Програма «Подробности. Из первых уст» із Олександром Колодієм, «Інтер», 6 лютого 2007 року

8 Лютого 2007
8240
8 Лютого 2007
14:53

Програма «Подробности. Из первых уст» із Олександром Колодієм, «Інтер», 6 лютого 2007 року

8240
Гості студії: Раїса Богатырьова, Іван Бокій, Микола Томенко, В'ячеслав Кириленко.
Програма «Подробности. Из первых уст» із Олександром Колодієм, «Інтер», 6 лютого 2007 року

ВЕДУЩИЙ: Добрый вечер. В эфире «Подробности из первых уст». Сегодня мы будем говорить о первом дне работы парламента, который начался с блокирования трибуны. О скандале вокруг использования украинской газотранспортной системы, а также совместной оппозиционной деятельности БЮТ и «Нашей Украины» в студию мы пригласили лидеров и представителей 4 парламентских фракций. И так, гости программы сегодня: Раиса Богатырёва, народный депутат, лидер фракции Партии регионов, Иван Бокий, народный депутат, лидер фракции СПУ, Николай Томенко, народный депутат и зам. главы Блока Юлии Тимошенко и Вячеслав Кириленко, народный депутат, лидер фракции «Наша Украина». Добрый вечер. Я вас поздравляю с началом работы сессии. И давайте все-таки начнем с того, что сегодня происходило. Дать оценки потому, как многие зрители, включив телевизор, наверное не обнаружили привычной картинки, три часа блокировалась трибуна. Что это было? И была ли необходимость, был ли смысл блокировать трибуну? Если 430 депутатов в итоге все-таки проголосовали за тот законопроект, который предложили оппозиционные фракции. Прошу.


Иван БОКИЙ, народный депутат Украины, лидер фракции СПУ: Ну, я думаю, що сьогодні просто було халтуру видано за справжній шедевр. Це, звичайно, теж мистецтво, але це мистецтво, я сказав би так, другого плану.


ВЕДУЩИЙ: Хорошо, оценка.


Николай ТОМЕНКО, народный депутат Украины, зам. главы фракции БЮТ: Я думаю, що сьогодні парламент продемонстрував, що він не повторить помилки Леоніда Кравчука, бо в свій час президент Леонід Кравчук вирішив братам американцям, росіянам і європейцям подарувати ядерний потенціал України. Він вирішив, що якщо ми віддамо ядерний потенціал, то всі нас будуть любити. Ну, теоретично. Но, як вияснилось, що ця любов була не взаємна. Сьогодні ми продемонстрували, весь парламент, всі 5 фракцій, що останнє, що в нас залишилось, це енергетична безпека і 36 тисяч кілометрів власної труби ми нікому не повинні дарувати, віддавати в концесію, в управління, створювати спільне підприємство, і попри всі, всю критику, те, що 430 депутатів підтримали наш законопроект. Це означає, що часи Леоніда Кравчука закінчилися. Ми нікому нічого дарувати не будемо.


ВЕДУЩИЙ: Спасибо. Если бы трибуну не блокировали, законопроект бы не рассматривали?


Николай ТОМЕНКО, народный депутат Украины, зам. главы фракции БЮТ: Ні. Були інші варіанти. Якби ми змогли домовитися до початку сьогоднішньої сесійної, сесійної роботи, ми б зрозуміли позицію уряду, ми б це не робили. Але сталося те, що сталося.


ВЕДУЩИЙ: Спасибо, спасибо. Раиса Васильевна, ваша оценка.


Раиса БОГАТЫРЕВА, народный депутат Украины, лидер фракции Партии регионов: Ну, естественно, это не сценарий антикризисной коализиси, коалиции. Коалиция наша является ключевым фактором стабильности. И сегодня четко понимают наши граждане, что от стабильной, слаженной работы коалиции зависит их сегодняшний и завтрашний день. Поэтому это сценарий выгоден один политической силы – Блоку Юлии Тимошенко. А голосование за те законы, о которых шла речь в 430 голосов, говорит, что это был ярмарочный пиар. И вчера на вечернем совещании, которую мы называем погоджувальной радой в 18 часов такое, такое предложение нам, представителям аникризисной коалиции и председателем Верховного совета Александром Морозом было сделано, что собираем комитет, комитет дает высновок, чтобы не нарушить регламент. И мы рассматриваем этот закон. Точно так мы говорили и с утра. Но, я согласна, то, что сказал мой коллега, что пиар должен был быть и он состоялся.


ВЕДУЩИЙ: Возникает такое ощущение, что хочешь, чтобы, такое парламентское правило: хочешь, чтобы решение было принято – блокируй трибуну и громко говори о том, что это национальный интерес. Вячеслав, что вас заставило присоединиться? Частично, кстати.


Вячеслав КИРИЛЕНКО, народный депутат Украины, лидер фракции «Наша Украина»: Тому що правляча коаліція не фактор стабільності, як сказала колега, а генератор криз. Саме урядовці, починаючи з прем’єр-міністра почали робити розпливчаті, різного плану протирічливі заяви про передачу української газотранспортної системи в управління іншим країнам. І це спонукало нас порушили питання про інформацію прем’єра сьогодні у парламенті, а колег із БЮТу щодо закону, який унеможливить такі розмови взагалі. Обидва питання після погоджувальної ради, ніхто на парламент виносити не збирався. Тому довелося вдатися до блокування трибуни. Але сьогоднішній день продемонстрував, що опозиція може захистити національні інтереси України, а слова прем’єра, до речі, з трибуни, по темі газотранспортної системи ми так і не дочекалися.


Раиса БОГАТЫРЕВА, народный депутат Украины, лидер фракции Партии регионов: Я могу прокомментировать буквально одним предложением. Нам понятно и думаю избирателям понятно, почему «Наша Украина» присоединилась к Блоку Юлии Тимошенко. БЮТ не скрывал своих намерений и говорил об этом прямо, за что им нужно отдать должное, как политикам. А «Наша Украина» присоединилась, потому что они всегда занимают куда-нибудь очередь, поочередно. То во власть, то в оппозицию. Поэтому вот так у них и получилось.


Вячеслав КИРИЛЕНКО, народный депутат Украины, лидер фракции «Наша Украина»: Дозвольте.


ВЕДУЩИЙ: Да.


Вячеслав КИРИЛЕНКО, народный депутат Украины, лидер фракции «Наша Украина»: Це завжди вигідно було регіоналам позиціонувати так «Нашу Україну». Оскільки багато людей в «Нашій Україні» були схильні до конструктивної розмови з ними. Тепер ці розмови раз і назавжди пішли в минуле. Ми ні до кого не приєднувалися. Дві фракції демократичної опозиції спільно порушили питання про газотранспортну систему. І не дали уряду Януковича почати передачу нашого надбання іншим країнам.


ВЕДУЩИЙ: Есть реплика, да. По одной и…


Иван БОКИЙ, народный депутат Украины, лидер фракции СПУ: Я хочу сказати тільки одне, сьогодні відбулося голосування і воно дуже показове. Але показове воно зовсім не тим, про що говорять мої колеги із так званої демократичної опозиції через те, що ми не менш демократична коаліція. Вся справа в тому, що якщо говорити всерйоз, то попали пальцем у небо. Не було з чим боротися. Демократична коаліція не збиралася нікому нічого здавати, ні газотранспортну систему, ні щось інше, тому що ми так само, такі самі патріоти України. Ми так само переживаємо за Україну. І ніхто нікому не збирався нічим поступатися. Все це фантазії і вигадки. Їх видають потім людям, вішають на вуха.


ВЕДУЩИЙ: Хорошо. У нас…


Иван БОКИЙ, народный депутат Украины, лидер фракции СПУ: Все це брехня, звичайнісінька брехня.


ВЕДУЩИЙ: У нас теме газотранспортной системе будет посвящена, скорее всего, отдельная программа. Но тем не менее, законопроект, он добавил гарантий того, что эта система не будет использоваться вот в тех направлениях, о которых вы говорили.


Николай ТОМЕНКО, народный депутат Украины, зам. главы фракции БЮТ: Я, тим колегам, народним депутатам, які, 430-ти, може вони не всі встигли прочитати і порівняти з попереднім законопроектом. Хочу просто нагадати і нашим глядачам, що існувала заборонна норма про приватизацію. Оскільки в нас і політики, і бізнесмени, і наші партнери з інших країн ну хитріші і мудріші стали. Тобто, є інші методи, як опосередковано приватизувати. Передати управління, створити спільне підприємство, використовувати метод лізингу чи концесії. Тобто, ми написали всі різноманітні прямі чи опосередковані чи квазіваріанти приватизації. І сьогодні ми їх зупинили. Я просто не хотів би ці ускладності допустити, бо я згадую цю дискусію ще раз з часів Леоніда Кравчука, коли дуже багато мудрих людей, старших людей говорили, що от ми обманули американців і росіян, віддали безплатно наш ядерний потенціал і отримаємо купа грошей. Побудуємо свій саркофаг. В мене питання: де той саркофаг на американські гроші, де гарантії цих країн. Тому це подібна була ситуація. І я щасливий, що сьогодні ми всі можливі нюанси опосередкованої чи правової приватизації кимось зупинили.


ВЕДУЩИЙ: Ну, сегодня украинцы стали свидетелями вот такой наверное небывалого наверное с Нового года единения двух фракций БЮТ и «Нашей Украина». Вы подписали даже совместное заявление о совместной оппозиционной деятельности. Что это? Это ситуативный союз, это какие-то, я не знаю, какие у вас планы на будущее? Что, о чем это говорит? Ну, я как бы, сперва хотел бы дать прокомментировать вот эту ситуацию представителям антикризисной коалиции. Раиса Васильевна.


Какую именно? 430 голосов говорит как раз?


ВЕДУЩИЙ: Нет. Заява о совместной коалиционной деятельности.


Раиса БОГАТЫРЕВА, народный депутат Украины, лидер фракции Партии регионов: Я скажу о заяве обязательно, то, что вы спросили.


ВЕДУЩИЙ: Прошу.


Раиса БОГАТЫРЕВА, народный депутат Украины, лидер фракции Партии регионов: Значит, 430 голосов говорит как раз о том, что ни премьер, ни правительство, ни коалиция не собирались ни вчера, ни позавчера, ни раньше сдавать государственных интересов. Это есть сегодня основным направляющим действующим началом и программы нашей партии, и программы нашей коалиции. Что касается договора, это право политических сил, какой договор они подписывают. Я не военный человек, но только недавно узнала, что бинарное оружие состоит из нескольких частей не очень вредных. Если этот союз будет направлен на то, чтобы укреплять стабильность в Украине, мы будем считать, что наши политические оппоненты, наши партеры в том, чтоб стабильно развивалось государство. Если будут использоваться политтехнологии другого плана, это откинет страну только к той нищете и бедности, с которой мы поочередно, то они во власти боролись, теперь мы боремся.


ВЕДУЩИЙ: Вы признаете, что вам будет консолидированная оппозиция двух фракций?


Раиса БОГАТЫРЕВА, народный депутат Украины, лидер фракции Партии регионов: У нас коалиция очень прочная. Но мы и сегодня говорим о том, что широкая коалиция была бы для Украины предпочтительнее. И по любым вопросам национальной безопасности, стратегических интересов Украины мы будем искать компромисса и с БЮТом, и с «Нашей Украиной».


ВЕДУЩИЙ: Пожалуйста, ваша оценка и дальше я уже спрошу непосредственно фигурантов этого заявления. Это ситуативный все-таки союз или вы думаете, что это может вылиться в какую-то перспективу?


Иван БОКИЙ, народный депутат Украины, лидер фракции СПУ: Ні, я не хочу говорити ні про ситуативний союз, ні про якийсь там перспективний. Я не проти, щоб об'єднувались, щоб більше об'єднуються, що й коаліція, що й опозиція. Це плюс для України був би. Але тут потрібні чесні методи боротьби. І опозиція, на жаль, останнім часом користується методами брехні. Тому що те, що сьогодні відбулося у Верховній раді. Да, голосування це було показове, але вибачайте, засновок того, що відбувалося, він був заснований на брехні. І от політтехнології брехні дуже часто використовуються супротивною стороною саме для нагнітання ситуації в країні.


ВЕДУЩИЙ: В чем причина вот такого стремительного объединения?


Николай ТОМЕНКО, народный депутат Украины, зам. главы фракции БЮТ: Можна одну репліку сказати? Я не люблю говорити про минуле. Але я думаю, що от мусимо бути коректними. Тому що я би не схильний з звинуватити, звинувачувати у брехні президента Росії, інших посадовців від Росії і України. Я думаю, що це більш серйозніша проблема. Що стосується наших взаємин. Звичайно, ми завжди в БЮТі говорили, що правильна країна, де є більшість відповідальна, і де є опозиція відповідальна. Бо ми з вересня звертаємося до «Нашої України», щоб вона визначилася. Бо виникає ситуація, багато депутатів, які не мають політичної орієнтації небезпечні.


ВЕДУЩИЙ: Что стало решающим шагом, почему определились именно сейчас?


Николай ТОМЕНКО, народный депутат Украины, зам. главы фракции БЮТ: Тому я зараз щасливий, що, як я розумію, більшість «Нашої України» визначилась, що вона буде в опозиції. Це означає, що нам треба виробити алгоритм спільної діяльності. Той документ, який ми підписали, це не інтегральне об'єднання, це домовленість про те, як ми працюємо в парламенті як дві фракції, які заявили про опозиційність. Тому це перший крок. Я вітаю такий перший крок. Тому що тоді і громадянам буде зрозуміло. Є три фракції, які взяли на себе відповідальність і керують країною, і є дві фракції, які є в опозиції і пропонують альтернативні рішення, а не просто сидять збоку. Тому, я думаю, така модель для країни є дуже корисною і вона є показовою. І до виборів дуже добре, якби вона так працювала.


ВЕДУЩИЙ: Ну, пока что это, судя из заявления, это ряд намерений, то есть, мы готовы. Вячеслав, вы можете объяснить, что стало решающим фактором для того, чтобы подписать это заявление с БЮТом? Там, кстати всегда говорили, что «Нашу Украину» ждут, даже какие-то места там в оппозиции резервировали.


Иван БОКИЙ, народный депутат Украины, лидер фракции СПУ: Перші міста в момент блокування. В першому ряду.


Раиса БОГАТЫРЕВА, народный депутат Украины, лидер фракции Партии регионов: Вже заняті, вже заняті.


Вячеслав КИРИЛЕНКО, народный депутат Украины, лидер фракции «Наша Украина»: Ми завжди були двома рівноправними фракціями демократичної опозиції і виборці, які голосували за обидва блоки, завжди чекали спільних дій по ключових питаннях на захист демократії і свободи. І те, що з'явилася заява про спільну опозиційну діяльність, відповідає прагненням виборців як БЮТу, так і «Нашої України». Я думаю, що тепер протидія реваншу, який через парламент, в основному, реалізується правлячою коаліцією, і у спробах зміни державного ладу, і у спробах законопроектів, які прямо загрожують національній безпеці, буде максимально ефективною. І це головний результат заяви про спільну опозиційну діяльність.


ВЕДУЩИЙ: Один такой уточняющий момент. Ряд представителей фракции заявили, что это не было согласованным решением. Даже говорили о том, что лидер фракции, вы, приняли такое решение за всю фракцию. Что вы здесь скажете?


Вячеслав КИРИЛЕНКО, народный депутат Украины, лидер фракции «Наша Украина»: Скажу те, що це питання близько двох годин з самого ранку дебатувалося на засіданні фракції «Наша Україна». І якби дійсно були якісь порушення, чи процедури, чи більшість колег вважала, що заява безпідставна чи нелегітимна, то вона би була скасована. Однак вона лишається в силі. Вона є легітимною і підпис голови фракції «Наша Україна» під нею лишається і відкликаний не буде.


ВЕДУЩИЙ: Ну, опять-таки, судя из заявления, вы говорите о том, что готовы сотрудничать по ряду вопросов. Вот скажите, «Наша Украина» уже простила фракции Блока Юлии Тимошенка голосование по вето закона о Кабмине?


Вячеслав КИРИЛЕНКО, народный депутат Украины, лидер фракции «Наша Украина»: Це сторінка, яка для нас є дуже болючою. Ми тепер змушені звертатися до Конституційного суду. Це робить президент України. Однак не можна будувати.


ВЕДУЩИЙ: БЮТ поддерживает?


Вячеслав КИРИЛЕНКО, народный депутат Украины, лидер фракции «Наша Украина»: Однак не можна будувати всю майбутню політику на тому, що було. Треба будувати політику на тому, щоб не допустити подальших порушень Конституції і реваншу, який реалізовується правлячою коаліцією.


ВЕДУЩИЙ: Последний вопрос. Закон об оппозиции вы поддержите или нет?


Вячеслав КИРИЛЕНКО, народный депутат Украины, лидер фракции «Наша Украина»: В заяві є, що обидві фракції підтримають узгоджену редакцію закон про парламентську опозицію.


ВЕДУЩИЙ: Так почему вы первый раз не голосовали? Хорошо. Прошу, ваши комментарии. Что, как бы, в данном случае вы скажете? Вот именно из тех заявлений. Насколько плодотворным может быть это сотрудничество или все-таки я возвращаюсь к ситуативному союзу.


Иван БОКИЙ, народный депутат Украины, лидер фракции СПУ: Ви знаєте, я думаю, що краще за представників самої опозиції це ніхто не скаже, от. Тому що я маю свою думку відносно цього. Я не думаю, що це співробітництво буде, скажемо так, плідним. Тому що є такі протиріччя особистісного характеру між представниками цих двох фракцій, які не дають підстави думати про те, що там буде все тихо і мирно, і гарно. Але питання не в цьому, я думаю, питання в іншому. Питання в тому, яка якість роботи опозиції в суспільстві. Поки що ми спостерігаємо тільки деструкцію. На жаль, позитивних якихось напрацювань опозиція сьогодні не демонструє.


ВЕДУЩИЙ: Хорошо, учитывая такие объединительные процессы, Партия регионов поддержит закон об оппозиции во втором чтении или все-таки он останется лежать на полке?


Раиса БОГАТЫРЕВА, народный депутат Украины, лидер фракции Партии регионов: Мы как раз сейчас обсуждаем, какая перспектива сотрудничества. Всегда хочется, чтобы удавалось не только у тебя, но и у твоих оппонентов, если они этого искренне хотят. Но зная историю взаимодействия отношений и создания тех или иных союзов блоков между этими политическими силами, хочу сказать, что такое женихание как-то идет, идет, но не заканчивается по-украински. По-украински, если женятся, то уже женятся. Поэтому, я думаю, что, возвращаясь к тому, что я сказала, я думаю, что оппозиция в Украине, оппозиция должна быть оппозиция конструктивная, национально ориентированная и оппозиция, которая, я уже сегодня выступала в парламенте и говорила, которая станет действительно таким, знаете, бойцовским отрядом демократии. И в этом направлении мы только будет приветствовать все процессы, которые будут происходить.


ВЕДУЩИЙ: В случае досрочных выборов БЮТ, я, ответьте на вопрос и прокомментируйте, в случае досрочных выборов, БЮТ и «Наша Украина», насколько вероятно, что они пойдут единым списком?


Николай ТОМЕНКО, народный депутат Украины, зам. главы фракции БЮТ: Думаю, це майже, майже неймовірно. Кожна політична сила буде йти окремо. Але я сподіваюся.


ВЕДУЩИЙ: Часть «Нашей Украины»?


Николай ТОМЕНКО, народный депутат Украины, зам. главы фракции БЮТ: Що ми, що ми визначимо такі правила поведінки, щоби ця слідуюча компанія менш серйозної і не серйозної дискусії велось між цими політичними силами, а більше ми говорили про те, що треба робити в Україні. Але я про статус опозиційний. От я Раїсу Василівну підтримую, тому що вона один із співавторів закону про опозицію. І ми кілька місяців двома групами працювали, потім приєдналася «Наша Україна» і соціалісти. І я думаю, що сьогодні вже немає дискусії про те, що інституційно в Україні повинно бути визначено, що таке опозиція, як вона працює, які її права, к вона співпрацює і те, що ми зробили цей вже серйозний крок в першому читанні означає, що ми вийдемо, домовимося на друге читання, і в незалежності, хто буде у владі, і в опозиції. Всі будуть розуміти, що опозиція це не просто говорити, це пропонувати альтернативу, це впливати на ситуацію і я абсолютно переконаний, що ми вийдемо на той європейський рівень, коли оптимальне рішення буде рішення все-таки в 300, в 400 голосів. А не лише рішення в 240 чи 250.


ВЕДУЩИЙ: Вот как раз ближайшие дни наверное покажут насколько эффективно будет работать парламент. И вот как бы совместными действиями будет действовать БЮТ и «Наша Украина». Кстати, когда будут голосоваться поправки президента? Скорее всего это будет четверг, если верить заявлениям некоторых депутатов. БЮТ будет голосовать за поправки президента к закону о Кабмине?


Николай ТОМЕНКО, народный депутат Украины, зам. главы фракции БЮТ: Ми не голосуємо за поправки президента чи прем’єра за визначенням. Ми голосуємо за зміст поправок. В залежності від того, якщо ці поправки.


ВЕДУЩИЙ: Ну, вам известно, это 8 поправок, вы будете голосовать?


Николай ТОМЕНКО, народный депутат Украины, зам. главы фракции БЮТ: Я розумію, ми готові за деякі з поправок, які на сьогоднішній день тлумачаться двозначно і створюють проблему у відповідальності між урядом і президентом, голосувати. Но для нас завжди важливо, і наша мотивація була голосування за закон про Кабінет міністрів дуже проста: уряд повинен займатися своєю справою, президент своєю. Я, до речі, був тою людиною, яка завжди долала вето на цей закон. А президент зараз наклав 12-те вето. Якщо рахувати, це не існуюче вето, да. От я всі попередні вета Леоніда Кучми долав як експерт, а потім депутат. До речі, один раз з Віктором Ющенком долав. Тому позиція моя і наша не змінилася. Ми хочемо, щоб в країні уряд відповідав за соціально-економічну ситуацію, президент був гарантом Конституції, а опозиція контролювала діяльність уряду. Тому ми в залежності від конкретного змісту поправок будемо визначатися і голосувати. Я допускаю, що ми якусь частину поправок президента ми підтримаємо.


ВЕДУЩИЙ: Все-таки фракции антикризисной коалиции поправки президента, в начале недели была встреча президента, спикера и премьера. Вроде как договорились о том, что все недоразумения будут регулированы. Будут приняты или нет? Давайте, уже разрешим и поставим точку?


Иван БОКИЙ, народный депутат Украины, лидер фракции СПУ: Тут, я думаю, треба одне зробити уточнення. Немає вже поправок президента. Президент вже звернувся в Конституційний суд, і поправки будуть вже іти від депутатів. Ну і конкретно, Юрій Мірошниченко вніс законопроект. Ми все розуміємо.


ВЕДУЩИЙ: Тем не менее, предложение президента.


Иван БОКИЙ, народный депутат Украины, лидер фракции СПУ: Тут питання делікатне одне є, розумієте? Ще вчора, ще вчора, президент, наскільки я розумію, був готовий погодитися із таким ходом справ. Так? А у вечорі він уже подає у Конституційний суд. Ну, після відомих зустрічей із представниками і коаліції, і з представниками опозиції, скажімо. Ви знаєте, так само про імперативний мандат. Вранці він був готовий накладати вето, ввечері підписує. Тобто, тут такий момент, ви знаєте, дуже цікавий. «Сім п’ятниць на тиждень», але ми до цього з нашим президентом звикли. У нього послідовності немає. От. Але відносно прийняття поправок, ми готові, я не кажу що за всіх, але за більшість із них ми готові аби уникнути далі конфронтації.


ВЕДУЩИЙ: Тут вопрос «ребром» по-моему. Если не ошибаюсь, спикер в понедельник сказал, что если «Наша Украина» отзывает свое представление из Конституционного суда, мы тогда рассматриваем поправки. Отзывает или не отзывает «Наша Украина»?


Вячеслав КИРИЛЕНКО, народный депутат Украины, лидер фракции «Наша Украина»: Але перед цим я б хотів, щоб колега згадав скільки в нього «п’ятниць на тиждень» і у їхнього лідера, який був в одному таборі, а опинився потім випадково для себе на посаді іншій.


ВЕДУЩИЙ: Давайте не о прошлом, прошу. Будет «Наша Украина» отзывать?


Вячеслав КИРИЛЕНКО, народный депутат Украины, лидер фракции «Наша Украина»: Подання до Конституційного суду? Його вніс президент України і проте що він нелегітимний, Секретаріат президента повідомив у день незаконного опублікування закону «Про Кабінет міністрів». Тому, як законодавчого акту, на мою думку, його не існує. Конституційний суд буде розглядати цю справу, якщо депутати більшості будуть вносити зміни до закону «Про Кабінет міністрів» і будуть виправляти те, що вони проголосували за норми, які прямо суперечать Конституції, то будь ласка, я президент своє рішення вже прийняв.


ВЕДУЩИЙ: С другой стороны. Какой смысл туда вносить поправки, если закон будет рассматриваться в суде? Раиса Васильевна, поясните позицию.


Раиса БОГАТЫРЕВА, народный депутат Украины, лидер фракции Партии регионов: Вячеслав, мне кажется, Вы рано такой прокураторский тон начали употреблять в дискуссии и что касается особенно председателя Верховного совета. Я думаю, это не надо. Мы с Вами парламентарии и лидеры фракций, как раз должны искать точки соприкосновения и компромисса. А выслушивать, знаете, вот такие риторичные выступления даже просто вот не интересно и зрителям, не только нам. Я бы хотела вернуться к той теме, которую сейчас мы обсуждаем. Первое, хочу сослаться на позицию, которую озвучил представитель президента в Конституционном суде Шаповал. Он сказал, что закон о Кабинете министров легитимный. Сегодня есть представление президента в Конституционный суд. Конституционный суд, сколько его будет рассматривать, как рассматривать, нам не известно. И никаких других предписаний он не выдал, значит, закон сегодня действует.


ВЕДУЩИЙ: Поправки.


Раиса БОГАТЫРЕВА, народный депутат Украины, лидер фракции Партии регионов: Поправки, которые есть сегодня в Верховном совете, мы их будем обязательно рассматривать. Мы же живем в стране парламентской демократии, у нас открытый дискуссионный политический клуб. И если коллеги из «Нашей Украины» не согласны категорически с этими поправками, либо хотят свои поправки внести к этому, они могут принять участие. Это позволяет им статус народного депутата, как и нам. Поэтому, мы будем эти поправки рассматривать, мы будем ждать заключения комитетов профильных. И в соответствие с тем, когда примет решение антикризисная коалиция, мы примем решение – выносить в зал, не выносить в зал, когда выносить.


ВЕДУЩИЙ: Какая часть поправок, предложений, может быть все-таки учтена антикризисной коалицией?


Раиса БОГАТЫРЕВА, народный депутат Украины, лидер фракции Партии регионов: Я уже говорила о том, что это договорной процесс с президентом, обсуждение. И обсуждение, что он хочет видеть, в чем его не устраивает действующий на сегодня закон о Кабинете министров.


ВЕДУЩИЙ: Тем не менее, прогноз, половина, часть поправок, что, вот какие или вообще не будут учтены поправки. Потому что закон находится на рассмотрении в Конституционном суде?


Раиса БОГАТЫРЕВА, народный депутат Украины, лидер фракции Партии регионов: Я думаю, что президент отказался от своих поправок, и отказался на сегодняшний день от диалога, поскольку он свое решение выразил своим актом. Поэтому, мы будем действовать в соответствие со своими уже заключениями парламентскими.


ВЕДУЩИЙ: Хорошо. Я думаю, что голосование в четверг и уже на следующей неделе покажет. На 14 февраля был запланирован так называемый круглый стол. В День всех влюбленных, но видимо до любви представителям разных институтов власти еще далеко, перенесли на 25 число. Вначале говорили о ряде условий. Для того чтобы круглый стол состоялся. Говорилось о том, что не рассматривают закон о президенте, в том числе об упразднении Секретариат СНБО и так далее. При каких условиях вот вам, представителям четырех фракций, этот круглый стол может состояться? Я знаю, что БЮТ, Юлия Тимошенко отказалась принимать участие в этом круглом столом. Почему?


Николай ТОМЕНКО, народный депутат Украины, зам. главы фракции БЮТ: Оскільки круглий стіл задумувався як засіб домовленостей по формуванні нової більшості, і у форматі взаємин «Нашої України» з новою більшістю, оскільки президент запропонував кандидатуру Віктора Януковича на посаду прем’єр-міністра, і треба було визначити ті параметри, на підставі яких президент і нова коаліція працює. Оскільки ми були проти кандидатури Януковича на посаду прем’єр-міністра і ми не бачили місця там, як опозиція, про що нам домовлятися?


ВЕДУЩИЙ: Нет, сейчас вот. Почему сейчас нет?


Николай ТОМЕНКО, народный депутат Украины, зам. главы фракции БЮТ: Ми зараз, так само, не бачимо необхідності. Тому що ми ж не можемо підняти все минуле життя і ми не знаємо що обіцяв президент коаліції, а що коаліція президенту обіцяла. Тому ми повели себе послідовно і справедливо. Ми сказали, ми в опозиції. І ми діємо як опозиція, починаючи з моменту, коли була створена антикризова коаліція і Янукович став прем’єр-міністром. Тому і от в цих законодавчих актах ви шукаєте нашу позицію не в тому, кому ми симпатизуємо. А в тому, як ми формулюємо своє ставлення до інститутів влади. От якщо про закон про Кабінет міністрів, ми хочемо зробити таким чином, щоби не повторювалися історії з відставками. Коли одні вважають що відставлений міністр, інші що не відставлений. Ми хотіли би щоби структури влади діяли однозначно і суспільство, і міжнародне співтовариство не сміялися з України, що там два міністри. Тому, звичайно, ми, нас мало цікавить Універсал, а тим більше, що я з історії знаю, що другий і третій Універсал для України був не такий корисний, як перший Універсал. Тому ми будемо всі рішення приймати у Верховній раді.


ВЕДУЩИЙ: Спасибо. Вячеслав, Вам, как представителю пропрезидентской силы, все-таки, действительно, существуют вот эти ряд условий, которые я перечислил, при которых может, состояться круглый стол или нет?


Вячеслав КИРИЛЕНКО, народный депутат Украины, лидер фракции «Наша Украина»: Президент, до речі, правильно зробив, щ запропонував круглий стіл ще тоді у серпні. Він намагався вирішити загальнонаціональні, ключові проблеми шляхом порозуміння і діалогу. Публічно і відкрито. І не його провина, що всі підписанти Універсалу почали порушувати його, буквально, на наступний день. Президент діяв як європейський політик і робив всі ці речі максимально виключно.


ВЕДУЩИЙ: В новом столе все-таки есть условия или нет, при которых он состоится?


Вячеслав КИРИЛЕНКО, народный депутат Украины, лидер фракции «Наша Украина»: А з приводу нового круглого столу остаточно рішення ухвалить тільки президент України. А щодо тих пропозицій, які виносились попередньо, то у заяві про спільну опозиційну діяльність вказано чітко порядок законопроектів ухвалення яких ми не допустимо разом з БЮТ в парламенті за жодну ціну. І там якраз закон про президента, закон про Раду Національної безпеки, Конституційний суд і засади зовнішньої і внутрішньої політики.


ВЕДУЩИЙ: Да, есть такое. При каких условиях, то есть вы пойдете на круглый стол. Какие? Что ждете от него?


Иван БОКИЙ, народный депутат Украины, лидер фракции СПУ: Я думаю, що переговорний процес – це завжди добре. Круглий стіл – це форма переговорного процесу. Так. Я думаю, що будь-кому, в тому числі і президенту, наперед виставляти якісь умови у цій ситуації не треба. Річ у тому, що у парламенті, у суспільстві, немає інших політичних сил, крім тих, які є. Як говорив один вождь: «У меня других писателей нет». І у парламенті теж інших політичних сил немає. Тому треба вести діалог з усіма, і я думаю, що це найбільш такий близький до поразки спосіб ставити наперед умови. Треба прислухатися до всіх.


ВЕДУЩИЙ: Вы говорите о диалоге, но с другой стороны ряд противоречий есть. Президент просит принять поправки к закону о Кабмине, Вы говорите, что может рассмотрим, может нет, закон о президенте, сегодня будет четко сказано, что этот закон будет голосоваться. То есть, как вы собираетесь договариваться?


Иван БОКИЙ, народный депутат Украины, лидер фракции СПУ: Ви розумієте, це ж справа така. Є ж речі і Конституційні. Закон про Кабмін. Це ж Конституційний закон. Чому ми повинні були його не приймати? І потім, давайте глянемо в історію, скільки було вето на закон «Про Кабінет міністрів». І президент Кучма, і президент Ющенко накладали, при чому, накладали з одних тих самих причин. Тоді, вибачте, яка ж різниця у ставленні до цих законів. Виходить, мова йде про свою роль у державі, а інститут влади, виконавчої влади, такий як Кабінет міністрів не може працювати.


ВЕДУЩИЙ: Хорошо. Раиса Васильевна.


Раиса БОГАТЫРЕВА, народный депутат Украины, лидер фракции Партии регионов: Я думаю, что нам всем повезло, что у нас есть президент, который постоянно инициирует диалог. Это хорошо на самом деле. И мы поддерживаем проведение круглого стола при двух моментах. Когда была четко определена цель этого круглого стола, вопросы, которые будут

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8240
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду