ЗМІ: Березовський не був банкрутом

ЗМІ: Березовський не був банкрутом

29 Вересня 2013
4607
29 Вересня 2013
16:38

ЗМІ: Березовський не був банкрутом

4607
«Така версія циркулювала в російських ЗМІ. У ній було більше зловтіхи, ніж правди»
ЗМІ: Березовський не був банкрутом
ЗМІ: Березовський не був банкрутом

Британські журналісти провели власне розслідування щодо статків російського бізнесмена Бориса Березовського, зазначає «Радіо Свобода».

 

Дві газети − Daily Mail і Sunday Times − зайнялися оцінкою активів і нерухомості Березовського і незалежно одна від одної дійшли висновку, що популярна версія про банкрутство, як причину самогубства російського політика і підприємця, не витримує критики. За їхніми жаними, на момент смерті активи Березовського складали щонайменше 500 мільйонів фунтів стерлінгів (800 мільйонів доларів), чого з надлишком вистачило б на виплату боргів.

 

Daily Mail зазначає, що Березовський володів нерухомістю у Франції загальною вартістю 250 мільйонів фунтів стерлінгів (400 мільйонів доларів). Йдеться про маєток площею 15 гектарів на Лазурному березі і віллу на півдні Франції. У порту курорту на Французькій Рів'єрі виявили яхту, що належить Березовському. Крім того, інвестиційний портфель покійного олігарха включав акції великих компаній, а його колекцію творів мистецтва оцінили в 50 мільйонів фунтів стерлінгів. З'ясувалося, що незадовго до смерті Борис Березовський звернувся до інвестиційної компанії Salford Capital Partners з проханням продати активи на суму 300 мільйонів доларів.

 

Sunday Times вдалося ознайомитися з юридичними документами стосовно мирової угоди, яку підписали Березовський і спадкоємці його партнера по бізнесу Бадрі Патаркацишвілі. З них випливає, що спадкоємці грузинського мільярдера повинні були виплатити Березовському близько 300 мільйонів доларів.


Скепсису ці висновки піддав друг і соратник Бориса Березовського, колишній керівник  заснованого ним Фонду громадянських свобод Олександр Гольдфарб: «У Березовського дійсно були борги, у нього дійсно була депресія, у нього дійсно були великі проблеми з готівкою. Те, що він переживав період безгрошів'я, - це факт. Але чи був він банкрутом? Думаю, що ні». 

 

З ним погоджується донька Березовського від першого шлюбу Катерина, яку батько назвав у заповіті однією серед 5-ти своїх потенційних духівників. Вона оскаржила в суді висновок аудиторської фірми Grant Thornton, яка за дорученням суду проводила аудит статків бізнесмена. За цими даними, Березовський залишив після себе борги на загальну суму 309 мільйонів фунтів стерлінгів (480 мільйонів доларів). 

 

На думку Катерини,  аудитори не врахували, що в Березовського на момент смерті були значні статки,  яких вистачило б розплатитися з боргами. Суддя погодився з частиною її аргументів та призначив Катерину «духівником з обмеженими повноваженнями».  

 

Найближчий друг Бориса Березовського, письменник і підприємець Юлій Дубов заперечує, що борги могли стати причиною смерті олігарха. Він заперечує і правдивість чуток про банкрутство: «Ці чутки циркулюють тому, що люди, які їх поширюють, зацікавлені, щоб це виглядало саме так. Протягом 13 років Бориса Березовського переслідували, поливали брудом. Після його смерті ці люди тріумфували : «Мало того, що ми його доконали, так він ще й розорився, став банкрутом; через якісь там гроші наклав на себе руки». Така версія циркулювала в російських ЗМІ. У ній було більше зловтіхи, ніж правди, каже Дубов.

 

Дізнання щодо смерті Березовського, яке проводитиме суддя-коронер, почнеться не раніше наступного року, коли будуть готові гістологічна та токсикологічна експертизи. Попередньою причиною смерті коронер назвав повішення, що породило чутки про самогубство. Водночас британська поліція розглядає і версію насильницької смерті.

 

Нагадаємо, 67-річний олігарх пішов із життя 23 березня 2013 року за нез`ясованих обставин. Тіло Бориса Березовського без ознак життя знайшов його охоронець в будинку бузнесмена, що в містечку Аскот неподалік від Лондон. На місці смерті було знайдено шарф. У результаті розтину у бізнесмена виявили зламане ребро. За однією з версій поліції, смерть настала від причин, що відповідають повішенню.  

 

«Детектор медіа»

Фото - http://z.kommersant.ru

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4607
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду