У Криму видали за бюджетні кошти ксенофобську книжку

У Криму видали за бюджетні кошти ксенофобську книжку

15 Серпня 2013
14512
15 Серпня 2013
14:16

У Криму видали за бюджетні кошти ксенофобську книжку

14512
У Криму видали за бюджетні кошти ксенофобську книжку
У Криму видали за бюджетні кошти ксенофобську книжку

У Криму киплять пристрасті довкола видання «Книги пам'яті Східного Криму», яка вийшла друком у Кіровському районі і спричинила протести місцевого кримськотатарського населення і Меджлісу. Про це повідомляє «Радіо Свобода».

 

Правоохоронні органи розпочали кримінальне провадження за фактом розпалювання міжнаціональної ворожнечі у Кіровському районі. Про це повідомила прес-служба прокуратури Криму. Слідство ведеться стосовно видання на бюджетні кошти книги про начебто масову співпрацю кримських татар із нацистськими окупантами у роки Другої світової війни.

 

Кілька днів тому в райцентрі пройшов півтисячний мітинг, учасники якого зажадали вилучення і знищення цієї книги, а також відставки голови Кіровської райдержадміністрації Олега Гордєєва.

 

Саме Гордєєв сприяв виділенню на її видання коштів з районного бюджету і написав до книги передмову. У виданні автори-краєзнавці Володимир і Марія Шишови цілий розділ виділили твердженням про масове колаборанство кримських татар та їхню участь у нацистських злочинах на території Криму. У книзі «пособницею окупантів» назвали навіть легендарну розвідницю Аліме Абденнанову, яка після довгих катувань була розстріляна нацистами і посмертно була нагороджена радянським орденом Червоного прапора.

 

Член Меджлісу Алі Хамзін назвав цю книгу «провокацією і ляпасом усім кримським татарам». На його думку, за розпалювання міжнаціональної ворожнечі, насамперед, відповідальна кримська влада.

 

«Головне, оскільки вже порушили кримінальну справу, то мусять розібратися в цьому ґрунтовно, щоб у майбутньому подібні провокації не запускали у Криму. Крим і без цього дуже напружена територія України. Я думаю, що існують зацікавлені сили, щоб тут влаштувати велику провокацію. І ця книга - одна з таких форм», - зазначив Алі Хамзін.

 

Тим часом низка проросійських організацій півострова виступила на захист книги і краєзнавців із Кіровського району. Днями близько півсотні осіб провели у Сімферополі пікет проти «цькування істориків» і за «відновлення історичної правди». Учасники акції висловилися за те, щоб книга, в якій стверджується, що кримські татари масово були колаборантами, а члени і прихильники Меджлісу - «нащадки колаборантів», вільно поширювалася серед ветеранів і школярів.

 

«Повертаються старі недобрі часи, коли книги, які не подобались комусь із керівників правлячого режиму чи політикам, палали у вогнищах на майданах», - заявив на пікетуванні колишній міністр культури Криму, комуніст Михайло Голубєв.

 

Тим часом у прокуратурі повідомили, що кіровська міліція почала кримінальне провадження за ст. 161 Карного кодексу України за фактом порушення рівноправності громадян залежно від їхньої расової, національної належності або релігійних переконань, присутньому у виданні «Книга пам'яті Східного Криму». Інформацію про це до Єдиного реєстру досудових розслідувань вніс прокурор Кіровського району, він же і керує слідством.

 

Водночас, правники скептично ставляться до перспектив розгляду цієї справи у суді. Зокрема, юрист Арсен Османов переконаний, що довести навмисність дій осіб, які розпалювали міжнаціональну ворожнечу, у цьому випадку практично неможливо. На його думку, коли суспільний резонанс стихне, кримінальне провадження закриють.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
14512
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду