Стилістична неточність прес-служби Секретаріату Президента призвела до непорозуміння

29 Грудня 2006
3733
29 Грудня 2006
14:37

Стилістична неточність прес-служби Секретаріату Президента призвела до непорозуміння

3733
Насправді за новими правилами акредитації журналісти не повинні подавати копію диплома про спеціальну освіту або рекомендацію профспілки, акредитуючись від ЗМІ.
Стилістична неточність прес-служби Секретаріату Президента призвела до непорозуміння

Інтернет-видання «Українська правда» 29 грудня опублікувало новину під заголовком «Без профспілки до Ющенка журналістам більше не добратися», в якій ідеться про те, що Секретаріат Президента вимагатиме від журналістів для акредитації, крім за заявки на акредитацію і деяких звичних документів, подавати ще й копію диплома про спеціальну освіту або рекомендацію професійних об’єднань.

 

Прес-служба президента України зазначила, що впроваджує Правила акредитації для представників ЗМІ, які складено на підставі Типових правил акредитації представників засобів масової інформації та незалежних журналістів при органі влади, схвалених Національною комісією з утвердження свободи слова та розвитку інформаційної галузі при президентові України. До речі, хоча Нацкомісія першою розробила типові правила, повідомлення про них у ЗМІ з’явилися на день пізніше, ніж про складені Секретаріатом Президента.

 

Чому ж, якщо прес-служба Секретаріату Президента розробляла свої Правила акредитації на основі Типових, у них є певні розбіжності? Потрібно чи не потрібно журналістам акредитуватися, надавати копії диплома та рекомендації професійних об’єднань?

 

Ці запитання ми поставили Дмитрові Котляру, одному з авторів Типових правил,  члену Національної комісії з утвердження свободи слова та розвитку інформаційної галузі при президентові України:

 

Правила президентської прес-служби розроблялися на основі наших Типових правил. Їх можна співставити і побачити, що вони відсотків на 70 збігаються. Звичайно, у них є своя специфіка, і деякі моменти відрізняються. «Українська правда» дещо неправильно зрозуміла положення щодо вимог до необхідних для акредитації документів. Бо диплом про освіту чи документ, що підтверджує членство у профспілці, вимагається тільки від незалежних журналістів. Для тих, хто акредитується від ЗМІ, цього не потрібно. Така вимога є і в Типових, і в президентських правилах. Тут немає нічого надзвичайного -wе повністю відповідає Закону України «Про порядок висвітлення діяльності органів влади». Там є таке положення, що причетність до журналістської діяльності підтверджується або заявкою від ЗМІ, або документом, що підтверджує фах, або рекомендацією професійного об’єднання. Це цілком логічно, бо людина має підтвердити, що вона є журналістом за фахом, а не хоче ходити в Секретаріат Президента, щоб подивитися, що там відбувається. Це нормальна вимога для фрилансерів.

 

У наших правилах розписано все по пунктах, що це стосується журналістів і техпрацівників, які не є працівниками ЗМІ, а прес-служба Секретаріату хотіла зробити коротший варіант,  тому в них так вийшло. Вони про те, що це стосується фрилансерів, зазначають у кінці абзацу в дужках. Не думаю, що вони збиралися вимагати від усіх такий перелік документів. Навіщо їм стільки паперів?

 

Наводимо частину Правил акредитації Секретаріату Президента, щодо якої виникло непорозуміння. Якби автори винесли наверх абзацу слова, що це стосується незалежних журналістів та технічних працівників, то ЗМІ не звинувачували б їх у тому, що до Президента тепер буде важче добратися.

 

Типові правила акредитації представників засобів масової інформації та незалежних журналістів при органі влади, схвалені Національною комісією з утвердження свободи слова та розвитку інформаційної галузі при президентові України:

3.2.      Для акредитації до Акредитуючого органу подається скріплена печаткою та підписом керівника редакції друкованого засобу масової інформації (керівника телерадіоорганізації, інформаційного агентства, Інтернет-видання) заява про акредитацію, у якій мають бути вказані:

1)         повна назва засобу масової інформації;

2)         прізвище, ім’я та по батькові працівників засобу масової інформації, акредитація яких запитується, їхня належність до творчих або технічних працівників (наприклад, журналіст, оператор, фотокореспондент);

3)         поштова адреса, номер телефону (факсу), адреса електронної пошти засобу масової інформації;

4)         вид запитуваної акредитації (постійна чи тимчасова) та її строк (для тимчасової акредитації).

До заяви додаються:

1)         дві фотографії кожного з працівників, акредитація яких запитується;

2)         копія свідоцтва про державну реєстрацію друкованого засобу масової інформації, інформаційного агентства або копія ліцензії на мовлення.

 

3.3.      Від засобу масової інформації може бути акредитовано будь-яку кількість осіб.

 

3.4.      Журналісти, технічні працівники, які не є працівниками засобу масової інформації, мають право отримати акредитацію індивідуально для себе. Для цього такі журналісти або технічні працівники подають до Акредитуючого органу підписану ними особисто заяву, у якій мають бути вказані:

1)         прізвище, ім’я та по батькові заявника;

2)         належність заявника до творчих або технічних працівників (наприклад, журналіст, оператор, фотокореспондент);

3)         поштова адреса, номер телефону (факсу), адреса електронної пошти заявника;

4)         вид запитуваної акредитації (постійна чи тимчасова) та її строк (для тимчасової акредитації).

До заяви додаються:

1)         дві фотографії заявника;

2)         копія документа, що підтверджує професійний фах заявника (диплом про спеціальну освіту або документ, що підтверджує членство у відповідному професійному об’єднанні) або рекомендація професійного об’єднання журналістів.

 

Правила акредитації представників засобів масової інформації, які впроваджує Секретаріат президента:

 

Заявка на акредитацію подається на ім'я Керівника Прес-служби на офіційному бланку ЗМІ за підписом керівника редакції друкованого ЗМІ (керівника телерадіоорганізації, інформаційного агентства, Інтернет-видання) та засвідчується печаткою ЗМІ. Заявка на акредитацію незалежних журналістів та технічних працівників подається ними особисто.

 

У заявці вказуються:

повна назва ЗМІ, тираж, періодичність, регіон розповсюдження, поштова та електронна адреси редакції, номери телефонів і факсів редакції;

прізвище, ім'я, по батькові головного редактора ЗМІ;

прізвище, ім’я, по батькові працівників засобу масової інформації (незалежних журналістів та технічних працівників), акредитація яких запитується, та їхня належність до творчих або технічних працівників (наприклад, журналіст, оператор, фотокореспондент);

поштова адреса (для незалежних журналістів та технічних працівників), номер контактного телефону, електронна адреса особи, акредитація якої запитується;

строк запитуваної акредитації.

 

До заявки додаються:

копія свідоцтва про реєстрацію друкованого засобу масової інформації та інформаційного агентства;

копія ліцензії на мовлення (для теле- та радіокомпаній);

фотокартка кожної особи, вказаної в заявці, в електронному вигляді;

копія документа, що підтверджує акредитацію в Україні (для іноземного кореспондента);

копія документа, що підтверджує професійний фах заявника (диплом про спеціальну освіту або документ, що підтверджує членство у відповідному професійному об’єднанні) або рекомендація професійного об’єднання журналістів (для незалежних журналістів та технічних працівників).

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
«Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3733
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду