Голова Медіа-профспілки Сергій Гузь: «Вимоги до акредитації журналістів у Секретаріаті Президента не відповідають закону»

12 Січня 2007
4349
12 Січня 2007
18:07

Голова Медіа-профспілки Сергій Гузь: «Вимоги до акредитації журналістів у Секретаріаті Президента не відповідають закону»

4349
Голова Медіа-профспілки Сергій Гузь: «Вимоги до акредитації журналістів у Секретаріаті Президента не відповідають закону»

10 січня «Детектор медіа» повідомляла, що прес-служба Президента, відповідно до Правил акредитації, встановлених Секретаріатом Президента, вимагає додавати до заявки на акредитацію журналістів або копію диплому про журналістську освіту, або копію документу, що підтверджує членство у профспілці. Згодом керівник прес-служби Президента Лариса Мудрак уточнила, що «для журналістів, які працюють від офіційних видань, ця вимога є бажаною».

 

Сьогодні «ТК» отримала коментар голови Незалежної медіа-профспілки України Сергія Гузя. Наводимо його текст повністю:

 

«Вимоги до акредитації журналістів у Секретаріаті Президента, м’яко кажучи, не відповідають статті 3 Закону України «Про порядок висвітлення діяльності органів влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації». Мова йде про вимоги надавати дипломи про відповідну освіту. Фактично, робиться спроба ввести ліцензію на журналістську діяльність, що не вписується в демократичні стандарти і точно не буде підтримана Міжнародною федерацією журналістів.

 

Є кілька ключових принципів, що забезпечують свободу слова: право громадян вільно збирати, обробляти та поширювати інформацію. Тобто, це право не журналіста, а будь-якого громадянина. Звісно, що інколи всіх бажаючих громадян неможливо розмістити в приміщенні будинку, де відбувається якась подія за участю посадових осіб держави. Саме тому, в цих ситуаціях пріоритет надається журналістам, через яких інформацію отримує все суспільство. І єдиний критерій тут – що громадянин працює як журналіст, працює на засіб масової інформації. Все. Ніяких вимог про спеціальну освіту, чи про ще якісь спеціальні дозволи не може бути, особливо в умовах, коли держава через ліцензійні інструменти контролює надання журналістської освіти.

 

В Україні є спеціальний закон про висвітлення діяльності органів влади, який згадувався на початку. У статті 2 цього закону право висвітлення діяльності органів влади закріплено саме за засобами масової інформації. Тобто, редактори цих ЗМІ на свій розсуд можуть визначати що і як їм висвітлювати, кого посилати на брифінг чи прес-конференцію, кого і де акредитувати. І ніхто інший за них це не має права робити, бо цією статтею заборонено втручатись у виробничий процес.

 

І от тепер візьмемо реальну ситуацію. Редактор відсилає журналіста на брифінг, а його не акредитують через те, що у репортера відсутній диплом про спеціальну журналістську освіту (чи взагалі про вищу освіту). Фактично, прес-служба змушує редактора змінити прийняте ним рішення. Чи є це втручанням у виробничий процес? Безперечно!

 

Далі. У статті 3 цього ж закону чітко вказано, що акредитація як журналістів, так і технічних працівників може надаватись у двох випадках:

 

-   на підставі офіційного подання засобу масової інформації;

-    

-   або ж за особистою заявою журналіста і технічного працівника.

 

І якщо поєднати принципи статті 2 та 3, то легко зрозуміти, що у випадку акредитації штатних працівників редакцій ніяких дипломів про освіту або рекомендацій профспілок подавати не потрібно. Бо це право газети чи іншого ЗМІ визначати, хто і що буде для них готувати.

 

І лише у випадку акредитації позаштатних журналістів (фрілансерів) від них можуть вимагати пред’явлення «відповідних документів, що підтверджують їх професійний фах». І то тільки за умов, що вони не мають рекомендації професійного об’єднання журналістів.

 

Власне, саме на таких принципах Незалежна медіа-профспілка України вже другий рік успішно співпрацює з прес-службою Верховної Ради України. Тому конфлікт між журналістами і прес-службою Президента спочатку сприймався, як якесь непорозуміння. Поки його деталі не з’явились на сайті «Детектор медіа».

 

Зі свого боку, Медіа-профспілка готова допомогти журналістам відстояти свої права. Достатньо звернутись до нашого офісу. Ми також розраховуємо на активні дії власників ЗМІ. Об’єднання зусиль швидше дасть позитивний результат».

 

Сергій Гузь, голова Незалежної медіа-профспілки України.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4349
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду