Ток-шоу «Я так думаю» з Анною Безулик, «1+1», 29 березня 2007 року

2 Квітня 2007
8369
2 Квітня 2007
19:13

Ток-шоу «Я так думаю» з Анною Безулик, «1+1», 29 березня 2007 року

8369
Гості у студії - Михайло Чечетов, Юлія Тимошенко. Есперти - Володимир Стретович, Олександр Ковтуненко, Володимир Філенко, Володимир Зубанов, Микола Рудьковський.
Ток-шоу «Я так думаю» з Анною Безулик, «1+1», 29 березня 2007 року

ВЕДУЧА: Добрий вечір. Я вітаю всіх глядачів каналів: «1+1» та «1+1 international» в Україні, Канаді, Сполучених Штатах Америки та Ізраїлю. В живому ефірі програма «Я так думаю». Секретаріат  президента готовий будь-якої миті подати на підпис главі держави указ про розпуск Верховної ради України. об’єднана опозиція у суботу в Києві на майдані збирає мітинг під гаслом «Геть зраду». А коаліція національної єдності від завтра проводити на київських площах форум національної єдності. За різною інформацією до Києва з’їдуться сотні тисяч людей. За що вони будуть боротися? От, як раз ми це спробуємо з’ясувати. Останні заяви Юлії Тимошенко засвідчують відмову опозиції від діалогу і перехід до сценарію руйнування суспільної стабільності, громадянської непокори і революційного тиску і на органи державної влади. Люди занепокоєні політичною авантюрою і хочу вигнати Тимошенко, Балогу і Кириленка з України. Це думки представників коаліції національної єдності. Сьогодні її представляє заступник лідера фракції Партії регіонів Михайло Чечетов. Проходьте, будь ласка, я вітаю вас, пане Михайло. Прошу. Президент зобов’язаний розпустити парламент, коли парламент перетворюються на центр корупції, коли парламент фактично спотворює вибір народу. В таких умовах єдине, що може оновити ситуацію, оздоровити її – це позачергові парламентські вибори. Для цього у президента є всі законні підстави. Так говорить лідер блоку Юлії Тимошенко Юлія Тимошенко. І сьогодні вона – гість нашої студії. Юлія Володимирівна, вітаю вас. Проходьте, будь ласка. Експертні оцінки і запитання сьогодні вам запропонують Володимир Стретович, член депутатської фракції «Наша Україна», глава партії Християнсько-демократичний союз. Олександр Ковтуненко, народний депутат України член коаліції національної єдності і водночас блок Юлії Тимошенко. Володимир Філенко, заступник глави партії «Реформи і порядок» блок Юлії Тимошенко. Володимир Зубанов, народний депутат України, член фракції Партії регіонів. І пізніше додати свій коментар до нашої розмови зможе міністр транспорту і зв’язку України Микола Рудьковський. Микола Миколайович зараз у нашому кадрів. Привітайтеся. Добрий вечір.

Микола РУДЬКОВСЬКИЙ, міністр транспорту та зв’язку: Добрий вечір.

ВЕДУЧА: Далі. Про звернення президента до Верховної ради України і про підготовку до масових акцій стисло Наталія Гичка.

КОР.: Час безрезультатних круглих столів минув. Політики повинні нести відповідальність. В іншому випадку своє слово скаже український народ. Таке завершив своє звернення з приводу річниці парламентських виборів президент України. На сьогоднішній прес-конференції у Луганську Віктор Ющенко заявив, що процес переформатування опозиції є глибоко неконституційним, недемократичним, межує з узурпацією влади і зміною в конституційного ладу України.

Віктор ЮЩЕНКО, Президент України: Як президент я хочу засвідчити. Я ніколи не допущу, переформатування в парламенті парламентської більшості поза вимогами норм Конституції. Якщо якісь політичні сили вважають, що вони претендують на триста голосів і про це заявляють декілька разів, що у парламенті будуть триста голосів коаліція. Будь ласка, тоді треба приймати політичне рішення, проводимо дострокові парламентські вибори, ідіть апелюйте до громади, якщо вам так довіряє і вас так любить і передає вам триста мандатів, тоді можна говорити про створення такого типу більшості в українському парламенті.

КОР.: Приводом до розпуску парламенту може стати 83-я стаття Конституції. У Верховній раді України за результатами виборів і на основі узгодження політичних позицій формується коаліція депутатських фракцій, до складу якої входить більшість народних депутатів України від конституційного складу Верховної ради України. Стаття 83-тя Конституції України.

КОР.: Проте що вже зараз правляча коаліція може розраховувати майже на триста депутатських голосів і разом із нею голосуватиме пів фракції Юлії Тимошенко заявив народний депутат від Партії регіонів Михайло Чечетов. Тим часом лідер БЮТ повідомила, що перебіжчиків заохотили фінансово і назвали уряд і коаліцію санітарами, що допомагають очистити опозицію від зрадників та слабких духом. Сама Юлія Тимошенко цього тижня відвідувала Францію, де зокрема отримала відзнаку за політичну мужність від авторитетного журналу «Міжнародна політика». Цю нагороду останнього разу отримав у 2004-му році Папа римський Іоанн Павло ІІ. У планах опозиції проведення у п’ятницю засідання комітету національного порятунку. Але вже сьогодні БЮТ заявляє, що Міністерство транспорту і зв’язку перешкоджає учасникам з’їзду потрапити до Києва, а коаліція у свою чергу звозить до Києва представників кримінального світу для здійснення провокацій під час мирних акцій протесту. У суботу об’єднана опозиція запланувала проведення мітингу,  який віце-прем’єр Дмитро Табачник назвав антиконституційним шабашем, гріхом і небезпечною грою, що може плачно закінчитися для її організаторів. В свою чергу Партія регіонів заявила про  проведення у п’ятницю на Європейській площі форуму національної єдності. «Сьогодні в Харкові неможливо замовити автобуси для приватних поїздок. У міські АТП надійшли заявки на десятки автобусів для поїздки до Києва. За офіційною інформацією начебто на акції антикризової коаліції. Які також заплановані на найближчу суботу. Управління внутрішніх справ також має в своєму розпорядженні інформацію про те, що співробітники спецпідроздлів типу «Беркут» готуються для термінового виїзду до Києва. І мова іде не про десять-двадцять бійців. Я не можу стверджувати, що ця інформація достовірна, але вважаю, що цим повинні зайнятися компетентні органи та журналісти», - Арсен Аваков, голова Харківської облдержадміністрації.

КОР.: В свою чергу МВС заявляє, що правоохоронні будуть перевіряти людей, які прибуватимуть до Києва на мітинг опозиції на наявність небезпечних предметів. А для посилення охорони громадського порядку залучать співробітників МВС з інших регіонів. Вчора представники фракції БЮТ висловили здивування з заяви президента, що він сьогодні не підпише указ про розпуск парламенту, але висловили припущення, що це може відбутися наступного четверга, як подарунок українцям до Пасхи. Вже розроблений Секретаріатом президента проект наказу про розпуск парламенту оприлюднив вчора сайт «Оглядач». В тексті вказана дата позачергових виборів – 27-ме травня 2007-го року. Проте ні підпису президента, ні дати оприлюднення документу поки що немає. А найближчими днями Віктор Ющенко запросив керівництво парламенту і фракції взяти участь у консультаціях з приводу політичної ситуації у державі.

ВЕДУЧА: В ефірі «Я так думаю». Юлія Володимирівна, спочатку до вас. Хочу привітати вас з відзнакою, яку ви отримали. Очевидно після Іоанна Павла ІІ отримати її почесно. А є інші думки щодо вашої діяльності? От, Дмитро Табачник, я до цього визначення хочу повернутися назвав ваші плани про весь об’єднаний мітинг опозиції антиконституційним шабашем і зокрема повідомив, що державний чиновник розсилав телефонограми аби стягнути до Києва до ста тисяч осіб, щоб паралізувати роботу і парламенту і уряду.  Одразу кілька запитань. Чи іде проти Конституції? Як ви до цього ставитеся? Друге. Чи дійсно ви залучаєте державних чиновників допомагати собі? І чи означає це, що  опозиція не впевнена, що люди самі вийдуть на вулиці. Прошу.

Юлія ТИМОШЕНКО, голова фракції БЮТ: Ну, по-перше, я дякую вам за привітання. І коли в Сарбоні в найпочеснішому університеті світу дуже поважні люди вітали мене і казали мені добрі слова, я хочу вас сказати, що я не звикла до таких добрих слів у нас в Україні. І я згадала про те, як чоловіки подібні до всіх або Табачника вже десять років або принижують, або ображають, або кидають у в’язницю. І тільки за те, що я хочу, щоби в Україні дійсно була честь у владі і був порядок в країні. Ось, єдина моя провина. І зараз ці слова Табачника вони абсолютно до цього ж відносяться.

ВЕДУЧА: Допомагав державний чиновник?

Юлія ТИМОШЕНКО, голова фракції БЮТ: А що стосується…

ВЕДУЧА: Важливий нюанс.

Юлія ТИМОШЕНКО, голова фракції БЮТ: А що стосується дострокових виборів, то я вважаю, що це сьогодні не право президента, а обов’язок президента розпустити парламент. Обов’язок! Тому що він є гарантом Конституції. І коли сьогодні парламент практично центральний орган влади  країни перетворився на  корупційну площадку, коли сьогодні там скоро будуть виставляти матировки депутатів. Знаєте, як катеровки валюти на біржі, так і матировки депутаті будуть виставляти. То я хочу запитати – це що ті люди, які можуть закони приймати? І абсолютно вірно сказав президент – якщо сьогодні голова Верховної ради Мороз, якщо сьогодні голова уряду Янукович говорять про те, що у них завтра буде триста голосів,  то потрібно піти на дострокові вибори. Для цього потрібно 70% отримати голосів в країні. І якщо 70% людей за них проголосують, то безумовно вони мусять робити у країні робити те, що вони роблять сьогодні, тому що на це вони отримають мандат.

ВЕДУЧА: Юлія Володимирівна, я повторю  принципове для мене запитання. Президент закликав до переговорів. Найближчим часом вони я сподіваюся відбудуться. Але все ж таки ви збираєте мітинги об’єднаної опозиції – це своєрідна форма тиску. І на думку президента в тому числі. Вам допомагають це зробити державні чиновники?

Юлія ТИМОШЕНКО, голова фракції БЮТ: Нам не допомагають робити це державні чиновники. І я вважаю, що ті люди, які захочуть прийти на зустріч, вони прийдуть.

ВЕДУЧА: Михайло Васильовичу, щодо допомоги державних чиновників.

Михайло ЧЕЧЕТОВ, народний депутат України, заступник голови фракції Партії регіонів: Я отвечу.

ВЕДУЧА: Щодо вас? В ваш бік також було висунуто обвинувачення. Зокрема ідеться про зібрання кримінальних елементів Харківської, Сумської, Запорізької, Донецької областей, який збираються привести до Києва для організації провокацій. Це серйозне обвинувачення.

Михайло ЧЕЧЕТОВ, народний депутат України, заступник голови фракції Партії регіонів: Я отвечу. Ну, чтобы была понятна суть происходящего, давайте попытаемся сделать экскурс в историю. Во время Великой отечественной войны фашисты, когда было нужно танком пройти через минные поля, они впереди танков  пускали беззащитных мирных жителей: женщин, стариков и детей. И когда женщины, старики и дети шли по минному полю, взрывались мины, а затем по тропам проезжали танки. Сегодня оппозиция для достижения своих узкокорпоративных, корыстных целей; для того, чтобы дестабилизировать ситуацию в Украине, создать хаос в Киеве. Для того, чтобы оказать давление на президента с целью принятия им антиконституционного указа. Свозит сюда тысячи людей с разных регионов. Сегодня Адам Иванович демонстрировал всему телевидению конкретные директивы и письменные за подписью конкретных лиц, где четко написано…

ВЕДУЧА: Чиї були підписи?

Михайло ЧЕЧЕТОВ, народний депутат України, заступник голови фракції Партії регіонів: Сколько ли там фамилия была.

ВЕДУЧА: Назвіть зараз, я не бачила особисто.

Михайло ЧЕЧЕТОВ, народний депутат України, заступник голови фракції Партії регіонів: Я фамилии не помню.

ВЕДУЧА: Ну, я це ж прізвище злочинця насправді.

Михайло ЧЕЧЕТОВ, народний депутат України, заступник голови фракції Партії регіонів: Не перебивайте, будьте добры пожалуйста. поэтому четка была вказивка сколько тысяч, в какой области. Дальше, примеры каких решений должны быть приняты на сессиях областных, районных рад с целью обращения президента о роспуске парламента и прочее, прочее, прочее. Естественно, но когда матери тех школьников и студентов узнали, что хотят использовать молодежь, как пушечное мясо, упаси бог, здесь возникнет провокация и прольется кровь, тогда я понял, что у нас есть гражданское общество. Тысячи людей с западной Украины, с восточной начали звонить и говорить: мы приедем в Киев, мы хотим защитить целостность страны. Мы хотим защитить мир и спокойствие своих детей. Мы хотим поставить на место взорвавшихся политиканов оппозиции, которые хотят расколоть страну. Что нам оставалось делать? Мы не смогли сдержать. Мы не можем сдержать вот такой порыв людей гражданского общества. И вот тогда мы поняли, что нужно просто организовать, пусть люди приедут, пусть где-то выступят, организуем ассамблею национального единства.

ВЕДУЧА: І тоді форум національної єдності.

Михайло ЧЕЧЕТОВ, народний депутат України, заступник голови фракції Партії регіонів: Которая будет проходить под одним лозунгом «За мир и спокойствие в стране», «За целостность и суверенитет Украины», «За стабильность в государстве».

ВЕДУЧА: Михайло Васильович, от «Наша Україна» оголосила сьогодні, що має  список підприємств працівники яких в примусовому порядку мають прибути до Києва для створення масовки на підтримку Партії регіонів та уряду. Також вона заявила, що безпосередньо участь у звезенні людей до Києва всупереч закону бере очолюваний Миколою Рудьковським. Микола Миколайовичу, я сподіваюся ви нас чуєте. Міністерство транспорту в приказковому порядку організовує додаткові потяги в Київ з Харкова. БЮТ жорсткіше стверджує – Міністерство транспорту і зв’язку використовує державні транспорті засоби для звезення до Києва організованих груп криміналу. Ми з’ясуємо правду, але одразу після реклами. Прошу. В ефірі «Я так думаю». Я іще раз процитую сьогоднішню заяву БЮТ останню – Міністерство  використовує державні транспорті засоби для звезення до Києва організованих груп криміналу. І блокує виїзд людей на засідання комітету національного порятунку. Міністр транспорту та зв’язку України Микола Миколайович Рудьковський, прошу, ваша репліка із цього приводу.

Микола РУДЬКОВСЬКИЙ, міністр транспорту та зв’язку: Добрий вечір. Ви знаєте, цю так би мовити приємну новину я почув перебуваючи у Львові з робочим візитом в присутності 20-ти журналістів, вирішуючи ті проблеми, які створив попередній уряд, в тому числі  і Юлії Тимошенко. По банкрутству львівських авіаліній, і займаючись питаннями переходів через кордони і будівництвом дороги Стрель-Львів, Львів-Броди.

ВЕДУЧА: Микола Миколайовичу, дозвольте.

Микола РУДЬКОВСЬКИЙ, міністр транспорту та зв’язку: І всі приймали.

ВЕДУЧА: І всі сприймали це як нісенітницю, тому що всі бачили, чим займаються міністр. Міністр займається питанням, як налагодити нормальний транспортний зв'язок Києва і західної України. Все, що зараз говорить опозиція, я розумію, чому це робиться. Бо зараз опозиція бачить, що з кожним днем люди починають розуміти, що економіка зростає, люди починають розуміти, що зростає заробітна плата. І Україна починає підніматися. Опозиція зрозуміла, що їй прийдеться не п’ять років сидіти в опозиції, бо ми реалізуємо програму росту, а прийдеться як мінімум десть років сидіти в опозиції, і вони хочу зірвати ту економічну стабільність, яку ми маємо. Ми запланували додаткові поїзди, шановна Юлія Володимирівна, на Одесу на перше квітня. Будь ласка, купуйте квиток і  їдьте. Інших питань у нас немає. Ми також запланували додаткові поїзди. І я думаю, що всі громадяни України це сприймуть на Великодені свята. Думаю, що це обов’язок наш довести всіх громадян України в ту точку, де вони хочуть зустріти Пасху.

ВЕДУЧА: Скажіть, будь ласка, ось ця ситуація по яку згадував пан Аваков – відсутність транспортних засобів і їхня повна оренда.

Микола РУДЬКОВСЬКИЙ, міністр транспорту та зв’язку: Ну, по-перше, Міністерство транспорту не регулює рух автобусів. Всі підприємства, які отримують замовлення – будуть їхати в Київ. До тих питань, які говорить Міністерство внутрішніх справ, що буде контролювати вибухівку, я думаю, що всі в цьому зацікавлені. І батьки, які відправляють своїх дітей на форум єдності. І ті, які поїдуть суботу.

ВЕДУЧА: І ті, які поїдуть зупиняти. Я вас зрозуміла.

Микола РУДЬКОВСЬКИЙ, міністр транспорту та зв’язку: І ті, які поїдуть у суботу, бо всі хочуть, щоби їх діти доїхали у спокої додому. Я ще хочу звернути вашу увагу. Шановні, давайте не закатувати істерику, а об’єктивно оцінювати ситуацію. Не потрібно перекладати все, що ви зробили не так на уряд. Я хочу звернути зараз увагу Юлії Володимирівни, що ви говорите, що тільки уряд не такий, робить не так і приводите приклад Франції.

ВЕДУЧА: Завершуйте Микола Миколайовичу.

Микола РУДЬКОВСЬКИЙ, міністр транспорту та зв’язку: Я був у Франції, зустрічався із міністром транспорту і з бізнесменами, з якими в присутності вас підписувалися угоди. Після того, як ви із Франції поїхали ніхто палець о палець не вдарив. Вони задають запитання – на що це було робити? Так от уряд, який очолює Віктор Федорович, і я займаюся транспортними питаннями. Питання не тільки проголошує, а робить, ми будуємо дороги в західну Україну, ми побудуємо дорогу у Львів, Донецьк, Луганська ми зв’яжемо західну чи східну Україну і об’єднаємо. А ви її розвалюєте і розриваєте.

ВЕДУЧА: Спасибі, залишайтеся, будь ласка, із нами, Микола Миколайовичу. Прошу, Юлія Володимирівна, до вас було багато звернень, тепер ви.

Юлія ТИМОШЕНКО, голова фракції БЮТ: Ну, чесно кажучи, я сьогодні взагалі не планувала цим потужним чоловікам опанувати. Особливо я не думаю, що ви правильно робите, що задаєте запитання цьому міністру транспорту соціалісту, тому що насправді йому Партія регіонів цьому Міністерству залишила тільки кабінет, стіл, ручку, а на всі інші потоки посадив Ринат Леонідович Ахметов своїх людей. «Укрзалізницю» очолює людина Рината Ахметова, «Укравтодор» також. Він нервує від цього, але він не може сказати, які там потяги ішли, тому що він практично відмежований від всіх фінансових потоків, хоча хотів на них сісти, но не вийшло. А що стосується взагалі підготовки людей і всього іншого. Я думаю, що зараз взагалі не потрібно людей, ну, якби то збуджувати. Я була не за те, щоби збирати людей на площах, тому що я вважала, що зараз справа політиків вже президент.  Має всі конституційні підстави підписати указ і потрібно це спокійно по суті, мужньо, без істерик зробити. І я просто єдине от у мене до цього чоловіка з такими холодними очима.

ВЕДУЧА: Михайло Васильович Чечетов.

Юлія ТИМОШЕНКО, голова фракції БЮТ: Скажіть, будь ласка, якщо у вас, ну, дійсно така підтримка у суспільстві, як ви кажете, якщо у вас ну, власне всі регіони оцінили роботу от цього уряд, так чого вам? Як це наприклад зробила Маргарет Тетчер, коли їй потрібно було підтвердити квотум довіри до тих людей, реформ, що вона проводить. Вона сама вийшла і сказала – мені заважають працювати. Ось, моя програма. Я прошу, давайте проведемо дострокові вибори. Я хочу отримати додаткове підтвердження повноважень народу на проведення тих змін, які я пропоную. Так, якщо ви мужні, сміливі, такі популярні в країні. Так зробіть те саме. Ви дайте будь ласка можливість людям висловитися  на кшталт того, що 70% вас підтримають і триста голосів сформують.

Михайло ЧЕЧЕТОВ, народний депутат України, заступник голови фракції Партії регіонів: отвечу.

ВЕДУЧА: Репліка і експерти, прошу Михайло Васильовичу, ви але стисло.

Михайло ЧЕЧЕТОВ, народний депутат України, заступник голови фракції Партії регіонів: Юлия Владимировна там была в Париже, во Франции, а я ездил по регионам, встречался с избирателями. И вот избиратели задают вопрос. Они говорят, скажете пожалуйста, у вас в Киеве  в верховной власти есть думающие люди? Когда они говорят о Верховной власти, они имеют в виду президента, Кабинет министров, Верховную раду. Я говорю – а в каком плане вы спрашиваете? А смотрите. Что будет в этой стране, если вы 2004-й год просвистели, промитинговали, продудели, пробарабанили – президентские выборы. 2005-й год просвистели, пробарабанили, продудели, промитинговали парламентские выбор. 2006-й год парламентских выборов в местные органы власти. 2007-й хотите досрочные сделать. Затем год поработаем и президентские выборы да. Но, если уже надо согласно демократии избирать, так вы сделайте в один год выборы мэров, сэров, пэров, депутатов, президента. И заложите такую формулу. Один год митингуем, барабаним, дудим, четыре года работаем. Один год митингуем, барабаним, дудим, свистим, четыре года работаем. Вот, тогда метушиться не будем, а вы что делаете. А вы другой алгоритм четыре года барабаним, свистим, год работаем. Да мы никогда не выйдем. Это простые люди, которые по Парижам не ездят говорят. А теперь я отвечу почему мы против выборов. Не от того, что мы боимся проиграть. Мы выиграем выборы и парламентские и президентские, которые сейчас будут. Но мы думаем о  последствиях. А о каких последствиях? Я назову по пунктам. Вот, послушайте внимательно.

ВЕДУЧА: Стисло. Я хочу почути експертів.

Михайло ЧЕЧЕТОВ, народний депутат України, заступник голови фракції Партії регіонів: По пунктам, чтобы четко понимали. Первое. Ну, то что аукнется пол миллиона гривен из кармана избирателей людей, чтобы пошли на социальные выплаты – раз. Второе. Практически ничего не изменит, потому что так оппозиция в парламенте и останется – два. Третье. Это дестабильность в стране, отбросит еще экономическое развитие страну на год. И решение социальных программ. Но самое главное четвертое. Послушайте, самое главное четвертое.

ВЕДУЧА: У вас п’ять причин.

Михайло ЧЕЧЕТОВ, народний депутат України, заступник голови фракції Партії регіонів: Если бы у нас было так, что в Луганской области выиграли помаранчевые, в Донецкой выиграли партия регионов. Во Львове выиграли регионалы. А в Ивано-Франковске выиграли помаранчевые, тогда можно еще было провести. Но у нас идет водораздел по левому и правому берегу Днепра. Поэтому если будут проведены выборы, то будут вытащены самые радикальные лозунги, которые не то, что сблизят два берега Днепра как Ющенко, они расколют Украину. Поэтому думаем и о последствиях. Мы пытаемся не дать возможность политическим авантюристам дестабилизировать ситуацию, расколоть Украину и развалить государство.

ВЕДУЧА: Будь ласка, Володимир Миколайович Стретович. Скажіть, будь ласка, між іншим. Сьогодні проводилися збори народних депутатів. Це правда, що представників опозиційних фракцій не запросили про це? Про це говорив Шевченко та Поживанов.

Володимир СТРЕТОВИЧ, народний депутат України, голова ХДС, блок «Наша Україна»: О 16 годині 30 хвилин дзвінком з Немирова мій помічник сказав – а чому вас нема зборах? Я про це сказав, що я таке збори проводяться. Я вам кажу відверто, коли я почув, що такі збори відбувається. Значить це так було сказано для всіх, але начебто, щоби ніхто не почув – це довідково.

ВЕДУЧА: Прошу.

Володимир СТРЕТОВИЧ, народний депутат України, голова ХДС, блок «Наша Україна»: Але якщо говорити серйозно, то звертаюся до всіх молодих людей, до мільйонів співвітчизників, говорячи про те, що ми – молода демократія. І від того, як ми будемо будувати демократію, такою буде демократія в наступні десятиліття і століття. 2002-й рік. «Наша Україна» привозить на своїх плечах 120 депутатів і семеро з них зраджують у відповідальний момент одним голосом. Представник Леоніда Даниловича Кучми стає спікером парламенту. Через чотири роки знову повторюється і знову зрада, але не врахували одну особливість, що через чотири роки діє пропорціональна система, і люди голосують за програму, за ідеології кожного виборчого блоку. Бачучи якою повинна бути держава і суспільство. І коли сьогодні ті, що люди довіряли мандат здійснювати одні повноваження перекидається в інший табір. Вибачте, будь ласка, ми нехтуємо волею суверенного народу. І ми кажемо – як же ж так? Хто ж міг передбачити? А апелюю до більшості, що в Конституції не записаний четвертий пункт, коли депутати масово перетікають в інший табір. Ну, не могли таке передбачити, що найдеться стільки у нас послідовників Іуди Скаріотського, які  побіжать за кращими портфелями, за кращими посадами. Тому у цій ситуації позиція президента, як того, що стоїть на сторожі демократії і Конституції і каже – я припиню цей процес і далі цього не буде. Я тільки шкодую, що він це не зробив сьомого липня, коли стало відомо, що хтось із помаранчевого табору перебіг у коаліцію. Тепер треба виправляти питання щодо доцільності виборів. Я вважаю, що треба народ рятувати від того. Але чи вибори принесуть нам бажаний результат – це тема дискусії. Я думаю, що зупинемося.

ВЕДУЧА: Олександр Володимирович, сьогодні і Адам Мартинюк сказав, що переходом з опозиції в коаліцію деякі депутати намагаються компенсувати те, що витратили на виборах. а ви за чим пішли?

Олександр КОВТУНЕНКО, народний депутат України, член коаліції національної єдності: За миром.

ВЕДУЧА: Це Адам Мартинюк.

Олександр КОВТУНЕНКО, народний депутат України, член коаліції національної єдності: За миром я пішов.

ВЕДУЧА: Ви розумієте. Я процитувала, як раз.

Олександр КОВТУНЕНКО, народний депутат України, член коаліції національної єдності:  Ви знаєте, наше покоління політиків 15-ть років тільки чим і займається, особливо дві останніх каденції виборчих – тільки розколом України. розхитуванням цієї держави. На превеликий жаль я хочу сказати, що це справу треба припинити якомога негайно, бо пан Чечетов говорить, але він теж неправий. Що дійсно опозицію створили ви сьогодні таку, коли ви загнали її в кут глухий, не приймаючи за ці півроку жодного законопроектів, котрі вони висували – це близько двохсот. А опозиція до кого повинна була звернутися? Очевидно до українського народу. І збирається на сьогоднішній день відповідно тиснути на вас. Але стінка на стінку для України потрібна. Українцям потрібна сьогодні дуже  прості речі. Це достаток, квартири, будинки,  машини, гараж, подвір’я, жінок, дітей. Ось, що потрібно українцям. Те, що ви нам пропонуєте старші політики, я прошу вибачення, це нам не підходить. І тому ми зробили цей крок – це трійка людей, котрі показати тим людям, що так більше можна працювати. Стінка на стінку в Україні не годиться. Нам потрібен єдиний політичний Київ з одною метою – розвитком України, розвитком українського етносу, народу. І досить перестаньте займатися стінка на стінку.

ВЕДУЧА: Олександре Володимировичу.

Олександр КОВТУНЕНКО, народний депутат України, член коаліції національної єдності: Да.

ВЕДУЧА: Цікаве питання. А як би зараз були дострокові вибори ви би с ким обиралися в якому списку з’явилися?

Олександр КОВТУНЕНКО, народний депутат України, член коаліції національної єдності: Ви знаєте, я не хочу бути причетним до будь-якої хоча би одної краплиночки крові пролитої в політиці. Я не хочу  приймати участь у політиці.

ВЕДУЧА: Я про дострокові вибори, не про кров. Це просто мандати, люди прийдуть, проголосують. Ви за яким списком будете іти.

Олександр КОВТУНЕНКО, народний депутат України, член коаліції національної єдності: Я не буду іти на вибори. Мені не подобається  ця політика.

ВЕДУЧА: Взагалі? Я зрозуміла. Юлія Володимирівна, а де гарантія, наприклад, що після того, як будуть проведені, умовно, якщо вони будуть призначені дострокові вибори, в списках вашої політичної сили знову не опиняться люди, які у найвідповідальніший для вас момент підуть за миром?

Юлія ТИМОШЕНКО, голова фракції БЮТ: Я думаю, що дійсно бездоганно скласти списки неможливо. Неможливо, тому що побачити людину, її сутність, її справжню мету можливо тільки під час дуже, дуже важких випробувань. В мирній, спокійній обстановці при владі ніколи не побачиш справжнє обличчя людини. І я хочу вам сказати, що про це давно було написано в біблії. Давно. Ви згадайте, коли запитали у народу: кого на катування відправити на страту Христа чи вбивцю Вараву? То людей первосвященики переконали так, що вони Христа відправили на страту, а Вараву відпустили. Наступне. Давайте згадаємо трошки іще раніше біблію. Ви пам’ятаєте, що навіть Христа зрадив іуда за 30 серібрянників. Про це все давно написали. Що кожен раз людей можна ввести в оману і люди оберуть вбивць. Може таке бути. Може таке бути за що 30 серібрянників продадуться навіть, не думаючи ні про що. Так ми прості люди, смертні люди Христа зрадили. І тому саме випробування, і до речі, коли повели на Голгофу, то біля нього всі розбіглися, всі апостоли, залишився тільки один Іоанн і дві жінки. Все більше нічого там не було біля нього і нікого. То я як раз хочу сказати, що в цьому є свій позитив. Тому що далі в Україні рухатися потрібно потужною сильною командою. Тому що Україна погрязла в корупція, зрадах, в повному нехтуванні справедливості взагалі, навіть в початкових формах. І тому щоби іти вперед, боротися з такими хлопцями, то потрібно брати команду, яка пройшла все, яка перевірена десятки і десятки разів. І на яку можеш покластися. І ми із 16-ти депутатів у минулому скликанні отримали 129. І я переконана, що будуть свої зрадники і будуть люди, які не витримають, будуть люди, які за 30 серібрянників підуть. Всі будуть. Але дайте нам сформувати ту команду, можливо це буде десять людей, можливо двадцять людей, але ці люди за Україну життя покладуть в будь-який момент. А не будуть бігти за портфелем або за грошима.

ВЕДУЧА: Юлія Володимирівна, я і вас і всіх присутніх пропоную перейти від обговорення біблії до обговорення Конституції. зокрема хтілося дізнатися.

Юлія ТИМОШЕНКО, голова фракції БЮТ: Ви знаєте, дуже шкода.

ВЕДУЧА: Я зараз змушена уходити на рекламу.

Юлія ТИМОШЕНКО, голова фракції БЮТ: Відставлена в сторону, а ми займаємося.

ВЕДУЧА: Це важливо, але першою ознакою духовності…

Юлія ТИМОШЕНКО, голова фракції БЮТ: Образами, брудом і всім іншим.

ВЕДУЧА: Першою ознакою духовності є уміння дотримуватися законів – це означає поважати людей, які є навколо тебе. Тому просте запитання. Чому опозиція не хоче дочекатися зокрема рішення Конституційного суду України з відповідного подання щодо законності ось такого поодинокого переходу депутатів із фракції до фракції? І очевидно, що до формування більшості шляхом  приєднання окремих депутатів. Таке подання є. Про це говорив прем’єр. Так от, відповідь на те, хто насправді порушує Конституцію, ми отримаємо після реклами. В ефірі «Я так думаю». Отже, хто насправді порушує Конституцію? Прошу пане Зубанов, Володимир Олександрович.

Володимир ЗУБАНОВ, народний депутат України, фракція Партії регіонів: Я хочу сказати, що Юлія Володимирівна, коли відповідала на питання, вона сказала, що від неї ідуть зрадники, і вони змінили свої погляди, тому формат парламенту вже не представляє інтереси виборців, його треба розпустити, десь приблизно так. Але я хочу сказати…

Юлія ТИМОШЕНКО, голова фракції БЮТ: Не від мене ідуть, а ідуть від тих людей, які їх обрали і зраджують людей, а не політичні команди.

Володимир ЗУБАНОВ, народний депутат України, фракція Партії регіонів: Я хочу сказати. Може Юлія Володимирівна поміняла свої погляди і трішечки зрадила своїх виборців, бо у порівняння з роком тому, що вона казала, що ми ніколи не будемо співпрацювати з цими жахливими корупціонерами у смугастих купальниках «любими друзями». А зараз в опозиції вони залюбки працюють. Юлія Володимирівна казала своїм виборцям, що ми ніколи не будемо співпрацювати із Януковичем і Партією регіонів. А ми разом із нею з її фракцією долаємо вето президента щодо закону про Кабмін. І зараз ви посилаєтеся на президента. Наскільки щиро ви відноситеся ваша фракція до президента? Сьогодні пан Данилов від  вашої фракції дав інтерв’ю «Українській правді» сайту, Інтернет сайту. Він сказав, що президент – це взагалі хвора людина. Він жодного питання не вирішив. І взагалі до нього треба застосувати імперативний мандат. В Партії регіонів до цього…

ВЕДУЧА: Що, вибачте, застосувати там ішлося про імпічмент, Володимир Олександровичу.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8369
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду