Сюжет «ТСН» про Печерський суд став приводом для звернення ВР до міжнародних організацій (ОНОВЛЕНО)

6 Квітня 2007
32919
6 Квітня 2007
12:18

Сюжет «ТСН» про Печерський суд став приводом для звернення ВР до міжнародних організацій (ОНОВЛЕНО)

32919
«Регіонали» вважають, що «1+1» висвітлював конфлікт у суді під диктовку Секретаріату Президента. Далі буде.
Сюжет «ТСН» про Печерський суд став приводом для звернення ВР до міжнародних організацій (ОНОВЛЕНО)

6 квітня Верховна Рада ухвалила звернення до міжнародних журналістських організацій, у якому йдеться про факти тиску Секретаріату Президента на засоби масової інформації. «За» проголосувало 256 депутатів.

 

Перед ухваленням звернення з трибуни ВР виступила народний депутат, член фракції Партії регіонів Ганна Герман. Вона навела приклади тиску на медіа. Зокрема, під час засідання Ради національної безпеки й оборони України представників ЗМІ було начебто виведено з приміщення. Ще один приклад – висвітлення телеканалом «1+1» (програма «ТСН») конфлікту в Печерському районному суді міста Києва.

 

Наводимо повний текст сюжету на цю тему, що вийшов у «ТСН» 5 квітня.

 

«ТСН» о 19.30 (Сюжет не підписаний; за словами головного продюсера «ТСН» Володимира Карташкова, підпису могло не бути тому, що над сюжетом працювало семеро людей):

 

СТУДІЯ: У студії – Алла МАЗУР. Найгарячіше сьогодні було в Печерському суді Києва. У виконувачки обов’язків його голови намагалися забрати печатку. Були повідомлення, що побили її помічницю. Депутати із парламентської коаліції виламували двері, і все задля того, щоб, як вони пояснили, оскаржити у суді указ президента про дострокові вибори Верховної Ради.

СИНХРОН: НЕ ТИТРОВАНО: "Сломаете ногу!"

СИНХРОН: НЕ ТИТРОВАНО: "Отойди, отойди".

СИНХРОН: НЕ ТИТРОВАНО: "Ногу сломаете!"

СИНХРОН: НЕ ТИТРОВАНО: "Сломаете ногу, не могу!"

СИНХРОН: НЕ ТИТРОВАНО: "Давай, давай, вытащи ногу".

СИНХРОН: НЕ ТИТРОВАНО: "Да не могу я, я зажал дверью".

РЕПОРТАЖ: Автор: Сергій КУДІМОВ. Цю операцію провели як по нотах. Екс-голова Печерського райсуду столиці Володимир Колісниченко, якого президент звільнив своїм указом, із боєм відвоював утрачену посаду.

СИНХРОН: НЕ ТИТРОВАНО: "А теперь открываем".

СИНХРОН: НЕ ТИТРОВАНО: "БЮТ готовит штурм".

СИНХРОН: НЕ ТИТРОВАНО: "Фотографируйте".

РЕПОРТАЖ: Президентський указ призупинив сам Печерський суд. За клопотанням його колишнього керівника. Але повернення Колісниченка, зі слів його опонентів, радше нагадувало рейдерський напад. У супроводі коаліційних депутатів він заходить до головного суддівського кабінету та начебто силоміць прибирає до рук суддівську печатку.

СИНХРОН: Інна ОТРОШ, в. о. Голови Печерського райсуду: "Вона сказала, що ні. І що зробив суддя, чоловік? Він почав бити її, виламувати руки".

СИНХРОН: Володимир КОЛІСНИЧЕНКО, поновлений голова Печерського райсуду: "Ви хочете бачити печатку? Я не боюсь, що її в мене заберуть, але в кармані вона в мене є. Ось печатка Печерського районного суду, ось вона".

РЕПОРТАЖ: Призначена тимчасово виконувати обов’язки голови Печерського райсуду Інна Отрош зачиняється в іншому кабінеті. Депутати-"регіонали", яких парламент відрядив на підмогу Колісниченку, штурмом беруть і цю барикаду. Але за дверима на них несподівано чекає важка артилерія – СБУ.

СИНХРОН: Геннадій МОСКАЛЬ, заступник голови СБУ: "Третій раз озвучують на Верховній Раді, озвучують в Кабміні, в Секретаріаті президента: заберіть "Альфу". Де її забрать, покажіть, я її прийшов забрати".

РЕПОРТАЖ: Поки сторони сперечалися, хто ж тепер голова суду, Президент робить хід у відповідь. Віктор Ющенко скасовує указ про звільнення Володимира Колісниченка та видає новий. Про повернення того до попереднього місця роботи. У Черкаську область. Така увага політичних опонентів до Печерського суду невипадкова. Тут можна ставити під сумнів законодавчі дії можновладців. Як-от, приміром, указ про розпуск парламенту. Зробити це коаліція планувала вже сьогодні.

СТУДІЯ: Але є надія, що долю загальнодержавних виборів вирішить все-таки Конституційний суд. Він уже відкрив провадження у справі відповідності Основному закону указу президента про дострокове припинення повноважень Верховної Ради. Про це "Українській правді" повідомив заступник керівника прес-служби КС Іван Аврамов. Утім, точної дати початку слухань не називають.

 

У підсумковому випуску «ТСН» сюжет був підписаний Сергієм Кудімовим і мав таку підводку:

 

СТУДІЯ: Ввечері в Печерському суді відбулось зібрання суддів. Колеги визнали Інну Отрош легітимним виконувачем обов’язків голови і вирішили звернутись до Верховного Суду з приводу сьогоднішніх подій. Тим часом Партія регіонів годину тому поширила заяву, в якій заперечила факт штурму Печерського суду.

 

У підсумковому випуску «ТСН» (23.30) тему подій у Печерському районному суді обговорювали народні депутати Микола Катеринчук і Олександр Стоян. У процесі дискусії «регіонал» Олександр Стоян звинуватив ведучого Віталія Гайдукевича в заангажованості і покинув студію.

 

СТУДІЯ: Віталій ГАЙДУКЕВИЧ. Тепер стосовно Печерського суду. Я дотримав свого слова.

СТУДІЯ: ОЛЕКСАНДР СТОЯН: "Дякую".

СТУДІЯ: Віталій ГАЙДУКЕВИЧ. Власне, депутати, давайте в нюансах, депутати прийшли в суд. Чи не слід це трактувати тиском на суд?

СТУДІЯ: ОЛЕКСАНДР СТОЯН: "Ви знаєте..."

СТУДІЯ: Віталій ГАЙДУКЕВИЧ (перебиває гостя – "УС"). Стислими реченнями, часу небагато.

СТУДІЯ: ОЛЕКСАНДР СТОЯН: "Стисло. Я один із тих, хто був свідком, як це відбувалось. І мені прикро, що ми провели брифінг і ні один канал не показав наслідки цього брифінгу. Ми там були з колегою Попеску. От зараз показали ви сюжет. Цікаво. Зламані двері. І ви даєте коментар: зламали двері, щоб забрати печатку. Та нічого...".

СТУДІЯ: Віталій ГАЙДУКЕВИЧ (перебиває гостя – "УС"). А чого ламали?

СТУДІЯ: ОЛЕКСАНДР СТОЯН: "Я розповім. Це було зроблено уже пізніше, коли я звідти пішов, ось з цього суду. Було зроблено такий...".

СТУДІЯ: МИКОЛА КАТЕРИНЧУК (перебиває гостя. – "УС"): "Двері ламали чи ні? Ви ламали чи ні?"

СТУДІЯ: ОЛЕКСАНДР СТОЯН: "Чекайте, не допитуйте мене. Я все скажу. Коли прийшли депутати, це я знаю зі слів моїх колег, прийшли депутати. З’ясувалося, що за закритими дверима, де була заступник голови суду, чомусь опинився пан Москаль, заступник голови СБУ, пан Галатей, з Адміністрації президента і депутат Андрій Портнов. Що вони там робили невідомо. Постукали депутати, хотіли з’ясувати що ж вони пришли туди, до якої цілі і коли ті не відкрили, вони зламали...".

СТУДІЯ: Віталій ГАЙДУКЕВИЧ (перебиває гостя - "УС") . Факт злому дверей було?

СТУДІЯ: ОЛЕКСАНДР СТОЯН: "Зламали двері і за тими дверима... А тепер по факту. Ні, це дуже принципово. Я сьогодні вранці був зі своїми колегами Попеску і з колегою Бронніковим. Ми прийшли туди на зовсім інше питання. Повинні були розглядати питання Кабінету міністрів до...прийшли без десяти десять. Бо на десять, ми думали, що призначення слухання подання Кабінету міністрів до президента про незаконність його указу. І коли ми побачили що все перенесено на 14:30 до нас підійшов Колісниченко і сказав: можна зайти на хвилинку до мене в кабінет, шановні депутати. Ми зайшли. Він нам... я хочу, це дуже принципово, я ще раз підкреслюю".

СТУДІЯ: Віталій ГАЙДУКЕВИЧ (перебиває гостя - "УС") . Поясніть будь-ласка, в якому моменті вашого ланцюжка подій відбулося злом дверей, силове відібрання печатки?

СТУДІЯ: ОЛЕКСАНДР СТОЯН: "Я все таки повернусь до того, що я бачив. Показав нам ухвалу і сказав: якщо ви не проти зайдіть зі мною у сусідню кімнату. Я візьму печатку, бо я боюсь політичних провокацій. Він мабуть знав, що це провокація буде, я не знаю від кого. Ми зайшли. Там були люди. Він взяв спокійно печатку, підкреслюю, спокійно печатку і пішов до себе в кабінет. Ми поїхали в парламент. Я всі інші події вже були після 11 години, в тому числі взлом".

СТУДІЯ: Віталій ГАЙДУКЕВИЧ (перебиває гостя - "УС"). Я зрозумів вашу версію. Зрозумів.

СТУДІЯ: ОЛЕКСАНДР СТОЯН: "І тому казати...".

СТУДІЯ: Віталій ГАЙДУКЕВИЧ. Ліміт часу, пане Олександре, я вашу точку зору зрозумів.

СТУДІЯ: ОЛЕКСАНДР СТОЯН: "Ні це дуже принципово. І тому казати, що депутати вірвалися, зламали. Депутатів не було. Було три депутати – Стоян, Попеску і Бронніков".

СТУДІЯ: Віталій ГАЙДУКЕВИЧ. Якщо ви не припините порушувати регламент програми, жодного запитання в вашу чергу не буде.

СТУДІЯ: ОЛЕКСАНДР СТОЯН: "Тоді не фальсифікуйте факти, не фальсифікуйте факти".

СТУДІЯ: Віталій ГАЙДУКЕВИЧ. Ви припинили порушувати регламент?

СТУДІЯ: ОЛЕКСАНДР СТОЯН: "Да, припинив".

СТУДІЯ: Віталій ГАЙДУКЕВИЧ. Дякую. Пане Миколо, двома словами. Якщо ви маєте іншу версію, можете її одним реченням озвучити.

СТУДІЯ: МИКОЛА КАТЕРИНЧУК: "Геть будні руки від судів".

СТУДІЯ: ОЛЕКСАНДР СТОЯН: "Погоджуюсь".

СТУДІЯ: МИКОЛА КАТЕРИНЧУК: "Друге. Не може бути Стоян, свідчити тут. Він каже, зі слів моїх коле, постійно. Але виглядає дуже дивно, що народні депутати, якщо є сторонами по справі не отримали повідомлення від суду щодо розгляду їх питання. Прийти подивитися на вивіску хто як розглядає".

СТУДІЯ: Віталій ГАЙДУКЕВИЧ. Це ви як правник говорите?

СТУДІЯ: МИКОЛА КАТЕРИНЧУК: "Я говорю як правник. І тому, якщо вони представляють Партія регіонів в цьому суді, вони б отримали повідомлення. Якщо ні, то практика народних депутатів, вони звонять голові суду і з’ясовують ці питання відносно того, коли розглядається це питання".

СТУДІЯ: Віталій ГАЙДУКЕВИЧ. Пане Миколо.

СТУДІЯ: МИКОЛА КАТЕРИНЧУК: "Тому, дайте я закінчу. Тому це виглядає дуже дивно. Кажуть що збіг обставин. Ви знаєте, у Харкові у нас теж був дивний збіг обставин. Коли в нашу машину, коли ми".

СТУДІЯ: Віталій ГАЙДУКЕВИЧ. Пане Миколо, тепер до вас. Без бекграундів.

СТУДІЯ: МИКОЛА КАТЕРИНЧУК: "Коли ми мали сісти в машину (я, Луценко, Аваков, губернатор, і Жванія) – врізалася машина. Оце теж дивно".

СТУДІЯ: Віталій ГАЙДУКЕВИЧ. Без історії. Тому що можна згадати всю історію України. У нас часу вже практично немає. Хочу від вас лишень почути два слова. Буквально, Олександре, де ви.. де депутати, не ви, депутати бачили бійців "Альфи", казали в парламенті. Якщо їх не бачили скажіть, бійців "Альфи не було"

СТУДІЯ: ОЛЕКСАНДР СТОЯН: "Я не знаю, я після того, як ми зайшли, ми побачили..."

СТУДІЯ: Віталій ГАЙДУКЕВИЧ. Ви не бачили?

СТУДІЯ: ОЛЕКСАНДР СТОЯН: "Я не бачив їх".

СТУДІЯ: Віталій ГАЙДУКЕВИЧ. Супер. Все.

СТУДІЯ: ОЛЕКСАНДР СТОЯН: "Ми поїхали в парламент працювати далі уже з засобами масової інформації, що відбулось ціле дійство".

СТУДІЯ: Віталій ГАЙДУКЕВИЧ. Ну, відповідно, ви не бачили, а...

СТУДІЯ: ОЛЕКСАНДР СТОЯН: "Безумовно".

СТУДІЯ: Віталій ГАЙДУКЕВИЧ. Я вірю вам на слово як очевидцю. І ще один нюанс. Правниковий нюанс. Давайте на ньому і закриємо нашу бесіду. Пан Ківалов погрожує звільненням суддя Печерського суду, мовляв, за парламентом справа не стане. Така постановка питання. Слідкуйте за запитанням, така постановка цього питання, як зі слів пана Ківалова, чи не є тиском на суд: так, ні?

СТУДІЯ: ОЛЕКСАНДР СТОЯН: "Я не чув цього від пана Ківалова".

СТУДІЯ: Віталій ГАЙДУКЕВИЧ (говорить одночасно з гостем - "УС"). Тобто ви просто не чули самої конфігурації. Ви чули?

СТУДІЯ: МИКОЛА КАТЕРИНЧУК: "Я теж не чув, але думаю, що таке неможливе, тому що сьогодні…"

СТУДІЯ: Віталій ГАЙДУКЕВИЧ (говорить одночасно з гостем - "УС"). Там, там ланцюжок...спочатку прем’єра, міністра юстиції і так далі, і так далі, і так далі.

СТУДІЯ: МИКОЛА КАТЕРИНЧУК: "...тому, що сьогодні Верховна Рада не опрацьована, вона не може приймати такі рішення. Я думаю, що тільки Вища рада юстиції..."

СТУДІЯ: ОЛЕКСАНДР СТОЯН (перебиває гостя - "УС"): "Сьогодні Верховна Рада працювала. Ми затвердили сьогодні..."

СТУДІЯ: Віталій ГАЙДУКЕВИЧ (говорить одночасно з гостем – "УС"). Вони вважають, що сьогодні Верховна Рада працювала.

СТУДІЯ: МИКОЛА КАТЕРИНЧУК: "Якщо б працювала, тут такі дії просто руйнували би, скажем державний інститут, як судову гілку влади, такими брудними методами, коли борються з суддями..."

СТУДІЯ: ОЛЕКСАНДР СТОЯН (перебиває гостя - "УС"): "Мені дивно, що від пана юриста Катеринчука..."

СТУДІЯ: МИКОЛА КАТЕРИНЧУК: "Тому я хотів би..."

СТУДІЯ: Віталій ГАЙДУКЕВИЧ (говорить одночасно з гостем – "УС"). Будьте чемними. Ще раз.

СТУДІЯ: МИКОЛА КАТЕРИНЧУК: " Я хотів би сказати, що зламані двері, вкрадена печатка, побита жінка – за це має хтось відповідати. І тому я вимагаю правоохоронні органи, Генеральну прокуратуру порушити кримінальну справу..."

СТУДІЯ: ОЛЕКСАНДР СТОЯН (перебиває гостя - "УС"): "А я при всіх заявляю, що це брехня, це брехня, це політична провокація, яку ви вчинили..."

СТУДІЯ: Віталій ГАЙДУКЕВИЧ (перебиває гостя – "УС"). Пане Олександре, я...

СТУДІЯ: ОЛЕКСАНДР СТОЯН (перебиває ведучого - "УС"): "Я підтверджу це у суді і де треба. Це брехня і політична провокація. Ні побиття не було, ні взлому не було для того, щоб забрати печатку. Злому не було, щоб забрати печатку".

СТУДІЯ: Віталій ГАЙДУКЕВИЧ. Через ґвалт в ефірі більше жодного запитання я вам не поставлю.

СТУДІЯ: ОЛЕКСАНДР СТОЯН: "Це ж не можна так брехати".

СТУДІЯ: Віталій ГАЙДУКЕВИЧ. Я вам вдячний. Все. То був народний депутат від Партії регіонів і його звали Олександр Стоян. Через нечемність в ефірі більше запитань не буде. До пана Миколи буде ще одне запитання. Знову ж таки, перепрошую. Наших глядачів.

СТУДІЯ: ОЛЕКСАНДР СТОЯН (перебиває ведучого - "УС"): "Чому ви не хочете чути правду".

СТУДІЯ: Віталій ГАЙДУКЕВИЧ. Я хочу чути чемність в ефірі політиків до глядачів.

СТУДІЯ: ОЛЕКСАНДР СТОЯН: "Я вас не ображаю, не ображаю пана Миколу. Може дещо емоційно говорю, але я не хочу, щоб лунала брехня з ефіру".

СТУДІЯ: Віталій ГАЙДУКЕВИЧ. Дякую. Пане Миколо. Єдине, ще один нюанс, котрий я хочу у вас з’ясувати, єдиний нюанс. Якщо порушення були, я так розумію ви подасте до суду...

СТУДІЯ: ОЛЕКСАНДР СТОЯН (голос за кадром – "УС".): "До побачення, якщо ви не хочете чути іншу сторону".

 

(Розшифрування за «Оглядом телеефіру»)


За словами «регіоналів», у сюжеті докупи зведені дві події, які насправді відбувались у різний час. Увечері 5 квітня прес-служба Партії регіонів поширила заяву, в якій назвала інформацію прес-служби Секретаріату Президента про участь Сергія Ківалова у захопленні суду неправдивою.

 

«Свідками  «печерських подій» були депутати Іван Попеску та Олександр Стоян. На своєму брифінгу, що відбувся в стінах Верховної Ради України о 13.30, вони заявили, що в четвер о 9.30 ранку прибули до Печерського суду для того, щоб бути присутніми під час розгляду позову Кабинету Міністрів до Президента з приводу Указу президента про дострокові вибори Верховної Ради.


Там, за словами Попеску, депутати зустріли екс-голову Печерського суду Володимира Колесниченка, який запросив їх зайти до кабінету й стати свідками повернення до виконування своїх повноважень голови Печерського райсуду.


Він продемонстрував рішення Печерского районного суда про призупинення Президентського указу про відсторонення Володимира Колесниченка від посади.


Народний депутат Олександр Стоян повідомив журналистам, що він та Попеску бачили, як Колесниченко ввійшов до своєї помічниці, без жодного супротиву та насильства отримав у своє розпорядження ключі від сейфу та печатку.
 Олександр Стоян окремо повідомив, що ні про які силові акти не може бути розмови.


Пізніше виявилося, що до Печерського суду прибув
«десант» у складі Голови СБУ Геннадія Москаля, депутата від БЮТ Андрія Портнова та керівника Голови служби з питань правоохоронних органів Секретаріату Президента Валерія Гелетея. Журналісти в присутності народних депутатів України від Партії регіонів Юрія Мірошниченка та Юрія Болдирєва зафіксували факт перебування цих осіб у кабінеті виконуючої обов’язки Голови Печерського суду Інни Отрош. Кабінет Отрош було замкнено впродовж тривалого часу.


Партія регіонів розцінює це як злочинні спроби силовиків та співробітників Секретаріату Президента тиснути на суд із метою отримання від суду
«потрібних» рішень.» - йдеться у заяві.

 

Також ця тема обговорювалась у ток-шоу «Я так думаю» на «1+1». Учасник програми, народний депутат-«регіонал» Василь Кисельов, звинуватив «1+1» у проведенні інформаційної спецоперації. Ведуча Анна Безулик відкинула ці звинувачення.

 

Ситуацію прокоментувала «Детектор медіа» керівник Головної служби інформаційної політики Секретаріату Президента Лариса Мудрак:

 

– Я вважаю заяви щодо тиску Секретаріату Президента на медіа безпідставними звинуваченнями, які просто провокують і загострюють ситуацію. Я би просила «Детектор медіа» безпосередньо звернутися до журналістів, щоб вони сказали, де чиниться тиск на медіа. 

 

Із приводу ситуації на РНБО:  це традиційна протокольна зйомка. Тому що на РНБО є один формат роботи з медіа, і журналісти до цього звикли. Такий формат обумовлений традицією, яка склалася. Туди заходять оператори і знімають протокольне відео, а після виступу Президента виходять.

 

Віктор Янукович звернувся до них із проханням лишитися. Ми дали їм таку можливість, але оператори почали виходити, і за ними потяглися всі інші. Це вже питання до медіа. А ми виконували свою роботу. Це не було відкрите засідання РНБО, туди не скликалась спеціально преса. У журналістів було право лишитися, але вони надали перевагу традиції, за якою працюють. Я дуже не хочу, щоб медіа були втягнуті в політичні звинувачення однієї сторони і виправдання іншої, мені б дуже хотілося, щоб вони сказали тут своє слово.


 

Володимир Карташков, генеральний продюсер «ТСН» («1+1»):

- Ми готові до того, аби міжнародні журналістські організації переглянули цей матеріал. Я вважаю, що це може бути предметом дискусії з будь-якими організаціями, якщо вони представляють громадську думку, а не є кишеньковими.

 

Про тиск з боку Секретаріату Президента говорити безглуздо. На мене ніхто не тисне. Моє завдання – зробити так, щоб навіть за такої ситуації ніхто не впливав на журналістів. І сьогодні політична ситуація ніяк не відображається на ефірі. Заява Ганни Герман – це заява політика. Це спроба втягнути нас у дискусію, в якій ми не будемо брати участі. Бо ми маємо виконувати свою роботу.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
32919
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду