Програма «Час» зі Святославом Цеголком, 5 канал, 22 січня 2007 року

23 Січня 2007
7524
23 Січня 2007
11:14

Програма «Час» зі Святославом Цеголком, 5 канал, 22 січня 2007 року

7524
У студії М. Рудьковський, телемостом – Худайберди Оразов.
Програма «Час» зі Святославом Цеголком, 5 канал, 22 січня 2007 року

СТУДІЯ: В студії – Святослав ЦЕГОЛКО. Службове розслідування за фактом несанкціонованої видачі віз опозиціонерам з Туркменістану розпочало Міністерство закордонних справ.

 

РЕПОРТАЖ: СТЕНДАП: Автор: Христина БОНДАРЕНКО. У міністра транспорту і зв’язку соціаліста Миколи Рудьковського є всі підстави бути в поганому настрої. Так починається стаття у газеті «Дзеркало тижня», яка на декілька днів зіпсує настрій не лише одному урядовцю. Після цієї публікації у заварену кашу скандалу потрапляють інгредієнти із Секретаріату президента, уряду та Міністерства закордонних справ. Останнє відомство відсьогодні починає своє власне службове розслідування.

ТИТРОВАНО Андрій ДЕЩИЦЯ, речник Міністерство закордонних справ:: «Що стосується наших співробітників, які видали візи, то відповідні дії дисциплінарного характеру будуть здійснені. Зокрема, ці дії стосуватимуться працівників консульських служб».

РЕПОРТАЖ: Розібратись у скандалі «Рудьковський – туркменські опозиціонери» просить і прем’єр Віктор Янукович, - пише газета «Дзеркало тижня». Причиною такого рішення стала нібито завдана шкода авторитетові держави. Розлючений діями України Туркменістан таким чином може довести до кипіння, чи ба навіть розірвати газові стосунки з Україною. Або заблокує можливість особистих домовленостей між Україною та Туркменістаном. Двоє туркменських опозиціонерів, яких не визнає офіційний Ашгабат, приїхали в Україну 22 грудня. Один з них навіть був заочно засуджений до довічного ув’язнення. Офіційна мета візиту – розвиток демократії в Туркменістані. Газета стверджує, що вони проходили кордон аеропорту «Бориспіль» як особисто запрошені гості міністра транспорту Миколи Рудьковського. Прикордонна служба аеропорту «Бориспіль» цей факт «5 каналу» не підтвердила, але і не спростувала. Сам Микола Рудьковський вважає, що скандал створили штучно для його дискредитації. Після триденної мовчанки, він збирає прес-конференцію і озвучує свою версію виникнення конфлікту.

СИНХРОН: Микола РУДЬКОВСЬКИЙ, міністр транспорту та зв’язку: «Розцінюю от те, що зараз піднімається довкола приїзду пана Ханамова і Оразова і спроби прив’язати їх приїзд до міністра транспорту, як складову певної роботи проти міністра транспорту».

РЕПОРТАЖ: Політологи називають три версії щодо ініціаторів штучного конфлікту. Перша: скандал може зіграти на руку Росії. Сварка України з Туркменістаном зробить її золотим посередником і монополістом у газових домовленостях. Версія друга: роботою міністра вже давно незадоволений особисто прем’єр Віктор Янукович, який і може бути зацікавленим у знятті соціаліста з крісла. І, нарешті, остання: лист про проведення службового розслідування підписує і Секретаріат президента. На думку експертів, заради розколу владної коаліції.

Гість студії – Микола Рудьковський, міністр транспорту та зв’язку

СТУДІЯ: Святослав ЦЕГОЛКО. І сьогодні з нами в студії є сам міністр транспорту Микола Рудьковський, доброго вечора, пане Миколо.

СТУДІЯ: Микола РУДЬКОВСЬКИЙ, міністр транспорту та зв’язку України: «Добрий вечір».

СТУДІЯ: Святослав ЦЕГОЛКО. Перше запитання до вас: віддавав наказ прем’єр-міністр проводити службове розслідування щодо вас чи не віддавав?

СТУДІЯ: МИКОЛА РУДЬКОВСЬКИЙ: «Ну, я думаю, що це питання треба задати прем’єр-міністру. Але питання…»

СТУДІЯ: Святослав ЦЕГОЛКО. Яка в вас інформація?

СТУДІЯ: МИКОЛА РУДЬКОВСЬКИЙ: «Знову ж таки, я службове розслідування не провожу. Здійснюється перевірка тих фактів, які викладені у листі, направленому на Кабінет міністрів і, наскільки я знаю, такий є лист у Головдержслужбі. Я на питання, які були задані мені у письмовому вигляді, дав вичерпну відповідь. І після цього жодних питань до мене не виникало».

СТУДІЯ: Святослав ЦЕГОЛКО. Головдержслужба отримала завдання від кого? Від прем’єр-міністра?

СТУДІЯ: МИКОЛА РУДЬКОВСЬКИЙ: «Я думаю, що це питання до Головдержслужби».

СТУДІЯ: Святослав ЦЕГОЛКО. Питання до Головдержслужби. Ми сподіваємося також отримати і від них коментарій, хотіли би цього отримати, власне, роз’яснення. Запитання до вас. Сьогодні з`явилася заява Служби безпеки України. Служба безпеки, власне, в офіційній їхній заяві йдеться таке: за рішенням керівництва уряду, СБУ виконує запити у службовому розслідуванні, яке проводить головне управління держслужби України. Власне, в них є цитата, це офіційний матеріал за рішенням керівництва уряду. Що скажете на це?

СТУДІЯ: МИКОЛА РУДЬКОВСЬКИЙ: «Ну, я нічого не можу сказати іншого, крім того, що почув сказане і прочитав. Я чітко відповів на запитання, які були задані мені у цій справі, і я вважаю, що жодного питання, яке б не було вичерпно розглянуто не було. До мене питань більше немає. Але я хотів би говорити не про те, які… хто кому задавав запитання, хто проводить розслідування. Зрозуміло, що це питання виникло не на пустому місці в Кабінеті міністрів. Хтось хоче зробити штучно скандал навколо міністра транспорту. Дійсно, і підстави для того, щоб створити проблеми міністру є. Ми провели більше 1669 перевірок нашим КРУ, зупинили приватизацію 146 об’єктів. Ми повернули до державної власності херсонський порт, який по схемах опинився в приватних руках. Розриваємо договори…»

СТУДІЯ: Святослав ЦЕГОЛКО (перебиває гостя – «УС»). Хто тоді зацікавлений в скандалі проти вас?

СТУДІЯ: МИКОЛА РУДЬКОВСЬКИЙ: «… сумісної діяльності, де мова йде про портові причали вартістю по 100, по 50 мільйонів доларів. Зрозуміло, є велика група осіб, в тому числі і тих, які працювали раніше в Міністерстві транспорту, які не задоволені наведенням порядку в галузі».

СТУДІЯ: Святослав ЦЕГОЛКО. Тоді моє запитання таке, конкретизую. Тоді чи є серед цих осіб, які не задоволені в роботі вашій, конкретно як міністра транспорту, ви називаєте відповідні цифри, чи є серед цих осіб, які не задоволені і, власне, хочуть скандалу, пов’язаного з вами, чи є журналіст газети «Дзеркало тижня»?

СТУДІЯ: МИКОЛА РУДЬКОВСЬКИЙ: «Ну, наскільки я знаю, журналісти не ведуть приватного бізнесу, і мені шкода, що таке авторитетне видання займалося чисто поливанням брудом, не маючи для цього жодних підстав, мене як міністра транспорту. Я ніколи не приховував і не приховую про те, що я спілкувався із співробітниками посольств як приватна особа в неробочий час щодо прискорення надання візи пану Оразову і Ханамову для прибуття в Україну, так я їх знаю…»

СТУДІЯ: Святослав ЦЕГОЛКО (перебиває гостя – «УС»). А з ким саме спілкувалися?

СТУДІЯ: МИКОЛА РУДЬКОВСЬКИЙ: «Так як… не перебивайте… так як я їх знаю давно. І я нічого не бачу того, що може шкодити авторитету української демократії, якщо туркменські опозиціонери, які мають політичний притулок у державах, які є членами Європейського Союзу, які отримали такий політичний притулок від переслідування померлого президента Туркменистану і його режиму. І це не може шкодити Україні, яка прагне стати членом Європейського Союзу і розділяє європейські цінності. Але ті люди, які ініціюють подібні розслідування, вони якраз в Європі говорять, що вони за європейські цінності, але стоять на принципі Туркменбаші. І це добре, що Україні почала працювати політична реформа. І вони не можуть одноособово вчиняти дії по відношенню до тих чи інших посадових осіб».

СТУДІЯ: Святослав ЦЕГОЛКО. Позиція зрозуміла.

СТУДІЯ: МИКОЛА РУДЬКОВСЬКИЙ: «А буде об’єктивне розслідування, я надіюсь, і шкоди, нанесення збитків державі у подібних діях немає. Збитки тут. От я маю: 2 мільярди «Укрзалізниці» і так далі…»

СТУДІЯ: Святослав ЦЕГОЛКО. Давайте, я хочу зараз, буквально зараз одну маленьку пряму мову, власне, ми маємо пряму мову журналіста Володимира Кравченка, який написав скандальний матеріал до газети «Дзеркало тижня». Прошу.

СИНХРОН: Володимир КРАВЧЕНКО, журналіст «Дзеркало тижня»: «В розпорядженні «Дзеркала» є офіційні листи до прем’єр-міністра України Віктора Януковича, де Служба безпеки України пропонує прем’єр-міністру розпочати службове розслідування щодо діяльності пана Рудьковського при організації приїзду в Україну туркменських опозиціонерів. Пан Рудьковський не є неофіційної особою, він є міністр транспорту України. Тобто він є чинником, державним чинником України. Будь-яка його заява, вона буде розглядатися під кутом, наскільки ця заява відповідає офіційній позиції України. Відповідає чи не відповідає, чи є це офіційна позиція України чи не є це офіційна позиція».

СТУДІЯ: Святослав ЦЕГОЛКО. Ваша позиція зараз і реакція.

СТУДІЯ: МИКОЛА РУДЬКОВСЬКИЙ: «Ну, жодної офіційної заяви я з приводу приїзду пана Оразова і Ханамова в Україну не робив. Я пам’ятаю, в той час, коли Олександр Олександрович Мороз, я як член Соціалістичної партії да й той же президент були в опозиції, ми приїздили в Європу, зустрічалися з керівниками урядів, ми відвідували, до речі, президента Австрії на його офіційне запрошення, і навіть Леонід Кучма не призначав і не звертався з службовим розслідуванням, як міг президент Австрії прийняти Олександра Олександровича Мороза чи Ющенка, який зустрічався з Оланою, з президентом Польщі. Зараз адміністрація…»

СТУДІЯ: Святослав ЦЕГОЛКО (перебиває гостя – «УС»). Говорячи Леонід Кучма, ви на кого натякаєте, на прем’єра Януковича.

СТУДІЯ: МИКОЛА РУДЬКОВСЬКИЙ: «Ні, я маю на увазі, що прем’єр-міністр ніякого відношення до ініціативи щодо розслідування не мав. Все це вийшло з інших джерел. І я надіюся, що журналісти проведуть повне розслідування і встановлять, кому це вигідно, подібний скандал і від зволікання від корупції в транспортній галузі, яка здійснювалася протягом останніх років до штучного скандалу».

СТУДІЯ: Святослав ЦЕГОЛКО. Ви зараз після того, як послухали журналіста, не виникло бажання не подавати до суду на газету. Чи все-таки бажання залишається в силі?

СТУДІЯ: МИКОЛА РУДЬКОВСЬКИЙ: «Ну, однозначно мені шкода, що таке видання займається брудними розправами. Бо якщо мова йде про те, що я є агент спецслужб і так далі, те, що викладено в статті, те, що по чиємусь замовленню і так далі, що нанесені якісь збитки державі. Ну, це абсолютна нісенітниця, я вважаю, що кожна людина, в тому числі і посадовець, має право спілкуватися з громадянами держав, які на офіційних підставах приїжджають до України, і це не буде каратися українськими законами. Бо питання відповідальності за надання чи ненадання віз, допуск в Україну, це питання не моє чи Міністерства транспорту. До речі, я до жодної особи не звертався з офіційним зверненням чи запрошенням».

СТУДІЯ: Святослав ЦЕГОЛКО. А неофіційним?

СТУДІЯ: МИКОЛА РУДЬКОВСЬКИЙ: «Міністерство не надсилало жодного запрошення, Міністерство не зверталося до жодного посольства щодо видачі чи невидачі віз. Я як приватна особа в неробочий час звернувся до кількох представників посольств щодо прискорення надання візи. В установленому порядку. І це питання, до речі, от… розслідування, яке проводить Міністерство закордонних справ чи адміністрація президента до тієї ситуації, яку створили штучно і у Службі безпеки, в Міністерстві закордонних справ. Якщо немає порядку, то і там починається рух. Виконуючі обов’язки не можуть забезпечити стабільний синхронний… синхронну роботу»

СТУДІЯ: Святослав ЦЕГОЛКО (перебиває гостя – «УС»). Позиція зрозуміла. Я хочу сказати, що в нас зараз на зв’язку прямому є, власне, Швеція. Зараз із нами на прямому зв’язку один із представників туркменської опозиції, довкола приїзду якого і розгорівся скандал. Власне. це колишній віце-прем`єр Туркменістану Худайберди Оразов. Добрый вечер, господин Оразов.

СТУДІЯ: Худайберди ОРАЗОВ, екс-віце-прем`єр-міністр Туркменістану: «Добрый вечер, добрый вечер».

СТУДІЯ: Святослав ЦЕГОЛКО. Мой первый к вам вопрос: скажите, помогал ли вам господин Рудьковский в том, чтобы вы приехали в Украину?

СТУДІЯ: ХУДАЙБЕРДИ ОРАЗОВ: «Видите, я уже давал интервью и говорил, что мы не дети, да, не дети, и не вчера родились. И у нас действительно есть знакомые, друзья во многих странах, в том числе и на Украине. Одним из таких друзей и знакомых является господин Рудьковский Николай Николаевич. И, как бы, мы действительно с ним виделись, встречались как с товарищем и никаких, как бы, дополнительных каких-то вопросов мы ему не задавали. И сказать, что… как премьер я вам скажу, что, допустим, в Вене нас держали 2,5 часа. Если бы действительно были задействованы какие-то силы, наверное бы в посольстве Вены нас бы не держали 2,5 часа. Поэтому может быть, может быть… я еще раз повторяю, я не обращался к Николай Николаевичу, звонил он или не звонил. Я думаю, что если бы были действительно такие явления, то, наверное, нас оформили бы очень быстро. Но не 2,5 часа, как продержали в Вене.

СТУДІЯ: Святослав ЦЕГОЛКО. Какая тогда ваша позиция, объясните, пожалуйста, почему тогда возник скандал в Украине?

СТУДІЯ: ХУДАЙБЕРДИ ОРАЗОВ: «Вот, во-первых, я вообще не понимаю вот этого. Приехали люди из европейской страны, с европейскими паспортами, кто имеет какое право: а почему, как вы приехали. Мы все документы правильно, нормально оформили, все, приехали, мы выполнили свою миссию, за что мы благодарны как украинскому СМИ, так и украинским политикам, с которым нам пришлось общаться. И вот как бы, вот, много было вопросов в отношении их опыта без каких-то кризисных ситуаций тяжелых, которые, вот, возникали на Украине. И мы действительно получили всю информацию, которая нам нужна была. Но, казалось бы, все нормально, вот мы едем по всему миру, по всему. И нигде – никаких вопросов. Только благожелательность. Но на Украине после нашего отъезда началась такая грязь, такие инсинуации со стороны некоторых людей, некоторых людей, что просто диву даешься: то ли это действительно нормальная страна, то ли это средневековая монархия. Трудно понять».

СТУДІЯ: Святослав ЦЕГОЛКО. Спасибо, а скажите также, объясните, пожалуйста, какие переговоры вы вели в Украине или зачем вы сюда приезжали?

СТУДІЯ: ХУДАЙБЕРДИ ОРАЗОВ: «Во-первых, вот я еще раз объясняю, что приехать... Приехать – это мое право, или наше право. Мы объясняли, что есть три фактора, которые, почему мы вынуждены были приехать на Украину. Это первое, что в Украине наиболее свободное СМИ, второй фактор – это то, что Украина, украинские политические... имеют очень большой опыт в разрешении кризисных ситуаций. И разговор идет не о тех людях, которые постоянно мелькают на телевизорах, а разговор идет о тех людях, которые действительно занимались организацией этой деятельности в низовых звеньях. И третье…»

СТУДІЯ: Святослав ЦЕГОЛКО (перебивает гостя - «УС»). А с кем именно вы встречались, когда приезжали в Украину, скажите, пожалуйста. Назовите фамилии, пожалуйста. С кем проводили переговоры?

СТУДІЯ: ХУДАЙБЕРДИ ОРАЗОВ: «Я извиняюсь, но я у них не спрашивал, я же не прокурор, я у них не спрашиваю. Ну, здравствуйте – здравствуйте. Говорили, что вот этот товарищ действительно выступал организатором. И шел обмен мнениями. Были среди них и депутаты. Были среди них и простые люди, но я, честно говоря, сейчас если вы мне сказали, что будет вот такой допрос, я бы все их визитки собрал и принес бы вам, продемонстрировал».

СТУДІЯ: Святослав ЦЕГОЛКО. Это не допрос, господин Оразов, просто официальный Ашхабад после того, как вы приехали в Украину очень жестко отреагировал, потому что вы приехали в Украину. И даже пошли такие разные мнения, что Ашхабад может повысить цену на газ для Украины. Насколько это возможно? Вы как бывший вице-премьер-министр скажите, пожалуйста.

СТУДІЯ: ХУДАЙБЕРДИ ОРАЗОВ: «Говорю так: мы, когда ехали на Украину, мы учитывали этот фактор. Людей обманывают, украинский народ обманывают. Никаких экономических прямых взаимоотношений по энергоресурсам не было до нашего приезда, и сегодня нет. Весь газ Туркменистана и всей Центральной Азии находится на балансе «Газпрома». И если сегодня вот этот получает через «РосУкрЭнерго» газ Украина, то она получает его не от Туркменистана, а от «Газпрома». Прямой контракт имеет только «Газпром» с Туркменистаном. Нет такого контракта с Украиной у Туркменистаном. Поэтому людей заведомо вводят в заблуждение. Нельзя испортить того, чего нету. Нет взаимоотношений сегодня. Другой вопрос – да, действительно, были взаимоотношения, были взаимоотношения раньше, 10-12 лет. Если вы посмотрите доклад английской финансовой компании Global Witness, там огромный доклад, где описывается, что творилось во взаимоотношениях по покупке и реализации газа на Украине. Любая страна, прочитав эти материалы, объявила бы траур. Но никто на Украине даже бы ухом не повел. Для того чтоб его изучить, для того, чтобы поправить вот эти дела».

СТУДІЯ: Святослав ЦЕГОЛКО. Господин Оразов, правильно ли я вас понял, скажите, пожалуйста, цена на туркменский газ не может повысится, по вашему мнению, для Украины?

СТУДІЯ: ХУДАЙБЕРДИ ОРАЗОВ: «Она никак не может повыситься для Украины. Потому что это головная боль в любом случае. Это головная боль «Газпрома». «Газпром» вам продает по 130 долларов за тысячу кубометров, а не Туркменистан».

СТУДІЯ: Святослав ЦЕГОЛКО. Нет, есть другая компания «РосУкрЭнерго», которая продает этот газ.

СТУДІЯ: ХУДАЙБЕРДИ ОРАЗОВ: «А вы спросите, вот, «РосУкрЭнерго» получает газ от «Газпрома»? Контракт с Туркменистаном имеет «Газпром», а не «РосУкрЭнерго».

СТУДІЯ: Святослав ЦЕГОЛКО. Позиция понятна, еще спасибо вам большое, что вы нашли время и пришли к нам на прямой эфир, и что мы с вами смогли связаться. І в мене відразу запитання до пана Миколи. Пане Миколо, ви як вважаєте: чи може завдяки цьому скандалу, який, власне, навколо туркменської опозиції, навколо пана Оразова, якого ми бачили, навколо вас, який вже виникнув, вплинути на українсько-туркменські стосунки настільки, що буде, можливо, не зараз, а пізніше, піднято ціну на газ для України?

СТУДІЯ: МИКОЛА РУДЬКОВСЬКИЙ: «Ну, по-перше, якщо ми розглядаємо питання взаємовідносин України і Туркменістану, то потрібно дивитися з кількох складових. Україна ніколи не вмішувалася у внутрішні справи Туркменістану. Ніхто із членів уряду, включаючи мене, ніколи не робив заяв щодо проведення чи форми здійснення керівництва в Туркменістані. Це їх внутрішнє питання і туркменська опозиція, приїжджаючи в Україну, хотіла поділитися і отримати досвід, наскільки я зрозумів із висловів пана Оразова, як вдалося опозиції і владі провести чесні демократичні вибори. Залучення, там, європейських спостерігачів ОБСЄ. Як вдалося не довести стосунки опозиції і влади до збройного протистояння чи кровопролиття. Я думаю…»

СТУДІЯ: Святослав ЦЕГОЛКО (перебиває гостя – «УС»). Грубо кажучи, вони хотіли перейняти досвід від вас як опозиціонерів для себе.

СТУДІЯ: МИКОЛА РУДЬКОВСЬКИЙ: «Я маю на увазі, що вони спілкувалися якраз з членами парламенту, в тому числі і опозиції, які активно проявляли діяльність під час «помаранчевих» подій і мені здається, що це було головним завданням для них, відвідуючи Україну».

СТУДІЯ: Святослав ЦЕГОЛКО. Ціни на газ після цього не можуть піднятися?

СТУДІЯ: МИКОЛА РУДЬКОВСЬКИЙ: «Мені... мені здається, що Україна, маючи давні стосунки з Туркменістаном, може позитивно вплинути на процеси в Туркменістані тим, що може офіційно пояснити як для опозиції, так і для влади, що кращий варіант вирішення – це мирного знаходження і співіснування влади та опозиції. Мені здається, що позиція України невтручання в якраз внутрішні справи Туркменістану і є дійсно правильною».

СТУДІЯ: Святослав ЦЕГОЛКО. Позиція зрозуміла.

СТУДІЯ: МИКОЛА РУДЬКОВСЬКИЙ: «Моя... Моє спілкування з ними відбувалося в неофіційній обстановці, як приватної особи, яка поділилася і своїм баченням щодо методів і форм стосунків».

СТУДІЯ: Святослав ЦЕГОЛКО (перебиває гостя – «УС»). Ми до цього ще вернемося.

Після смерті президента Туркменістану може змінитися ціна на газ для України

РЕПОРТАЖ: Автор: Олексій БРАТУЩАК. Про вірогідність зміни ціни на туркменське «блакитне паливо» світова спільнота заговорила місяць тому – одразу після смерті президента країни Сапармурата Ніязова. Ці закиди одразу спробував зняти офіційний Ашхабад. Він запевнив, що виконуватиме всі зобов`язання щодо поставок нафти і газу. Майже одночасно про роль Туркменістану у формуванні ціни на газ для України розповів Володимир Путін.

СИНХРОН: Володимир ПУТІН, президент Росії: «Что касается цены в 135 долларов, вы сказали, это же не наша цена. Это туркменская цена. Туркменистан продал весь объем газа России по 100 долларов за тысячу кубов. Транспорт плюс накладные расходы – вот получилась та цена, которую вы упомянули. Вот и все».

РЕПОРТАЖ: Російський президент обмовився: ціна газу для України становить не 135 доларів за кубічний метрів, а 130. Віктор Янукович таку ціну на «блакитне паливо» назвав досить вигідною для України. Про можливість зміни ціни заговорили під час візиту представників туркменської опозиції до Києва. Ашхабад висловив ноту протесту з цього приводу. Але в Міністерстві палива цього не помітили.

СИНХРОН: Юрій БОЙКО, міністр палива та енергетики: «Мы не заметили никаких... недружественных каких-то актов или охлаждения со стороны туркменской стороны. Напротив, есть понимание того, что у нас будущее будет, так сказать, очень тесно... в тесной интеграции».

РЕПОРТАЖ: Про розуміння необхідності інтеграції двох країн політики говорять не перший рік. Але це не завадило Туркменістану торік підвищити ціну на газ для України з 65 доларів до 100.

Продовження розмови з Миколою Рудьковським, міністром транспорту та зв’язку, та Володимиром Стретовичем, народним депутатом, «Наша Україна»

СТУДІЯ: Святослав ЦЕГОЛКО. У нашій другій студії зараз знаходиться народний депутат від «Нашої України» Володимир Стретович. Він також є головою комітету з питань законодавчого забезпечення і правоохоронної діяльності. І в мене відразу запитання до вас, пане Стретович. Скажіть, будь ласка, що вам відомо про цей скандал? А також чи приїзд туркменської опозиції, те, що виникло навколо нього, власне, шкодою для національної безпеки України?

СТУДІЯ: Володимир СТРЕТОВИЧ, народний депутат, «Наша Україна»: «Доброго вечора. Хочу повернути тих, хто цікавиться політикою до подій останньої декади грудня. І коли ми в ефірах багатьох телеканалів побачили представників туркменської опозиції, то я звернув увагу на ту обставину, що це дивним чином співпадає, по-перше, із смертю Туркменбаші, а по-друге, з недавнім візитом президента Росії Путіна. І закономірно виникло питання: а чи нема тут кореляції, нема логічного зв`язку між цими всіма подіями? Тепер, коли завдяки журналістським розслідуванням, і слід подякувати «Дзеркалу тижня», що воно таке розслідування провело, ми вияснили, хто ж стоїть за запрошенням туркменських опозиціонерів до нас, в Україну. Стає зрозуміло, що тут щось не так, як нам вважалося насправді. Коли я почув откровення Миколи Миколайовича в сусідній студії, де він чітко заявив про те, що дійсно як приватна особа в неробочий час він спілкувався з представниками консульських установ про прискорення візи. Я чомусь згадав про статтю 19 Конституції України, яку дуже часту наші можновладці забувають, де чітко написано, що кожен посадовець, кожен керівник органу місцевого самоврядування діє у спосіб і в межах, передбачених Конституцією і законами України. Закономірно виникає питання: а чи мав право взагалі міністр транспорту звертатися напряму до консульських установ про прискорення візи, хоча він неодноразово підкреслює, що це відбувається в неробочий час? Але ж, знову ж таки, повернусь до українських реалій. 12 січня Верховна Рада України прийняла вже рішення, узаконила, що міністр є політичною фігурою, він не є безособовою, він обов`язково представляє державу. Чому так сталося? Тут дві складових. Політично я не буду вдаватися до аналізу, який здійснила газета «Дзеркало тижня», хоча погодитися з тими принципами, які були покладені в лінію поведінки міністра транспорту. А що стосується правової поведінки, то, на моє велике переконання, міністр діяв поза правом. Ви знаєте, для нашої правлячої еліти стало доброю традицією діяти поза правом, начхати на закон. І тоді ми говоримо, що в Україні корупція, що Верховна Рада...»

СТУДІЯ: Святослав ЦЕГОЛКО (перебиває гостя – «УС») . Скажіть, що вам відомо про службове розслідування? Чи відомо вам, хто був ініціатором: все-таки Кабмін чи Секретаріат президента?

СТУДІЯ: ВОЛОДИМИР СТРЕТОВИЧ: «Наскільки мені відомо, президент України звернувся з листом до прем`єр-міністра з проханням провести відповідне розслідування, де чітко назвав моменти діяльності міністра транспорту, коли він звертався і до консульських установ в Австрії, і до Болгарії, до речі, була й Норвегія, але норвезькі дипломати не відгукнулися на таку пропозицію, поспішивши узгодити це по регламенту із Міністерством закордонних справ. Так що таке службове розслідування відбувається. Але, повірте мені, коли говорять про демократію в Туркменії, про те, що ми європейська країна, ви знаєте, є поняття національних інтересів. І коли ми об`єднані своєю елітою, всім своїм єством, всі разом захистити українського громадянина від підвищення ціни на газ, від створення йому благополуччя, то є дуже добрий принцип мовчанки про те, що не треба говорити і не бити себе в груди. Але те, що сталося, воно, звичайно, не прикрашає ні в яку міру наше зовнішньополітичне відомство, ні нашу Службу безпеки України, що дозволили в`їзд на територію. Вони побули в нас на території певний проміжок часу, позустрічалися і відбули. Однак наслідки від такого візиту, здавалося би, такого дріб`язкового, вони можуть для споживачів бути дуже і дуже негативними. Тому...»

СТУДІЯ: Святослав ЦЕГОЛКО (перебиває гостя – «УС»). Позиція ваша зрозуміла. Ми ще повернемося також до розмови з вами.

СТУДІЯ: ВОЛОДИМИР СТРЕТОВИЧ (говорить одночасно з ведучим – «УС»): «Моя позиція полягає в тому, що за такі дії треба відповідати».

СТУДІЯ: Святослав ЦЕГОЛКО. Пане Стретович, ще повернемося до розмови з вами також. А в мене зараз запитання до пана Рудьковського. Буквально зараз в агенції «Інтерфакс» з`явилося повідомлення, значить, із підзаголовком... Розслідування щодо глави Мінтрансу доручив провести, цитата: «це прес-служба Кабінету міністрів». Це офіційне повідомлення, яке розміщено в агенції «Інтерфакс-Україна». Що скажете?

СТУДІЯ: МИКОЛА РУДЬКОВСЬКИЙ: «Ну, мені важко судити щось про той папір, який ви надаєте мені в прямому ефірі».

СТУДІЯ: Святослав ЦЕГОЛКО (говорить одночасно з гостем – «УС»). Можу вам навіть запропонувати.

СТУДІЯ: МИКОЛА РУДЬКОВСЬКИЙ: «Якщо б ви могли надати, то надати його раніше. Якщо посилатися на те, що говорить пан Стретович, якщо було звернення президента до прем`єр-міністра, то він повинен був його направити до Головдержслужби. І інше питання, на якому я все-таки хотів би сконцентрувати вашу увагу. Якщо ставити так питання, як ставить пан Стретович, чи як ставить питання Адміністрація президента, що Туркменістан буде Україні вказувати, кого пускати в країну, кого не пускати, за якими законами жити. Можливо, замінити Конституцію на Рахнаму чи ще щось? Мені здається...»

СТУДІЯ: Святослав ЦЕГОЛКО (перебиває гостя – «УС»). Це туркменський витвір, який Туркменбаші написав, так?

СТУДІЯ: МИКОЛА РУДЬКОВСЬКИЙ: «Я думаю, що нам, громадянам України потрібно, якщо ми хочемо стати членами європейської спільноти, керуватися все-таки принципами європейськими, європейських держав: свободи громадянина, свободи вибору, свободи пересування, права людини на вільне пересування, права людини на захист своїх прав і свобод, на демократичний вибір народу. А не на диктатуру чи ціну на газ. От в одного із тих, які приїжджали, було вбито протягом останніх років двох синів, а в іншого – батька. Із 15 родичів були посаджені в тюрму. Я не хочу обговорювати систему, в якій живе туркменський народ. Але я вважаю, що як громадянин України, як політик, як член партії, яка є членом Соцінтерну, я не можу не... я не можу перешкоджати ти людям приїхати до України».

СТУДІЯ: Святослав ЦЕГОЛКО. А чому саме Туркменістан? А чого саме Туркменістан?

СТУДІЯ: МИКОЛА РУДЬКОВСЬКИЙ: «Так склалося, що вони звернулися і захотіли приїхати. Вони їхали самі. Звернулися до мене...»

СТУДІЯ: Святослав ЦЕГОЛКО (говорить одночасно з гостем – «УС»). Вони якось вийшли на вас?

СТУДІЯ: МИКОЛА РУДЬКОВСЬКИЙ: «Звернулися до мене особисто про те, щоби хотіли цей процес прискорити. Я не вбачаю в жодній із своїх дій, що я порушив закон, порушив норми поведінки державного службовця. Я не даю оцінок системі, яка існує в Туркменістані. Я буду вітати вибір туркменського народу щодо виборів президента. Але я вважаю, що українська еліта, українські політики повинні самі визначати, яку політичну позицію по відношенню до тої чи іншої держави займати, чи до тої, чи іншої диктатури».

СТУДІЯ: Святослав ЦЕГОЛКО. Ну, все ж в мене є так само до вас невеличке уточнення. Які у вас зараз стосунки з Віктором Януковичем? Звертаючись, до офіційного повідомлення агенства «Інтерфакс-Україна», я хочу сказати, тут є цитата: «прем`єр Віктор Янукович доручив провести службове розслідування».

СТУДІЯ: МИКОЛА РУДЬКОВСЬКИЙ: «Ну згадайте запитання. В мене з Віктором Федоровичем робочі стосунки. Ми працюємо в рамках урядової коаліції, і кожен відповідає за свою ділянку роботу. Він – прем`єр-міністр України, керівник уряду. Я з ним спілкуюся як міністр, відповідальний за галузь транспорту, яка успішно розвивається, в якій ми долаємо корупцію. І враховуючи те, що ми активно проводимо роботу, виникають от такі штучні скандали. Бо ці люди були в Австрії, в Норвегії, в Болгарії, але там не виникає питання: чи спілкуються, чи вони не спілкуються з опозиції, чи приїжджають вони, чи не приїжджають в ту чи іншу країну. Бо це демократичні держави, і лідери держав стоять на демократичних позиціях».

СТУДІЯ: Святослав ЦЕГОЛКО. Позиція...

СТУДІЯ: МИКОЛА РУДЬКОВСЬКИЙ: «А деякі з наших ініціаторів, коли були в опозиції, то стояли на демократичних позиціях, а як тільки сіли в крісла, то зайняли позицію і принципи Туркменбаші».

СТУДІЯ: Святослав ЦЕГОЛКО. Позиція зрозуміла.

Окремі члени різних Кабінетів міністрів України відзначилися у різноманітних скандалах

СТУДІЯ: В нашій новітній історії політичних скандалів, безумовно, чільне місце посідає скандал, викликаний корупційними заяви Олександра Зінченка у 2005 році. Наслідком стало, як відомо, відставка цілого уряду. Утім окремі члени різних Кабінетів міністрів теж відзначалися у різноманітних скандалах.

РЕПОРТАЖ: Автор: Катерина ЛЕБЕДЄВА. 10 місце в рейтингу скандалів посідає Микола Томенко. Працюючи віце-прем`єром з гуманітарних питань, він в останню мить наполіг, щоб в «Євробаченні» взяв участь революційний гурт «Гринджоли». Ані Лорак, яка впевнено перемагала в усіх відбірних турах, залишилася ні з чим, як, власне, і «Гринджоли», які посіли почесне 20 місце з 24. На 9 місці – чинний віце-прем`єр Микола Азаров. Місяць тому він вирішив вручити орден «За відродження України» І ступеня російському депутату Костянтину Затуліну, відомого шовіністичними висловлюваннями на адресу України. Персона нон-грата подякував українському керівництву. Наступного дня Секретаріат президента повідомив, що не причетний до вручення ордену. Восьме місце – у екс-міністра охорони здоров`я Миколи Поліщука, який за короткий термін свого правління встиг відзначитися у двох скандалах. Спочатку скоротив кількість спеціальностей для студентів-медиків, змусивши чи не всіх поголівно піти у сімейні лікарі, а потім видав наказ про перелік ліків, які можна купувати в аптеках без рецептів. Найбільше обурилися жінки: протизаплідні пігулки теж підпадали під рецептурну категорію. Обидва накази Поліщука скасував наступний міністр. На сьомому місці – колекціонер старовини Дмитро Табачник. Три роки тому віце-прем`єр від імені Януковича подарував Центральному історичному архіву рукописи Михайла Грушевського. Згодом з`ясувалося, що ці рукописи були викрадені зі львівського архіву. Винних у кр

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7524
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду