Секретаріат Президента вимагатиме копії дипломів або профспілкових посвідчень від усіх журналістів (ОНОВЛЕНО)

10 Січня 2007
4550
10 Січня 2007
14:25

Секретаріат Президента вимагатиме копії дипломів або профспілкових посвідчень від усіх журналістів (ОНОВЛЕНО)

4550
Прес-служба Президента вимагає від штатних працівників ЗМІ для акредитації копії документів, які мала б вимагати лише від незалежних журналістів.
Секретаріат Президента вимагатиме копії дипломів або профспілкових посвідчень від усіх журналістів (ОНОВЛЕНО)

Епопея з акредитацією журналістів у Секретаріаті Президента триває. Поки медійна спільнота зацікавлено стежила за полемікою між «Економічною правдою» та Дмитром Котляром щодо доречності вимог Секретаріату до журналістів-фрилансерів подавати копію документу про спеціальну освіту або членство у профспілці. А сьогодні «Детектор медіа» так і не змогла отримати від  прес-служби відповіді на запитання: чи повинні журналісти, що є штатними працівниками ЗМІ, додавати до заявки на акредитацію копію документів, що підтверджують спеціальну освіту або членство у профспілці?

 

Нагадаємо, 29 грудня минулого року «ТК» уже писала про непорозуміння, що виникло начебто через неправильне прочитання запроваджених Секретаріатом Президента «Правил акредитації представників засобів масової інформації». У переліку документів, що повинні докладатись до заявки, зазначено:

 

копія документа, що підтверджує професійний фах заявника (диплом про спеціальну освіту або документ, що підтверджує членство у відповідному професійному об’єднанні) або рекомендація професійного об’єднання журналістів (для незалежних журналістів та технічних працівників).

 

 Пунктуація, вжита авторами Правил, не дозволяє зрозуміти, чи стосується текст в останніх дужках – «для незалежних журналістів та технічних працівників» - лише рекомендації професійного об’єднання журналістів, чи ця вимога застосовується також до працівників ЗМІ.

 

Тим часом, як стало відомо «Детектор медіа», прес-служба вимагає копії зазначених документів і від штатних працівників ЗМІ. Зокрема, таку вимогу поставили журналістові газети «Kyiv Post», який повідомив про це «ТК».

 

Під час першої спроби отримати розяснення від прес-служби працівник секретаріату скерував нас до «Правил»: «там усе написано».

 

Олег Кошелєв, керівник відділу акредитації та організації заходів за участю Президента, заступник керівника прес-служби Президента, підтвердив «Детектор медіа», що Секретаріат вимагатиме копії диплому про спеціальну освіту або документів, що підтверджують членство у профспілках, від журналістів, які є штатними працівниками засобів масової інформації.

 

-         Розясніть, будь ласка, чи треба для акредитації наших штатних журналістів додавати до заявки копії дипломів?

-         Усіх. Скажіть, будь ласка, чи читали ви Правила?

 

-         Читали.

-         Там усе написано.

 

-         Але ж у Типових правилах акредитації такої норми немає. А ваші правила розроблені на базі Типових...

-         Так, але цей пункт Секретаріат Президента змінив. Адже це робота з Президентом України. Ми розробляли ці правила згідно з Законом «Про інформацію», аби журналісти отримували якомога більше інформації. Але ми теж повинні знати, хто приходить до Президента. А ви вважаєте, що тут щось таке страшне?

 

-         Але ж, якщо заявку присилає редакція ЗМІ, вона дає гарантії щодо цього працівника.

-         Не завжди.

-

         Чому ви вимагаєте саме ці  документи?

-         Там написано: «копію документа, який підтверджує професійний фах заявника» - диплому про спеціальну освіту або документ, що підтверджує членство у професійному обєднанні. Ці вимоги пояснюються тим, що є незалежні журналісти, які взагалі не мають ніяких документів.

 

-         Йдеться не про незалежних, а про штатних.

-         Ну то й що? Дуже сумніваюсь, що у вас немає цих документів. Рекомендація від профспілки потрібна для незалежних журналістів, а для штатних – або копію диплома, або копію документа про членство у профспілки. Невже вам так тяжко вислати ці документи?

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4550
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду