Як захиститися від хакерів і шпигунів

8 Лютого 2013
7199
8 Лютого 2013
13:59

Як захиститися від хакерів і шпигунів

7199
Поради фахівців Управління боротьби з кіберзлочинністю МВС користувачам соцмереж та електронної пошти
Як захиститися від хакерів і шпигунів

Загальні поради, аби убезпечити себе від кіберзлочинців

 

1. Користуйтеся складними паролями. Щоб створити такий пароль і при цьому його не забути, доцільно запам'ятати кілька слів та цифр, де кількість символів має бути не меншою від 8. При цьому у фразі можна замінити окремі літери, умисно створивши помилки, і ввести з клавіатури, попередньо перемкнувши її розкладку на іншу мову.

 

Наприклад: складинийпероль123 - таку комбінацію неважко запам'ятати, але після вводу англійською мовою пароль виглядатиме так: crkflbybqgthjkml23.

 

Подібний метод створення паролю допоможе нейтралізувати найбільш розповсюджені способи несанкціонованого доступу до вашої сторінки у соцмережі або поштової скриньки: підбір паролю за словником, прямий добір, підбір шляхом здогадування.

 

У той же час недоцільно використовувати інформацію, яку ви розміщуєте про себе у відкритому доступі, або яку не складно знайти з інших джерел (анкетні дані, дата народження, псевдоніми).

 

2. Користуйтесь антивірусним програмним забезпеченням. Обов'язкова умова - його постійне оновлення.

 

3. Працюйте з комп'ютером у режимі користувача. Цією порадою нехтують найчастіше. Якщо після встановлення операційної системи ви продовжуєте для зручності використовувати комп'ютер в режимі «Адміністратор», цим ви створюєте додаткові ризики зараження комп'ютера вірусами, які пропустила антивірусна система.

 

4. Виявляйте обережність при спробі підвищити власну анонімність. Окремі користувачі, намагаючись залишити якнайменше слідів свого перебування в мережі Інтернет, застосовують анонімайзери, безкоштовні проксі-сервери або програмні додатки типу TOR.

 

Більшість цих ресурсів є вільними та безоплатними. Утім, користуючись ними, ви залишаєте повний комплект інформації (логін/пароль), достатньої для несанкціонованого доступу до вашої сторінки. Таким чином, питання щодо того, скористатися чи не скористатися цією можливістю, ви залишаєте на розсуд власників цих анонімайзерів. Така ж сама ситуація з використанням вільних точок доступу WI-FI.

 

 

Соціальні мережі

 

1. Завжди контролюйте інформацію, яку ви розміщуєте на власній сторінці. Надлишкова відкритість щонайперше може бути використана при підготовці протиправних дій стосовно вас.

 

Наприклад, певна інформація про ваші плани, фотографії поряд з іншими людьми або інші відомості ви з часом захочете видалити, проте зазначену інформацію вже могли зберегти інші користувачі. Таким чином видалити інформацію, що вже раніше була поширена, у багатьох випадках просто неможливо.

Зверніть увагу на можливість обмеження доступу сторонніх осіб до інформації на вашій сторінці, яку передбачають сервіси всіх відомих соціальних мереж. Правильно зроблені налаштування дозволять розділити інформацію на публічну та таку, яку б ви хотіли би поширити лише серед обмеженого кола осіб (друзів), не дозволивши її автоматичну індексацію пошуковими системами.

 

2. Візьміть за правило не відкривати посилання, що надходять вам у повідомленнях на сторінці. Краще копіюйте їх і вставляйте у пошукову сторінку браузера в якості тексту.

 

3. Навіть якщо ви зайшли за посиланням, уважно прочитайте доменне ім'я сторінки, що відкрилась. Якщо вона відрізняється від відомої вам хоча б на один символ, не використовуйте цей ресурс. Навіть за умови аналогічної форми і змісту він може бути призначений саме для обманного заволодіння вашими логінами і паролями.

 

 

Перевірка безпеки в інтернеті

 

Аби краще зрозуміти ступінь захищеності власних даних у всесвітній мережі, дайте відповіді на кілька серій запитань.

 

- Чи читали ви умови надання послуг поштовими службами та соціальними мережами при реєстрації своїх поштових скриньок або облікових записів?

- Чи маєте ви пароль для авторизації більше 10 знаків?

- Чи маєте ви  альтернативне секретне питання для відновлення доступу та з чого воно складається (звичайні слова чи комбінації символів)?

- Чи маєте ви подвійну авторизацію (наприклад, через телефон)?

- Чи використовуєте у своєму паролі великі літери, специфічні символи («№;%::?*^)?

 

Якщо на кілька з цих питань ви відповіли ствердно, ступінь можливості несанкціонованого доступу до вашого облікового запису або електронної поштової  скриньки суттєво знижується.

 

- Чи встановлювали ви будь-яке неліцензійне програмне забезпечення?

- Чи користуєтеся ви торент-трекерами та файлообмінниками?  

- Чи читаєте спам-повідомлення, які приходять на електронну пошту або облікових запис?

- Чи здійснюєте перехід за посиланнями або відкриваєте прикріплені фотографії у повідомленнях?

- Чи використовуєте персональні дані при формуванні свого паролю?

- Чи зберігаєте свої паролі в налаштуваннях браузера (кеш)?

- Чи вказуєте свої повні персональні дані в соціальних мережах?

- Чи використовуєте один пароль до майже усіх своїх облікових записів (у соціальних мережах, на форумах, блогах тощо) та поштових скриньках?

- Чи цікавилися питанням щодо того, чи зберігав ваш провайдер інформацію про надані вам послуги?

 

Якщо на кілька з цих питань ви відповіли ствердно, ступінь можливості несанкціонованого доступу до вашого облікового запису або електронної поштової  скриньки суттєво підвищується.

 

Використання облікових записів в українських соціальних мережах дозволяє більш оперативно вирішувати питання своєчасного отримання лог-файлів (журналів, в яких фіксується активність у вашому обліковому записі або електронній поштовій скриньці), оскільки ці мережі перебувають в юрисдикції вітчизняних правоохоронних органів.

 

Пам'ятайте, що лише незначний відсоток несанкціонованих втручань вчиняється за допомогою методів, що не залежать від дій або бажань потенційної жертви. В інших випадках потерпілі самі створюють умови, що дають можливість заволодіти їх персональною інформацією.

 

Фото - anon-info.ru

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Управління боротьби з кіберзлочинністю МВС, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7199
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду