Ток-шоу «Я так думаю» з Анною Безулик, «1+1», 5 квітня 2007 року

11 Квітня 2007
9024
11 Квітня 2007
12:14

Ток-шоу «Я так думаю» з Анною Безулик, «1+1», 5 квітня 2007 року

9024
Ток-шоу «Я так думаю» з Анною Безулик, «1+1», 5 квітня 2007 року

ВЕДУЧА: Добрий вечір. Я вітаю всіх глядачів каналів: «1+1» та «1+1 international» в Україні, Канаді, Сполучених Штатах Америки та Ізраїлі. В живому ефірі програма «Я так думаю». Сьогодні Рада національної безпеки та оборони України доручили Кабміну до 7-го квітня профінансувати дострокові вибори, а президент нагадав про існування кримінальної відповідальності за невиконання його указу щодо розпуску Верховної ради. Проте Кабмін залишається непохитним – він чикає на висновки Конституційного суду. А Верховна рада з свого боку закликала місцеві органи влади не виконувати злочинні розпорядження президента. Чим завершиться ця конфронтація? Як про це ми і будемо сьогодні говорити. Указ – не конституційний. І виконувати ми його не будемо. Натхненники перевороту знають, що відповідати доведеться, ними керує елементарний страх. Наше завдання не допустити громадського протистояння, зробити все спокійно і мирно, переконати президента скласти повноваження і піти у відставку. Так думає перший заступник лідера фракції Партії регіонів у парламенті Василь Кисельов.

Василь КИСЕЛЬОВ, перший заступник керівника фракції Партії регіонів: Добрий вечір.

ВЕДУЧА: Прошу, Василь Олексійовичу. Брехню, підкуп і зраду можна зупинити одними демократичними виборами. Усі заяви про дестабілізацію у суспільстві – лише страшилки. Дезінформацію про захоплення. Іде боротьба навколо того чи залишиться голова Верховної ради і нинішні депутати у своїх м’яких кріслах. Такої думки лідер громадського руху «Народна самооборона» Юрій Луценко. Добрий вечір. Іще раз. Експертні оцінки і запитання вам сьогодні запропонують: Степан Бульба – народний депутат України, фракція соціалістичної партії України; Андрій Портнов – народний депутат України, фракція блоку Юлії Тимошенко. І до того ж сьогодні до нашої розмови приєднаються Анатолій Близнюк – голова Донецької обласної ради. Добрий вечір, Анатолій Михайловичу. Валерій Голенко – голова Луганської обласної ради. Добрий вечір, Валерій Миколайовичу. Також ми зможемо сьогодні поспілкуватися вже за декілька хвилин з Арсеном Аваковим – головою Харківської обласної державної адміністрації та Петром Олійником – головою Львівської обласної державної адміністрації. Деякі факти та аргументи дня сьогоднішнього далі у стислому викладенні Наталії Гички.

КОР.: Сьогодні президент на засіданні РНБО підкреслив, що не зробить жодного кроку на скасування указу про розпуск Верховної ради. І нагадав Кабінету міністрів про кримінальну відповідальність за його невиконання. Названа президентом причина розпуску – порушення 83-ї статті Конституції при створенні коаліції, яка має формуватися із депутатських фракцій, а не з окремих депутатів.

Віктор ЮЩЕНКО, Президент України: Указ, хочу іще раз підкреслити, був викликаний системними порушеннями Конституції з боку парламентської урядової більшості, що створило загрозу для національної безпеки, державного суверенітету, прав і свобод громадян. Переконаний, що такий курс на формування неконституційним методом коаліції – це є пряма політична корупція. Пряма політична корупція, яка веде до того, що перш за все піддаються сумніву всі політичні результати виборів, які були зроблені у березні 2006-го року.

КОР.: Нагадаємо, що Конституцією передбачено лише два випадку, коли президент немає права, навіть маючи для цього підстави розпустити парламент. Протягом одного року від дня обрання, якщо парламент був обраний на позачергових виборах і в останні шість місяців повноважень парламенту або президента. Окрім того, стаття 106-та Конституції вказує, що президентські укази є обов’язковими для виконання. Члени РНБО зобов’язали державні структури готуватися до дострокових виборів, а Кабмін виділити на це кошти. Тим часом голова Верховної ради Олександр Мороз заявив, що соціалісти не братимуть участь у такій афери.

«Навіть як би указ був правильний реалізувати виборче право за цей час можуть лише дві політичні сили, які готувалися і знали, що цей указ буде підписаний за будь-яких умов. Я вважаю, що все зроблено для того, щоб Соцпартія та інші політичні сили у виборах участі не брали», - Олександр Мороз, голова Верховної ради України.

КОР.: В свою чергу прем’єр-міністр заявив, що доки Конституційний Суд не визнає указ президента конституційним, уряд нічого робити не буде. Нагадаємо, Кабмін підтримав прийняті Верховною радою постанови про відсутність підстав для дострокового припинення її повноважень. Заборону виділяти кошти на проведення позачергових виборів і поновлення старого складу ЦВК на чолі із Сергієм Ківаловим. Депутати парламентської більшості апелюють до статті 60-ї Конституції.

СТАТТЯ 60: «Ніхто не зобов’язаний виконувати явно злочинні розпорядження чи накази. За віддання і виконання явно злочинного розпорядження чи наказу настає юридична відповідальність». Стаття Конституції України.

КОР.: Проте сьогодні прем’єр також визнав можливість дострокових виборів, якщо Конституційний Суд заявить про неможливість або тривалий термін розгляду подання президента про розпуск парламенту. Що цілком можливо, як повідомляють деякі ЗМІ, посилаючись на свої джерела у Конституційному суді – до дострокових виборів суд не зможе дати оцінку президентському указу. Тим часом вчора ЦВК розіслало лист про початок виборчої компанії. У будівлі центральної виборчої комісії продовжують перебувати депутати від Партії регіонів. Біля паркану вишукувались представники «ПОРИ» і мітингують прихильники коаліції. Вони продовжують приїжджати до Києва. Як повідомив житомирський губернатор Юрій Павленко – лише вчора з його області до столиці виїхало 1500 осіб. Дослівно: переважно студенти, безробітні, які в цьому вбачають можливість певного заробітку. За даними МВС сьогодні до столиці прибуло 66 автобусів із регіонів і п’ять поїздів із майже 6000 осіб. Вони продовжують…

ВЕДУЧА: В ефірі «Я так думаю». Василь Олексійовичу, можна спочатку до вас і за запитання на перший погляд нібито не пити… Як відомо сьогодні о 14-00 відбулася політрада Партії регіонів, і Тарас Чорновіл повідомив, що як раз сьогодні до лав вашої партії було прийнято Анатолій Толстоухова і Дмитра Табачника. Скажіть, будь ласка, а ви знаєте чому саме зараз ці поважні люди вирішили вступити до лав Партії регіонів? Чи означає це, що ви ідете на вибори?

Василь КИСЕЛЬОВ, перший заступник керівника фракції Партії регіонів: Это означает, что сегодня Украине очень напряженный период, вот почему эти уважаемые люди пошли к нам в партию.

ВЕДУЧА: Скажіть, будь ласка, а чи відповідає дійсності повідомлення про існування в коаліції партії «Вільні» на чолі з Морозом і партії виборів до якої схиляється Янукович? Про це говорять у «Нашій Україні». Прокоментуйте, будь ласка.

Василь КИСЕЛЬОВ, перший заступник керівника фракції Партії регіонів: Значит, я прежде чем отвечать на этот вопрос, хотел бы сразу сказать миллионам телезрителям, которые видят нас сейчас. Что я знал, куда я иду, я не питал никаких иллюзий. После того, как я в воскресение посмотрел итоговый выпуск новостей ТСН я понял, что когда из моих двух фраз смонтировали оскорбительную, я понял, что и сейчас вы показали сюжет, в котором вы не назвали три причины, которые позволяют президенту.

ВЕДУЧА: Стаття 90-та, президент на неї не посилався.

Василь КИСЕЛЬОВ, перший заступник керівника фракції Партії регіонів: Президенту распускать парламент, где приводите статьи, по которым президент не может распускать парламент, и чтобы у зрителей сложилось мнение, что во всех остальных случаях, или когда ему задумается он может распустить парламент. Поэтому я хочу сказать, что я пришел сюда не бодаться с Юрием Витальевичем Луценко. У меня такой задачи нет. И никому не удастся меня сбить на личное или на то, что сегодня менее важное. Я хочу обратится к миллионам моих граждан с тем, что впервые за последних пятнадцать лет над Украиной нависла реальная угроза гражданского противостояния и нависла она из-за неконституционного на наш взгляд указа президента о досрочном роспуске парламента Украины. Впервые за 15-ть лет президент Украины показал пример, что можно не соблюдать Конституцию, можно не соблюдать законы. Я хочу сказать таке. Он не наш депутат, он депутат от «Нашей Украины». И когда президент сказал о том, что решение Верховного суда Украины – это шоу. То я хочу спросить: а может быть и решение Верховного суда 2004-го года про 3-й тур выборов тоже шоу? Теперь я не могу не сказать о том, что когда вчера около 50-ти депутатов Верховной рады Украины, уважаемые люди, из них 11-ть героев социалистического труда из трех фракций коалиции, из трое дважды герои социалистического труда пришли в администрацию и их не пустил один из заместителей Секретариата президента – этого не делал никто. Никто ни один из президентов. Это не было, как они говорили раньше – в мрачные времена Кучмы. Мы еще это время будем вспоминать. Уже некоторые извиняются перед Кучмой. Более того, я хочу сказать, что президент Украины проигнорировал мнение 4,5 миллионов человек Украины и не назначил референдум по НАТО.

ВЕДУЧА: Василь Олексійович, давайте повертатися до мого запитання. Будь ласка, це перше, а по-друге, я від себе змушена зробити ремарку. Якщо чесно мені не спадало на думку, що ви ідете на цю програму робити мені зауваження – це перше. По-друге мені здається, що повною рівновіддаленістю від всіх політичних сил ми одноразово доводили свою би об’єктивність. Зокрема ви мільйон разів були у нас в ефірі і у вас не виникало жодних заперечень або претензій. Це просто репліка. Я думаю, що в даному випадку, я буду чекати на ваші вибачення. Тепер переходимо…

Василь КИСЕЛЬОВ, перший заступник керівника фракції Партії регіонів: Я прошу прощения сразу. Это было не к вам.

ВЕДУЧА: Спасибі.

Василь КИСЕЛЬОВ, перший заступник керівника фракції Партії регіонів: Это было…

ВЕДУЧИЙ: Спасибі.

Василь КИСЕЛЬОВ, перший заступник керівника фракції Партії регіонів: В новостях ТСН.

ВЕДУЧА: Я їх прийняла. Давайте до мого запитання.

Василь КИСЕЛЬОВ, перший заступник керівника фракції Партії регіонів: Прошу вас.

ВЕДУЧА: Чи відповідають дійсності повідомлення про існування в стані коаліції партії «Вільні» на чолі з Морозом і партії «виборів» на чолі з Януковичем? У вас є дійсно є різні думки? Тому що Мороз категорично проти. Прем’єр каже, що є умови при яких регіони підуть на вибори. Ваші коментарі.

Василь КИСЕЛЬОВ, перший заступник керівника фракції Партії регіонів: Это не значит ни коем образом, что наши подходы и оценка ситуации в этом вопросе расходятся. Я думаю, что мои коллеги с Соцпартии, вон которые здесь Степан Степанович Бульба подтвердит мое суждение.

ВЕДУЧА: Скажіть, будь ласка, сьогодні регіонали говорили про те, що прем’єр і уряд демонструють зайву ліберальність. І що треба жорстких заходів для наведення порядку в країні. Які заходи ви мали на увазі?

Василь КИСЕЛЬОВ, перший заступник керівника фракції Партії регіонів: Значит, я не допускаю никаких жорстких заходів, потому что мы будем действовать строго в рамках Конституции и законодательства. Нам тоже не нравится отдельные положения Конституции, нам тоже не нравится, что наш лидер победивший, и мы считаем победивший на выборах 2004-го года стал президентом. Но по решению суда, затем в 3-м туре по воле граждан победил Ющенко. Но мы с этим смирились, потому что мы законопослушные граждане. И мы никогда не будем призывать своих граждан ни к какому силовому варианту, мы никогда не будем сталкивать страну на грань.

ВЕДУЧА: Ніяких жорстких заходів. Це…

Василь КИСЕЛЬОВ, перший заступник керівника фракції Партії регіонів: Противостояния.

ВЕДУЧА: Це важливо. Ось, що до тих, які все ж таки штовхають країну до протистояння. Юрій Віталійовичу, у своєму зверненні до народу Верховна рада говорила про політичних авантюристів, які намагаються зробити своїм заручником президента України. І шляхом шантажу та неприхованих погроз новим Майданом підштовхнули його до підписання указу про розпуск Верховної ради. Як ви вважаєте це було і про вас?

Юрій ЛУЦЕНКО, лідер громадського руху «Народна самооборона»: Ну, я не знаю про кого, бо мій опонент любить казати, що Луценко – не міністр, не депутат, він ніхто, і звати його ніяк. Він – просто громадянин, як і мільйони інших. Тому кого він має на увазі під авантюристами бог його знає. Я хочу нагадати, що зараз у Києві відбувається чудернацьке шоу. Партія антимайдану демонструє ніби це Майдан. Тому можливо вони себе мали на увазі? Я не знаю, бо вони звозять кожен день по десять-п'ятнадцять тисяч людей із регіонів. За що я щиро вдячний цим людям за свою позицію, а фінансистам Партії регіонів за таку чудову нагод перед різдвяними святами приїхати в Київ на екскурсію багатьом людям східної України, які не мають для цього власних коштів. Але якщо без жартів, давайте по-серйозному говорити.

ВЕДУЧА: У нас Великдень – свято.

Юрій ЛУЦЕНКО, лідер громадського руху «Народна самооборона»: Чому була глибинна причина політичної кризи. Партія регіонів, яку я вимушений поважати, бо її підтримав кожен третій український громадянин – це правда. Прийшла у парламент і обзавелася новими спільниками: комуністами і соціалістами. В результаті вони створили близько, якщо я не помиляюсь, 54-55% голосів парламенту. Це було нормально. Попри те, що мені особисто не подобається політична зрада керівництва Соцпартії, які всупереч тому, що вони були партія, що зійшла з майдану. Тим не менше взяла собі за колег тих, з якими боролася 10-15 років. Тим не менше це було в принципі законно, але, скажіть, звідки тоді виникає питання про те, що вони будуть мати триста голосів – 70% парламенту? Правильно сказав президент – це політична корупція, коли депутатів із опозиційних партій шляхом тиском, шантажу, підкупу, погроз, лесті перетягують до себе. Тоді питається: навіщо громадяни голосують? Скажіть мені, то взагалі навіщо обирати будь-які партії. Давайте цих залишимо, і вони будуть в залежності від того, який клан захоче мати владу переходити в ту чи іншу фракцію. Є єдиний вихід із цієї ситуації – звернутися до джерела влади, яким є народ. І якщо ми – купка авантюристів, то ми не пройдемо у парламент. А якщо ні, то ми візьмемо більшість. Нехай люди скажуть, вони бачать цю Соцпартію із такими методами і цілями в новому парламенті. Бачать. Так і буде. Ні, то ні. Бачать вони там перебіжчиків: Кінаха, Зубика, ось цих всіх панів, які повтікали із БЮТа і «Нашої України». Так – нема заперечень, бо народ – джерело влади. Але нікому не дано вирішувати за народ. Президент виконав свій конституційний обов’язок – він захистив моє особисте право, як і право мільйона моїх співвітчизників, які голосували за партії і в результаті перейшли у зовсім іншу політику, зрадили своїм обіцянкам. Він є сторожем мого права обрати депутата. І коли це моє право крадеться, то я пам’ятаю прекрасну фразу: бракований товар підлягає поверненню. Назад. І от сказав абсолютно правильно Василь Олексійович – впервые нависла угроза. Ну, для депутата  від кумівського блоку за єди, постійного представника Кучми на півострові ця загроза впервые нависла, як тільки у вас виникла загроза відривання від м’якого крісла. Ну, не бійтеся так виборів, Василь Олексійович. Ви пройдете у парламент, все буде гаразд.

ВЕДУЧА: Юрій Віталійович.

Юрій ЛУЦЕНКО, лідер громадського руху «Народна самооборона»: Давайте не спихати країну на протистояння. Ви їх сьогодні організовуєте ці протистояння. Дайте людям спокійно обрати любу їм владу, з ким би на чолі вона не була.

ВЕДУЧА: Ну, от насправді Верховна рада бачить цю ситуацію інакше. Як раз сьогодні вона звернулася із зверненням в якому говорить – маючи абсолютну недоторканність президент України провокує правовий хаос в країні, штовхаючи державні органи та органи місцевого самоврядування до вчинення масових протиправних дій!

Юрій ЛУЦЕНКО, лідер громадського руху «Народна самооборона»: Якщо дозволите…

ВЕДУЧА: І ми зараз будемо мати можливість дізнатися чи дійсно є в областях України відчуття правового хаосу, але одразу після реклами. Прошу! Добрий вечір іще раз. Ви чуєте нас. Скажіть, будь ласка, ви вважаєте особисто для себе обов’язковим для виконання президентський указ?

Анатолій БЛИЗНЮК, голова Донецької обласної ради: А це згідно законодавства його треба виконувати. Але є другі факти. Я хотел бы сказать в том споре, о котором вы говорили.

ВЕДУЧА: Прошу.

Анатолій БЛИЗНЮК, голова Донецької обласної ради: Принципиально да! У президента есть два не основания для роспуска, но у него есть три основания для роспуска на основании статьи 90-й, которой он не выполнил. И как раз народ об этом и говорит – как же так? Гарант Конституции сам позволяет себе нарушение действующего законодательства? И тогда у вас там вроде бы как и не ринг. И тем не менее предположим – это ринг, там есть два борца. И есть арбитр, который должен выполнять правила судебные, а там по сторонам ринга сидят еще одни арбитры – это Конституционный суд. В данной ситуации президент принял решение и потерял роль арбитра, заняв сторону, вернее позицию одной из  сторон – это неверно. И как раз в этом есть причина всего того, что коїться у всій державі і в регіонах. Ми повинні це розуміти і про це казати. И политика партии направлена на то, чтобы после решения президента – оно есть, было решение Конституционного суда, которое скажет так или не так. Скажут выборы – значит мы идем на выборы, мы однозначно на них побеждаем, принципиально в стране 2-3% туда сюда не изменятся. И мы будем продолжать работать, но все это время, которое сейчас отрабатывается – это, вот я понимаю, у каждого есть своя работа, но с учетом того, что уже сделано, но многие люди я не знаю к этому относятся, я так скажу. Когда говорят – а вы еще не в белом? Тогда мы идем к вам. И все начинают в одну сторону поворачивать эту идеологию – это неверно. Если мы хотим друг друга слушать, понимать, давайте будем слушать. Если арбитр потерял возможность судить этот, ну скажем, на ринге, то тогда должен сказать Конституционный суд. Скажет он, примет решение, мы выполним от начала и до конца все его решения.

ВЕДУЧИЙ: Анатолій Михайловичу, давайте по пунктах. Перше – ви визнали, що указ поки що є чинним. правильно? Оскільки його Конституційний Суд не визнав таким, що не відповідає Конституції. Між іншим там іще окрема історія. Про це пізніше. Тобто ви зараз зобов’язані його виконувати. Чи означає це, що ви будете підтримувати от зокрема губернатора Донеччини пана Логвиненка, який сказав – бойкот виборам оголошувати неможна. Бути готовими до їх проведення – наша задача. Ви також підтримаєте?

Анатолій БЛИЗНЮК, голова Донецької обласної ради: Согласно, согласно, я прошу прощения. Согласно действующего законодательства, может быть к сожалению или счастью, но у областных советов, которые мы с коллегой представляем, у нас нет полномочий участвовать в этих выборах каким-то образом. Администрация выполняет президентскую вертикаль. И ее задача готовить списки. Для этого есть даже закон, который реестр громадян должен определить, поэтому администрация выполняет свои функциональные обязанности, как это делали до указа, так она делает сейчас, так она будет делать после указа.

ВЕДУЧА: Зрозуміла. Я веду насправді до іншого. До того чи буде, як ви вважаєте, чи правильно робить Партія регіонів, що вже зараз не бере участі у виборах. Як слід у виборчому процесі, який згідно із листом ЦВК вже другий день триває в Україні? Це перше. І друге очевидно, що ви не будете поділяти позицію пана Логвиненка, в регіонах може виникнути конфронтація. Я як раз про це і запитую. Прошу.

Анатолій БЛИЗНЮК, голова Донецької обласної ради: Я як раз кажу так, що конфронтації слава богу не було і не буде в Донецькій області.

ВЕДУЧА: Це важливо, я хочу щоби всі почули.

Анатолій БЛИЗНЮК, голова Донецької обласної ради: Це одне. Почули? Чи іще раз сказать?

ВЕДУЧА: Почули.

Анатолій БЛИЗНЮК, голова Донецької обласної ради: Не було і не буде.

ВЕДУЧА: І не буде. Там все спокійно. Тут люди працюють, розуміють ситуацію. Якщо треба де щось там побалакать, вони балакають і вільно кажуть про свої враження про те, що робиться у Києві, але працюють в шахтах, на заводах, і мы ставив задачу такую. Заработная плата в Донецкой области не должна быть меньше прожиточного минимума. Что на 25% заработная плата уже сегодня повышена за три месяца и это динамика должна сохранится. Мы говорим о социальных гарантиях для наших людей, мы делаем конкретную работу. Ведутся работы в системе жилищно-коммунального хозяйства. Мы все об этом забыли. И никто в порыве этих политических моментов не говорит о том, что у нас есть программа для того, что мы сделаем вот так и вот так. А говорят – а мы придем к власти. А когда придем к власти, тогда скажем  и я точно также скажу «Слава Украине». Але для цього треба багато зробити, щоби була слава Україні.

ВЕДУЧА: Анатолій Михайловичу, спасибі. От зараз між іншим, я можу сказати, це була майже політична реклама. Це програма, її викладення, звіт. Ну, вважайте, що це жарт. Залишайтеся із нами, будь ласка, ми іще будемо далі спілкуватися. Арсен Борисович, дозвольте до вас. Ми вже можемо поспілкуватися з нашою студії в Києві прошу там повинні знаходитися пан Аваков і пан Олійник. Добрий вечір. Арсен Борисович, привітайтеся зі мною, якщо ви мене чуєте.

Добрий вечір.

ВЕДУЧА: Я вас поки що не бачу. Тепер бачу. Добрий вечір. Скажіть, будь ласка, от  у вас інша абсолютно ситуація в області. Там голова обласної ради і відповідно обласної організації Партії регіонів каже, що у виборчому процесі брати участі не буде. Ви очевидно збираєтеся організовувати вибори. Як ви переживаєте цю ситуацію спокійно чи ні?

Арсен АВАКОВ, голова Харківської ОДА: Абсолютно спокойно. Больше того, мы во всю готовимся к выборам. Вчера я подписал соответствующее распоряжение о создании рабочей группы. Идет стандартная работа в соответствии с законами и Конституцией. А то, что так называемая Верховная рада пытается сейчас принимать какие-то решения, дестабилизировать ситуации, меня это не слишком волнует. Есть закон Украины, есть действующий указ президента. И его будут выполнять все государственные служащие.

ВЕДУЧА: Арсене Борисовичу, в Києві було оприлюднено інформацію, що нібито лист на підтримку президента губернаторів змушували підписувати. Це правда?

Арсен АВАКОВ, голова Харківської ОДА: Абсолютная не правда. Дело в том, что проект этого листа готовили мы – губернаторы. В том числе и присутствующие здесь в студии. И вызвано это было те, что произошла определенная задержка со встречей губернаторов с президентом. Виктор Федорович находился у президента. И нас пришла такая мысль, родился документ, его напечатали и стали подписывать.

ВЕДУЧА: Арсене Борисовичу.

Арсен АВАКОВ, голова Харківської ОДА: Поэтому давление мы могли испытывать только, когда пожимали руку друг другу.

ВЕДУЧА: Зрозуміло. Я почала відповідь. Арсене Борисовичу, в 2006-му році на Харківщині Партія регіонів взяла 52%, там 51,7, якщо бути точним. Але чи даєте ви собі раду, що якщо Партія регіонів не буде брати у вашій області участі у виборах, то люди просто не будуть їх вважати легітимними. Вони будуть можливо такими, що відбулися, але точки зору сприйняття суспільства не будуть легітимними. Що ви про це думаєте? Прокоментуйте, будь ласка, і потім ваші колеги. Прошу.

Арсен АВАКОВ, голова Харківської ОДА: Дякую. Я хотел бы отметить на самом деле другое. Я хотел бы отметить, что если партия не хочет принимать участие на выборах – это ее право. А почему происходят выборы – совершенно понятно. Не потому что существует статья 90–я, на которую так любят ссылаться наши оппоненты, а потому что нарушен фундаментальный догмат нашей Конституции. Нарушено право народа на власть в этой стране. Джерелом влади у нашій державі є народ. Вот поэтому, так сказать, происходят выборы. А то, что в порядке шантажа тайная сила находится нужным не участвовать в выборах – это нормальная ситуация, это ее право. И не думаю, что это создаст какой-то кризис. Так же не думаю, что и не будет участвовать эта партия на выборах. Будет. Думаю, что впереди паровоза побежит и будет готовится к спискам, готовится к комиссиям. Все будет нормально.

ВЕДУЧА: Ми зараз почуємо. Валерій Миколайович, це голова Луганської обласної ради. Пан Голенко, скажіть, будь ласка, ваша думка із цього приводу. Ви залишитеся поза виборчим процесом? Прошу.

Валерій ГОЛЕНКО, голова Луганської обласної ради: Я хотел бы сказать, что вчера состоялась сессия Луганского областного совета. И решение было предсказуемым. Депутаты поддержали коалицию в Верховной раде Украины и призвали президента Украины отменить указ о роспуске Верховной рады. Кроме того, что состоялась сессия областного совета, прошли сессии всех 14-ти городских советов и всех 17-ти районных советов, на которых были принятии аналогичные решения. Это 2,5 миллиона человек, которые проживают в нашей области. Это депутаты, которые представляют их интересы. Я думаю, что с этим нужно считаться. И наверно нужно задуматься, что здесь что-то не так. И указ, который сегодня обнародован, он вызывает очень большие сомнения. А прежде всего там нет ссылки на статью в Конституции, которая описывает процедуру роспуска Верховной рады. Если ссылки есть на другие статьи, то по этим статьям необходимо обратиться с иском в Конституционный суд и не более того на основании для указа. Так считают наши депутаты, так считают наши жители нашего района. И знаете, та истерия, которая сегодня нагнетается в Киеве, я хотел бы сказать лидерам оранжевой революции, так сказать, лидер сегодня оппозиционных политических сил, прекратите эту истерию, прекратите оскорбления, которые несутся из ваших уст. Когда сегодня партию регионов, когда членов правительства депутаты Верховной рады называют бандитами, так имейте ввиду – за вами страна стоит, а не только вы живете на Печерских холмах. Вы живете в Украине, вас слушает весь украинский народ. И наши люди воспринимают эти слова, как оскорбления, как личные оскорбления.

ВЕДУЧА: Валерію Миколайовичу, дозвольте запитання.

Валерій ГОЛЕНКО, голова Луганської обласної ради: Потому что…

ВЕДУЧА: Оскільки ви самі сказали, що ситуація нагнітається в Києві. На Луганщині, на скільки я зрозуміла, також все спокійно. Скажіть, будь ласка,…

Валерій ГОЛЕНКО, голова Луганської обласної ради: На Луганщині стабильна обстановка, стабильная ситуация, люди хотят и дальше спокойно работать.

ВЕДУЧА: І далі хочуть спокійно работать.

Валерій ГОЛЕНКО, голова Луганської обласної ради: И хотят жить в спокойной стране. Да.

ВЕДУЧА: Скажіть, будь ласка, ви відправляєте людей до Києва на підтримку коаліції і уряду?

Валерій ГОЛЕНКО, голова Луганської обласної ради: Я не отправляю людей, отправляются те…

ВЕДУЧА: А люди їдуть, знаєте?

Валерій ГОЛЕНКО, голова Луганської обласної ради: Те, кто хочет люди едут.

ВЕДУЧА: Їдуть.

Валерій ГОЛЕНКО, голова Луганської обласної ради: Да. Масса желающих ехать в Киев отстаивать интересы жителей нашего региона.

ВЕДУЧА: А ви вважаєте це правильно? Я маю на увазі правильно в даному випадку апелювати до людей? Ось, в такій формі очевидно.

Валерій ГОЛЕНКО, голова Луганської обласної ради: Только что прозвучало в студии у вас, что власть верховная находится у народа. И вот этим локом манипулируют начиная с 2004-го многие деятели. Когда вы пользуетесь, ситуация разворачивается, они ссылаются на народ. А когда они – в оппозиции, они опять же на народ ссылаются, но только не на тот народ, который сказал в 2006-м году на нынешний парламент.

ВЕДУЧА: Спасибі.

Валерій ГОЛЕНКО, голова Луганської обласної ради: А совсем другой народ.

ВЕДУЧА: Валерій Миколайовичу, зрозуміло. Я хочу почути думку Петра Михайловича Олійника – голова Львівської обласної державної адміністрації. Петро Михайловичу, вітаю вас. Скажіть, будь ласка, ви уявляєте собі.

Петро ОЛІЙНИК, голова Львівської ОДА: добрий вечір.

ВЕДУЧА: Добрий вечір. Ситуацію, коли вибори дострокові фактично будуть відбуватися на половині території України?

Петро ОЛІЙНИК, голова Львівської ОДА: Добрий вечір. Вибори будуть відбуватися на всій Україні. І я в цьому переконаний. Бо ті політики, які хочуть поділити Україну по Дніпру або по Збручу є невідповідальними і діють поза межами Конституції. я хочу зауважити, що саме наш президент Віктор Андрійович Ющенко захищає конституційні права громадян України. Чому? Відбулася політична реформа, яка забрала багато повноважень у президента. Але політична реформа має на увазі формування більшості на основі фракцій. І тому це фундаментальне право – це право вибору народу. Якщо би народ проголосував за будь-яку партію, яка би набирала 300 голосів, то би він віддав їй право вето. Такого не відбулося. Тому Мороз, який лобіював і був основним промоутером політичної реформи саме мав на увазі політичну структуризацію українського суспільства, ріст політичної культури і фундаментального права людини відстояти свої права через політичні партії. І коли як зайці почали депутати перебігати з фракції у фракції, я зауважу, я був народним депутатом і я впевнено говорю, що до мене приходили у минулому скликанні і мені також пропонували кошти, щоби я вийшов із «Нашої України» - це означає, що сьогодні є загроза конституційним правам і свободам людини. І тому наш президент вимушений захистити в тому числі і політичної реформи, яку ініціював Олександр Олександрович Мороз. Тому…

ВЕДУЧА: Петро Михайловичу, прошу, завершуйте і запитання.

Петро ОЛІЙНИК, голова Львівської ОДА: Я завершую тим, що вибори відбудуться у всій Україні. До речі, вітання моїм друзям з Луганська і з Донецька. Я за освітою гірничий інженер. Працював, був на практиці і в Луганській і в Донецькій. І хочу сказати. Ми сьогодні не робимо протистояння. Я хочу нагадати своїм колегам, своїм друзям із Луганська і Донецька, що завтра у них буде політичний страйк на всіх шахтах не залежно від форми власності. І це є політична дестабілізація нашої української держави. Я думаю, що СБУ служба безпеки України повинна звернути увагу на тих, хто є її ініціаторами, а я їх знаю. Мені дзвонили мої друзі, генеральні директори, що їх практично насилують, завтра буде політичний страйк. І друга дестабілізація ситуації, коли я сьогодні побачив на площах і вулицях міста Києва практично дітей, старшокласників або молодших студентів. Мені стало стидно за тих людей, які втягують наших дітей у політику. Тому прошу звернути на це увагу. На Львівщині також стабільна ситуація. Ми працюємо, росте національний валовий продукт. Ми в двічі збільшили…

ВЕДУЧА: Все спасибі.

Петро ОЛІЙНИК, голова Львівської ОДА: І вітання моїм друзям.

ВЕДУЧА: Це не звіти, це не звіти. Спасибі, Петро Михайловичу, дякую. Залишайтеся, будь ласка, з нами. Іще будете можливість мати висловитися. Шановне панство, от фактично пас до мого наступного запитання. Як ви вважаєте, як надалі буде розвиватися ситуація? Ескалація конфлікту, тому що до страйку закликали, Василю Олексійовичу, представники коаліції, таке було. Протистояння громадське, про загрози якого ви зокрема говорили? Силове вирішення цієї проблеми, інші варіанти

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9024
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду