detector.media
09.06.2013 17:44
Янукович: В Україні безперешкодно поширюються фільми, що насаджують культ насильства
Янукович: В Україні безперешкодно поширюються фільми, що насаджують культ насильства
Також президент не схвалює такий «безнаціональний культурний продукт», як клубна музика

Президент Віктор Янукович застерігає: брак інформаційної підтримки національної культури може призвести до поширення явищ культурної уніфікації та втрати зв’язку духовних підвалин суспільного життя, сучасної культури з національно-культурними цінностями і традиціями. Про це йдеться у щорічному посланні глави держави до Верховної Ради. 

 

«Глобалізація – це процес, який супроводжується культурними зіткненнями і протиріччями. В умовах України брак ефективних організаційно-правових, адміністративних механізмів, а також належної державної фінансової, інформаційної підтримки національної культури може призвести до поширення явищ культурної уніфікації, поступової втрати зв’язку духовних підвалин суспільного життя, сучасної культури з національно-культурними цінностями і традиціямиии», - зазначає президент.


Віктор Янукович вказує на те, що культурна глобалізація має потенціал інформаційних війн: «В Україні безперешкодно поширюються фільми, що насаджують культ насильства, тоді як показ їх аудиторії суворо заборонено законодавством багатьох країн. Культурна глобалізація, таким чином, має потенціал інформаційних війн, що полягає в маніпуляції свідомістю громадян і насаджуванні чужих цінностей і світогляду. Також вона обумовлює проникнення езнаціонального культурного продукту (наприклад, так звані клубна музика та клубна культура), який часто є сумнівною культурною та духовною цінністю».


Як ідеться у послання, односторонній характер культурної взаємодії спричиняє нівеляцію національних культур і, зрештою, може призвести до втрати національно-культурної самобутності.

 

У якості позитивного прикладу наведено досіід Франції щодо проекту «культурного винятку», за яким закони ринку виробництва та конкуренції не поширюються щодо  культурних цінностей країни та оберігають їх. «Ця ідея знаходить розуміння й серед інших країн Європейського Союзу. Зважаючи на експансію низькопробної російської теле- та кінопродукції на український ринок, така сама проблема є і в Україні», - зазначає Віктор Янукович.

 

Президент наголошує на важливості взаємного обміну та взаємозбагачення культур. Він зазначає, що в Концепції гуманітарного розвитку мають бути сформульовані національні культурні пріоритети й механізми захисту національного культурного та інформаійного простору. «Наступним кроком має стати розроблення та ухвалення Націо нальної програми культурного розвитку. Відповідальність за її реалізацію має нести Кабінет Міністрів України, а не лише профільне міністерство», - сказав Віктор Янукович.

 

Нагадаємо, в Україні було заборонено до прокату такі хоррори, як «Земля мерців» Джорджа Ромеро (2005),  «Хостел» Елі Рота (2006),  «Пилка-7» (2010) тощо. Подібні рішення Експертної комісії з питань розповсюдження і демонстрування фільмів при Міністерстві культурифахівці сфери кіно та журналісти вважають виявом цензури й іронізують над ними. «Гадаю, Експертна комісія має проблеми з одним жанром, і це є жанр хоррору. У них невиразна опінія тут, бо вони хоррори сприймають як документальне кіно. Саме з цих причин їхні судження про фільми жахів, можливо, дещо зажорстокі», - прокоментував заборону «Пилки-7» директор мережі кінотеатрів «Кінопалац» Богдан Батрух.

 

«Детектор медіа»

Фото - http://obozrevatel.com

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY