Ретранслятори туфти?

15 Лютого 2007
2195
15 Лютого 2007
11:50

Ретранслятори туфти?

2195
Це вже не перший випадок, коли журналісти транслюють в ефір і на газетні шпальти результати першого-ліпшого дослідження, яке гучно зветься соціологічним і містить хитро закручені цифри та графіки, – а потім ця інформація виявляється сумнівною...
Ретранслятори туфти?

І знову доводиться писати про сумне. Цього разу ретрансляції туфти не уник, здається, ніхто – від солідних газет до не менш солідних телеканалів. Усі рівні перед невмінням (чи небажанням?) вчитатися у пропоновані їм дані і зробити належні висновки. А відтак, демократія набуває питомих рис охлократії.

 

Вважаєте, надто безапеляційний вердикт? Ось про що сповістив увечері 7 лютого у новинах 5-й канал, де журналістів-інтелектуалів, мабуть, найбільше.

 

«Українці не вірять, що дострокові вибори до Верховної Ради можуть вирішити конфлікт між Президентом та іншими гілками влади. Про це свідчать дані опитування, проведеного організацією ФОМ-Україна. Ідею проведення позачергових виборів підтримують лише 16% респондентів. Майже половина українців не бачать доцільності в такому заході. За даними опитування, найпопулярніша зараз – Партія регіонів. Якби вибори відбулися наступного тижня, її підтримали б 26%. На другому місці – БЮТ – 17,5%. «Наша Україна» набрала б 10%. Знову пройшли би до Верховної Ради комуністи – їх готові підтримати чотири відсотки опитаних».

 

І все б наче нічого, -  звичайне чергове дослідження, яких трапляється кілька на місяць, - якби не декілька принципово важливих «але».

 

По-перше, згідно з даними цього опитування, проходять, точніше, проповзають до Верховної Ради не тільки чотири вказані партії та блоки, а й соціалісти, попри те, що за них проголосували б тільки 2,6%. Чому? А тому, що ЦВК враховує лише голоси учасників виборів, тому прохідний бал обчислюється не від 100% виборців (в опитуваннях це 100% опитаних), а лише від тих, хто віддав свої голоси «за» когось або «проти всіх». Оскільки ж у цьому опитуванні заявили, що не візьмуть участі у виборах 9,3% опитаних, а ще 13,4% не визначилися, чи голосуватимуть за когось (а чи взагалі з‘являться на виборчі дільниці), то можна сміливо стверджувати: щонайменше 15-17% взагалі не з‘явилися б голосувати (ділимо тих, хто не визначився, навпіл, додаємо половину до ігнорантів – це дуже банальна і знайома всім соціологами процедура, хоча реально ухилиться від участі у виборах, звичайно, помітно більше). А в такому разі, як неважко переконатися, соціалістам належить близько 3,05% від тих, хто збирається голосувати, і такий показник, хоч і мінімальний, відкидати не можна (1998 року, коли прохідний бар‘єр становив 4%, об‘єднані соціал-демократи взяли 4,01% й опинилися у Верховній Раді).

 

До речі, одна з небагатьох дослідницьких структур, яка завжди попереджає журналістів про необхідність рахувати рейтинги від числа тих опитаних, хто має намір голосувати, а не від усієї маси, – це фірма Ukrainian Sociology Service. Ба більше: вона нерідко подає обидві цифри – і абсолютне число прихильників тієї чи іншої політичної сили, і відсоток її прихильників від розрахункової кількості учасників виборів. І це значно більш коректний підхід щодо аудиторії. Зрозуміло, що будь-який соціологічний прогноз – це не абсолютна істина, але він має бути складений професійно.

 

А от стосовно професійності соціологів ФОМ-Україна є серйозні сумніви. І ці сумніви мали зародитися у кожного, хто одержав матеріали опитування. Адже у таблиці «За яку партію (блок) проголосували б у найближчу неділю?» автори дослідження дозволили собі порівнювати результати своїх опитувань у серпні, листопаді, грудні та січні з даними ЦВК на березневих виборах. Тобто начебто фаховими соціологами робиться та сама елементарна помилка, яку зробили журналісти п‘ятого і всіх інших каналів. А це приблизно те саме, що порівнювати вашу номінальну («брудну») зарплату з реально одержуваними, «чистими» грошима вашого колеги і робити з такого порівняння висновок, хто з вас більше одержує.

 

Власне, уже тут варто було б випусковим редакторам і новинарям загальмувати та добряче подумати: а чи варто це все пускати в ефір?

 

До таких роздумів мала б спонукати й інше запитання, наведене в анкеті ФОМ-Україна: «Ви особисто схвалюєте чи не схвалюєте «позаблоковий статус» України?» Який позаблоковий статус – не має значення, в лапках чи без? Хіба українська держава його має? У Конституції він відсутній, у законах – також. Є про нього згадка у Декларації про державний суверенітет 1990 року – але там ідеться лише про намір. До того ж дійсність могла підкоригувати наміри, наявні 17 років тому, чи не так? Звичайно, автори дослідження можуть сказати, що мали на увазі не юридичний статус, а теперішній стан країни, яка де-факто не належить до жодного військово-політичного угруповання. Але цікаво, як це вони пояснювали інтерв‘юйованим? І як вимовляли слова в лапках, щоб респондентам стало зрозуміло: йдеться про позаблоковість не де-юре, а де-факто? Якщо ж урахувати, що певна кількість громадян України наслухалася Вітренко і Симоненка, що, мовляв, позаблоковий статус держави закріплений у Конституції, – то з правдоподібною відповіддю на це запитання стає ще складніше. І відповідь, що людина схвалює позаблоковий статус, відтак не означає абсолютно нічого: надто багато різних суджень вкладається в таку відповідь, у тому числі і суджень, одержаних на основі неправдивих відомостей.

 

Отож – краще загальмуй, а не снікерсуй, з‘їж «Снікерс» і не поспішай в ефір!

 

Я зовсім не стверджую, що ФОМ-Україна не проводив опитування взагалі (хоча донедавна він користувався чужими опитувальними мережами, тому вказував своїх партнерів, зараз же партнери не вказані. Значить, створена власна мережа у всіх регіонах? І наскільки вона надійна?). Йдеться лише про те, що одне питання одного конкретного опитування поставлене непрофесійно, а одержані дані щодо голосування інтерпретовані неточно. Але вже це змушує поставити під сумнів наукову цінність усього опитування. І коли йдеться про трансляцію його результатів на масову аудиторію, не має принципового значення, чи маємо просто туфту, чи серйозні помилки, чи навмисне перекручування фактів. «На виході» результат – що стосується аудиторії – той самий. І це вже не перший випадок, коли журналісти транслюють в ефір і на газетні шпальти результати першого-ліпшого дослідження, яке гучно зветься соціологічним і містить хитро закручені цифри та графіки, – а потім ця інформація виявляється сумнівною...

 

Сергій Грабовський, кандидат філософських наук, член Асоціації українських письменників

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2195
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду