Програма «Майдан» із Данилом Яневським. 5 канал, 4 березня 2007 року

7 Березня 2007
7113
7 Березня 2007
13:42

Програма «Майдан» із Данилом Яневським. 5 канал, 4 березня 2007 року

7113
Учасники: Йосип Вінський, Борис Тарасюк, Тарас Чорновіл, Олександр Баранівський. Експерти: Сергій Грабовський, Олександр Потєхін, Антон Фінько, Костянтин Матвієнко, Валерій Бебик.
Програма «Майдан» із Данилом Яневським. 5 канал, 4 березня 2007 року

ВЕДУЧИЙ: Добрий вечір. Я Данило Яневський. Сердечно вітаю всіх, хто прийшов на «Майдан». На тижні, що минув, український політикум активно рефлектував на заяви деяких провідних біло-синіх політиків щодо підготовки Секретаріатом президента та Ющенком особисто державного перевороту. Заводіяками жахливого злочину оголошені два президентські радники: Юрій Луценко та Тарас Стецьків. Юрій Луценко: «Я зроблю все, щоб стільки людей, скільки захоче, сотні тисяч прийшли під стіни наших політиків, які забули про людей, і нагадали: одні обіцяли єдність демократичних сил, інші обіцяли покращення нашого життя вже сьогодні, то треба відповідати за свої обіцянки». Василь Кисельов, Партія регіонів: «Політична криза в Україні створена також намаганнями лідера фракції БЮТ та «Нашої України» у Верховній раді уникнути відповідальності за зловживання у корпорації «Єдині енергетичні системи України» та Українському газово-ресурсному консорціумі, за зловживання на сотні мільйонів в НАК «Нафтогаз України», за створення тарифної кризи та нецільове використання коштів від продажу «Криворіжсталі», - кінець цитати. Хто готує і чи готує взагалі антиконституційний заколот, зокрема чи здатен, наприклад, Секретаріат президента організувати державний переворот? Саме це є сьогодні предметом дискусії на «Майдані». Саме це вам розтлумачать Йосип Вінський - Блок Юлії Тимошенко, Борис Тарасюк – Народний рух України, «Наша Україна», Тарас Чорновіл – Партія регіонів, Олександр Баранівський – Соціалістична партія України, а також компетентні та поважні експерти: Сергій Грабовський, Олександр Потєхін, Антон Фінько, Костянтин Матвієнко, Валерій Бебик. Інших учасників програми я представлю трохи згодом. Співрозмовники моєї колеги Яни Конотоп вже готові до дискусії. Вони знаходяться на головній українській вулиці. Ми переказуємо їм наші вітання і обіцяємо твердо, що вони долучаться до дискусії трохи згодом. Вступне слово – Андрій Жигулін.

КОР.: Війна за дострокові вибори. Опозиція готується, коаліція дає задній хід. На початку тижня коаліція шокує своєю заявою. Ім'я нового президента та новий склад Верховної ради країна може дізнатися першого жовтня. Принаймні на такий розвиток подій сподівався регіонал Василь Кисельов – автор законопроекту про одночасне проведення президентських та парламентських дострокових виборів тридцятого вересня.

Василь КИСЕЛЬОВ, народний депутат України, Партія регіонів: С Виктором Федоровичем я на эту тему не разговаривал, потому что я имею право на внесение такого законопроекта, и, как человек, который прошел очень серьезную школу, я считаю, что нужно упредить, и президента в том числе.

КОР.: Відповідь на нещодавно підписану угоду між «Нашою Україною» та БЮТ, саме так опозиціонери розцінюють законодавчі ініціативи представників Партії регіонів про дострокові вибори. Адже в угоді між нашоукраїнцями і бютівцями йшлося саме про дочасне волевиявлення, як першочергове завдання об'єднання. Утім, законопроект до Верховної ради так і не потрапив. Можливо, навіть і через тиск на депутата. Не хоче нових виборів Віктор Янукович, своє небажання він пояснює тривогою за людей. Лідер політичної сили, представником якої є депутат Василь Кисельов, ображати їх нікому не дасть.

Віктор ЯНУКОВИЧ, прем'єр-міністр України: Це право народу і депутатів вносити будь-які закони, пропозиції, це право законодавчої ініціативи. Ніхто цього не відбирає. Що стосується реакції коаліції на це питання – це питання ще не обговорювалось. На наш погляд, все, що дестабілізує економічну ситуацію, закони що погіршують країну, цього робити не можна.

КОР.: А ось лідер соціалістів і голова Верховної ради Олександр Мороз навіть боїться припускати можливість перевиборів, а наміри того ж Василя Кисельова Мороз пояснює просто: бажанням осадити опозиційні сили.

Олександр МОРОЗ, голова Верховної ради України: Я можу заспокоїти всіх, що ніяких дострокових виборів ні парламенту, ні президента не буде. Коментувати ці заяви я просто не збираюся, оскільки вони безпредметні. Буде каденція сповна відпрацьована іншим парламентом, стабільно працюватиме Кабінет міністрів, будучи в хорошому контакті з президентом.

КОР.: Інші представники Соцпартії більш радикальні за свого лідера. Депутат Василь Волга напряму погрожує президентові: якщо той розпустить парламент – Верховна рада введе війська МВС і його слухати не буде.

Василь ВОЛГА, народний депутат України, СПУ: А як інакше діяти? Про цей сценарій, можливо, іншими словами говорили і Микола Азаров, і Раїса Богатирьова, і прем'єр. Ми виконувати ніякого указу про розпуск парламенту не будемо. Війська МВС працюватимуть відповідно до Конституції.

КОР.: Соціалісти побоюються перевиборів, адже за останніми соціологічними дослідженнями мають низькі шанси знову прийти до парламенту. А тим часом опозиція пішла у наступ. Блок Юлії Тимошенко активно готує світову спільноту до можливості перевиборів в Україні, а «Наша Україна» шукає правові підстави розпуску парламенту.

В'ячеслав КИРИЛЕНКО, лідер фракції «Наша Україна»: Українська Конституція дає підстави президенту своїм указом проголосити дострокові парламентські вибори. Верховна рада не може проголосити дострокові вибори президента України на підставі лише бажання Партії регіонів.

КОР.: Юридично розправитись з коаліцією опозиції неважко. Підстав задосить. От переконати в необхідності таких радикальних дій президента Віктора Ющенка справа інша. Поки що він далекий від перевиборчих ідей.

ВЕДУЧИЙ: Отже, чи є всі ці заяви наших шановних політиків реакцією на можливість державного перевороту в країні? Саме це запитання я адресую нашим шановним гостям. Вас прошу висловитись, чи здатен, на вашу думку, Секретаріат президента організувати державний переворот. «Так» - 8-900-114-50-04, «ні» - 8-900-114-50-05. Ще одне запитання до наших шановних гостей таке: впродовж останніх двох років ми чуємо критику з боку однієї політичної сили на адресу іншої політичної сили в нездатності цієї іншої політичної сили організувати в країні щось розумне, ну, наприклад, реалізувати програму економічних реформ чи адміністративного устрою реформування, чи судоустрою, судочинства. Тепер, через два роки після виборів ми почули… президентських, маю на увазі, ми почули звинувачення, натяки на те, що в країні є сили, які здатні розробити, втілити в життя, реалізувати в практичних діях своїх такий надзвичайно складний сценарій, як підготовку державного перевороту. Я їх за своє життя пережив три, які дуже добре пам'ятаю: в Чилі, в Радянському Союзі і в Чехословаччині 68-го року, і думаю, що це не така проста справа. Адресуюсь до Вас, пане Тарасе, в першу чергу, і до Вас, пане Олександре, в першу чергу. Це є, ще раз, що? Рефлексія на те, що відбувається в країні, на те, що політичний процес остаточно вийшов, так би сказати, за межі розуміння політиків, чим… чим це все пояснити? Будь-ласка.

Тарас ЧОРНОВІЛ, народний депутат України, Партія регіонів: Ви знаєте, те, що відбувається зараз з цими заявами про якись там державний переворот, про ще щось, там, мене вертає до дев'ятнадцятого серпня 91-го року. По-моєму, Кисельов, російський журналіст тоді сказав: «Та нічого в них не вийде, ті комсомольці всі комсомольські будови провалили, так само вони провалять і цей переворот, і це ГКЧП». Нічого не вийде, але річ в іншому. Всі ці заяви, які робляться радниками президента на штатній основи першого рангу, першої категорії, державними службовцями, всі їхні дії, які є мімікрією…

ВЕДУЧИЙ: Кого Ви маєте на увазі точно?

Тарас ЧОРНОВІЛ, народний депутат України, Партія регіонів: Я маю на увазі, скажімо, Стецьківа і Луценка…

ВЕДУЧИЙ: І Луценка.

Тарас ЧОРНОВІЛ, народний депутат України, Партія регіонів: Їхні дії, які є певною мімікрією, мімікрія – це є такий момент, коли, скажімо, муха певної породи перетворюється з вигляду на осу, але вжалити не може, але вигляд має оси, щоб десь залякати, відлякати. Це з зоології безхребетних. Так от, вся ця мімікрія, вона збуджує суспільство. Вона створює проблеми і всередині країни, і назовні від країни. Оті розмови про позачергові вибори тощо вже зупинили до країни надходження серйозних інвестицій і тому подібне. Тому з цим всім треба закінчувати. Але закінчити можна єдиним способом. Коли це говорить опозиція – ми можемо переконувати і доказувати, що вони неправі, вони конституційно неправильно роблять, і ніколи не опускатися до тих норм і тих методів, якими діє опозиція. Ми, на жаль, піддалися тут на вудочку, і ми пішли способом опозиції, ми неправі виявилися в тій ситуації в останніх своїх заявах і подіях. А коли це роблять люди наближені до президента, включати моменти відповідальності. Але ще раз кажу, це стосується не президента, президент не зробив жодної заяви останнім часом, крім оціночних суджень, які ми могли трактувати, як якісь кримінальні дії. Але з такими діями тих людей, які дійсно роблять якісь збурення в суспільстві, ну треба дійсно визначатися, що ж це таке.

ВЕДУЧИЙ: А Секретаріат президента може технічно організувати державний переворот?

Тарас ЧОРНОВІЛ, народний депутат України, Партія регіонів: Та нічого вони не можуть. Технічно можна, звичайно, багато зробити, але, знаєте, вони, по-моєму, неспроможні навіть прийняти рішення кінцеве, куди вони йдуть, з ким і як. Оті ж самі об'єднання, скажімо, з БЮТ, зараз вони з БЮТ, потім через місяць виявиться, що вони вже не з БЮТ, потім знову виявиться щось інше. Знаєте, це, мені здається, люди заплуталися в трьох соснах. Не можуть вони нічого організувати.

ВЕДУЧИЙ: Пане Олександре, якщо вони не можуть… вони – це пропрезидентські політичні сили і Секретаріат президента зокрема, не можуть ухвалювати рішень, про що щойно сказав пан Тарас, ще раз, чим покликані такі заяви, з Вашої точки зору, і чому така бурхлива, різка реакція, як на мене особисто – не дуже відповідна обставинам місця і часу, з боку інших політичних сил?

Олександр БАРАНІВСЬКИЙ, народний депутат України, Соціалістична партія України: Ну, те, що такі заяви їхні, так я сказав би: це від великої недалекоглядності або політична сліпота просто. Є Конституція, яка говорить про те, що президент повинен працювати п'ять років, є Конституція, де записано, що парламент обирається на п'ять років. Це є конституційна норма. І будь-хто на сьогодні, хто проводить заклики до термінових позачергових виборів і таке інше, це є, по суті, заклики до повалення конституційної системи, яка на сьогодні є, з якої б сторони це не виходило, чи це виходить з адміністрації президента, чи це виходить від опозиції. Мені тоже шкода, що, скажімо, і в коаліції появилися певні такі в окремих політиків, певні такі судження, можливо, це їхня реакція, але з другої сторони, я хотів би сказати, коли дійсно особи, які знаходяться на державній роботі, які досить близько біля президента, і роблять такі заяви, то суспільство, інші це сприймають, скажімо, що вони не від себе кажуть, тому що політик може говорити від себе, той же народний депутат, той чи інший. Там, в даному випадку ти на державній службі. Коли він говорить такі речі – це сприймається, що як думка самого президента, і такими діями вони, ну, послугу не найкращу роблять для президента. Мені приходилось зустрічатися з керівництвом президентатури Литви. Я їх запитував: як ви… основне ваше завдання в чому полягає організувати роботу президента? Так головне для них завдання, президентатури Литви, це не допустити будь-якого конфлікту між президентом, урядом і сеймом. У нас же Секретаріат, на мій погляд, якраз працює в зворотному напрямку, вони вишукують різні проблеми, де б можна було допустити… розв'язати той чи інший конфлікт. І тому правильно говорив зараз Мороз в сюжеті, який давали, що треба всім заспокоїтися, дати можливість спокійно працювати, дати займатися економікою і обійтися без всіх цих відповідних закликів, і подивитесь, що ситуація вирівняється, і зовсім буде в суспільстві інша іти розмова про опозицію, про коаліцію, про президента, тому що люди сьогодні доброго мало чого чують про ці всі три політичні такі інституції.

ВЕДУЧИЙ: Пане Олександре, я, очевидно, не є ні адвокатом, ані прокурором компанії «Єдині енергетичні системи». Хочу Вас запитати, може таки пан Кисельов правий: ці люди дійсно зробили якісь страшні злочини, там, пили кров християнських малюків, наприклад, або щось з такого, і тепер намагаються роздмухати політичну кризу з тим, щоби приховати сліди цих злочинів?

Олександр БАРАНІВСЬКИЙ, народний депутат України, Соціалістична партія України: Давайте так скажемо, у нас, якщо хтось вкраде мішок картоплі, ми знаєм і ті часи, і сьогодні так відбувається – нас обов'язково назвуть прізвища, хто це зробив, а сім мільярдів з бюджету на сьогодні поцуплено «Єдиними енергетичними системами», і ми не називаєм прізвища, хто ж це зробив. І у нас чомусь якась така любов однобока. Я б сказав би… наші телеглядачі, наші виборці, як хтось в когось щось вкраде, це викликає величезну таку конфліктність, тому що кожен хоче зберегти своє майно, і в тому числі і державне. В даному випадку поцуплено сім… більше мільярдів, використовуючи владу…

ВЕДУЧИЙ: То це в суді не довели.

Олександр БАРАНІВСЬКИЙ, народний депутат України, Соціалістична партія України: Використовуючи владу. Доказано. Доказано.

ВЕДУЧИЙ: У суді?

Олександр БАРАНІВСЬКИЙ, народний депутат України, Соціалістична партія України: Значить, використовуючи владу, приймаються міри списати ці борги, і при тому, що треба пояснювати, говорити, яка ж ти хороша в цьому напрямку. Тому, звичайно, хто б чим не прикривався б, це повинно бути доведено до кінця. І коли піднялось це питання знову, і зараз пішла така зразу ж атака з боку опозиції, окремих політиків, щоб відволікти увагу суспільства, що стосується позачергових виборів, там, і таке інше, це лише єдине, щоб цю проблему боргів, які списані, щоб їх десь заховати подальше, щоб менше про нього люди чули і не довели цю справу до кінця.

ВЕДУЧИЙ: Дякую сердечно. Пане Йосипе, пане Борисе, моя любов, вона консервативна, вона одностаттєва, завжди була, є і буде, але сьогодні у нас все ж таки про державний переворот і про можливість його організації. Моє питання досить просте: чи може організувати опозиція державний переворот, чи можуть радники президента озвучувати заяви якісь, публічно виступати без того, щоб про це знав голова держави, чи можуть… чи може бути цей процес побудований таким чином, щоб двісті депутатів Верховної ради, саме ця кількість сьогодні є в опозиції, нічого про це не знали, чи означає це, що ваші політичні сили, які Ви представляєте, є просто маріонетками в руках якихось карабасів барабасів, які сидять на Банковій? Прошу.

Йосип ВІНСЬКИЙ, народний депутат України, Блок Юлії Тимошенко: А дустом не пробували?

ВЕДУЧИЙ: Ні, я не пробував. Я більше коньячок, знаєте?

Йосип ВІНСЬКИЙ, народний депутат України, Блок Юлії Тимошенко: Я до того… Я до того, що зараз, знаєте, в Інтернеті гуляє такий, мені здається, дуже глибокого змісту анекдот, да? Коли перший віце-прем'єр заходить до прем'єра і каже:

  • Пане, прем'єр-міністр, Ви знаєте, який у нас народ, ми їм у три рази тарифи підняли, а вони Вас підтримують дальше.

  • Ну і шо?

  • Ну а ми, - каже, - їм зарплату понизили, а вони Вас все-одно підтримують.

  • Ну і що?

  • Ну, а не знаєм, що дальше робити.

  • А дустом не пробували?

ВЕДУЧИЙ: Угу.

Йосип ВІНСЬКИЙ, народний депутат України, Блок Юлії Тимошенко: Оце зараз, коли я бачу коментарі так званої антикризової коаліції так з цього приводу, то от мені кажеться, що це дуже близько до суті цього анекдоту. Замість того щоб, говорити про суть проблеми, так? Що не вирішуються ключові проблеми людей, вони в тупик заводять всіх. І питання геополітичного характеру, і внутрішньополітичного характеру, і соціального характеру, і боротьба з корупцією, тобто всі глобальні проблеми, які є в державі антикризова коаліція за дев'ять місяців маленького кроку не зробила, так?

ВЕДУЧИЙ: Про переворот.

Йосип ВІНСЬКИЙ, народний депутат України, Блок Юлії Тимошенко: І зрозуміло, що сьогодні, подумайте, через дев'ять місяців після виборів, ну, фактично сформований парламент, так?

ВЕДУЧИЙ: Угу.

Йосип ВІНСЬКИЙ, народний депутат України, Блок Юлії Тимошенко: Сьогодні 50% людей готові підтримати ідею дострокових виборів. Як Ви вважаєте, це говорить про щось, чи не говорить про щось? Заводять всі ці речі до якихось, там, значить, компаній, до якихось дрібних речей, там, до радників президента, ну давайте ще звинуватимо, що там прибиральниця в кабінеті президента готує державний переворот. Ну всі ж прекрасно розуміють, що радник ніякого не має ні політичного, ні суспільного, ні іншого впливу на ситуацію в державі, да. Ну, можливо, допустив помилку Луценко, там, і Стецьків, що не написали заяву, щоб їх не звільняли з посади, можливо, дали підстави, так само, як дехто там… ну, не всі ж кроки адекватні. Але говорити треба про суть ситуації. Народ люто ненавидить владу, і ця ненависть наростає, і виборча кампанія ці ненависть не вирішила. І орієнтація держави замість того, щоб вона йшла в Європу, щоб вона сповідувала демократію, щоб у нас не було корупції, сьогодні повертається назад. Люди це бачуть, люди цього не сприймають. І безумовно, є політичні сили, до яких відноситься Блок Юлії Тимошенко і «Наша Україна», які також це бачуть, і вони сказали відверто, що вони не погоджуються з таким варіантом. Ми не підтримуєм цей шлях розвитку держави, ми не підтримуєм антикризову коаліцію, ми вважаєм, що це тупиковий шлях, це відкидає Україну на десять – на п'ятнадцять років назад, і ми готові йти на дострокові вибори. Це наша політична позиція. На відміну від наших опонентів, ми не ховаємось, і ми не висуваємо кілька версій…

ВЕДУЧИЙ: І це є елемент державного перевороту, дестабілізації?

Йосип ВІНСЬКИЙ, народний депутат України, Блок Юлії Тимошенко: Ми говоримо чітко, це записано в наших документах, це записано в нашій угоді, де ми говоримо, що наша політична позиція – це дострокові вибори, щоб та наруга, яка сьогодні є над державою, над людьми, була зупинена. Я зрозумію, які аргументи в наших опонентів. Якби вони сказали, що ми от ці питання розглядяєм завтра, ці – післязавтра, і так дальше, що ми розуміємо, що ми ведемо державу в тупик, і ми от програму уряду дали, яка вирішує цю проблематику, цього ж нічого не відбувається. Вони зводяться на дрібні речі, от, на поведінку, там, людей, які реального впливу сьогодні на політику не мають, бо Луценко і Стецьків очолюють громадську організацію, яка тільки створилася місяць назад, яка фактично ще не сформована, так? Уже вони це флагом повісили. Ну вони не говорять про інше, вони не говорять про те, що сьогодні в суспільстві кількість людей, які не підтримують владу, наростає. Вони не говорять про інше, що питання ключові не вирішуються. І тому я вважаю, що ця розмова, що, там, Секретаріат президента буде займатися якимсь державним переворотом – ні. От на відміну від антикризової коаліції, яка, по суті, зробила державний переворот, тому що зрада соціалістів фактично перевернула ситуацію верхушки держави. Люди ж залишились такі, як і були, так? Верхушка перемінила ситуацію в державі, і все змінилось у державі. Оце був державний переворот, по суті кажучи, який веде до, фактично є контрреволюцією, веде до повернення тих, які були при Кучмі, до тої політики, до тої ситуації, яка була в державі, і таке інше. Ми хочемо продовжити шлях демократії, шлях реформ, європейський вибір, і це підтримується сьогодні населенням. Тому різниця між парламентською опозицією і антикризовою коаліцією полягає в тому, що вони хотять сховаться за міліцію, вони хотять сховаться за шантаж президента, а ми говорим тільки за одне. Ми опираємся на народ, на його думку. І ми апелюєм тільки до права вибору цього народу, як найвищого права, яке передбачене Конституцією.

ВЕДУЧИЙ: Можна, я у Вас по…

Йосип ВІНСЬКИЙ, народний депутат України, Блок Юлії Тимошенко: І до речі кажучи…!

ВЕДУЧИЙ: Поцікавитися…

Йосип ВІНСЬКИЙ, народний депутат України, Блок Юлії Тимошенко: Дострокові вибори передбачені чинною Конституцією України.

ВЕДУЧИЙ: Я Вас просто запитаю, Йосипе Вікентійовичу: всі розмови ці навколо дострокових виборів, чи вони є елементом політичної стратегії спрямованої на дестабілізацію в країні, чи вони є елементом стратегії помсти, якщо хочете, за те, що зробив Олександр Олександрович Мороз, підписавши угоду з Партією регіонів політичного співробітництва, чи це просто димова завіса?

Йосип ВІНСЬКИЙ, народний депутат України, Блок Юлії Тимошенко: Ну, Ви знаєте, що Олександру Морозу уже нема чого впустити. Він сам себе казнив, як політика, і казнив ще й партію, якій віддав багато років життя, і це був його політичний вибір, це було його право. Я навіть про це не хочу говорити. Я вже про це багато говорив, і я не буду більше про це говорити, бо воно не варте вже… Сьогодні вже розмова про Мороза і про Соцпартію не варта того, щоб на це тратити час.

ВЕДУЧИЙ: Не є.

Йосип ВІНСЬКИЙ, народний депутат України, Блок Юлії Тимошенко: Так.

ВЕДУЧИЙ: Зрозумів.

Йосип ВІНСЬКИЙ, народний депутат України, Блок Юлії Тимошенко: Сьогодні, я скажу, ключова проблема – це та системна криза, яка є в державі, яка наростає, і на яку не дає відповідь ні антикризова коаліція, ні парламент, ні уряд. І ми даєм відповідь на цю ситуацію через вибір людей. Ми кажемо: хай люди скажуть свою думку, і ця думка буде врахована в форматі парламенту, в форматі новосформованого уряду, бо та розвивається ситуація, яка сьогодні є в державі, просто є неможливим.

ВЕДУЧИЙ: Борисе Івановичу, будь-ласка.

Борис ТАРАСЮК, голова Народного руху України: Мені здається, що дискусію навколо можливої… можливого державного заколоту з боку Секретаріату президента ми можемо далеко зайти, ми можемо самі налякатися і налякати людей. Загроза насправді існує не там. Секретаріат президента не є інститутом влади, загроза існує в узурпації влади, яка здійснюється з боку правлячої кризової, не антикризової, а кризової коаліції, тому що вона створює кризу, і саме дії цієї кризової коаліції, правлячої кризової коаліції приводять до прийняття антиконституційних рішень, антиконституційних дій, що можна трактувати, як узурпацію влади, яка може в свою чергу привести до державного заколоту. А я повністю згоден з Йосипом Вінським відносно того, що дії Олександра Мороза і особисто і Соціалістичної партії рівноцінні. Вони не можуть кваліфікуватися, як державний заколот, але за своїми наслідками вони рівноцінні державному заколоту, оскільки, фактично, зраджені виборці, які голосували за зовсім інший вибір. Цей вибір був проігнорований, знехтуваний, в результаті утворилася правляча коаліція, яка не відповідає настроям суспільства, тому я вважаю, що державний заколот слід шукати не в Секретаріаті президента, його слід шукати в коаліції правлячій, кризовій коаліції, в уряді, і в прем'єр-міністрі.

ВЕДУЧИЙ: Людям скажіть просто, технічно Секретаріат президента, Рада нацбезпеки, я не знаю, керівництво Верховної ради, Кабінет міністрів технічно можуть організувати щось подібне чи ні?

Борис ТАРАСЮК, голова Народного руху України: Ні.

ВЕДУЧИЙ: Дякую. Ви просили слова, пане Тарасе.

Тарас ЧОРНОВІЛ, народний депутат України, Партія регіонів: У мене просто репліка по ходу ведення… Якщо ми зібралися сюди співати «Наша після гарна, нова, починаймо її знову», там розколото, Мороз зрадник, хоча я сказав би питання, може Ющенко зрадив Мороза, а не Мороз Ющенка, про ці речі ми не думаємо, там, заколот, там, десь якийсь переворот з боку коаліції, інші речі, які ми, мовляв, білі, а інші які є зелені та бридкі, то знаєте, я можу теж включитися в цей спосіб, але мені здається, треба поважати слухачів і глядачів нашої програми і замість того, щоб навішувати ярлики, які багато хто з наших колег навішував перед виборами, просто нормально розібратися в ситуації і знайти вихід з неї, щоб не будоражити людей, щоб не підіймати оце шумовиння. І тому, якщо наші колеги й далі хочуть займатися тільки агітацією – хай займаються, я думаю, ми з колегою не будемо опускатися до цього рівня, ми будемо все-таки говорити про проблему на тому рівні, на якому вона є.

Олександр БАРАНІВСЬКИЙ, народний депутат України, Соціалістична партія України: Я би тільки хотів би дещо опонентам нагадати про зраду. Ви згадайте, як, Борис Іванович, «Наша Україна» і БЮТ ішли на вибори парламентські, і ви одні працювали проти других. БЮТ ішов під антиющенківськими лозунгами. І це правда. І ви працювали проти БЮТ під своїми лозунгами. Так виникає питання, як тоді могли на виборах щось людям обіцяти, про що ви сьогодні говорите. І ми ніколи не складали присяги, соціалісти, Вінський це добре знає, ні БЮТ, ні «Нашій Україні», нікому. Коли ми підтримали президента - це була підтримка президента. І тому нема чого чужими руками жар загрібати. Справа в іншому, що, скажімо, Вінський не реалізував сьогодні те, що хотілось йому крісло отримати, там…

ВЕДУЧИЙ: Пане Олександре, якщо можна, без особистостей, я Вас прошу.

Олександр БАРАНІВСЬКИЙ, народний депутат України, Соціалістична партія України: І ми за цею чорнотою, за своєю… ну цим дьогтьом нічого не бачимо реальних речей і не хочемо бачити. І сьогодні хто зрадив Ющенка, як… коли не зрадила його разом ваші і наші українці разом із Юлією Володимирівною, коли розкрутили цей антикорупційний скандал, який був. Що не ви зрадили його тоді? Ви зрадили. А зараз на когось ви чіпляєте це все.

ВЕДУЧИЙ: Пане Олександре, я не хочу видатися Вам нечемним, але, якщо можна, сьогодні про те, що людей хвилює, принаймні частину суспільства. Про державний переворот, можливість його реалізації.

Олександр БАРАНІВСЬКИЙ, народний депутат України, Соціалістична партія України: Ну, реакція наша на…

ВЕДУЧИЙ: У нас у всіх багато чого є на душі, і, можливо, це і справедливо те, що ми думаємо і відчуваємо, але погодьтеся з тим, що у нас є один нарід, і у нас є одна країна, і думати треба про це. Коротка репліка.

Йосип ВІНСЬКИЙ, народний депутат України, Блок Юлії Тимошенко: Я хотів би сказати, Олександре Петровичу, Ви ж прекрасно знаєте, що при всіх перипетіях виборчої кампанії до Верховної ради угода про демократичну коаліцію між «Нашою Україною», Блоком Юлії Тимошенко, Соцпартією була підписана, ратифікована, освячена рішенням вищих керівних органів…

Олександр БАРАНІВСЬКИЙ, народний депутат України, Соціалістична партія України: Коли? Після виборів.

Йосип ВІНСЬКИЙ, народний депутат України, Блок Юлії Тимошенко: Після виборів?

Олександр БАРАНІВСЬКИЙ, народний депутат України, Соціалістична партія України: Да.

Йосип ВІНСЬКИЙ, народний депутат України, Блок Юлії Тимошенко: Тобто…

Олександр БАРАНІВСЬКИЙ, народний депутат України, Соціалістична партія України: Ми говорим, ми на вибори йшли з стратегічною кампанією.

Йосип ВІНСЬКИЙ, народний депутат України, Блок Юлії Тимошенко: Тобто на вибори… на вибори була виборча кампанія, понятно шо були протиріччя, тому що ми різні, ніхто не скриває, але після виборів відповідальність за долю держави була вищою, і ми цю угоду підготували. І Мороз зрадив вже після того, як ця угода була підписана.

Олександр БАРАНІВСЬКИЙ, народний депутат України, Соціалістична партія України: Мороз не зрадив.

Йосип ВІНСЬКИЙ, народний депутат України, Блок Юлії Тимошенко: Якби він це зробив до виборів чи в день виборів – питань не було би. Але він це зробив за крісло після виборів через три місяці.

ВЕДУЧИЙ: Ну його тут нема.

Олександр БАРАНІВСЬКИЙ, народний депутат України, Соціалістична партія України: Про зраду я вже говорив, не хочу повторюватися.

ВЕДУЧИЙ: Да. Обов'язково. Дякую Вам сердечно. Валерій Бебик. Отже, пане Валерію, перед тим, як Ви почнете говорити, резюме зробимо коротке. Виходить так, що всі ці розмови, принаймні я це почув, про державний переворот, про його можливість, про дестабілізацію використовуються політичними силами, які нездатні реалізувати свої політичні програми. Що Ви почули?

Валерій БЕБИК: Не зовсім так, я хотів би повернути трошки в іншу площину нашу розмову.

ВЕДУЧИЙ: Але про переворот.

Валерій БЕБИК: Але про це…

ВЕДУЧИЙ: Про екологію я чув.

Валерій БЕБИК: Про те, що сказано в нашій передачі. Насамперед, треба було б подивитися на питання, що таке політичний переворот. Скажімо, Ви нарахували три перевороти, пане Данило…

ВЕДУЧИЙ: Ну, що я пам'ятаю, да.

Валерій БЕБИК: А я от нарахував уже три політичні перевороти за час незалежної України. Перший політичний переворот був здійснений в 94-му році, коли були привезені шахтарі, вони постукали касками біля парламенту і на Банковій, і були проголошені дострокові президентські вибори і парламентські вибори. От. Ну вибори то в 94-му, а рішення в 93-му, от. По суті, це було не зовсім легітимно, але оскільки Кравчук був дуже самовпевнений і думав, що його… виграє, то він пішов на ті вибори і програв. Другий політичний переворот був здійснений в 2004-му році, от. Це – так звана помаранчева революція, бо насправді це не була революція. Революція що передбачає…

ВЕДУЧИЙ: А що це?

Валерій БЕБИК: Це передбачає зміну суспільного устрою, значить, перехід до нової формації, скажімо, від капіталізму до комунізму, там, і далі і так далі…

ВЕДУЧИЙ: І навпаки.

Валерій БЕБИК: Це була зміна правлячої політичної еліти.

ВЕДУЧИЙ: Угу.

Валерій БЕБИК: І аналогічний третій політичний переворот був зроблений, уже коли була утворена антикризова коаліція, і зокрема переможну крапку в політичному перевороті поставив БЮТ, коли підписався, проголосував за закон про Кабінет міністрів і таким чином, значить, не зовсім… так… от… делікатно обійшлися з президентом. Тобто, по великому рахунку, треба дивитись на оці речі. Якщо те, що Ви технічне питали, пане Даниле, чи може Секретаріат організувати, чи парламент чи може організувати, я думаю, що жодна з сил не може організувати політичний переворот, тому що насправді силові структури у нас розвалені, ну, скажемо так, не політиками, а політиканами.

ВЕДУЧИЙ: Дякую, ще встигнем до перерви послухати Олександра Потєхіна, Центр розширення зв'язків та зовнішньої політики. Прошу, просто говоріть туди.

Олександр ПОТЄХІН, Центр розширення зв'язків та зовнішньої політики: По-перше, я не згоден з тим, що наші силові структури розвалені. Ми бачимо…

ВЕДУЧИЙ: Ага, тобто є фундамент.

Олександр ПОТЄХІН, Центр розширення зв'язків та зовнішньої політики: Велику концентрацію влади сьогодні в силовій структурі, яку, до речі, аж ніяк не може нейтралізувати СБУ країни. Єдиним гарантом, який є стабілізатором – це армія. Ще можна зліквідувати міністра діючого оборони – і взагалі можна дуже легко розправитися з будь-яким суспільн

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7113
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду