Перемога журналістів і поразка суспільства

26 Липня 2006
3181
26 Липня 2006
13:23

Перемога журналістів і поразка суспільства

3181
Під час конфлікту депутата Калашнікова з журналістами СТБ йшлося не лише про стосунки депутата з журналістами – йшлося про стосунки представника найвищого органу законодавчої влади з громадянами.
Перемога журналістів і поразка суспільства

Інцидент між народним депутатом від Партії регіонів Олегом Калашніковим (саме в такій транскрипції його прізвище фігурує на сайті Верховної Ради) та журналістами СТБ, здавалося б, формально вичерпаний. Перед журналістами вибачилися, депутата Калашнікова виключили і з фракції, і з партії, й більше ніщо не мусить затьмарити стосунків між Партією регіонів та журналістським товариством. Врятовано від надто радикальних рухів і Тараса Чорновола – того самого, який публічно пообіцяв, що в разі, якщо Калашнікова не буде виключено з партії, він сам складе депутатські повноваження.

У надто недовірливих журналістів, звісно, лишилися підозри: а чи не була «справа Калашнікова» з радикальними оргвисновками лише грою на публіку – враховуючи, що партією влади Партія регіонів поки що все ще не стала? Чи не заспокоюють однопартійці (чи то колишні однопартійці) винуватця: мовляв, почекай трохи, поки все вщухне, ми не мали іншого виходу? Та справа не лише в питанні про щирість регіоналів. Як відомо, у Верховній Раді нинішнього скликання, де всі без винятку депутати були обрані за партійними списками, принципово не може бути позафракційних депутатів. Перехід з однієї фракції до іншої також заборонено. То куди ж подітися тепер панові Калашнікову? Стаття 81 Конституції України передбачає лише 7 випадків дострокового припинення повноважень народного депутата. Це – складення повноважень за його особистою заявою; набрання законної сили обвинувачувальним вироком проти нього; визнання депутата в судовому порядку недієздатним або безвісно відсутнім; припинення його громадянства або виїзд на постійне місце проживання за кордон; сумісництво, що триває упродовж більш як 20 днів; невходження депутата до фракції політичної партії або блоку, за списком яких його було обрано, або вихід з фракції; смерть. Усе, інших підстав дострокового припинення повноважень Конституцією не передбачено.

Здавалося б, до депутата Калашнікова має бути застосований пункт про вихід з фракції. Але ж він з неї з власної ініціативи не виходив! Його виключили – але Конституція України взагалі не розглядає, просто не згадує поняття примусового виключення народного депутата зі складу фракції. Процедура та юридичні наслідки такого виключення у Конституції відсутні. Отже, реально – відповідно до Конституції – виключення можливе лише за бажанням чи, принаймні, згодою самого депутата. Глава 11 Регламенту Верховної Ради України також не роз’яснює процедуру та наслідки примусового виключення депутата з фракції. Тож і не дивно, що на сайті Верховної Ради у списку депутатської фракції Партії регіонів станом на 25 липня спокійнісінько собі зазначений Калашніков Олег Іванович.

Утім, можливо, після одужання депутата й виписування його з клініки він таки напише заяву про складання повноважень. Усе буде гаразд, зло буде покаране? Не певен. Уявіть собі: а що було б, якби це був не журналіст, а звичайний собі громадянин, який вирішив познімати події просто для себе, на згадку? Територія біля Верховної Ради – то не приватна власність, Партія регіонів проводила публічну (так, саме публічну!) акцію в публічному місці, а тому ніяких претензій до публіки з її боку бути не могло. Будь-хто з присутніх мав би повне право робити все, що не заборонено законом. А якби це був звичайний опонент Партії регіонів, який почав би висловлювати свою незгоду з нею? Чи закінчилося б вилучення відеокасети в такого громадянина (та й навіть його побиття) так само – принесенням вибачень та виключенням депутата-винуватця з фракції? Чи так само постала б на його захист громадська думка? Радше за все, завеликого розголосу не сталося б. Можливо, деякі випуски новин повідомили б про це як про курйозний інцидент – але не більше від того. Адже й у заявах представників Партії регіонів – тієї ж Ганни Герман, приміром – йшлося саме про стосунки депутатів з партійної фракції з журналістами й лише з ними.

У такий спосіб проблему – на радість Партії регіонів – було звужено, й справжня проблема залишилася поза увагою. Адже йшлося не лише про стосунки депутата з журналістами – йшлося про стосунки представника найвищого органу законодавчої влади з громадянами. Про те, якими уявляють такі стосунки ці представники й політична сила, до якої вони належать, і якою є межа тих стосунків, перейти за яку депутати вважають за неприпустиме. «Я – депутат, ти – ніхто, я можу зробити тобі все, що захочу, закон – це я», - саме так, судячи з усього, ставляться до своїх співгромадян у Партії регіонів. І, судячи з усього, ставляться так не окремі депутати (врешті-решт, такі, радше за все, є в усіх парламентських фракціях), а ця політична сила в цілому – бо жоден її представник не звернув увагу саме на цей, громадянський, а не лише професійний, аспект конфлікту.

У журналістському середовищі склалася-таки корпоративна солідарність – от тому журналісти й видаються надто сильним супротивником, з яким Партії регіонів краще (поки що?) не псувати стосунки. Що ж до суспільства – то, боюся, конфлікт цей засвідчив: у ставленні до нього провідної нині політичної сили не змінилося нічого. Про громадянське суспільство антикризова коаліція мови не веде. Прикро, але й журналісти за своїми корпоративними вимогами не побачили суспільного зрізу цього конфлікту. Проте, якщо суспільство стане невільним, навряд чи в ньому знайдеться місце для вільної журналістики та для корпоративної солідарності журналістів.

Борис Бахтєєв, "Детектор медіа"

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
"Детектор медіа"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3181
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду