Янукович: В Україні безперешкодно поширюються фільми, що насаджують культ насильства

Янукович: В Україні безперешкодно поширюються фільми, що насаджують культ насильства

9 Червня 2013
17180
9 Червня 2013
17:44

Янукович: В Україні безперешкодно поширюються фільми, що насаджують культ насильства

17180
Також президент не схвалює такий «безнаціональний культурний продукт», як клубна музика
Янукович: В Україні безперешкодно поширюються фільми, що насаджують культ насильства
Янукович: В Україні безперешкодно поширюються фільми, що насаджують культ насильства

Президент Віктор Янукович застерігає: брак інформаційної підтримки національної культури може призвести до поширення явищ культурної уніфікації та втрати зв’язку духовних підвалин суспільного життя, сучасної культури з національно-культурними цінностями і традиціями. Про це йдеться у щорічному посланні глави держави до Верховної Ради. 

 

«Глобалізація – це процес, який супроводжується культурними зіткненнями і протиріччями. В умовах України брак ефективних організаційно-правових, адміністративних механізмів, а також належної державної фінансової, інформаційної підтримки національної культури може призвести до поширення явищ культурної уніфікації, поступової втрати зв’язку духовних підвалин суспільного життя, сучасної культури з національно-культурними цінностями і традиціямиии», - зазначає президент.


Віктор Янукович вказує на те, що культурна глобалізація має потенціал інформаційних війн: «В Україні безперешкодно поширюються фільми, що насаджують культ насильства, тоді як показ їх аудиторії суворо заборонено законодавством багатьох країн. Культурна глобалізація, таким чином, має потенціал інформаційних війн, що полягає в маніпуляції свідомістю громадян і насаджуванні чужих цінностей і світогляду. Також вона обумовлює проникнення езнаціонального культурного продукту (наприклад, так звані клубна музика та клубна культура), який часто є сумнівною культурною та духовною цінністю».


Як ідеться у послання, односторонній характер культурної взаємодії спричиняє нівеляцію національних культур і, зрештою, може призвести до втрати національно-культурної самобутності.

 

У якості позитивного прикладу наведено досіід Франції щодо проекту «культурного винятку», за яким закони ринку виробництва та конкуренції не поширюються щодо  культурних цінностей країни та оберігають їх. «Ця ідея знаходить розуміння й серед інших країн Європейського Союзу. Зважаючи на експансію низькопробної російської теле- та кінопродукції на український ринок, така сама проблема є і в Україні», - зазначає Віктор Янукович.

 

Президент наголошує на важливості взаємного обміну та взаємозбагачення культур. Він зазначає, що в Концепції гуманітарного розвитку мають бути сформульовані національні культурні пріоритети й механізми захисту національного культурного та інформаійного простору. «Наступним кроком має стати розроблення та ухвалення Націо нальної програми культурного розвитку. Відповідальність за її реалізацію має нести Кабінет Міністрів України, а не лише профільне міністерство», - сказав Віктор Янукович.

 

Нагадаємо, в Україні було заборонено до прокату такі хоррори, як «Земля мерців» Джорджа Ромеро (2005),  «Хостел» Елі Рота (2006),  «Пилка-7» (2010) тощо. Подібні рішення Експертної комісії з питань розповсюдження і демонстрування фільмів при Міністерстві культурифахівці сфери кіно та журналісти вважають виявом цензури й іронізують над ними. «Гадаю, Експертна комісія має проблеми з одним жанром, і це є жанр хоррору. У них невиразна опінія тут, бо вони хоррори сприймають як документальне кіно. Саме з цих причин їхні судження про фільми жахів, можливо, дещо зажорстокі», - прокоментував заборону «Пилки-7» директор мережі кінотеатрів «Кінопалац» Богдан Батрух.

 

«Детектор медіа»

Фото - http://obozrevatel.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
17180
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Олексій Мазур, Дніпропетровськ
3965 дн. тому
Пропагандою культа насильства та жорстокості без кінця займається Перший національний, демонструючи ледь не в цілодобовому режимі фільми про війну. Намагається від нього не відставати Ентер-фільм. На цих каналах весь час щось громихає, стріляє, злетає у повітря, все в крові. Дуже жорстоко. І так цілий рік. Без перерви на пермир'я.
Знавець
3966 дн. тому
Триндець: духовна Бамбула почала боротьбу з бездуховним Арміном ван Бууреном... :) В УКРАЇНІ БЕЗПЕРЕШКОДНО ПОШИРЮЄТЬСЯ ЯНУКОВИЧ!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду