«Конкуренти Злати Огнєвич»: стереотипи проти думок

«Конкуренти Злати Огнєвич»: стереотипи проти думок

14 Травня 2013
16951
14 Травня 2013
13:40

«Конкуренти Злати Огнєвич»: стереотипи проти думок

16951
Цьогорічним «розігрівом» до конкурсу пісні «Євробачення» Перший національний зробив два випуски програми «Конкуренти Злати Огнєвич».
«Конкуренти Злати Огнєвич»: стереотипи проти думок
«Конкуренти Злати Огнєвич»: стереотипи проти думок
Дива почалися одразу. Найперше, навіть для цих двох випусків канал не знайшов стабільного місця в ефірній сітці. Перший випуск вийшов в ефір у суботу, 4 травня, вранці. Другий – у неділю, 12 травня, в надвечір’я. 

4 травня в анонсований час на екрані з’явилися не «Конкуренти Злати Огнєвич», а «Православний вісник». Попри те навіть, що субтитри під час перемикання каналу про жодний «Православний вісник» не згадували. Не знаю, яке інтуїтивне почуття змусило мене тоді не вимкнути телевізор, а стоїчно сподіватися на диво. Сподівання було винагороджено: «Конкуренти Злати Огнєвич» таки вийшли, хоча й із більш ніж півгодинним запізненням. 

12 травня замість «Конкурентів» глядачам запропонували «Секрети успіху» – інтерв’ю зі Златою Огнєвич. Тут уже в глядачів мусило б виникнути повне переконання: одну «євробаченнєву» програму замінили на іншу. Але ж ні: як і годиться, з понад півгодинним запізненням друга частина таки вийшла.

Яким чином Першому національному телеканалові вдається так от вільно варіювати ефірний час, як він потім його компенсує – особисто для мене це так і залишилося загадкою.

Інтерв’ю зі Златою Огнєвич вийшло цікавим. І зробила його таким сама співачка. Мила, усміхнена, інтелектуальна, проста й невимушена у спілкуванні, вона на найбанальніші запитання давала щирі й цікаві відповіді. Скажімо, Наталя Городенська спитала: чи поставила собі співачка за завдання здобути перемогу? Злата відповіла: вона не планує конкретного місця, бо з того однаково нічого не вийшло б, бо хвилювання з’їло б увесь виступ; вона просто хоче, щоб її пісня сподобалася й зачепила щось у душах слухачів. Інтерв’юерка, натомість, ще тричі ставила те саме запитання в інших формулюваннях. Відповіді Злати Огнєвич були твердими, але без жодного натяку на обурення або роздратування. «Цього року буде дуже сильний конкурс», – зауважила Огнєвич.

Що ж до «Конкурентів»… 2010 року канал уже запускав в ефір великомасштабний серіал «Конкуренти Альоші». Тоді, як пригадується, головними конкурентами української співачки визнали німкеню Лену та латвійку Аїшу. Результат? Альоша посіла десяте місце, Лена перемогла, а Аїша навіть не пройшла до фіналу, бо співала ніяк, та ще й безбожно фальшивила.

Тоді вже стало зрозумілим: оцінювати шанси учасників конкурсу за кліпами та демонстраційними записами – справа марна. Прогнози на піску. Цьогоріч були не просто кліпи й демонстраційні записи, а їхні фрагменти. Подеколи відверто невдалі фрагменти, з яких абсолютно неможливо було зрозуміти, як виглядатиме пісня в цілому. 

З іншого боку, обговорення було стислішим і набагато менш суб’єктивним, ніж три роки тому. Експерти були загалом авторитетнішими й відповідальнішими: обговорення незрівнянно менше нагадувало дозвільне базікання. Траплялася, звісно ж, абсолютизація власних думок – але будь-які експерти на це грішать. 

І, до речі, декілька разів пролунала та сама думка: «Євробачення» – то не конкурс відеокліпів, тож як той чи інший співак виступить на сцені, сказати на даний момент неможливо.

На початку першого випуску модератор Тімур Мірошниченко оголосив: «Пролунають 19 пісень (у кожному випуску по 19. – Б.Б.), щоб з’ясувати, чи є в нашої Злати Огнєвич конкуренти». Оцей шароварний (а чи квасний) патріотизм у Мірошниченка лунав неодноразово: мовляв, Злата – найкраща, а от чи може хто до неї наблизитися? Воно, звісно ж, давно відомо: Україна – батьківщина слонів, і в будь-якому чесному конкурсі українському учасникові мусять віддати всі призові місця лише з поваги до країни його громадянства, – але щоб так відверто? Експерти, втім, цього патріотичного самонакручування не підтримали. На відміну від тих самих «Конкурентів Альоші» трирічної давнини. Лунали навіть певні застереження – як-от «немножко проигрышная песня». Казали експерти й про те, що результати «Євробачення» надто складно передбачити.

Лунали, з іншого боку, й стереотипні думки: мовляв, «Євробачення» – це шоу, й сама пісня значення не має; головне – як учасник виглядає на сцені. Хотілося б нагадати конкурс 2008 року, де перемогла Марія Шерифович, яка «не виглядала»… Лунали й думки, ніби виграє завжди той, хто співає англійською (пригадаймо ту саму Шерифович, що співала сербською); що конкурсанти можуть співати або національною мовою, або англійською (пригадаймо Вєрку Сердючку, що співала абракадабру). 

Власне, оці люди з оцими уявленнями багато в чому формують український шоу-бізнес із його правилами – зокрема, з акцентуванням на «душевненькі» тексти й на зовнішній вигляд, коли сама музика й саме виконання не мають значення: «Главное, чтобы костюмчик сидел».

Експертами були: в першому випуску – Олена Мозгова, Наталія Бучинська, Володимир Ткаченко, Юрій Фальоса, Маша Гойя; у другому – Євген Фенюк («Люкс ФМ»), Маша Гойя, Юрій Фальоса, Володимир Козлов («Ру М’юзик»), учасниці дуету «Ділайс». 

Пролунали декілька висловлювань, що тхнули крайньою неполіткоректністю. Як-от такий: «Північні народи мусять організувати свій власний конкурс – під чию пісню краще заснути». Мовлено це було після демонстрування фрагменту кліпу учасниці з Естонії. Ну, звісно ж, звісно ж.

Загалом же обговорення було аргументованим і в багатьох випадках слушним. У більшості висновків з експертами можна було погодитися. Зокрема, експерти висловили побажання, щоб цього року глядачі оцінювали пісні й учасників, а не дружні країни.

Загальне враження про цьогорічний конкурс склалося таке: буде надлишок повільних мелодійних пісень («під які краще заснути»?). Буде надлишок мелодійно складних пісень – таких собі наслідувань минулорічної переможниці Лорін. Утім, наслідування минулорічних тріумфаторів – постійна риса конкурсів «Євробачення», й успіху вони зазвичай не приносять. До речі, й пісня учасниці з Данії, яку букмекери пророкують у переможниці, викликала дуже стійкі асоціації з минулорічною піснею Лорін. Ні, це жодною мірою не було пряме наслідування – але от якихось невловимих асоціацій було не позбутися. 

І насамкінець – про сумне. Від Великої Британії виступатиме Бонні Тайлер. Легендарна, незрівнянна Бонні Тайлер, улюблениця ще зі шкільних часів. Експерти в «Конкурентах Злати Огнєвич» делікатно вирішили не обговорювати її пісні. Втім, показаний фрагмент лише засвідчував: який же невблаганний час…

У цілому ж у «Конкурентах Злати Огнєвич» протистояли звичний пострадянський ура-патріотизм та спокійне, виважене обговорення. До честі, перемогло останнє.

Що ж до української учасниці, прибережімо побажання їй до фіналу: цьогоріч у «Євробаченні» беруть участь 39 конкурсантів, 6 із них проходять одразу до фіналу. Тож на два півфінали залишаються 27; із них до фіналу проходять 20 – таким чином невдах буде лише семеро. Хоч би як лягла карта, а Злати Огнєвич серед них бути не може.
 
Фото - http://tsn.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16951
Коментарі
5
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Я - для Б.Б.
4005 дн. тому
Ах, ваш кругозор ограничивается Евровидением, Ваенгой и Михайловым - попсовая клонада и просто говно. Сорри, ничего из вышеперечисленного не слушаю.
Б.Б. - для Я
4010 дн. тому
Витрачати час, щоб читати про таку клоунаду можуть лише одиниці, і Я - один з них. І справді, там же ані Єлени Ваєнги, ані Стаса Михайлова немає!
Я
4011 дн. тому
Всерьез обсуждать такую клоунаду как Евровидение могут лишь единицы. Бахтеев - один из них...
шурік
4011 дн. тому
Здається, що перший національний, зміщуючи час показу анонсованих передач, накручує собі рейтінги (адже глядачі вимушені не вимикати ТВ, щоб дочекатися своєї передачі). Я так розумію, що хтось десь відслідковує, скільки часу включено той чи інший канал. Автор, як завжди, робить об'єктивний аналіз побаченого. Бажаємо Златі ПЕРЕМОГИ !
Qcumber
4011 дн. тому
Дрібничка, але виправлю. Марія Шерифович виграла конкурс у 2007, а не 2008, як Ви написали, році. А взагалі дякую за аналіз і з нетерпінням чекатиму Вашу думку після півфіналіі і фіналу.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду