Програма «Майдан» із Данилом Яневським. 5 канал, 11 березня 2007 року

13 Березня 2007
8153
13 Березня 2007
11:41

Програма «Майдан» із Данилом Яневським. 5 канал, 11 березня 2007 року

8153
Програма «Майдан» із Данилом Яневським. 5 канал, 11 березня 2007 року

ВЕДУЧИЙ: Добрий вечір. Я Данило Яневський. І сердечно вітаю всіх, хто прийшов на «Майдан». Юрій Луценко, лідер громадського руху «Народна самооборона», Володимир Стретович, народний депутат, «Наша Україна», Християнсько-демократичний союз. Їх колеги по парламенту Олександр Стоян і Тарас Чорновіл, народні депутати, Партія регіонів, Михайло Волинець, народний депутат, Блок Юлії Тимошенко, Рефат Чубаров, народний депутат, «Наша Україна», один з лідерів меджлісу кримськотатарського народу, Володимир Чемерис, член президії Української гельсінської спілки, один з лідерів акції «Україна без Кучми». Організатори, натхненники та активні учасники акції громадянської непокори, які у різні роки стрясали Україну. Саме ці люди, як мені видається, здатні дати відповідь на складне, як Божий світ, запитання, чому кожного Божого року і саме наприкінці першої декади березня в Києві збираються юрми з вимогами негайної зміни державного ладу, політичного устрою та умов життя? Одна із таких акцій, всупереч традицій, запланована на інший місяць року, але вже сьогодні викликає судомну реакцію у правлячої коаліції. Отож, спробуємо продискутувати, що далі, що дадуть масові виступи громадян, наскільки вони виправдали надію тих, хто брав в них участь, якими плодами і як скористалися ті, хто завжди користуються плодами планованих мрійниками революцій, тобто пройдисвіти та негідники. Співрозмовники моєї колеги Яни Конотоп візьмуть участь у дискусії за тридцять хвилин. Ми вже бачимо їх на головній вулиці української столиці. Принагідно хочу нагадати їм про правила дискусій: уникати образливих висловів у прямому ефірі, пам'ятати про наявність в Україні Конституції і кримінального статуту, а також не використовувати ефірний час для рекламних оголошень. Так само прошу висловитися і глядачів. Я буду просити це робити і тих людей, які стоять на Хрещатику, дати відповідь на запитання «Чи готові Ви особисто взяти учать в акціях протесту?» Два варіанти відповіді. «Нарешті» - 8-900-114-50-04, «а пішли вони всі» - 8-900-114-50-05. Історичний екскурс у справу від Тетяни Пушнової.

 

КОР.: За роки незалежності Україна пережила три великі сплески масової активності громадян. Українці йшли на майдани під різними гаслами, але врешті виявлялося, що відстоювали вони не свої права, а чиїсь інші. Винятком не є навіть боротьба за незалежність, адже у фіналі українці залишають владу не собі, а тим, в кого вона і так була ще за часів СРСР. «Україна без Кучми» стала чи не найагресивнішим виявом громадянської активності. Всі, хто виходив на вулиці, ладні були знищувати все, що так чи інакше нагадувало про правління другого президента. Агресія підсилювалася і тим, що Кучма вдруге став главою держави в законний спосіб. За нього проголосувала переважна більшість громадян. Саме ті, хто голосував за Кучму, згодом і вийшли проти нього. Політики завжди намагалися направити енергію масових протестів в корисне для себе русло. Так, «Україна без Кучми» згодом переростає в «Повстань, Україно». В руках натовпу не лише національні прапори. Наближалися чергові парламентські вибори. Організатори сперечалися з владою за кількість учасників.

 

Віктор МЕДВЕДЧУК, глава Адміністрації президента (2000-2004 роки): Юлія Володимирівна, я не вірю, що зараз є сто двадцять сім тисяч. Ну нащо Ви? Ми ж серйозні люди. Юліє Володимирівно, я довіряю… я довіряю от правоохоронним органам, які сказали, що на Європейській площі було п'ятнадцять тисяч.

 

КОР.: Загальноукраїнський страйк, мільйони людей на центральних площах міста і невиліковний постмайданний синдром. Так завершуються президентські вибори 2004-го року. Країну лихоманить від численних мітингів. Після невдачі на коаліційних переговорах 2006-го року роз'єднані помаранчеві сили знову намагаються використати постмайданний синдром у своїх цілях. Середньостатистичний українець здатен на подібний емоційний сплеск нечасто. Але в запалі він озброюється наметом або принаймні курячим яйцем. Випустивши пару, він врешті повертається до свого звичайного стану – розчарування.

 

ВЕДУЧИЙ: Перед тим, як надати слово шановним гостям, нагадаю опитування сьогоднішнього «Майдану»: «Чи готові Ви особисто взяти участь у акціях протесту?». «Нарешті» - 8-900-114-50-04, «а пішли вони всі» - 8-900-114-50-05. Шановні гості, по-перше, дуже дякую за те, що прийшли, знайшли час в неділю увечері поговорити з нашою аудиторією. Я маю тільки два питання, може три. Питання номер один: чому кожен з Вас особисто навчився за п'ятнадцять років, або беручи безпосередню участь у масових виступах громадян, організовуючи ці виступи, йдучи в перших лавах, якщо можна так сказати, або спостерігаючи такі акції збоку? Чому у коаліції принаймні у деяких депутатів від антикризової коаліції буквально судомний страх перед тим, що в Київ, може помиляюся, з власного досвіду, з власних розмов кажу, пане Тарасе, буквально судомний страх перед тим, що люди прийдуть у Київ, якщо люди прийдуть? І нарешті останнє питання: скільки, з Вашої точки зору, провокаторів буде інфільтровано в «Народну самооборону» з тим, щоби організувати посеред Києва, теоретично кажучи, якщо ця акція відбудеться, бійку, після якої на політичній кар'єрі і пана Луценка, і «Народної самооборони» можна ставити хрест? Будь-ласка. З кого почнемо? Хто? Добре, будь-ласка.

 

Тарас ЧОРНОВІЛ, народний депутат України, Партія регіонів: Ну давайте, оскільки йдеться про якийсь судомний страх, у мене, наприклад, судомного страху немає…

 

ВЕДУЧИЙ: Руки трусяться, пане Тарасе. В розмовах зі мною в депутатів від партії… руки трусяться.

 

Тарас ЧОРНОВІЛ, народний депутат України, Партія регіонів: Можливо це є окремі люди, які десь піддалися на ту провокацію…

 

ВЕДУЧИЙ: Може бути.

 

Тарас ЧОРНОВІЛ, народний депутат України, Партія регіонів: І певну істерію. Але це є абсолютно не домінуюче. Мені здається, що тут треба не страху шукати якогось, а просто дивиться на все це з великим гумором. Чого я особисто навчився, мені доводилося брати участь, і тут сидять мої колеги, які були в цих акціях: Юрій Луценко, Володимир Чемериз і пан Володимир Стретович і інші, з якими ми разом виходили на акції, зокрема і дев'ятого березня. Навчився двох речей: перше, не треба спекулювати людьми і людськими почуттями на таких акціях, тому що спекулятивно, знаєте, можна один раз обманути, потім ці люди стануть пасивними або ж стануть такими ж самими цинічними, як ті, хто це організовує. І друге: треба брати на себе відповідальність. Дев'ятого березня ми свято вірили, що ми проведемо гарну, вмілу, результативну акцію. Кілька, буквально, провокаторів як з того президентського боку, так і з середини, які сьогодні є в парламенті зокрема в одній з фракцій, зуміли повернути колону, і ми не змогли нічого зробити. Ні Володя Чемериз, ні Луценко, ні Стретович, який пробував зупинити, і Володя Чемериз пробував зупинити, його тоді жорстоко побили, ні я, ніхто не змогли зупинити, тому що виявилося, що та акція стає потім некерованою. Тому треба брати на себе дуже серйозну відповідальність і думати, чи готові ми зробити так, щоб не пролилася чиясь кров, і чи ми зуміємо цим управляти до кінця. На превеликий жаль, ті, хто сьогодні багато говорять, мені здається, ні першого, ні другого моменту не відслідкували. Є і певна спекуляція, вона вже проглядається в їхніх лозунгах, і є другий момент, що навряд чи вони зможуть керувати тими людьми, які дійсно, можливо, вийдуть. Це вже багато людей дійсно буде некерованих.

 

ВЕДУЧИЙ: Це Ви на Луценка і Стецьківа натякаєте?

 

Тарас ЧОРНОВІЛ, народний депутат України, Партія регіонів: Прошу?

 

ВЕДУЧИЙ: На Луценка і Стецьківа натякаєте?

 

Тарас ЧОРНОВІЛ, народний депутат України, Партія регіонів: Ну в даному випадку акцію якусь виводити кудись людей пропонують тільки Луценко і Стецьків. Нікого інфільтрувати до них ми не будемо, упаси Господи. Я думаю, що в результаті буде самодискредитація цієї акції внаслідок того, що буде надто помітно, що люди туди вийдуть або не зовсім адекватні, або в дуже малому числі, або, як правило, ще й відверто проплачені.

 

ВЕДУЧИЙ: Пане Стоян.

 

Олександр СТОЯН, народний депутат України, Партія регіонів:

 

Мені доводилось проводити акції, коли я був головою Федерації профспілок України, це були і багатотисячні, і навіть мільйонна акція в 1997 році по захисту соціальних прав людей. Це були конкретні вимоги: повернення заборгованої заробітної плати, повернення пенсій. І я маю первий досвід. Не так просто організувати акцію. А ще складніше потім урегулювати те, які ти вимоги висунув. Це важка робота. Ми йшли до уряду, проводили переговори, складали плани, вимагали, щоб ці плани були виконані, контролювали, і тоді люди бачили: якщо ми щось зробили позитивне – це добре, якщо ні – казали: «А навіщо ви нас вивели?» Стосовно цієї акції, яка…

 

ВЕДУЧИЙ: Уроки, уроки.

 

Олександр СТОЯН, народний депутат України, Партія регіонів: Уроки… Треба думати перш, ніж виводити людей, перш, ніж проводити акцію, які можуть бути наслідки. І я хочу сьогодні сказати, які можуть бути наслідки від того, що має намір зробити «Народна самооборона». Скажемо, півмільйона людей задекларував пан Луценко. А я задаю питання пану Луценку: а прорахував пан Луценко, якщо у відповідь на його півмільйона прийде півтора-два мільйони прихильників тих партій, які входять до антикризової коаліції? Що може бути? Які можуть бути наслідки? Чи буде тоді відповідати… хто буде тоді відповідати за те, що може статися? Це дуже серйозно. Вивести людей можна, але в ім'я чого? А як потім зупинити? Які наслідки цієї акції? Тому перш, ніж це робити, треба думати і думати, щоб не зіткнути людей.

 

ВЕДУЧИЙ: Дякую сердечно. Згадали Ваше прізвище, Юрій Віталійович. Прошу Вас до слова. Я поки порахую тут цифру одну, потім скажу яку.

 

Юрій ЛУЦЕНКО, голова громадського руху «Народна самооборона»: Найперше я хотів би сказати про те, що будь-які акції протесту є ознакою живого демократичного суспільства.

 

ВЕДУЧИЙ: Так.

 

Юрій ЛУЦЕНКО, голова громадського руху «Народна самооборона»: Будь-яка влада в будь-якій країні зацікавлена, аби народ мовчав, а за цей час політики брешуть і крадуть. Як тільки у нас є сліпоглухонімий хохол, влада забуває про всі передвиборчі обіцянки, як після останніх виборів, дерибанить владу, тягає туди-сюди канат владних повноважень цілий рік, забувши про всі обіцянки про покращення нашого життя вже сьогодні, про єдність демократичних сил, про багато інших менших, але дуже важливих для людей питань аграрної реформи, правоохоронної реформи, реформи охорони здоров'я тощо. Їх це просто не цікавить. Вони дали на всю сільську медицину вдвічі менше, ніж на одну депутатську лікарню. Їх це задовольняє, бо є сліпоглухонімий хохол. Так от висновок: люди не повинні мовчати. Так, нас бояться ті, хто боїться дестабілізації своїх владних крісел. Вони дуже бояться. Пан Симоненко боїться, що його спитають, чому він поміняв «Капітал» Маркса на капітал Рината, Мороз боїться, що його спитають, почім курс тридцяти срібників у парламенті, Янукович боїться, аби йому не нагадали, що будь-який уряд тимчасовий, а цей і тим більше. Я вам показую конкретні документи, що вони роблять. Це, пане Тарасе, для Вас про судоми. Так ось, у мене є документ про те, що сьогодні міліція закупає на двадцять п'ять мільйонів гривень, більш нема, куди грошей дівати, і міліціонери у нас нагодовані, бронежилетів, касок, лазерних пристроїв для подавлення групових цілей і таке інше. Двадцять п'ять мільйонів! І скрізь написано від руки новим керівником МВС «до 1.03». Це вам нічого не нагадує? А далі перелистую сторіночку, чим далі вони займаються. Декларація доходів губернатора Сумщини Щербаня: двадцять тисяч гривень, знято з рахунків за той місяць, поки прокуратура не давала право арештувати його рахунки, читаємо: «двісті сорок мільйонів».

 

ВЕДУЧИЙ: Гривень чи доларів?

 

Юрій ЛУЦЕНКО, голова громадського руху «Народна самооборона»: Ця влада створила нову систему по відбілюванню мафії і репресіям проти інакомислячих. І тому вони зацікавлені, щоб ми не виходили на площу. Мій особистий досвід свідчить: люди вийдуть на площу і доб'ються рано чи пізно свого. Чи через чотири роки, як після «України без Кучми», коли була системно змінена влада, чи через чотирнадцять, чи через сорок. Та коли будуть сидіть в домівках – точно нічого не зміниться. Оці стабілізатори, «проффесори» і далі будуть мордувати, ділити і грабувати.

 

ВЕДУЧИЙ: Уроки, Юрію Віталійовичу, з Вашої ласки, і можливі провокації?

 

Юрій ЛУЦЕНКО, голова громадського руху «Народна самооборона»: Ще раз кажу урок. Люди, які виходять на вулицю, рано чи пізно добиваються поставлених завдань. Питають: «Скільки можна виходити на вулицю?» Стільки, скільки треба, аби добитися нормальної європейської країни. Вони питають, хто буде відповідати за можливі зіткнення. Відповідаю: міліція. Пане Стоян, вони отримують за це заробітну плату. Вони мають не тренуватися на екранах телевізорів, як розганяти демонстрації, а як охороняти право людей на мирні, Конституцією дароване право демонструвати свої переконання, в тому числі неприємні Вам. Ваш обов'язок влади – зорганізувати так, аби демонстрації різних поглядів пройшли спокійно, а не розказувати про розгін несанкціонованих мітингів. Передайте там Цушку: немає поняття санкціонованих мітингів в Україні, є поняття мітингу, який заявили, а вони мусять створити умови для його проведення. Тому, розумієте? Сьогодні йдеться про одне: ви панічно боїтесь голосу людей, але ви мусите змиритися, що після Майдану люди вже не ті. І урок Майдану – привичка свободи є такою великою, що вам прийдеться рахуватися з людьми і находити з ними спільну мову. Я не кличу до перевороту, я не збираюся скидати той уряд. То ваші питання. Ви його скинете швидше, ніж я у парламенті.

 

Олександр СТОЯН, народний депутат України, Партія регіонів: Я цілком з вами погоджуюсь…

 

Юрій ЛУЦЕНКО, голова громадського руху «Народна самооборона»: Але ви маєте звикнуть до того, що урок «України без Кучми», урок Майдану в тому, що людей не залякати. І людей не зупинити.

 

Олександр СТОЯН, народний депутат України, Партія регіонів: Пане Юрію, цілком з Вами погоджуюся, що після Майдану 2004 року люди вже не ті, і вони не підуть за Вами, бо вони пішли за Вами, Ви скористалися цими людьми, Ви взяли владу. Що Ви зробили для цих людей? Чим Ви займалися цілий 2005 рік? Ви ділили владу між собою!

 

Юрій ЛУЦЕНКО, голова громадського руху «Народна самооборона»: Пане Стоян…

 

Олександр СТОЯН, народний депутат України, Партія регіонів: Ви шукали корупціонерів!

 

Юрій ЛУЦЕНКО, голова громадського руху «Народна самооборона»: Ви…

 

Олександр СТОЯН, народний депутат України, Партія регіонів: Ви стидливо, коли Юлія Тимошенко назвала корупціонерів в оточенні Ющенка, Ви промовчали, пане Луценко. Ви не боролися з ними. Якщо Юлія брехала, то чому не стали на захист своїх тих же соратників по Майдану? Бо Вам потрібне було крісло. Ви боритесь за крісло! І Тимошенко, і Ви. І люди вже за Вами не підуть.

 

Юрій ЛУЦЕНКО, голова громадського руху «Народна самооборона»: Пане Стоян…

 

Олександр СТОЯН, народний депутат України, Партія регіонів: Люди бачать стабільність роботи цієї влади, цієї Верховної ради. Нормально. Люди за ними підуть, за Вами підуть одиниці. Незадоволені є і будуть. Але не треба колотити людей. Дайте можливість нормально попрацювати в нашій державі.

 

Юрій ЛУЦЕНКО, голова громадського руху «Народна самооборона»: Мовчки.

 

Олександр СТОЯН, народний депутат України, Партія регіонів: Хоча би один рік!

 

Юрій ЛУЦЕНКО, голова громадського руху «Народна самооборона»: Мовчки.

 

Олександр СТОЯН, народний депутат України, Партія регіонів: Хоча би один рік.

 

Юрій ЛУЦЕНКО, голова громадського руху «Народна самооборона»: Красти мовчки, да?

 

Олександр СТОЯН, народний депутат України, Партія регіонів: Мовчки.

 

Юрій ЛУЦЕНКО, голова громадського руху «Народна самооборона»: Заморозити зарплати!

 

Олександр СТОЯН, народний депутат України, Партія регіонів: І побачите результати!

 

Юрій ЛУЦЕНКО, голова громадського руху «Народна самооборона»: Підняти ціни!

 

Олександр СТОЯН, народний депутат України, Партія регіонів: Результати вже є позитивні!

 

Юрій ЛУЦЕНКО, голова громадського руху «Народна самооборона»: …І мовчіть!

 

Олександр СТОЯН, народний депутат України, Партія регіонів: …І Ви їх побачите.

 

Юрій ЛУЦЕНКО, голова громадського руху «Народна самооборона»: Пане Стоян, якщо Ви питаєте, що я робив, то я Вам доповім, Ви ж великий захисник трудящих у нас. Ви заморозили зарплати, а в мене, поки я керував міліцією, в два з половиною рази була піднята зарплата, щоб Ви знали. Це ваші професіонали сьогодні не дають…

 

Олександр СТОЯН, народний депутат України, Партія регіонів: Ви знаєте, я сьогодні говорив з міліціонером…

 

Юрій ЛУЦЕНКО, голова громадського руху «Народна самооборона»: Послухайте, пане Стоян. Послухайте, будь-ласка.

 

Олександр СТОЯН, народний депутат України, Партія регіонів: …Який получає шістсот гривень при Вашій владі, получав, коли були міністром.

 

Юрій ЛУЦЕНКО, голова громадського руху «Народна самооборона»: Пане Стоян, при мені зарплата міліції була піднята в два з половиною рази.

 

Олександр СТОЯН, народний депутат України, Партія регіонів: І двадцять тисяч пішло з міліції!

 

Юрій ЛУЦЕНКО, голова громадського руху «Народна самооборона»: Пане Стоян, а при Вас і зарплати заморожені, ціни різко підняті, але Ви і далі демагогією займаєтесь, і Ви, і Тарас кажете, що кількість…

 

Олександр СТОЯН, народний депутат України, Партія регіонів: Про що Ви кажете?!

 

Юрій ЛУЦЕНКО, голова громадського руху «Народна самооборона»: …Кількість кримінальних елементів знизили.

 

Тарас ЧОРНОВІЛ, народний депутат України, Партія регіонів: Але я про демагогію, про моральні облики кілька слів все-таки мушу сказати.

 

Юрій ЛУЦЕНКО, голова громадського руху «Народна самооборона»: Чому Ви вважаєте, що люди, які виходять на вулиці, каже Тарас, якісь маргінальні або не зовсім нормальні?!

 

Тарас ЧОРНОВІЛ, народний депутат України, Партія регіонів: Так от, пане Луценко…

 

Юрій ЛУЦЕНКО, голова громадського руху «Народна самооборона»: Ви кажете, що їх зменшилось. Чому у Львові стоїть п'ятнадцять тисяч два дні тому?!

 

Тарас ЧОРНОВІЛ, народний депутат України, Партія регіонів: А тепер?

 

Юрій ЛУЦЕНКО, голова громадського руху «Народна самооборона»: Чому у Франківську стоїть вісім тисяч?!

 

Тарас ЧОРНОВІЛ, народний депутат України, Партія регіонів: Та не стояло там ні п'ятнадцять, ні вісім тисяч.

 

Юрій ЛУЦЕНКО, голова громадського руху «Народна самооборона»: Чому в Херсоні стоїть десять тисяч?!

 

Тарас ЧОРНОВІЛ, народний депутат України, Партія регіонів: Не обманюйте людей.

 

Юрій ЛУЦЕНКО, голова громадського руху «Народна самооборона»: Чому в Харкові наступної п'ятниці будуть тисячі?!

 

Олександр СТОЯН, народний депутат України, Партія регіонів: Ви знаєте, я був в Херсоні, коли проводили мітинг…

 

Юрій ЛУЦЕНКО, голова громадського руху «Народна самооборона»: Бо вони не хочуть вашої влади!

 

Олександр СТОЯН, народний депутат України, Партія регіонів: Там було п'ятсот людей з прапорами, і триста Ви привезли з іншого міста, які махаловкою займалися.

 

Юрій ЛУЦЕНКО, голова громадського руху «Народна самооборона»: Давайте я Вас візьму з собою!

 

Олександр СТОЯН, народний депутат України, Партія регіонів: Я Вам покажу кліп. В мене є кліп, покажу вам.

 

Юрій ЛУЦЕНКО, голова громадського руху «Народна самооборона»: Давайте я візьму з собою, повезу на мітинг, дам Вам слово, і Ви розкажете, як чудово Ви керуєте.

 

Олександр СТОЯН, народний депутат України, Партія регіонів: З задоволенням поїду з вами.

 

Юрій ЛУЦЕНКО, голова громадського руху «Народна самооборона»: І скажете людям: «Ідіть додому, бо все гаразд». Давайте.

 

Олександр СТОЯН, народний депутат України, Партія регіонів: Ні, не все гаразд. Але я поїду з Вами на мітинг. Будь-ласка.

 

ВЕДУЧИЙ: Олександр Миколайович, Юрій Віталійович…

 

Юрій ЛУЦЕНКО, голова громадського руху «Народна самооборона»: В Івано-Франківськ я Вас не візьму, я там був уже кілька днів тому, а в будь-яке місто, будь-ласка, поїхали.

 

ВЕДУЧИЙ: Пана Стретовича…

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8153
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду