. Что вы еще должны сделать.

Тарас ЧОРНОВІЛ, народний депутат України, фракція Партія регіонів: Це є ще один рівень, це є ще один рівень культури людини, яка не може слухати чужої думки, при всій мої повазі до вас. Так от, ви продемонстрували рівень політичної культури зневагою до Конституції, зневагою до законів. Сьогоднішні з’їзди обох партій, це повний правовий нігілізм. І я про це не хочу говорити. Що стосується подій, про які говориться в запиті, я його не підписував, тому що в мене є побоювання щодо інших груп і інших людей. Я хочу нагадати, як в тому ж самому 2004-му році людина, в якої в мене немає особливої симпатії, Юрій Луценко, мусив зі сцени Майдану кричати зупиніть цю провокаторку, вона людей на кров кидає. Я пригадую таку саму ситуацію в 2002-му році.

Давид ЖВАНІЯ, народний депутат України V скликання, блок «Наша Україна»: О себе, о себе.

Тарас ЧОРНОВІЛ, народний депутат України, фракція Партія регіонів: Майте трошки стримання.

Давид ЖВАНІЯ, народний депутат України V скликання, блок «Наша Україна»: Да.

Тарас ЧОРНОВІЛ, народний депутат України, фракція Партія регіонів: Пригадую…

ВЕДУЧА: Ну, а зараз звідки явна інформація?

Тарас ЧОРНОВІЛ, народний депутат України, фракція Партія регіонів: Я про це говорю. В нас є перше, факт, коли ми почули, що будуть провокації, на наступний день відразу з зранку ми побачили, як група пористів пробувала влаштувати бійку з міліцією, а потім пробувала перекинути агітаційний автобус від Соціалістичної партії біля Секретаріату президента. Потім ми побачили бійку, влаштовану…

ВЕДУЧА: Ми, це ви бачили особисто, чи це були люди, як передали?

Тарас ЧОРНОВІЛ, народний депутат України, фракція Партія регіонів: Ми це бачили представниками, я це бачив з телеекранів, бо я був в інших місцях. Це всі бачили, вся Україна бачила, влаштовано для того, щоб не пустити суддів в Конституційний суд, щоб вони не могли виконувати свій обов’язок.

Давид ЖВАНІЯ, народний депутат України V скликання, блок «Наша Україна»: Це була не бійка. Це був протест.

Тарас ЧОРНОВІЛ, народний депутат України, фракція Партія регіонів: Що є кримінальним злочином. На фоні цього ми чуємо не один раз, що ми зробимо Майдан до завершення, до остаточної перемоги. Перемоги над чим? Над Конституційним судом? Над Конституцією? Над законом України? Над Вибором?

Давид ЖВАНІЯ, народний депутат України V скликання, блок «Наша Україна»: Над правдой и совестью. Чего у вас нет абсолютно.

Тарас ЧОРНОВІЛ, народний депутат України, фракція Партія регіонів: От це і є, над совістю перемоги, так. Над здоровим глуздом перемоги.

Давид ЖВАНІЯ, народний депутат України V скликання, блок «Наша Україна»: Научились носить книжки Конституцию, в которую сами же вносили изменения, смеялись сценично, что мы вам так, извините, насрали, что десять лет вы будете расхлебывать.

Тарас ЧОРНОВІЛ, народний депутат України, фракція Партія регіонів: Я би собі не дозволив таких слів.

Давид ЖВАНІЯ, народний депутат України V скликання, блок «Наша Україна»: А теперь, это были ваши слова. Я просто цитирую.

Тарас ЧОРНОВІЛ, народний депутат України, фракція Партія регіонів: Я такого ніколи не говорив.

Давид ЖВАНІЯ, народний депутат України V скликання, блок «Наша Україна»: А теперь с книжками ходите, как святые.

Тарас ЧОРНОВІЛ, народний депутат України, фракція Партія регіонів: Давиде, тримайте себе трошки в руках, тому що на вас дивиться Україна. Не уподібнюйтеся Луценку.

ВЕДУЧА: Я хочу процитувати обвинувачення ваших політичних опонентів після того, що відбулося вчора біля Конституційного суду. Чи визнаєте ви, що вчора вами було здійснено спробу зірвати засідання Конституційного суду, що розглядає питання визначальне для подальшої долі України? Оскільки Генпрокуратура вже почала, відкрила справу? Ви будете відповідати?

Давид ЖВАНІЯ, народний депутат України V скликання, блок «Наша Україна»: Давайте вернемся. Тут нельзя, нельзя фрагментарно рассматривать все эти процессы. После того, как были внесены изменения в Конституцию, Партия регионов кричала просто, как резаная, что сейчас президент хочет внести изменения в Конституцию, вернуть себе полноту власти. И это будет узурпация власти. Это еще до выборов. И что, значит, ой-ой-ой, нас загоняют, нас выгоняют, нас арестовывают. Мы такие белые и пушистые, а теперь нас президент просто хочет взять в ежовые рукавицы. На самом деле изменения в Конституцию не были внесены. Потом была долгая эпопея неукомплектации Конституционного суда, когда вы делали все возможное, что бы суд не был укомплектован, не работал год. Год Конституционный суд не работал вообще для того, что бы туда никто не имел права даже обращаться. Как только был подписан универсал и были достигнуты первые политические и моральные договоренности, когда были выписаны все пункты тех изменений, о которых вы сейчас говорите, что нужно искать компромиссы, что их нужно находить и заново садится за круглые столы. Они все были выписаны в универсале. Все моральные соглашения. Но, вы знаете, оказывается морали нет. И на слова вам верить нельзя. И не до конца, юридический документ универсал для вас не являлся документом. Вы его нарушили и начали узурпировать власть. Собирать 300 голосов. Тарас, зачем триста голосов власти? Значит, у нее есть какие-то намерения.

Тарас ЧОРНОВІЛ, народний депутат України, фракція Партія регіонів: Ви дозволите відповісти?

Давид ЖВАНІЯ, народний депутат України V скликання, блок «Наша Україна»: Триста голосов власти позволяет изменить строй. Это называется как раз узурпация власти. А дальше можно без референдума голосовать за второй язык русский. Без референдума можно, в принципе, изменять Конституцию и менять государственное устройство. Трехстами голосами можно, по сути, менять государственное устройство. Только народ имеет право его менять. Вы знали об этом, но вы шли, целеустремленно шли, что бы набрать триста голосов. Это была ваша цель. Так вот, Тарас, раз вы на это шли, значит, у вас были намерения? И намерения недобрые? И намерения непонятные.

ВЕДУЧА: Ставте крапку. Пане Тарасе?

Тарас ЧОРНОВІЛ, народний депутат України, фракція Партія регіонів: А тепер дозвольте вам відповісти. По-перше, ви зараз обманули людей, розказавши, що ми трьохстами голосами можемо міняти, скажімо, другу державну мову. Ну, це дуже показово, що проти другої державної мови виступає людина, яка говорить виключно російською мовою, і не перейшла на українську і говорити людині, яка говорить українською мовою все життя. Наступний момент, ви забулися, що є

Давид ЖВАНІЯ, народний депутат України V скликання, блок «Наша Україна»: Тарасе, я руки помою.

Тарас ЧОРНОВІЛ, народний депутат України, фракція Партія регіонів: Ви забулися, що є маленьких нюанс. Я не маю нічого проти людей, які говорять російською мовою. Але, ну, не кидайте це звинувачення, мені, принаймні.

Давид ЖВАНІЯ, народний депутат України V скликання, блок «Наша Україна»: Це дуже дивно чути від вас, від Партії регіонів.

Тарас ЧОРНОВІЛ, народний депутат України, фракція Партія регіонів: Наступне, ви розказуєте про речі, от демонструючи зневагу до Конституції, основного закону країни. Ви знаєте, що в Конституції написано, що зміни до першого розділу Конституції плюс зміни, які міняють державний устрій країни мають бути підтвердженні на референдумі. Ви це знаєте. І ви зараз обманюєте людей, розказуючи, що 300 голосами ви могли це змінити.

Давид ЖВАНІЯ, народний депутат України V скликання, блок «Наша Україна»: Тарас, я не обманываю.

Тарас ЧОРНОВІЛ, народний депутат України, фракція Партія регіонів: Ви сказали…

Давид ЖВАНІЯ, народний депутат України V скликання, блок «Наша Україна»: Тарас, я политик, а ты наемный спикер Партии регионов. По этому есть абсолютная разница между тем, что ты сейчас говоришь...

Тарас ЧОРНОВІЛ, народний депутат України, фракція Партія регіонів: Давиде, я не хочу переходити на особи. Але я дозволю собі одну маленьку аналогію, тому що була, все-таки, образа в мій бік. Я не є найманим спікером. Я говорю те, що думаю. Але я хочу згадати початок тридцятих років в Німеччині.

Давид ЖВАНІЯ, народний депутат України V скликання, блок «Наша Україна»: Це гірше, якщо ти говориш…

Тарас ЧОРНОВІЛ, народний депутат України, фракція Партія регіонів: Давиде, не перебивайте, будь ласка. Початок 30-тих років в Німеччині, коли культурні, гарні, інтелігентні німці плюс фінансисти, багаті, хороші, гарні люди проштовхнули до влади Гітлера. І потім самі закінчили своє життя в конфедераційних таборах. Подумайте, кого ви штовхаєте до влади у вигляд Луценка, Тимошенко і їх компанії. Не повторюйте помилку 30-тих років.

Давид ЖВАНІЯ, народний депутат України V скликання, блок «Наша Україна»: Тарас, це ви фашисти. Фарш, це сбор голосов, которые собираются и продаются. Так это вы фашисты, вы собираете голоса, которые принадлежат совсем другим.

Тарас ЧОРНОВІЛ, народний депутат України, фракція Партія регіонів: Я думаю, що більше коментувати слова Давида мені не має потреби.

ВЕДУЧА: Давайте послухаємо експертів. Микола Миколайович Полудьонний. Давайте ви зреагуйте, будь ласка. 300 голосів, що можна було цим зробити в тій ситуації, яка вона є?

Микола ПОЛУДЬОННИЙ, радник президента України: Спочатку я хочу зауважити наступне. Те, на що ви звернули увагу, частина друга статті 82-ї Конституції розтлумачена Конституційним судом по справі про повноваження Верховної ради. І Конституційний суд чітко визначився, що формула про дві третини стосується не лише обрання, але і стосується взагалі всього періоду роботи періоду Верховної ради. Отже, якщо в Верховній раді України менше двох третин, вона автоматично стає неповноважною, що тягне за собою, безумовно, дострокові вибори. Це перше. Друге, навіть, якщо говорити про, ну, будь-які речі, там антикризова коаліція чи як вона зараз там називається, заявляє про те, що зробили великий подарунок, і що вони будуть працювати самі і таке інше. Цього просто не може бути, тому що в наслідок того, що більше, ніж 150 народних депутатів склали свої повноваження, внаслідок цього

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8607
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду