Василь Базів повертається на Банкову (ОНОВЛЕНО 9 ЖОВТНЯ)

6 Жовтня 2006
6179
6 Жовтня 2006
16:17

Василь Базів повертається на Банкову (ОНОВЛЕНО 9 ЖОВТНЯ)

6179
Віктор Балога призначив своїм радником з інформаційних питань Василя Базіва, що був заступником голови АП Кучми. Коментують Сергій Васильєв, Олексій Мустафін і Єгор Соболєв.
Василь Базів повертається на Банкову (ОНОВЛЕНО 9 ЖОВТНЯ)

Як стало відомо 6 жовтня, голова Секретаріату Президента Віктор Балога призначив своїм радником із інформаційних питань Василя Базіва. Балога підтвердив це на своєму брифінгу, що відбувся о 14 годині. Як повідомляє «Українська Правда», на запитання, чи не хвилює його той факт, що Базіва називали «голосом Кучми», Балога відповів: «Якщо людина дивиться по-сучасному і може давати поради корисні, я вважаю, що ці люди повинні працювати».

 

Тим часом, як уже повідомляла «ТК», Тарас Петрів подав у відставку з посади керівника Інформаційної служби Секретаріату Президента України. Про це він сам повідомив у листі до колег. Причиною відставки, за його словами, є усвідомлення потреби зосередитись на стратегічних завданнях, серед яких - робота в Національній комісії з утвердження свободи слова та розвитку інформаційної галузі при Президенті України. На жаль, зараз Тарас Іванович не має можливості коментувати своє рішення. Як повідомило джерело «Детектор медіа», останньою краплею, що вплинула на рішення Тараса Петріва, можливо, стало саме призначення Базіва. Натомість, Віктор Балога не підтвердив інформації про відставку Тараса Петріва: «Петрів живий, здоровий. Сподіваюсь, ніяких відставок не буде».


Новим керівником Інформаційної служби, як повідомив Тарас Петрів, буде Олександр Семирядченко - головний редактор інформаційної служби каналу ICTV.

«Детектор медіа» звернулась до Олександра Семирядченка з проханням прокоментувати його перехід на нову роботу.

 

Олександр Семирядченко:

- Мене запросили до Секретаріату обговорити нові бачення інформаційної політики в рамках того переформатування структур, що зараз відбувається в Секретаріаті. Власне, в рамках цього переформатування, ще раніше, створена Головна служба інформаційної політики при Секретаріаті. Сьогодні – мій перший день на роботі, і я почав з того, що влаштував такий собі «аудит»

- Скажіть, будь-ласка, чи не планується перетворення Служби на управління чи департамент інформаційної політики?

- Ну, тут все питання лише в назві. Зараз Головна інформаційна служба – над нею є лише один куратор – перший заступник Голови Секретаріату Президента Арсеній Яценюк. Це, так би мовити, мій безпосередній "бос".

- А які задачі ставив перед Вами Голова Секретаріату?

- Основні очікування Віктора Балоги – це зміцнення інформаційної лінії Президента в рамках функцій і повноважень, наданих йому Конституцією. Задачею він бачить те, щоб цей обмін інформацією між Президентом і державою, народом був ефективним, повним, оперативним... ну і далі через кому.

Мій особистий мотив приходу на цю посаду – зробити щось таким чином, щоб якось "просунути вперед" нашу державу.

 

З проханням прокоментувати призначення Василя Базіва «ТК» звернулась до Сергія Васильєва. Він очолював Головне управління інформаційної політики Адміністрації Президента за часів, коли головою АП був Віктор Медведчук. Сергія Васильєва називали одним із творців системи «темників». Зараз  Васильєв – керівник медіа-проекту «Правовий всеобуч» (ТРК «Альтернатива»).

 

Сергій Васильєв:

Наскільки я зрозумів, конструкція, яка виникла у зв‘язку із приходом Балоги, - це зміна команди. Про що говорила й Ірина Геращенко, коли  йшла з посади. Вона сказала, що йде з посади тому, що прийшла нова команда, і вона  цій команді бажає успіху... Факт приходу нової команди змушує нового голову канцелярії Президента шукати людей, які б могли адекватно його баченню проводити інформаційну політику адміністрації (або канцелярії) Президента.

 

Василь Базів – кваліфікований колишній працівник Адміністрації, він знає цю справу. Він працював дуже близько до глави держави, знає основні вимоги, внутрішню логіку роботи Адміністрації Президента. Так що тут був логічний крок. Ми спостерігали протягом цих двох років багато непродуманих кон’юнктурних кроків нової влади з викидання старих кваліфікованих кадрів лише тому, що вони працювали в іншій команді. Я думаю, якщо призначення Базіва є переосмисленням тієї політики, це говорить про Балогу як про людину, яка справді думає про кадрову політику, оскільки кадровий голод у державі, в тому числі і в канцелярії Президента, відчувається.

 

Якщо людина бере в свою команду того чи іншого фахівця, то очевидно, що той фахівець відповідає тим вимогам і тим поглядам, які має людина, яка його запрошує. Нема значення – чи то експерт, чи  спеціаліст,  чи займає якусь іншу керівну посаду.

 

Принаймні, принципові і ключові питання і пан Базів, і пан Балога, очевидно, бачать однаково. Інакше важко було б зрозуміти, навіщо Балога бере людину, яка не розуміє, що саме хоче керівник Секретаріату і як саме він збирається проводити роботу у сфері інформаційної політики.

 

Я не думаю, що треба шукати щось нове в роботі посадової особи, яка в усі часи зобов’язана була дотримуватися тих правил і тих норм, які існують у відповідності із посадовими обов’язками. Мається на увазі - забезпечувати інформаційну діяльність Президента держави. Я не робив би з Віктора Балоги або когось іншого чиновника, який прийде на цю посаду, самостійну політичну фігуру. Мені здається, що таке нашкодить і йому самому, якщо журналісти будуть намагатися йому нав’язати цей образ і будь-кому, хто почне його сприймати як самостійну політичну фігуру, зробить йому лише школу. Я вважаю, що спочатку повинні існувати каста висококваліфікованих  менеджерів, фахівців, які б за будь яких політичних режимів могли чітко, кваліфіковано, грамотно й гідно виконувати таку доволі складну роботу, як забезпечення втому числі і інформаційне забезпечення діяльності Президента країни.

 

Не має значення, хто Президент – чи Ющенко, чи Кравчук, чи Іванов, Петров, чи Сидоров. Фахівці, фаховий рівень повинні визначати, чи може ця людина обіймати цю посаду, а не те, до якої політичної сили вона належить і які в неї були уподобання до 2004 року і після 2004 року.  І тому я просто хочу побажати пану Балозі  (якщо, звичайно, він потребує моєї поради) максимально дистанціюватися від ситуацій, у які, напевне, його захочуть втягнути і мої колеги журналісти, і хтось із доброзичливців-політиків, штучно створюючи йому якусь персональну нішу в політикумі, роблячи його якоюсь самостійною політичною фігурою, самостійним політичним гравцем, від якого залежить щось... Пробувати нашіптувати на вухо будуть чимало людей. Головне - втриматись від цієї спокуси. Тут і так стільки роботи в забезпеченні нормальної, ритмічної, ділової, гідної діяльності Секретаріату Президента, що дай Бог здоров`я пану Балозі із моїм колишнім колегою, якого він взяв до себе в радники, впоратись із цими завданнями.

 

Посадові обов’язки виписані були за часів пана Медведчука, коли він був головою Адміністрації Президента. Виписані по пунктах. Я думаю, що, напевне, вони були переписані тільки із зміною назви – не глави Адміністрації Президента, а керівника Секретаріату Президента.. А по суті вони мало змінилися. Виконувати роботу керівника канцелярій – це виконувати роботу,  пов’язану з безперешкодною і ефективною діяльністю Президента. Якщо пан Балога зможе якісно виконувати цю роботу і підбирати відповідні кадри для виконання цієї функції і для забезпечення ефективного виконання Президентом своїх конституційних повноважень, то ціни йому не буде.

 

Призначення Василя Базіва коментує Олексій Мустафін, заступник голови правління СТБ з інформаційного мовлення, заступник голови СДПУ(о), а за часів роботи Василя Базіва і Віктора Медведчука в Адміністрації Президента – шеф-редактор інформаційно-аналітичної служби каналу «Інтер».

 

Олексій Мустафін:

У мене таке враження, що у представників нинішньої влади існує певний комплекс. Вони як політики зросли головним чином під час і завдяки боротьбі з Адміністрацією Президента Кучми, керував якою Віктор Медведчук. Тому кожного разу, коли вони чують -  «Адміністрація Президента»,  «Секретаріат Президента», в них підсвідомо вимальовується Адміністрація Президента в тому вигляді, в якому вона існувала за часів Медведчука. Волею чи неволею вони намагаються її скопіювати.

 

Але, по-перше, копія завжди гірша за оригінал, а, по-друге, навіть напрацювання Адміністрації Президента за часів Медведчука не в усьому спрацювали і, м'яко кажучи, допомогли виконати не всі завдання, які ставив перед нею Леонід Кучма. А з 2004 року і Україна, і українське суспільство і пішли набагато далі. Тому навіть точне копіювання призведе сьогодні до набагато  гірших результатів для людей, які цим займаються.

 

Мені здається, що треба почекати приходу нових людей, які не пов’язані з часами Кучми - ані роботою на боці президента, ані діяльністю в таборі йлого опонентів.

 

 

Що ж до конкретних кадрових рішень, мені здається, якщо вже ми вже дочекалися повернення Базіва, то треба очікувати і повернення Сергія Васильєва. Звичайно, в тому разі, якщо він на це погодиться.


Єгор Соболєв, журналіст, ведучий, 5 канал: 

Перше враження традиційне – за що боролися! Про Базіва всі все знають, Семирядченко був менш публічним, але роль в «промиванні мізків» журналістам ICTV у 2004-ому, за їхнім же свідченням, грав велику.

 

Але друге враження – подивимося, що з цього вийде. У 2004-ом ми боролися не проти людей, а проти ідей несвободи і неправди, які вони втілювали. І якщо хтось з тодішніх слуг цензури зараз укріплюватиме чесну журналістику, я перший готовий йому плескати. Знаєте, у 1945-ому один експерт заявив американській Раді з зовнішньої політики: у Німеччині нема розумних людей, які б не співпрацювали з нацистами. І без таких людей нову адміністрацію не побудуєш, бо інших просто нема. Тому і у 2005-ому, і зараз я вважав і вважаю: або тотально люстрація, або тотальне прощення. Інакше виходить – цьому можна, а цьому не можна. Що буде новою неправдою.

 

Хоча, звичайно, трохи ніяково. У цьому сенсі я продовжу Олексія Мустафіна і висловлю свою пропозицію. Без жартів - до Секретаріату пора повертати Віктора Медведчука. Це талановитий, інтелектуальний і справді ефективний менеджер, яких там півтора року дійсно було замало. І юридичний напрямок, до речі, він легко виправить. Віктор Федорович президентські укази буде не повертати, а заучувати на пам'ять :)

 

Ілюструючи слова Єгора Соболєва щодо Олександра Семирядченка, "ТК" звертається до інтерв'ю, даного  останнім 29 жовтня 2004 року - за 2 дні до першого туру президентських виборів. Ось, зокрема, фрагмент цього інтерв'ю:

- А чи може бути таке, що у вас з журналістом різні погляди на деякі речі? Наприклад, у ситуації з бійкою 23 жовтня перед ЦВК.

- С приводу бійки в ЦВК сюжет писав особисто я. Я коли говорив нещодавно з пані Наталею Лигачовою, то вона не знала стану справ біля ЦВК. Вона думала, що народні депутати з "Нашої України" просто хотіли увійти у ЦВК, а їх туди не пускали. Але насправді вони хотіли провести туди своїх прибічників.

 

- Я була тоді перед ЦВК і бачила, на власні очі те, що насправді там відбувалося. Тому ваша версія здається мені досить дивною.

- Нема питань. Тоді за повноту і недостовірність інформації ви відповідаєте як журналіст. Коли журналіст їде на подію, він її бачить, при цьому користується різними джерелами інформації: інформаційними агентствами, додатковими джерелами, інсайдерською інформацією. Тоді складається та картина, яку ми бачимо.

 

- А як може бути, що я бачу, на власні очі, одну картинку, а ви мені демонструєте зовсім іншу?

- Як співає Кузьменко у групі "Скрябін" "Маю власний погляд на речі".

 

- Тобто, я бачу, що Віктора Ющенка не впускають до ЦВК, а ви в той же час – зовсім інше.

- Я бачу, що Віктор Ющенко усуває ОМОН, б`ючи їх по всіх можливих частинах, щоб запустити туди юрбу, щоб зірвати засідання.

 

- То може у нас з вами якось по-різному зір працює?

- Це моя новина, а це ваша новина. І ваша новина має не менше значити, ніж моя. Але моя новина була в ефірі компанії, де я працюю. А якщо ви не довіряєте, ви не дивитесь.

 

-Але справа в тому, що всі наші канали мають, практично, одну точку зору... Ми зараз отримуємо багато листів від людей, які підтримують журналістів, що підписали заяву. Люди пишуть: "Молодці, нарешті. Нам вже набридла ця брехня".

 - Добре, вони мають право на свою точку зору. Але це ні про що не свідчить.

 

- Це свідчить про те, що ваші глядачі не такі дурні, як ви про них думаєте.

- Я дуже поважаю наших глядачів. Але є віра і є знання. Ми в новинах оперуємо знаннями і ніколи не орієнтуємось на настрої, і незалежні від тієї реакції, яку можуть викликати наші новини.

 

 

Довідка «ТК»: Василь Андрійович Базів народився у 1955 році у селі Семигинів Стрийського району Львівської області. Кандидат політичних наук, з 2005 року – президент Українського центру геополітичних та національних стратегій. Дружина – Надія Базів, автор і ведуча програми «Аудієнція» (НТКУ). У 1977 році Василь Базів закінчив факультет журналістики Львівського університету. У 1999 році захистив кандидатську дисертацію «Партії в політичній системі перехідного періоду: українська практика і світовий досвід». Член НСЖУ і НСПУ.

 

У 1997-2000 працював заступником голови Львівської обласної державної адміністрації Михайла Гладія – на той час лідера Аграрної партії. Кілька разів невдало балотувався у депутати. У 2002 році був кандидатом у депутати за списком блоку «За Єдину Україну!» під номером 65 (до ВР не пройшов) за квотою Аграрної партії України. З 3 березня 2001 року був призначений генеральним консулом Україні в місті Торонто, Канада. З 2001 року – радник, консультант Президента України.

 

У червні 2003 року Василя Базіва було призначено заступником Голови – керівником Головного аналітичного управління Адміністрації Президента України. Головою АП був Віктор Медведчук. Звільнили з посади Василя Базіва 22 грудня 2004 року (ще за каденції Кучми).

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6179
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду