Програма «Епіцентр» з В’ячеславом Піховшеком, «1+1», 2 квітня 2007 року

3 Квітня 2007
8075
3 Квітня 2007
18:15

Програма «Епіцентр» з В’ячеславом Піховшеком, «1+1», 2 квітня 2007 року

8075
Гості програми - Микола Катеринчук, Станіслав Ніколаєнко.
Програма «Епіцентр» з В’ячеславом Піховшеком, «1+1», 2 квітня 2007 року

ВЕДУЧИЙ: Добрий вечір. В ефірі програма «Епіцентр» на каналі «1+1» і я телеведучий В’ячеслав Піховшек. Вітаю наших глядачів в Україні, вітаю глядачів «1+1 International» в США, Канаді та Ізраїлі. Мені здається чомусь, що ви всі здогадалися, про що тема сьогоднішньої програми. Ми, чесно кажучи, готувалися до іншої теми програми, але я думаю, що вам було не важко вгадати тему, яку ми вибрали. Отже, тема – сьогоднішнє рішення президента України про розпуск ВР України і можливий перебіг подій після нього. Для початку – коротко нагадаю історію самого питання, але спочатку наші гості: народний депутат України Микола Катеринчук, лідер руху «Європейська платформа для України» і міністр освіти України Станіслав Ніколаєнко. Добрий вечір.

Станіслав НІКОЛАЄНКО, міністр освіти та науки України:  Добрий вечір.

Микола КАТЕРИНЧУК, народний депутат України:  Доброго здоров’я.

ВЕДУЧИЙ: Також у нас в студії провідні українські журналісти, політологи, соціологи. Коротко нагадаю перебіг останніх подій, дуже коротко, просто, щоб відновити вашу пам'ять.

КОР.: У суботу в центрі… Хрещатик поділили міліцейськими кордонами та роз городили металевими парканами на частини. Рух Хрещатиком та прилеглими вулицями був перекритий… припинити політичну вакханалію, породжену в стінах ВР та забезпечити повернення політичного процесу в країні. І закликали до розпуску парламенту. Прем'єр-міністр Віктор Янукович та представники коаліції національної єдності виступили перед своїми прихильниками на Європейській площі і закликали президента та опозицію… Партія регіонів також встановила біля приміщення ВР в Маріїнському парку понад сотню блакитних наметів. Парламент пікетували понад півтори тисяч осіб.

ВЕДУЧИЙ: В суботу на з’їзді «Нашої України» президент Ющенко сформулював сім вимог, які коаліція національної єдності зафіксувала…назвала ультиматумом. Сьогодні весь день відбувалися політичні консультації щодо розпуску ВР України і зрештою безпосередньо навіть перед нашим ефіром і ми це подавали у вечірньому спецвипуску ТСН президент Ющенко виступив із заявою, уривки якої ми пропонуємо вам зараз подивитися.

Віктор ЮЩЕНКО, президент України: Сьогодні я підписав Указ про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України п’ятого скликання. Я прийняв це рішення у відповідності до положень Конституції України, обов’язків президента України та з дотриманням необхідної конституційної процедури. В основі кризи  три небезпечні тенденції. Перша – це неконституційний процес формування і переформатування парламентської більшості. Згідно з Конституцією, коаліція створюється на основі депутатських фракцій, а не на основі індивідуального чи групового членства. Друга тенденція – постійна практика прийняття нелегітимних, антиконституційних рішень. Останній приклад – Закон про Кабінет Міністрів, який системно порушує Конституцію України і є замахом на конституційний лад України. Третя тенденція – систематичне недотримання зобов’язань і політика шахрайства, інтриг і зрад, приховані гаслами про національну єдність.  Упродовж тривалого часу я закликав парламентські політичні сили до конструктивної роботи і діалогу. Мої пропозиції і сьогодні були проігноровані. Указ президента про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України є обов’язковим для виконання.

ВЕДУЧИЙ: В процесі програми я буду повідомляти вам і останні новини. Отже, на позачерговому засіданні ВР депутати ухвалили постанову про запобігання діям, що загрожують конституційному правопорядку, громадському спокою та стабільності в Україні і власне кажучи, ця постанова кваліфікує Указ президента, як той, який ВР виконувати не збирається. Було повідомлення від Міністерства внутрішніх справ стосовно того, що воно готове до будь-якого розвитку подій. Кабінет міністрів, як повідомляє джерело «Інтерфакс України», також повідомляє про те, що він готовий зібратися на позачергове засідання в понеділок, тобто готовий зібратися, не зібрався, а готовий зібратися. Такі основні новини. Отже, перше питання напевно до вас, Станіславе Миколайовичу, ви тут сторона тепер, яка буде відповідати. Ваші наступні дії?

Станіслав НІКОЛАЄНКО, міністр освіти та науки України: Ну, перш за все я хотів би сказати, що ця ескалація перенапруги, яка відбулася в ці останні дні, мені здається, абсолютно не відповідає сьогодні реаліям нашого часу і цього люди сьогодні не чекають. Я розумію, як сьогодні прикута увага людей до телеекранів, як у людей багатьох прискорено б’ється серце, які відбуваються емоції. Люди бояться за майбутнє. Я думаю, що оці внутрішньополітичні розбори, це загострення, цей Указ, він абсолютно йде не на користь розвитку нашої держави.

ВЕДУЧИЙ: І все ж таки, що ви будете робити?

Станіслав НІКОЛАЄНКО, міністр освіти та науки України: Ми будемо робити і діяти в строгому відповідності із Конституцією України.

ВЕДУЧИЙ: Що це означає?

Станіслав НІКОЛАЄНКО, міністр освіти та науки України: Це означає, що перш за все буде подано подання до Конституційного суду, в якому буде оскаржено це рішення, нелегітимне рішення, нелегітимний указ, тому що ніяких правових підстав для розпуску ВР не існує. Цікава була ситуація. Десь так сталося випадково, що до мене два-три дні назад син мій дев’ятикласник підійшов і каже – десь Конституція у нас була. Ну, знайшли, дали йому. Кажу – навіщо? А ми дивилися права та обов’язки президента і парламенту. І що ви там говорили? Вчитель наш аналізував разом з нами ситуацію і ми одноголосно прийшли до висновку, навіть діти школи в середній, дев’ятий клас, що немає підстав. Ми нічого не порушили.

ВЕДУЧИЙ: Миколо Дмитрович, ваш аналіз цього процесу? От буде подання в Конституційний суд. Далі?

Микола КАТЕРИНЧУК, народний депутат України: Ну, перш за все я хотів би привітати всіх громадян України, що демократичний процес розвитку України зупинити нікому не вдасться, як і узурпувати владу. Сьогодні президент прийняв історичне, зважене, правове рішення, яке має під собою певне підґрунтя. Це підґрунтя – розв’язання того  політичного конфлікту, який склався не конституційними діями більшості. Я хотів би сказати, що Конституція – це крім того, що це основний закон, це й ще політико-правовий акт, це й ще угода між суспільством і владою, і коли влада порушує – взяти на себе зобов’язання щодо діяльності цієї влади в межах, спосіб, як вона діє. Президент України є гарант конституційних прав і інтересів громадян України зобов’язаний втрутитись. Не треба розглядати Конституцію, як інструкцію до зібрання велосипедів.

ВЕДУЧИЙ: Миколо Дмитрович…

Микола КАТЕРИНЧУК, народний депутат України: Це трохи ширший документ і тлумачити його треба з точки зору наступного. В статті 1 Конституції України говориться, що Україна є демократичною державою. Це значить, що в Україні діють правила по формуванню влади. Ця влада формується на виборах, коли ви виборці йдете на вибори і голосуєте за певні політичні партії. Так дійсно, ви віддали свої голоси за учасників коаліції, які в своїй сумі набрали 238 голосів. Оце межі мандату, владного мандату, який ви виборці дали цим людям представляти в парламенті і не більше. Коли йдеться про збільшення, штучне збільшення цієї кількості – це пряма узурпація влади. Тому президент, виходячи із статті 83, де говориться про порядок формування коаліції і в який спосіб вона робиться на підставі того, як проведені вибори. Тільки це може бути підставою отримання влади в державі і президент сьогодні діяв абсолютно правильно. В нього є всі законодавчі підстави…

ВЕДУЧИЙ: Миколо Дмитрович, давайте ми всі будемо говорити трошки коротше.

Микола КАТЕРИНЧУК, народний депутат України: Я закінчу. В нього є всі законодавчі підстави звернутися з Указом до громадян України, що він сьогодні зробив і припинити дії, скажімо, тих людей, які порушують Конституцію, в нашому випадку – це розпуск ВР.

ВЕДУЧИЙ: Буде подання в Конституційний суд.

Микола КАТЕРИНЧУК, народний депутат України: Я хотів би сказати, що Указ президента в ієрархії законодавчих актів стоїть після Конституції звичайно, законів України, потім йде Указ, потім йдуть постанови ВР і потім йдуть постанови Верховної Ради автономної республіки Крим.

ВЕДУЧИЙ: Тобто це подання буде ігноруватися?

Микола КАТЕРИНЧУК, народний депутат України: Тому подання в Конституційний суд – це нормальний процес, але Конституційний суд, на мою думку, прийме правильне рішення, пов’язане з тим, що він врахує всі аспекти саме, скажімо, тлумачення норм Конституції і прав президента, саме як політико-правового акту.

ВЕДУЧИЙ: Будь ласка, Станіславе.

Станіслав НІКОЛАЄНКО, міністр освіти та науки України: Ну, Микола Дмитрович більший юрист, ніж я. Я в інших там науках.

ВЕДУЧИЙ: Але прошу вас коротко.

Станіслав НІКОЛАЄНКО, міністр освіти та науки України: Але буду говорити коротко. Які підстави для розпуску парламенту? Стаття 90 передбачає таких три. Перше: якщо протягом одного місяця не сформувалася коаліція. Коаліція сформувалася і говорити, що там було протягом місяця. Друга підстава: якщо протягом 60 днів не був створений уряд. Уряд був створений. Якщо, скажімо, протягом 30 днів…

Микола КАТЕРИНЧУК, народний депутат України: Так він був створений, вибачте, на 61 день чи як?

ВЕДУЧИЙ: Ми між іншим маємо до закінчення першої половини програми 5 хвилини.

Станіслав НІКОЛАЄНКО, міністр освіти та науки України: Закінчую. Якщо протягом 30 днів парламент не почав працювати – почав. Що це все було законно і коаліція була створена законно свідчить той факт, що президент не знайшов підстав для розпуску парламенту майже рік назад і подав кандидатуру Януковича на затвердження у парламент, як прем’єра. Оце і є правові підстави того, що…

ВЕДУЧИЙ: Я хочу тут поставити запитання до соціолога, який є у нас в студії. Ольга Миколаївна, центр соціального моніторингу, український центр соціального дослідження ім. Василя Яреминка. Люди хочуть дострокових виборів?

Ольга БАЛАКІРЄВА, український інститут соціальних досліджень: Половина населення висловилося проти дострокових виборів. За дострокові вибори – чверть. Тобто вдвічі менше. І решта, чверть, вони або не визначились, або не хочуть взагалі на цю тему розмовляти. Те ж саме ми ставили запитання стосовно відставки Ради, розпуску Ради і відставки уряду. Така ж сама ситуація: вдвічі більше сьогодні за те, щоб цього не відбувалося і чверть за те, щоб це відбулося. Хочу сказати, що ця тенденція, вона досить стала по вікових групах. Вона практично не залежить від типу населення і розбіжностями є безперечно, як і політичні орієнтація – це регіональний розподіл. Оскільки в нас знову ж таки, ті хто сьогодні підтримали б на виборах провласні структури, більшість коаляційно, вони більшою мірою за те, щоб цього не відбувалося і ті, хто підтримують опозиційні сили – вони висловлюються за таку підтримку. Але баланс, я сказала, один до двох проти.

ВЕДУЧИЙ: Миколо Дмитрович, так чи інакше, але є рішення президента, указ прийнято, тепер треба дивитися, який перебіг подій буде далі. Ви входите до штабу, який власне кажучи, давно виходить з ідеєю дострокових виборів, ви все це пропагували до цього, ви говорили. Що вам відомо? От мене цікавить технічно, тому що зараз ВР зібралася. Депутати відмовляються виконувати указ президента, відмовляються виконувати фізично. Далі їх треба виносити з зали силою, чи що це має бути? От як це  бути?

Микола КАТЕРИНЧУК, народний депутат України: Справа в тому, що в указі президента йдеться, що він пропонує, щоб народні депутати України виконували свої повноваження до моменту обрання нової ВР України. Це вимога Конституції. Але сам орган ВР України не може проводити будь-яких рішень і проводити будь-які сесії. Тому, якщо група народних депутатів не будуть виконувати указ президента, то це вже є певний злочин, кримінальний злочин, як і будь-який закон і як і будь-яке інше.

ВЕДУЧИЙ: Депутати користуються недоторканістю.

Микола КАТЕРИНЧУК, народний депутат України: Тому я й кажу, що насправді сьогодні не треба, ну скажімо, загострювати ситуацію через бажання або не бажання. Є указ, будь ласка, всі на вибори до людей, які мають дати оцінку політичної діяльності кожного, хто звернеться до цих виборців із пропозицією підтримайте нас ще раз і дайте нам довіри, щоб її репрезентували у своїй політиці. 

Віталій ПОРТНІКОВ, «Газета 24»: Це другий розпуск парламенту на пострадянському просторі в моїй журналістській кар’єрі.

ВЕДУЧИЙ: Ну, ще не розгін, ще поки тільки указ.

Віталій ПОРТНІКОВ, «Газета 24»: Ну, указ, тому що я бачив, як це відбувалося в Росії в жовтні 1993 року і маю сказати, що ми тоді прекрасно розуміли, що президент Борис Єльцін порушив Конституцію діючу, розуміли, що депутати знаходяться не в правовому полі. Одна ситуація дійшла до того, що і Конституційний суд не міг ухвалити ніякого рішення. Мені цікаво було б, щоб обидві сторони взагалі відповіли на от яке  питання, мені здається воно нагальне. Чи усвідомлюють вони, що недотримання конституційного поля обома сторонами і тими, хто підтримує президента, і тими, хто підтримує ВР і уряд, це зараз дві гілки влади, які будуть діяти, вважаючи одна одну нелегітимною, може призвести до силового вирішення ситуації в Україні. Та громадянська війна, про яку так любили говорити, якщо не будуть дотримуватися Конституції, якщо не будуть поважати рішення Конституційного суду, вона стане в Україні реальністю.

ВЕДУЧИЙ: Я думаю, що відповідь на запитання адресувалося двом шановним гостям, чи може це призвести до громадянської війни. Це чудова можливість почекати нашим глядачам до кінця реклами. З’являються перші оцінки указу президента про розпуск парламенту. Я їх з вашого дозволу цитувати не буду, я думаю, що їх процитують і в новинах, і в інших засобах масової інформації, і в інших програмах. В усякому випадку, не хотів би цитувати зараз те, що носить відверто суб’єктивний характер. Те, що має відношення до об’єктивної інформації. Засідання уряду розпочинається в 23.00. Це слова речника прем’єр-міністра України, інформація агентства «Інтерфакс України». Прошу відповісти на запитання. Отже вибори і громадянська війна. Ви?

Микола КАТЕРИНЧУК, народний депутат України:  Ну, я почав би з того, що президент має на сьогоднішній день найвищий рівень легітимності, тому що він обирався всенародно, 52% громадян України віддали йому право на гарантування їх конституційний прав та інтересів, в тому числі суверенітету держави і територіальної цілісності. Тому президент, вживаючись до розпуску парламенту він діяв у відповідності до діючих норм Конституції. Тому питання щодо протистояння чи до силового варіанту, воно не йдеться і я би навіть його не піднімав би сьогодні, тому що на сьогоднішні день нічого не відбулося страшного. Це нормальна демократична практика розв’язання політичних конфліктів. До речі, опозиція попереджала, що в умовах узурпації влади, в умовах, коли Конституція не виконує свої функції по розведенню конфліктів між гілками влади, в умовах, коли Конституційний суд, ви пам’ятаєте, як більшість не давала 9 місяців йому працювати, взагалі його не існувала Конституційного суду. Зараз він політично паралізований. Так дійсно треба розв’язування це питання, але не в силовий спосіб. Тому я переконаний, що головне питання на сьогоднішній день, як будуть політичні сили готуватися на вибори, які відбудуться 27 числа.

ВЕДУЧИЙ: Будь ласка, Станіславе Миколайович.   

Станіслав НІКОЛАЄНКО, міністр освіти та науки України: Я хотів би сказати, рішення, яке прийняли депутати на позачерговій сесії абсолютно справедливо, воно корелюється із статтею 60 основного закону Конституції. Там написано, що громадяни України можуть не виконувати незаконні акти, незаконні закони і незаконні укази і накази і таке інше. Це одне. Тепер друге. Тут говорили чи громадянська війна, чи щось інше. Тут доречно Віталій Портніков говорив про Росію. Я також нагадаю Петра Аркадійовича Столипіна, який сказав, така ж сама дискусія була тільки напередодні революції, він сказав – вам потрібні великі потрясіння, а нам потрібна велика Росія. Тому, одну секундочку…

Віталій ПОРТНІКОВ, «Газета 24»: Але тут важливі слова напередодні революції.

Станіслав НІКОЛАЄНКО, міністр освіти та науки України: Так. Тому я й вважаю, що сьогодні нам не потрібна ця колотнеча в Україні. Де брати сьогодні ці 500 мільйонів гривен на проведення виборів? У мене сьогодні приблизно 112 шкіл стоять розвалені. Туди б оці 500 мільйонів спрямувати. Ні, давайте ми будемо проводити дострокові перевибори. Ми їх, по-перше, не проведемо, тому що ні комісії не сформовані, ні списків немає. Ми за 6 місяців не могли вибори провести. Це є привід для фальсифікації, для брудних технологій і таке інше. Тому я вважаю, не потрібні ці вибори і Конституційний суд їх відмінить, скасує і вони сьогодні абсолютно не на часі. Вони наносять іміджу України удар великий, вони руйнують економіку, зупиниться приток інвестицій, ми зірвемо бюджетне фінансування. І чесно кажучи, я просто  жаху від того, що відбувається.

ВЕДУЧИЙ: Дякую, Станіслав Миколайович. Прошу, але коротко, Миколо Дмитрович.

Микола КАТЕРИНЧУК, народний депутат України: Ну, якщо дуже коротко, то злочинний чи не злочинний наказ, чи законодавчий акт…

Станіслав НІКОЛАЄНКО, міністр освіти та науки України: Я сказав, що незаконний.

Микола КАТЕРИНЧУК, народний депутат України: Незаконний встановлює Конституційний суд України. Це виключно його компетенція. Це вищий…

Станіслав НІКОЛАЄНКО, міністр освіти та науки України: Але громадяни мають право не виконувати такі укази. 

Микола КАТЕРИНЧУК, народний депутат України: Я вас не перебивав. Я вас не перебивав. Не закликайте громадян порушувати законодавство діюче. Ви не можете встановити законний цей указ, чи не законний. Ви за цим звертаєтесь в Конституційний суд. Це ваше право. От після оцінок Конституційного суду, тоді ви будете і свої пропозиції давати до народу України. А на сьогоднішній день цей указ чинний і треба його виконувати всіма, в тому числі і посадовцями, і в тому числі всіма, хто має забезпечити проведення дострокових виборів. Гроші 400 мільйонів, будь ласка, резервний фонд, Кабінет міністрів є, свою постановою знаходите. Я не розумію, чого ви ставите питання із школами. Ви що не могли в бюджет з цим урядом закласти необхідне, щоб ці всі школи відремонтувати?

Станіслав НІКОЛАЄНКО, міністр освіти та науки України:  Миколо Дмитрович, ми заклали гроші  в бюджет.

Микола КАТЕРИНЧУК, народний депутат України:  Це ваша відповідальність ці школи.

Станіслав НІКОЛАЄНКО, міністр освіти та науки України:  І в тому числі, резервний фонд в 400 мільйонів гривен якраз потрібний сьогодні…

Микола КАТЕРИНЧУК, народний депутат України:  Давайте ми будемо говорити…

Станіслав НІКОЛАЄНКО, міністр освіти та науки України:  Давайте по черзі. 400 мільйонів гривен якраз і потрібні на ці школи. От я сьогодні дискусію з головою міста Знаменки вів. Йому 15 мільйонів треба на будівництво нової школи. Давайте…

Микола КАТЕРИНЧУК, народний депутат України:  У вас немає аргументів проти цього указу. Зрозумійте, його треба виконувати.

ВЕДУЧИЙ: Миколо Дмитрович і Станіслав Михайлович, давайте дамо можливість сказати і поставити запитання.

Світлана КОНОНЧУК, український незалежний цент політичних досліджень: Якщо вже продовжувати ту лінію, яку підняв Віталій Портніков, то дійсно перша аналогія, яка приходить в голову – це аналогія з Росією. І ми бачимо, що після того, як парламент було розігнано і багато політичних процесів в Росії дають підстави говорити про встановлення досить авторитарного режиму. Який ваш прогноз стосовно подальших політичних подій і чи готові ваші політичні сили, які ви представляєте розділити відповідальність із президентом за цей крок?

Микола КАТЕРИНЧУК, народний депутат України: Абсолютно об’єднана опозиція, яка сигналізувала суспільство і президента, і зверталася до президента у зв’язку з узурпацією влади, а це заборонено діючою Конституцією, будь-якою гілкою влади або органом, або посадовцем. Ми готові розділити відповідальність за правомірні дії президента, якими сьогодні є указ про розпуск парламенту. Я переконаний, що ми не дамо відкотитися від тих демократичних свобод, які були завойовані в 2004 році і підтвердження цьому саме цей указ.

Станіслав НІКОЛАЄНКО, міністр освіти та науки України: Я би абсолютно коротко про те, що є великі сумніви щодо узурпації влади, бо якщо влада була, скажімо, попереднього президента Леоніда Кучми повна, то Віктор Андрійович хоче зберегти собі такі ж самі повноваження, хоча ще два роки назад він казав – потрібно провести реформу і сам голосував за цю політичну реформу, він будучи лідером коаліції, фракції. Тепер щодо…ви говорите відповідальності. Я думаю, що відповідальність будуть нести ті люди, які взяли на себе зараз сміливість оголосити цей указ, який нічого не дає для України, окрім конфронтації. Я вважаю, що він піде на шкоду нашій державі Україна і ми робимо назад крок від демократії європейської, від парламентаризму і це дуже шкідливий такий, мені здається, результат.

Наталя ЛІГАЧОВА, «Детектор медіа»: Николай Андреевич, у меня к вам вопрос. На чем строится ваше убеждение в том, что после состоявшихся досрочных выборов вам удастся преодолеть опасность узурпации власти? Ведь какая позитивная ваша программа? Вы поймите, сейчас я представляю, как гражданин, я к вам обращаюсь даже не как журналист. Я понимаю, что я пойду на выборы только тогда, когда я увижу политическую силу, которая предложит мне конструктивную программу выхода из того кризиса, в которой находится наша страна. Потому что осталось как бы только, да, справедливость есть и за нее осталось только бороться. Покращення вашого життя вже сьогодні, це вже відбулося і не відбулося, не сложилось как-то, да, и с бандитами в тюрьме. Что вы будете предлагать избирателям, которые должны преодолеть?

ВЕДУЧИЙ: Миколо Дмитрович, користуючись просто правом ведучого хочу сказати, що це є початок нашого третього блоку. Тут ми хочемо питати, хто і що буде пропонувати, тому що не виключно, що й кампанія вже почалася. Я хочу поставити кілька суто технічних питань, суто технічних, які важливі для нашого глядача. Звідки гроші – перше. Скільки це грошей?

Микола КАТЕРИНЧУК, народний депутат України: Резервний фонд Кабінету міністрів на 400 мільйонів гривен.

ВЕДУЧИЙ: Наскільки я знаю, це використовується тільки для надзвичайних ситуацій.

Микола КАТЕРИНЧУК, народний депутат України: Я думаю, що на сьогоднішній день питання пов’язане з надзвичайною ситуацією  і це революється положенням і уряд може зробити необхідні зміни в це положення. Це не потребує ні голосування у ВР України, ані додатково якихось інших прийняття законодавчих актів, ніж постанова Кабінету міністрів України.

ВЕДУЧИЙ: Ще одне коротке запитання і віддаю мікрофон. Було дуже багато заяв голови Центрвиборчкому Ярослава Давидовича. Ми не готові до виборів, в нас немає єдиного реєстру, нам потрібні зміни до законів. Що з цим робити?

Микола КАТЕРИНЧУК, народний депутат України: Ну, справа в тому, що вже проводились і без реєстру ці вибори. Будемо виходити з того, що вибирати між двома злами треба найменше зло. І було б, скажімо, найгірше, якщо б ця узурпація влади відбулася і Україна не мала б взагалі можливості думати про 2011 рік, як про демократичні вибори. Тому що насправді хлопці прийшли брати владу. Не будувати демократію, а брати владу і сьогодні президент, я думаю, дав відсіч таким спробам.

Станіслав НІКОЛАЄНКО, міністр освіти та науки України:  Я буквально коротко. Говорили про резервний фонд, який буде витрачений на вибори. То я скажу коротко. Я був і своїми очима бачив, що натворили пилові бурі в Херсоні, в Миколаєві, Кіровограді, в Криму і там сьогодні потрібна не одна сотня мільйонів гривен, щоб людям допомогти. Тому є куди витрачати ці кошти. Я сьогодні глибоко переконаний, що це не на часі і цей указ не є сьогодні такий, який потрібен суспільству.

Ольга БАЛАКІРЄВА, український інститут соціальних досліджень: Я думаю, саме тому таку думку і поділяють половина громадян опитаних. В мене питання до пана Миколи. Я думаю, що ви зі мною погодитесь, тому що це результати не лише наших соціологічних фірм, які я представляю, а й інших, що розподіл в новому парламенті, якщо вибори відбудуться, він практично залишиться тим самим. Можна передбачити, що перелік осіб у списках буде приблизно той самий. Тобто ми будемо мати на 80% той самий склад парламенту і практично той самий баланс сил. Можливо…

ВЕДУЧИЙ: Параска Королюк вища в списку «Нашої України».

Ольга БАЛАКІРЄВА, український інститут соціальних досліджень: Можливо там чотири голоси туди, п’ять голосів сюди, тобто вони принципово не вирішують ситуацію. Вони ні на що не впливають, вони не змінюють ситуацію. Тому питання – навіщо? Тобто, що зміниться, якщо ми сьогодні відповідально маємо думати про це, як прогноз, як аналіз наслідків, то навіщо це робити, якщо наслідки практично будуть такі самі, як сьогодні цих виборів би не відбувалося і відбувався пошук компромісу?

ВЕДУЧИЙ: Прошу, Миколо.

Микола КАТЕРИНЧУК, народний депутат України: Насправді я з вами не погоджуюсь, тому що політична відповідальність – це перш за все інститут демократичних цінностей європейського стандарту. Якщо ми говоримо, що ми демократична держава, то узурпувати владу ніхто не може. Це буде уроком для всіх, хто в такій спосіб намагається отримати більше повноважень, ніж він може отримати від народу і звернення до народу – це ще один іспит до тих політичних партій, які змінили свої програми, принципи, перейшли з одного табору в інший, йшли під одними гаслами – побудуймо Європу в Україні і будуть її зараз, зрозуміло якими методами. Тому на сьогоднішній день це питання політичної відповідальності, це головний фундаментальний принцип демократії, який має бути дотриманий. А з приводу ваших результатів соціологічних досліджень, я можу сказати, що дійсно ще перед новим роком було десь біля 20%, які підтримували достроковий розпуск ВР України. Сьогодні ж це більше 47% і ви говорите правильно, що половина на половину. Чому? Та саме тому, що невиконання взятих на себе зобов’язань людей розчаровує і з того боку, і з того боку. Я був в Донецьку місяць тому, розмовляв з шахтарями, не просто так на вулиці, а спускався  з ними в шахту, рубав  з ними вугілля. Вони потім нормально і у відвертій розмові кажуть – про нас забули, про нас забули з наступного дня, як сіли в крісла і це є  головною проблемою. Це пришвидшить процес реагування суспільства на ті обіцянки, які були і давалися і будуть даватися під час виборів.

ВЕДУЧИЙ: Будь ласка.

Ольга БАЛАКІРЄВА, український інститут соціальних досліджень: Я питала, що зміниться? Ви не відповіли, що зміниться з парламентом.

Микола КАТЕРИНЧУК, народний депутат України:  Народ буде впливати на владу, не буде узурпації влади і це головне, якщо ми говоримо про демократію. Зміни будуть обов’язково, тому що перспектива набуття членства в ЄС сьогодні була зачинена завдяки цьому уряду комуністів та олігархів.

ВЕДУЧИЙ: Дякую, Миколо Дмитрович.

Станіслав НІКОЛАЄНКО, міністр освіти та науки України:  Дозвольте я кілька слів.

ВЕДУЧИЙ: Буквально, тільки коротко.

Станіслав НІКОЛАЄНКО, міністр освіти та науки України:  Ну, по-перше, Микола Дмитрович, логіка в нас нормальна. Якщо, скажімо, народ обрав нас і ми здійснюємо ці повноваження – це законно. Якщо народ проголосував за інших і вони також здійснюють повноваження і ви говорили, що голосували за політичні партії, люди голосували за політичні партії і за конкретних депутатів. Це стаття 4…

Микола КАТЕРИНЧУК, народний депутат України: 238 – ваша межа. Не 300, а 234.

Станіслав НІКОЛАЄНКО, міністр освіти та науки України: Стаття 4 закону про вибори. Одну хвилиночку.

Микола КАТЕРИНЧУК, народний депутат України: Це 36 і 38 стаття. Ви помиляєтесь, ви помиляєтеся. 36 і 38 і 238.

Станіслав НІКОЛАЄНКО, міністр освіти та науки України: Не надо, це закон про вибори народних депутатів.

Микола КАТЕРИНЧУК, народний депутат України: Достатньо. Я вам про Конституцію говорю, а ви мені кажете про закон про вибори.

Станіслав НІКОЛАЄНКО, міністр освіти та науки України: Так, я хочу закінчити. Тобто у нас логіка така, у мого опонента, що якщо вони при владі – це законно, а якщо інші – це узурпація влади. Це дивно. Тепер, що стосується, скажімо, людей. Кого цікавить сьогодні думка людей? Те, що людям сьогодні, їхні насущні ці проблеми, сьогодні нікого це не цікавить. Я уважно дивився Майдан і сам на ньому був не один раз і прекрасно розумію, коли я на засіданні уряду сказав – ми зупинили адміністративні всі важелі наповнення бюджету Юлії Володимирівни, давайте інноваційно-інвестиційну модель. Давайте не спринтерські дистанції робити, а забігати на великі терміни. І от зараз я закінчую програму, скажімо, розвитку освіти на 2007-2011 роки, є програма конкурентна України, яка й забезпечить вихід з кризи. Але дайте ж людям попрацювати.

ВЕДУЧИЙ: Станіслав Миколайович, ми все одно будемо на цю тему говорити. Тому я припиняю просто розмову конкретно тільки на цю тему. Будь ласка, Віталію.

Віталій ПОРТНІКОВ, «Газета 24»: Я хочу підтримати Миколу Дмитровича.

ВЕДУЧИЙ: Твоє право.

Віталій ПОРТНІКОВ, «Газета 24»: Тому що абсолютно очевидно, що зараз соціологія, вона не спрацьовує,  в мене також є досвід, тому що ми сьогодні написали про розгон в завтрашньому номері і я таку назву робив в 1993 році в Росії. І я тоді підтримував, як журналіст, це рішення Бориса Єльцина, тому що вважав, що демократичний вибір Росії, який був тоді саме створений обов’язково отримає більшість в державній Думі  Російської Федерації. Я не врахував, що дострокові вибори і ескалація суперництва – це як правило, перемога радикальних сил. Пам’ятаєте, була така зустріч нового політичного року в Росії, спеціально для перемоги демократії зібрано на першому каналі російського телебачення, пам’ятаєте, хто тоді був тріумфатором? Володимир Жириновський. Я не знаю, чи ви усвідомлюєте, чи ні, це питання до вас. Вас не буде, швидше за все, в новій ВР. Це ВР для Наталії Вітренко, а не для вас. Ми можемо сказати вам до побачення.

ВЕДУЧИЙ: Знаєте, я поки не радився з нашими юристами і не можу оцінювати, що в цій програмі є рекламою та антирекламою, які норми закону вже працюють і які не працюють. Але далі, в наступному блоці ми поговоримо вже про те, що обидві політичні сили чи обидві політичні опоненти пропонують суспільству. Це одразу після реклами. Три найважливіші інформації останніх 15 хвилин. На засіданні в парламенті під керівництвом…це засідання було лідерів фракції і спікера Олександра Мороза було ухвалене рішення не закривати в понеділок позачергове засідання ВР України, це повідомлення агентства «Інтерфакс У

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8075
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду