15 кроків до потреб журналістів, які ми робили протягом року

7 Червня 2012
24462
7 Червня 2012
15:29

15 кроків до потреб журналістів, які ми робили протягом року

24462
Щодня прес-служба Президента, яку я очолюю, намагається покращити співпрацю з журналістами і полегшити їхню роботу
15 кроків до потреб журналістів, які ми робили протягом року

З нагоди Дня журналіста хочу привітати всіх своїх колег. Більше як рік тому я обіцяла журналістам налагодити роботу прес-служби Президента, думаю, сьогодні якраз час відзвітувати перед професійною спільнотою про те, що вдалося зробити.

 

В першу чергу, хочу подякувати членам журналістських громадських організацій та об'єднань за конструктивну співпрацю, яку нам вдалося налагодити за цей рік. Я сподіваюся на її продовження і на спільне налагодження алгоритмів ефективного втілення напрацьованих рішень.

 

Також дякую всій журналістській спільноті й кожному журналістові, з яким нас зводила робота протягом цього року. Щодня прес-служба Президента, яку я очолюю, намагається покращити співпрацю з журналістами і полегшити їхню роботу. Часто кожному з наших працівників для цього доводиться ламати просто несусвітні бюрократичні перепони, які залишилися у спадок від радянської системи.

 

За цей рік вдалося зробити чимало, хоча й не так багато, як мені б того хотілося. Головне, на мій погляд, те, що вдалося розпочати програму «Відкрита розмова», яка стала ефективним майданчиком для обговорення всіх проблем журналістської спільноти та влади. Крім того вдалося зробити кілька практичних кроків для полегшення роботи журналістів під час складних заходів в АПУ. Нижче пропоную вашій увазі 5 фактів полегшення роботи журналістів під час заходів АПУ та 10 заходів у межах «Відкритої розмови», спрямованих на захист прав журналістів в Україні. Виділяючи ці заходи й факти, ми намагалися підвести риску під головними тенденціями в нашій співпраці з журналістами, щоб до наступного року продовжити роботу.

 

 

5 фактів полегшення роботи журналістів під час заходів Адміністрації Президента України

 

Адміністрація Президента України будує роботу з журналістами на засадах відкритого діалогу й конструктивної співпраці. Прес-служба ставить за мету максимально забезпечувати потреби ЗМІ в повному доступі до інформації із заходів за участю Президента України та посадовців Адміністрації Президента. Прес-служба Президента України за цей рік зробила 5 кроків, спрямованих на забезпечення потреб українських медіа.

 

Факт перший. Прес-служба, розуміючи важливість оперативного та якісного забезпечення українських та міжнародних ЗМІ відеоматеріалами із заходів за участю Глави держави, користується сучасними можливостями інтернету й викладає всі відеоматеріали на FTP. Це також дозволяє зберегти вихідну якість відзнятого матеріалу.

 

Факт другий. Започатковано нову практику у співпраці Прес-служби Адміністрації Президента України із засобами масової інформації. До роботи приймаються запити від журналістів у будь-якому форматі (друкованому чи електронному).

 

Факт третій. Прес-служба Адміністрації Президента України вперше сформувала прозорі принципи формування журналістського пулу для висвітлення закордонних візитів Президента України - за квотним принципом та на основі рейтингів засобів масової інформації. Щоб забезпечити участь у висвітленні заходів широкого кола журналістів, у пулі запроваджено ефективну систему ротації. Водночас, прес-служба завжди готова сприяти в отриманні акредитації тим журналістам, які висвітлюють закордонні візити Президента України коштом редакцій.

 

Факт четвертий. Усі заходи за участю Президента України та посадовців Адміністрації Президента України завчасно анонсуються на офіційному інтернет-представництві Глави держави. Завдяки публікації анонсів засоби масової інформації мають змогу вчасно акредитуватися на заходи, звернувшись до представників прес-служби.

 

Факт п'ятий. На офіційному інтернет-представництві з'являється офіційна інформація з подій за участю Глави держави та працівників Адміністрації Президента. Налагоджено постійну електронну систему розсилки новин та фотографій із сайту президента. Також розпочато роботу в соціальних мережах - свої сторінки у Facebook відкрили Уповноважений Президента України з прав дитини та програма «Відкрита розмова».

 

 

10 заходів у межах «Відкритої розмови», спрямованих на захист прав журналістів в Україні

 

Українська влада, усвідомлюючи виняткову роль засобів масової інформації в утвердженні демократії і свободи слова в державі, приділяє велику увагу реалізації та захисту прав журналістів у країні. За останній рік було здійснено низку заходів, спрямованих на поліпшення умов роботи ЗМІ, які дістали позитивні оцінки як самих представників медіа, так і впливових міжнародних правозахисних організацій. Ось ці десять фактів.

 

1. Уперше за роки незалежності українська влада почала стежити за дотриманням прав журналістів. Було започатковано програму «Відкрита розмова», яка стала майданчиком для вирішення всіх проблемних питань між журналістами та владою.

 

2. Представники ЗМІ, громадських організацій і влади вперше отримали можливість збиратися за круглим столом і вести відкритий діалог. 6 липня 2011 року Президентом України було створено спеціальний орган, який опікується проблемами свободи ЗМІ - Міжвідомчу робочу групу з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова захист прав журналістів, що діє у рамках програми «Відкрита розмова». Раз на місяць проводяться регулярні зустрічі для вирішення проблемних питань, що виникають під час роботи представників медіа. За результатами засідань ухвалюються спільні рекомендації учасників, покликані покращити умови роботи журналістів і запобігти будь-яким непорозумінням у майбутньому.

 

3. Журналісти мають можливість напряму звернутися з будь-якою професійною проблемою до віртуальної приймальні програми «Відкрита розмова», яка розпочала діяльність у соціальній мережі Facebook.

 

4. Влада сприяє ефективній взаємодії для порозуміння в роботі журналістів і правоохоронних органів. Представники Генеральної прокуратури України та МВС звітують про розгляд звернень щодо порушення прав представників ЗМІ. Також журналісти і правоохоронці почали разом розробляти спеціальні інструкції, покликані налагодити чітку й прозору співпрацю.

 

5. Розпочато активну роботу над розробкою єдиної всеукраїнської прес-карти, яка має покращити умови роботи представників ЗМІ й полегшити їм доступ до масових заходів.

 

6. Налагоджено ефективні механізми взаємодії журналістів із Управлінням державної охорони. Проведено семінар для представників ЗМІ та Управління державної охорони із залученням іноземних експертів для покращення взаємодії під час масових заходів. Протягом заходів прес-офіцери максимально сприяють журналістам, що виконують професійні обов'язки.

 

7. Завдяки спільній діяльності в рамках програми «Відкрита розмова» досягнуто згоди між прес-службою Кабінету Міністрів та журналістами щодо роботи представників ЗМІ в Будинку уряду.

 

8. Спеціально для українських журналістів ОБСЄ та інші міжнародні організації запровадили тематичні семінари, що розповідають про світовий досвід співпраці представників засобів масової інформації та правоохоронних органів.

 

9. Для іноземних журналістів, акредитованих в Україні, розроблено детальну покрокову інструкцію для отримання реєстрації та акредитації в нашій державі.

 

10. Робота в межах «Відкритої розмови» ведеться цілком прозоро. Всі засідання відбуваються у відкритому для преси форматі. Про дотримання прав журналістів і про стан свободи слова в Україні регулярно інформуються представники міжнародних організацій. Учасники «Відкритої розмови» ведуть листування з іноземними фахівцями. Вони також є постійними запрошеними гостями на засіданнях Міжвідомчої робочої групи.

 

Діяльність із забезпечення свободи слова в Україні схвально оцінила Організація безпеки і співпраці у Європі. У своїй доповіді представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуня Міятович зазначила: «Моя команда і я особисто надаємо великого значення роботі Міжвідомчої робочої групи, яка займається питаннями медіа. Бажаю вам та членам робочої групи успіхів та досягнень від переваги вільних медіа в Україні».

 

Діяльність у рамках програми «Відкрита розмова» позитивно оцінила Міжнародна місія з питань свободи слова в Україні як демонстрацію відкритого діалогу між владою та засобами інформації. У листі представників місії на адресу Президента України Віктора Януковича, зокрема, йдеться: «Ми висловлюємо задоволення побаченою нами роботою Міжвідомчої робочої групи, на засіданні якої ми побували 3 квітня. З побаченого нами було видно, що всі запрошені вітали можливість участі у відкритому діалозі. Сподіваємося, що буде вироблено такий алгоритм роботи, який дозволить ефективно розглядати всі звернення до цієї групи».

 

Довідка:

 

8 квітня 2012 року в соціальній мережі Facebook було створено сторінку «Відкритої розмови» (www.facebook.com/vidkryta.rozmova), на якій публікується вся інформація щодо діяльності програми. Також діє віртуальна приймальня для оформлення звернень до міжвідомчого комітету з оперативного реагування на конфлікти за участю представників ЗМІ. Головна мета виходу «Відкритої розмови» у соціальні мережі - забезпечити зворотній зв'язок, обмін думками між журналістами та експертами щодо питань роботи мас-медіа.

 

 

Дарка Чепак, прес-секретар Президента України, голова Міжвідомчої робочої групи з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова захист прав журналістів

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Дарка Чепак для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
24462
Коментарі
8
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Знавець
4350 дн. тому
БезДарка - фініш-продюсер Януковича. :)
Buba1980
4351 дн. тому
Дякую за детальний звіт! Друзі, у нас є з чим порівнювати, я бачу, що люди намагаються бути відкритішими. Це важко і не одразу можна цю систему змінити, але зсуви дійсно є! Дарко, не звертайте уваги на спамерів!
Rokky
4351 дн. тому
Дарко, вам потрібно змінювати ставлення до людей, в тому числі до колег, що з вами працюють. Всі розуміють, що це робота, і хтось має займати цю посаду, і гарно коли її займає професіонал. Але відкритості і оперативності вам поки бракує. Можливо ви й стали на вірний шлях, але хочеться більших результатів, в кого ж як не у вас є ресурс, щоб це робити швидше.
Rokky
4351 дн. тому
Дарко, вам потрібно змінювати ставлення до людей, в тому числі до колег, що з вами працюють. Всі розуміють, що це робота, і хтось має займати цю посаду, і гарно коли її займає професіонал. Але відкритості і оперативності вам поки бракує. Можливо ви й стали на вірний шлях, але хочеться більших результатів, в кого ж як не у вас є ресурс, щоб це робити швидше.
Boris
4351 дн. тому
Ну, как минимум можно сказать спасибо, что теперь можно снимать кортеж президента или премьера и не бояться, что тебя заметет служба безопасности. А то один упырь-гбшник мне в прошлом году камеру разбил
EURONEWS
4351 дн. тому
Можна прибрати людину з "калхоза" - але "калхоз" з людини ніколи... дарка чубака жертава бидло-націїї... Інтелект, це не її фішка.
ольга
4351 дн. тому
це ппц! з нами говорить робот! "надано коментарів на 10% більше, ніж на відповідний період минулого року"
Жах
4351 дн. тому
О,ужас! Как на съезде партии. Вот что делает система с людьми.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду