У Камеруні засуджено редактора газети

30 Березня 2013
8035
30 Березня 2013
12:48

У Камеруні засуджено редактора газети

8035
за звинуваченням у дифамації
У Камеруні засуджено редактора газети

Кримінальний суд в економічній столиці африканської країни - Дуалі виніс вирок редактору тижневика Paroles Жану-Марі Чачуанґу (Jean-Marie Tchatchouang). Його засуджено на двомісячний тюремний термін за наклеп на директора транспортної компанії Socatur. Пана Чачуанґу оштрафовано також на 435910 франків КФА ($852). Про це представникам «Комітету захисту журналістів» (CPJ) розповів адвокат підсудного.

 

Чачуанга відразу доправили до місцевої в'язниці, повідомив медіа-організацію Емманюель Екулі (Emmanuel Ekouli), який очолює Асоціацію молодих журналістів Камеруна (Association des jeunes journalistes du Cameroun).

 

Згідно з кримінальним кодексом Камеруну, засуджені менше, ніж на однорічний тюремний термін користуються правом домагатися звільнення під заставу. Адвокат вже подав відповідну петицію і має намір надіслати апеляцію щодо скасування судового вироку.

 

Поштовхом до винесення кримінального дифамаційного вироку стала гучна суперечка у сфері трудових відносин.

 

Власник транспортної компанії Жан-Ернест Нґалле Бібее (Jean Ernest Ngallè Bibéhé) двічі подавав кримінальні позови проти редактора Paroles за наклеп проти нього та його дружини-менеджера з людських ресурсів у серії публікацій, опублікованих наприкінці 2010 року.

 

Подробиці дискримінаційного ставлення до робітників та корупції набули широкого розголосу після оприлюднення Жаном-Марі Чачуанґом їхніх листів.

 

Транспортний бос звинуватив його на новинному сайті Camnews24 у спробах шантажу. Та, згідно з тим же джерелом, його заява не містила відповіді на гострі питання.  

 

Теперішнє рішення кримінальний суд ухвалив на основі другого позову.

 

У березні 2011 року суддя вже виносив вирок Жану-Марі Чачуанґу щодо шестимісячного терміну умовного тюремного ув'язнення. Тоді, як повідомив він Комітет захисту журналістів, суд звільнив його під заставу 1 млн. франків КФА ($2100).

 

Суддя постановив заборонити тижневик Paroles. Редактор подав апеляцію. Судовий процес має розпочатися 4 квітня ц.р., повідомляє з посиланням на адвоката Чачуанґа КЗЖ. Поки що видання не припинило існування.

 

«Детектор медіа»

Фото - http://www.cpj.org/

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8035
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду