Додаток до вищесказаного

10 Січня 2007
5848
10 Січня 2007
18:01

Додаток до вищесказаного

5848
«Щодо пункту фахової спеціальної освіти, то хочу ще раз уточнити: в правилах сказано лише про фріленсерів і технічних працівників. Від журналістів, які працюють від офіційних видань, ця вимога є бажаною».
Додаток до вищесказаного

«Детектор медіа» щойно отримала від керівника Прес-служби Президента Лариси Мудрак пояснення щодо отриманої  нами сьогодні  інформації з приводу правил акредитації журналістів у Секретаріаті Президента.

 

«ТК» дає цей коментар в первісному варіанті, НЕ ЗМІНЮЮЧИ жодної літери!

 

Правила акредитації – це, в першу чергу, правила взаємин. Будь-які правила допомагають у взаєминах і завбачено вирішують багато питань, які виникають під час роботи. Півтора року ці правила не запроваджувалися з однією метою – дати можливість журналістам і владі налагодити відкриті прозорі взаємини. Цей етап був складним, але, однозначно, важливим і корисним. Після такого етапу, очевидно, має прийти етап формалізації відносин і більшої відповідальності обох сторін. І, я переконана, після проведення акредитації інформаційний потік для журналістів стане ще швидшим і оперативнішим. Відмов про акредитацію відділ акредитації прес-служби Президента України не надіслав ще нікому і, сподіваюсь, не надішле.

Щодо пункту фахової спеціальної освіти, то хочу ще раз уточнити: в правилах сказано лише про фріленсерів і технічних працівників. Від журналістів, які працюють від офіційних видань, ця вимога є бажаною. Однак, передусім, відповідальність за фаховий рівень своїх працівників несе керівництво видань. Прес-служба буде вдячна, якщо документи буде надано. Слід зазначити, що добрі взаємини, які налагодилися із журналістами за півтора року, допоможуть провести акредитацію оперативно й взаємовигідно.

Окрім того, як альтернатива – це рекомендація професійного об’єднання журналістів. Нагадаємо, добрі взаємини, які склалися, і підтвердження керівників видань дозволять вирішити будь-яку ситуацію в індивідуальному порядку.

Також нагадаємо, що Правила акредитації були створені на основі Типових положень Національної Комісії з питань свободи слова за участю незалежних експертів, а також за консультацією з працівниками прес-служб західноєвропейських країн.

 

Від «Детектор медіа». – Хай наш читач навіть кілька разів перечитає текст Лариси Мудрак, і спробує зрозуміти, так чи треба журналістам-штатним працівникам ЗМІ надавати для акредитації у Секретаріаті Президента документи про освіту або, як альтернативу (sis!) рекомендацію професійного об’єднання журналістів – чи ні.

 

На думку «ТК» - з коментарів працівників прес-служби випливає, що таки треба! Хоча в усних поясненнях «ТК» і Лариса Мудрак, і деякі інші працівники Секретаріату стверджують, що - ні, що ця вимога є обов’язковою лише для фрілансерів, а для штатних працівників – лише доброю волею видань, які їх акредитовують. Тож повторюємо – хай читач вирішує сам, що НАСПРАВДІ хочуть сказати нам у прес-службі Президента.

 

Але - оскільки шеф-редактор «ТК» Наталія Лигачова є членом Національної комісії з утвердження свободи слова та розвитку інформаційної галузі, на розроблені якою Типові правила акредитації посилається прес-служба Президента, то «Детектор медіа» змушена зробити власну заяву. Ми вважаємо, що насправді працівники Секретаріату ПЕРЕСМИКУЮТЬ рекомендації Національної комісії щодо акредитації, в яких не йшлося про жодну не тільки обов’язковість, але й про «БАЖАНІСТЬ» представлення будь-яких документів штатними працівниками ЗМІ для підтвердження свого журналістського фаху. На погляд «Детектор медіа» і особисто Наталії Лигачової, сам факт штатної роботи працівника у будь-якому ЗМІ вже підтверджує його журналістський професійний статус. Якщо ж прес-служба Президента вважає по-іншому – а це, ще раз підкреслимо, на наш погляд, прямо випливає з двох отриманих нами коментарів її представників – то це її власна ініціатива, і посилання на Типові правила є не зовсім коректним.

 

Втім, ми готові представити на досить гарячу ситуацію й інші точки зору.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5848
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду