Програма "Вибори 2006.Теледебати", канал "1+1", 16 березня 2006 року

17 Березня 2006
3012
17 Березня 2006
17:34

Програма "Вибори 2006.Теледебати", канал "1+1", 16 березня 2006 року

3012
Обговорюється перебіг виборчої кампанії в Україні
Програма "Вибори 2006.Теледебати", канал "1+1", 16 березня 2006 року

Програма "Вибори 2006.Теледебати", 16 березня, канал "1+1"

ВЕДУЧА: Добрий вечір. В ефірі спец проект каналу 1+1 «Вибори 2006» присвячений перебігу виборчої кампанії в Україні. І сьогодні я б хотіла окремо привітати наших глядачів за межами України в Сполучених Штатах Америки і Канаді. Оскільки відтепер з допомогою каналу 1+1 international, нашу програму можуть дивитися в прямій трансляції на всій території Сполучених Штатів Америки і Канаді. Отже добрий вечір панове, ми раді, що ви приєдналися до нашої телеаудиторії, сьогодні ми говоритимемо про вибори. Чи стануть ці вибори найчеснішими в історії України? Чи готуються до масових фальсифікацій, чи можливий зрив виборів до Верховної Ради? На ці запитання будуть сьогодні відповідати політики та експерти. А саме в дискусії братимуть участь Юрій КЛЮЧКОВСЬКИЙ, представник Президента в парламенті України, член виборчого блоку Наша Україна. Тарас ЧОРНОВІЛ, народний депутат України, член політради партії Регіонів. Андрій Шкіль, народний депутат України, член виборчого блоку Юлії Тимошенко. Андрій Єрмолаєв, директор центру соціальних досліджень Софія, зараз ви побачите пана Андрія вітайте його будь-ласка. Ігор Гринів, народний депутат України, керівник виборчої кампанії громадянського блоку ПОРА ПРП. Ігор ШУРМА, народний депутат України, член списку опозиційного блоку «Не так!». Анатолій Луценко, керівник аналітичного департаменту центрального штабу виборчого блоку Наша Україна. Ігор Шкіря, народний депутат України, член президії політради партії Регіонів. Олеся Яхно, директор інституту національної стратегії України. Віктор Титов, президент української асоціації професійних психологів. Ігор Попов, голова правління комітету виборців України. Та Євген Копотько, директор Донецького інформаційного аналітичного центру. Нагадаю всім учасникам дискусії, що будь-які дії вчинені з метою спонукати виборців голосувати за чи проти суб‘єктів виборчого процесу є передвиборна агітація в цій студії заборонені. А тепер власне про привід, до сьогоднішньої дискусії, підготовка до масових фальсифікацій, використання адмінресурсу, викиди компромату. В брудних технологіях сьогодні обвинувачують одне одного і влада і опозиція. Цього тижня тему продовжили історія із електронним тероризмом, із застосуванням 25 кадру, та застереження щодо можливого зриву виборів до Верховної Ради. Докладніше далі Наталія Гичка.
КОР: 14 березня народні депутати внесли зміни до деяких законів України для вдосконалення виборчого законодавства. Законопроект подали представники партії Регіонів, яка для підтримки цих змін в день голосування зібрала біля ВР майже двохтисячний мітинг. Закон зобов‘язав окружні виборчі комісії доукомплектовувати дільничні виборчі комісії і дозволив комісіям за рішенням суду заносити правки у виборчі списки, ставлячи при цьому у паспорті громадян відмітку про те, що вони проголосували. Останній пункт не підтримали фракції УНП, Народний рух, ПРП, БЮТ і Наша Україна.
Юрій КЛЮЧКОВСЬКИЙ, член виборчого блоку Наша Україна, представник Президента у Верховній Раді: Проблема не в законі, проблема в його виконанні. Він не виконується на місцях і в першу чергу там, де місцеве самоврядування в руках партії Регіонів.
КОР: Закон, ще чекає на візу в Президента,  а тим часом лунає все більше попереджень про фальсифікації. Про підготовку масових фальсифікацій на Донеччині заявив 10 березня у відкритому листі Президенту керівник донецького виборчого штабу Наша Україна Антон Клименко. Серед його аргументів виборчі комісії на 80% сформовані зі співробітників одного колективу. У їхньому керівництві ті ж люди, що й на президентських виборах. Виборчі списки роздуті за рахунок повторів одних і тих же  осіб з незначною зміною анкетних даних чи неіснуючих виборців. член ЦВК Руслан Князевич, який балотується до парламенту за списком Нашої України заявив про підготовку масштабних фальсифікацій на сході України і повідомив про понад мільйон двійників  у списках виборців. в свою чергу партія Регіонів почала заявляти про розроблену владою схему масових фальсифікацій виборів в усіх регіонах України ще зі свого з‘їзду партії 4 березня.
Віктор ЯНУКОВИЧ, голова партії Регіонів: Массовые фальсификации выборов, нужны оранжевой команде для того, чтобы остаться у власти любой ценой. Мы должны бороться за каждый голос нашего человека, мы должны бороться почти как на войне.
Сергій КІВАЛОВ, екс-голова ЦВК: Смотрите списки избирателей, то что говорил лидер партии, что пропущены целые дома, целые кварталы.
КОР: Представники влади звинувачення у підготовці фальсифікації відкидають.
Юрій ЄХАНУРОВ, прем’єр-міністр України: В основному говорять про фальсифікації ті які займалися фальсифікацією виборів минулих, вони мають великий досвід і здогадуються де це можна зробити.
КОР: Оптимістично ставиться до майбутніх виборів член ради партії Наша Україна Петро Порошенко, стверджуючи що 26 березня вперше за 14 років в Україні пройдуть дійсно чесні вибори. Останньою прикрасою чесних виборів стала справа про електронний тероризм.
Тарас ЧОРНОВІЛ, народний депутат України, член політради партії Регіонів: Коли ми аналізували відеофільм Нашої України спрямований проти партії Регіонів, у певних моментах, коли зупинялись на розкадровку зіткнулися з фактом використання у цьому ролику так званого 25 кадру, який заборонений законодавством України і за використання якого передбачена карна відвічальність.
КОР: Партія Регіонів вимагає від ЦВК дати принципову оцінку діям Нашої України і наполягає, що вона не має права залишатися учасником виборчої кампанії. У відповідь Наша Україна закликала опонентів не баритися із судовими позовами і хоча б раз відповісти у суді за свій наклеп і брехню.
Юрій КЛЮЧКОВСЬКИЙ, член виборчого блоку Наша Україна, представник Президента у Верховній Раді: Я думаю що почалася манія переслідування у деяких представників партії Регіонів. Це хворобливий стан я розумію, але це не має жодного відношення до політики і до виборів.
КОР: Тим часом навіть цей передвиборчий  інцидент не завадив лідеру регіоналів Віктору Януковичу припустити створення коаліції зокрема політиками або групою членів Нашої України у новому парламенті.
ВЕДУЧА: Отже все майже як на війні, але тим не менш останнє припущення, яке вчора стало новиною і яке сьогодні коментувало все експертне середовище, про що не тільки в Україні, мені здається це треба прокоментувати панове, тому давайте почнемо з того. Отже як ви вважаєте, пане Тарасе,  з якими політиками патріотами, які стоять на захисті національних інтересів в середині Нашої України могли б об‘єднатися представники партії Регіонів. Ну от наприклад Юрій Богданович належить до числа цих політиків з якими б ви хотіли спільно працювати?
Тарас ЧОРНОВІЛ, народний депутат України, член політради партії Регіонів: Ну мені б хотілося б що Юрій Богданович все таки почитав закони, потім не такі після яких треба було б доказувати, що за цими законами не можна проводити вибори, як він робив на президентських виборах це.
ВЕДУЧА: Тобто Юрія Богдановича ми виключили, а інші, можете назвати прізвища. Не Юрій Богданович, з вами об‘єднуватися не будуть.
Тарас ЧОРНОВІЛ, народний депутат України, член політради партії Регіонів: Нажаль у Нашої України ми бачимо занадто багато проблемних прізвищ, в тому числі і кримінальних прізвищ.
ВЕДУЧА: Ні я як раз про інші не проблемні, а про цих політиків патріотів які стоять на захисті національних інтересів.
Тарас ЧОРНОВІЛ, народний депутат України, член політради партії Регіонів: Ми хочемо побачити їх вже в ході роботи наступного парламенту. Тепер я хочу дещо уточнити. Чомусь роздули шум, про те що ми ніби вступаєм в опозицією з нашою країною. Ви знаєте в політиці можливо все.
ВЕДУЧА: Ні, я цитую вашого лідера, в даному випадку тільки дослівно.
Тарас ЧОРНОВІЛ, народний депутат України, член політради партії Регіонів: Наш лідер сказав тільки одну фразу, давайте не пересмикувати слова Віктора Януковича, він сказав що можлива співпраця, але він не сказав про створення коаліції, це є дуже велика різниця. А тепер одна дуже цікава річ, вчора появляється масовий вихлоп абсолютно спровокованої і перекрученої інформації і ввечері відбувається засідання міністерства внутрішніх справ, де Юрій Луценко з сімома своїми заступниками і з 4 керівниками обласних структур дає жорсткі вказівки, іти буквально по хатах дільничним міліціонерам і сповіщати всіх людей в 4 областях України. На Півдні України дуже не люблять «Нашу Україну» і не люблять Соціалістичну партію і розказують все в порядку «Наша Україна» і Соцпартія вже підписали домовленість чітку про співпрацю Нашої з партією Регіонів і все в нас буде добре і прекрасно. От вам і весь повністю вузол проблем.
ВЕДУЧА: Ви можете підтвердити цю інформацію, це важлива річ.
Тарас ЧОРНОВІЛ, народний депутат України, член політради партії Регіонів: Ця інформація вже поступає сьогодні, щоб почалася виконуватися.
ВЕДУЧА: Ні я маю на увазі, є якісь свідчення, які б підтвердили, що Юрій Луценко, між іншим ми його в минулій програмі неодноразово згадували, тому я хочу пересвідчитися, у вас є, я не знаю якісь документи, відеозапис чи щось інше щоб могло…
Тарас ЧОРНОВІЛ, народний депутат України, член політради партії Регіонів: Докази цього будуть буквально в найближчі дні, поки що всі факти про які ми наводили напри великий жаль підтвердилися, мені дуже сумно, але так і є.
ВЕДУЧА: Ну по-перше треба коментувати цю заяву, виходить це вигідно вам і Соціалістичній партії, на скільки я розумію, а по-друге все ж таки я процитую…
Тарас ЧОРНОВІЛ, народний депутат України, член політради партії Регіонів: Ні, ні я хочу застерегтися іде мова про те шоби розпорошити електорат партії Регіонів, яка не хоче об‘єднання з Нашою Україною.
ВЕДУЧА: Я зрозуміла. Оскільки, по-перше я все ж таки процитую Віктора Федоровича, який дійсно сказав тільки одну фразу і щиро шкодую, я була б рада побачити його, ну наприклад в цій студії на дебатах, повірте і не тільки я очевидно, тому я тільки процитую його дослівно аби попередити будь-які підозри, що я там особисто щось перекручую, те що бачили всі, те що передали інформагенції. «Є сьогодні окремі люди і політики, які всередині Нашої України не згодні з її політикою, і якщо йтиметься про об‘єднання, то ми об‘єднуватимемося», дослівно. Ви знаєте цих людей всередині Нашої України Юрій Богданович, не згодних з її політикою з якими готовий об‘єднуватися Віктор Федорович, назвіть мені будь-ласка.
Юрій КЛЮЧКОВСЬКИЙ, член виборчого блоку Наша Україна, представник Президента у Верховній Раді: Я ще раз вдячний, що мене до них не віднесли і це сильно реабілітує мене, навіть в моїх власних очах. Слава Богу про мене так не думають. Тому я не знаю таких людей, які сьогодні готові до співпраці з партією Регіонів, а тим більше з її лідером Віктором Януковичем, я глибоко переконаний шо Наша Україна зробить все можливе, щоб на наступному парламенті була помаранчева правляча коаліція.
ВЕДУЧА: А тепер ось будь-ласка цю інформацію про фактичне застосування пряме адмінресурсу, прошу інформацію про засідання і тому подібні речі.
Юрій КЛЮЧКОВСЬКИЙ, член виборчого блоку Наша Україна, представник Президента у Верховній Раді: Я можу повторити тільки свої слова, ну це вже манія просто, це фобія.
ВЕДУЧА: Манія і не більше. як ви вважаєте…
Тарас ЧОРНОВІЛ, народний депутат України, член політради партії Регіонів: Ви знаєте певною фобією було те що в нас немає вже нормальних договорів з Росією по газу, коли ми це говорили в жовтні, мені здається чи не Юрій Богданович говорив, що це фобія, потім виявилася що є проблема і багато всього іншого.
Юрій КЛЮЧКОВСЬКИЙ, член виборчого блоку Наша Україна, представник Президента у Верховній Раді: Звичайно, звичайно що фобія. Є газ в домах тепло, таким чином всі ці розмови виявилися фобією.
ВЕДУЧА: Давайте від медичних термінів перейдемо все таки до виборчого процесу, хоча дійсно інколи виникає бажання я розумію в різних людей.
Юрій КЛЮЧКОВСЬКИЙ, член виборчого блоку Наша Україна, представник Президента у Верховній Раді: Я би ще хотів звернути увагу на одну річ. Дуже хотілося шоби в політиці все таки люди були послідовними, тоді можна щось передбачувати в політиці. З одного боку з Нашої України роблять ворога.
ВЕДУЧА: Хто?
Юрій КЛЮЧКОВСЬКИЙ, член виборчого блоку Наша Україна, представник Президента у Верховній Раді: Представники наших опонентів. А з другого, але ми з ними захочемо потім співпрацювати. Розумієте ну так чекайте, або не їстівно, або чому так мало.
Тарас ЧОРНОВІЛ, народний депутат України, член політради партії Регіонів: По-моєму Юрій Богданович знову пересмикує слова, оскільки перше ми не шукаємо ніде ворога і це є доктринальна теза партії Регіонів, що в своїй країні ворогів немає, можуть бути опоненти, це є перше. А друге, ми не збираємося вступати в якісь коаліції з всією Нашою Україною.
Юрій КЛЮЧКОВСЬКИЙ, член виборчого блоку Наша Україна, представник Президента у Верховній Раді: От слава Богу, нам стало легше.
Тарас ЧОРНОВІЛ, народний депутат України, член політради партії Регіонів: Хоча Віктор Андрійович Ющенко яким ви весь посилаєтесь, чомусь з-за кордону лише згадує про те що Наша Україна має об‘єднатися з партією Регіонів.
Юрій КЛЮЧКОВСЬКИЙ, член виборчого блоку Наша Україна, представник Президента у Верховній Раді: Ні я перепрошую.
ВЕДУЧА: Прокоментуйте цю заяву.
Тарас ЧОРНОВІЛ, народний депутат України, член політради партії Регіонів: «Нью-Йорк таймс» напевно більш не треба казати.
Юрій КЛЮЧКОВСЬКИЙ, член виборчого блоку Наша Україна, представник Президента у Верховній Раді: Мабуть Тарас читає тільки закордонні газети я до них не маю доступу, але принаймні у своєму спілкуванні з Президентом в мене не склалося таке враження.
ВЕДУЧА: Ну можливо хтось з експертів є, бачив і ви потім зможете це прокоментувати. Все ж таки я хотіла б повернутися до маніпулятивних технологій, вони використовуються під час цих виборів. Чи будуть підстави називати їх брудними? Будь-ласка, я хотіла від вас почути. 25 кадр вмонтовували?
Юрій КЛЮЧКОВСЬКИЙ, член виборчого блоку Наша Україна, представник Президента у Верховній Раді: Я хотів би насамперед уточнити термінологію. Я не знаю шо таке маніпулятивна технологія, я не фахівець в цій сфері, але в мене враження таке, що будь-яка агітація це є спосіб вплинути на виборця і далеко не завжди через логіку і через свідомість, а дуже часто через емоції і підсвідомість. В тому же числі і ті речі, які звучать тут у студії, вони теж мають елемент маніпулятивності, це спроба сподобатися комусь чи не сподобатися. З другого боку, мені здається що правда, правда не повинна відноситися до маніпулятивних технологій. І те що з цього фільму наші опоненти, слава Богу не вороги, вчепилися саме  до цього черепа, але забули розказати про зміст фільму і сказати нарешті чи там правда чи наклеп, це теж дуже симптоматично.
ВЕДУЧА: Будь-ласка ваша відповідь.
Тарас ЧОРНОВІЛ, народний депутат України, член політради партії Регіонів: Ну по-перше, це є ось обличчя маніпулятивної технології в виконанні Нашої України. Це є дійсно отой оскал…
ВЕДУЧА: Вибачте в цей час показували режисери моє обличчя. Ну приємно що ви розумієте жарти шановні присутні, незважаючи на те що до виборів 10 днів, з почуттям гумору.
Тарас ЧОРНОВІЛ, народний депутат України, член політради партії Регіонів: Але дозвольте я закінчу. На при великий жаль мій опонент зараз поводиться дуже і дуже само підступно і нечесно, він дуже чіпляється за кожну букву в законі, але він є, дійсно агітація є спосіб переконання, але є чітко виписані в законі маніпулятивні технології. Те що діє на підсвідомість і не відображено це є в законі про рекламу, це є в законі про інформацію і в законі про телебачення і радіомовлення. І ви прекрасно знаєте це, в новій редакції це є.
Юрій КЛЮЧКОВСЬКИЙ, член виборчого блоку Наша Україна, представник Президента у Верховній Раді: З 1 березня почало діяти.
Тарас ЧОРНОВІЛ, народний депутат України, член політради партії Регіонів: Це є все в кожному з цих законів і ви це прекрасно знаєте, ви дуже добре знаєте що це є заборонена норма у всьому світі, є висновки улюблених вами американських судів з цього приводу, є хартії європейські.
ВЕДУЧА: Панове хвилиночку. Ми маємо фільм який прийшов, маємо претензії до нього, обіцянки подати до суду і навіть вимогу про те що Наша Україна повинна припинити участь взагалі у виборчій компанії, все це до певної міри. Скарга є?
Тарас ЧОРНОВІЛ, народний депутат України, член політради партії Регіонів: Є скарги написані сьогодні в ЦВК, в Генеральну прокуратуру України і Національну раду з телебачення і радіомовлення, щодо використання забороненої технології. Тепер, що стосується самого змісту фільму, люди яких там було оббріхано готують свої заяви відповідних суддів, вони будуть подавати. Ми просто знаємо що судовий розгляд буде тривати місяць, півтора, нам зараз розходитись на тому щоб почалось рішення саме з того, яким способом, брудними методами нас оббріхують.
ВЕДУЧА: Добре, тобто фактично люди будуть мати справу із заявами, які сьогодні от зокрема прозвучать і все висновку суду ми не побачили. Прошу.
Юрій КЛЮЧКОВСЬКИЙ, член виборчого блоку Наша Україна, представник Президента у Верховній Раді: Я прошу звернути увагу, вони на стільки добре знають право наші опоненти, що навіть користуються послугами американських адвокатів і якось забули подивитися закон про вибори, який по-перше встановлює строк оскарження 5 днів, сьогодні здається 16 число. По-друге ми скористалися тими можливостями, які дає закон про вибори, право на відповідь, там достатньо було можливостей дати відповідь, а негарно писати до суду який ви самі кажете.
Тарас ЧОРНОВІЛ, народний депутат України, член політради партії Регіонів: А тепер я вам хочу відповісти, ми оскаржуємо не просто виборчі технології, ми оскаржуємо кримінальний злочин, за який хтось має вести відповідальність. А що стосується самих дій, за них теж буде відповідальність. Зняти партію Народний союз Наша Україна згідно з написаним вами законом …
Юрій КЛЮЧКОВСЬКИЙ, член виборчого блоку Наша Україна, представник Президента у Верховній Раді: За який ми проголосували.
Тарас ЧОРНОВІЛ, народний депутат України, член політради партії Регіонів: А ми не хочемо знімати.
ВЕДУЧА: Дозвольте приєднаються експерти. От прошу пане Ігорю ви почніть, ваш коментар.
Ігор Гринів, народний депутат України, керівник виборчої кампанії громадянського блоку ПОРА ПРП: Почуття гумору ми зберігали і я хочу просто про маніпуляції трошки поговорити, які готувалися під час того, що робив любимий нами канал. Ну наприклад показують Юрія Івановича Єханурова і не титрують його шо це прем’єр-міністр. Показують Віктора Федоровича Януковича і титр прем’єр-міністр України, не екс-премєр-мінрістр. Щоб зберегти почуття гумору.
ВЕДУЧА:  Шкода от моя короткозорість, дякую, спасибі, ми звернемо на це увагу, спасибі.
Ігор Гринів, народний депутат України, керівник виборчої кампанії громадянського блоку ПОРА ПРП: Маніпулятивна технологія навіть так, але якщо повернутися до ситуації з флеш-кадром або з так званим 25 кадром, то я тут би хотів сказати дві речі, перша це спроба політ технологів або так званих режисерів розвести на гроші, вибачте тих хто їм дає, повірте що це не меншим чином діє. А якщо вже брати хто перший це вжив, то вперше це було вжито в 2002 році блоком «За єдину Україну», коли в кліпі за «За єдину Україну» про який ми так само багато говорили було використано бюст Шевченка з простріленою головою. Так само там було 3 кадри з 25 стояло в вигляді флеш-кадру, а не в вигляді 25 кадру, стояло це. Тобто я вважаю, що все що відбувається з от такими маніпуляціями, а саме маніпуляціями під час демонстрації прямої реклами кадрів є достатньо ганебно для будь-якої політичної сили.
ВЕДУЧА: Спасибі за репліку.
Тарас ЧОРНОВІЛ, народний депутат України, член політради партії Регіонів: Але я лише тільки добавлю що це до речі, Ігоря трошки доповню, це не 2002 рік, в нас вперше, ми маємо приклад людини яка це застосувала в Росії в 2000 році в Челябінську Едуард Худяков і в нас є інформація що він як раз в кінці минулого року був затриманий на українській митниці при спробі ввезти певне там теле обладнання. Обладнання повернути після того він заявляв, що до цього не причетний.
ВЕДУЧА: Дозвольте мені маленьку репліку, я хочу сказати, по-перше вибачитися, я дійсно не помітила цей неправильний титр, вибачитися перед обома учасниками нашого сюжету і перед паном Єхануровим і перед паном Януковичем, я перепрошую панове ви обидва можете скористатися правом на відповідь, при чому бажано одночасно в цій студії. Я буду рада вас бачити. Прошу ви пане Ігорю хотіли, будь-ласка.
Ігор ШУРМА, заступник голови СДПУ(о), опозиційний блок «Не так»: Ну я би хотів сказати, що висновком 2006 року буде те, що всі програють в Нашій Україні, бо так як застосовується технологія.
ВЕДУЧА: Можна без блоку, це вже за проти агітації.
Ігор ШУРМА, заступник голови СДПУ(о), опозиційний блок «Не так»: А добре я не буду називати. Ми програємо цю війну оскільки пішли технологічним шляхом наші політичні опоненти, оскільки доказали, що змінити національні прапори на жовтогарячі, які тут пан психолог повинен дати відповідь, це маніпулятивний крок, змінити тризуб допустим на копитко, це теж впливає на маніпуляцію і це отримало перемогу. І те що сьогодні застосували по відношенню допустим до партії Регіонів, це той самий вплив, це та сама маніпуляція і нема чого тут дивуватися.
ВЕДУЧА: Юрій Богданович ваш коментар. Прошу.
Юрій КЛЮЧКОВСЬКИЙ, член виборчого блоку Наша Україна, представник Президента у Верховній Раді: Я хочу до цього тільки нагадати навколо оті помаранчі і американські валянки, це лягає в один ряд отих аналогій.
Тарас ЧОРНОВІЛ, народний депутат України, член політради партії Регіонів: Я хочу нагадити трошки щоб не хворіли тут в‘єтнамський синдром не тільки в минуле треба дивиться в сучасне. Я хочу нагадати ту рекламу, яка до недавнього часу у вас ішла, якісь злочинці рвуться до влади, оті бій барабанів, оті насичені такі дикі кольори, ота музика, яка настроює десь негативно.
Юрій КЛЮЧКОВСЬКИЙ, член виборчого блоку Наша Україна, представник Президента у Верховній Раді: У кожного свій  смак до кольорів до музики і до всього іншого, комусь подобається комусь не подобається.
Тарас ЧОРНОВІЛ, народний депутат України, член політради партії Регіонів: Тут є 2 людей, які вам вдячні за цю рекламу, з одного боку ми ви нам дійсно добавили трошки голосів і підтримки, з другого боку Андрій Шкіль має подякувати, тому що завдяки оцим випадам які робите проти нас піднімається рейтинг сьогодні в БЮТу в першу чергу, а ви боретеся за почесне третє місце в виборчих перегонах.
ВЕДУЧА: Будь-ласка тепер ви, але по черзі, я прошу вас Юрій Богдановичу, повторіть будь-ласка що ви сказали.
Юрій КЛЮЧКОВСЬКИЙ, член виборчого блоку Наша Україна, представник Президента у Верховній Раді: Ну я не хотів би говорити про те хто виграє, хто програє.
ВЕДУЧА: І не варто говорити зараз просто.
Юрій КЛЮЧКОВСЬКИЙ, член виборчого блоку Наша Україна, представник Президента у Верховній Раді: Я не фахівець таких так званих маніпулятивних технологій, єдине що я можу сказати, нас багато звинувачували у цьому, всю Помаранчеву революцію у цьому звинувачували, і ми це тільки що почули з уст представника тодішньої влади. Але я ще раз хочу повторити, народ визначає, а не кольор прапора, не наколотіть чи не наколотіть помаранчів, і я думаю що якщо серйозно говорити, то народ подивився фільм з величезним інтересом і недаремно інтерес зростає до цього фільму.
ВЕДУЧА: Якщо говорити серйозно як ви вважаєте, які дійсно інші речі будуть застосовані на цих виборах. Ну наприклад фальсифікацію, давайте перейдемо до неї, це серйозна річ. Хто готує фальсифікацію, оскільки обвинувачення з обох боків, цікава річ в нас і влада і опозиція звинувачують одне одного. Прошу хто і навіщо буде фальсифікувати.
Юрій КЛЮЧКОВСЬКИЙ, член виборчого блоку Наша Україна, представник Президента у Верховній Раді: Ну на сам перед, я хотів би звернути увагу що після виборів 2004 року змінилася центральна влада і то не повністю, бо парламент залишився старий, але місцеве самоврядування не помінялося. І коли сьогодні звинувачують в застосуванні адмінресурсу, то мені дуже цікаво деяких представників наших опонентів слухати, коли вони нарікають на продукт діяльності своїх же одно партійців. Я думаю що зараз я почую щось у відповідь, але потім в мене будуть і докази.
ВЕДУЧА: Будь-ласка.
Тарас ЧОРНОВІЛ, народний депутат України, член політради партії Регіонів: Ну я скажу Юрій Богданович дуже фальшивить, оскільки він знає як в ним написаному законі, хто несе основну відповідальність за формування тих же самих списків, а ми наголошуємо саме на тому…
Юрій КЛЮЧКОВСЬКИЙ, член виборчого блоку Наша Україна, представник Президента у Верховній Раді: Так я власне добре знаю Тарасе, та ви забули трошки.
ВЕДУЧА: А хто несе відповідальність за списки. Перше списки, можу я підкреслити за які багато нарікань в цьому році.
Тарас ЧОРНОВІЛ, народний депутат України, член політради партії Регіонів: Вибачте це вже не нарікання, це вже звинувачення.
ВЕДУЧА: Нарікання я маю на увазі що немає. Будь-ласка.
Юрій КЛЮЧКОВСЬКИЙ, член виборчого блоку Наша Україна, представник Президента у Верховній Раді: Вся справа в тому що там де списками займалися адміністрації, а це сільська місцевість, там списків значно в кращому стані. Там де ними займалося місцеве самоврядування, де створювалися робочі обліки, групи обліку виборців під керівництвом заступників мерів, а особливо південь і схід України, отам ми маємо найбільші проблеми.
ВЕДУЧА: А можна назвати, зараз, зараз пане Тарасе ви під‘єднаєтеся, прошу.
Тарас ЧОРНОВІЛ, народний депутат України, член політради партії Регіонів: А можна все таки нагадати одну річ, що основні подання матеріалів робили як раз паспортні столи від міністерства внутрішніх справ, давайте все таки тут лукавити і це абсолютно відкрито.
Юрій КЛЮЧКОВСЬКИЙ, член виборчого блоку Наша Україна, представник Президента у Верховній Раді: Подання йшли від місцевих органів самоврядування і це відповідає вимогам закону.
ВЕДУЧА: Ігорю Миколайовичу прошу.
Ігор ШКІРЯ, член президії політради партії Регіонів: Ну во-первых я бы хотел сказать моему оппоненту, какая в нас слабая власть, которая сегодня оппозицию обвиняет, что готовят фальсификацию, то есть это первое, уровень ее слабости. Второе, вот даже мы видели вступительный сюжет к фальсификации готовятся на юге на юго-востоке, все опять там, но вы уже про это 2 года говорите. Я вам скажу во всех восточных областях формированием новых списков занималась милиция и паспортные столы. Так вот исторически в восточных регионах все было написано на русском языке и сейчас, вот эти представьте себе миллионы списков начали переводить на украинську мову, Воробей – Горобець, и таких примеров много. В компьютер просто заганяли тексты и переводили через компьютер, студенты и когда говорим про мисцеве самоврядування, это неправда, областные администрации занимались непосредственно этими вопросами курировали и контролировали, и милиция и паспортные столы, и 100-летние люди которые уже по 15 по 20 лет как умерли продолжали оставаться в этих списках.
КОР: Спасибі, ви хотіли прокоментувати, дві тези слабка влада і мовне питання, переклад. Прошу.
Юрій КЛЮЧКОВСЬКИЙ, член виборчого блоку Наша Україна, представник Президента у Верховній Раді: Добре, обов’язково. Ну по-перше розумієте це говорить просто про філософію влади. З точки зору наших опонентів сильна влада, це влада яка всіх давить, всіх тримає в руках, не шанує закону і не шанує право місцевого самоврядування. От оце для них сильна влада. А та влада яка не задавила місцеве самоврядування, яка не поміняла мерію там на сході, ця влада по їхньому слабка. Однак я глибоко переконаний, шо  можливо на перших порах це виглядає як слабкість, на справді це сила демократії, і це сила поваги відповідальності за те шо робить. А тепер відносно перекладу, друга теза відносно перекладу. Я можу зрозуміти проблеми перекладу з української на російську, я не можу зрозуміти дурі тих хто робив це машиною комп’ютером, бо це очевидно дур. Але я також не можу зрозуміти, чому при перекладі один раз Немитченко стоїть на 69 місці в списку виборців, а другий раз Німітченко на 1911 у тому самому списку виборців, це що при перекладі ще й в очах двоїться чи як?
ВЕДУЧА: Будь-ласка.
Тарас ЧОРНОВІЛ, народний депутат України, член політради партії Регіонів: Юрій Богданович в вас мабуть теж трошечки не додивились як двоїться в очах деяких округах на Західній Україні де це рахували. А тепер що стосується цього…
ВЕДУЧА: А це приклад, вибачте, з якого регіону?
Юрій КЛЮЧКОВСЬКИЙ, член виборчого блоку Наша Україна, представник Президента у Верховній Раді: Маріуполь.
ВЕДУЧА: Це Маріуполь.
Тарас ЧОРНОВІЛ, народний депутат України, член політради партії Регіонів: Там ми теж знаємо хто там зараз має основні впливи. А тепер дозвольте все ж таки мені закінчити. Ви прекрасно знаєте яким способом ваша демократична влада розправлялася з місцевими мерами, з районними радами, ви знаєте як в районних обласних радах. Там на сході України появилися масово фракції і блоку Юлії Тимошенко і Нашої України особливо і як вони там впливають на ситуацію. ви знаєте як мер гарно перемальовується там на сході.
Юрій КЛЮЧКОВСЬКИЙ, член виборчого блоку Наша Україна, представник Президента у Верховній Раді: Так розкажіть де, в Франківську в Донецьку, в Єнакієве, в Красном Лучі перемалювалися мери чи де.
Тарас ЧОРНОВІЛ, народний депутат України, член політради партії Регіонів: І помаранчеві перемалювалися, пре достатньо їх перемальованих, а тепер основне контроль повністю там вело за цим всім дійсно МВС, і трошки візьміть на себе відповідальність за той закон, який зробили сьогодні у нас на фракції виступила Марина Ставнічук, яка так незлим тихим словом згадувала авторів цього закону і ті моменти які ви зробили, так шо заклали ви цю міну сповільненої дії особисто.
Юрій КЛЮЧКОВСЬКИЙ, член виборчого блоку Наша Україна, представник Президента у Верховній Раді: Я радив би вам подивиться стенограму від 7 липня, де в моєму проекті дійсно більша роль була адміністрації при складанні списку виборців. я не пам’ятаю з чиєї пропозиції, можливо навіть із вашої було підвищено роль місцевого самоврядування у складанні списку виборців, подивіться цю стенограму, подивіться чия це поправка, не пришивайте це мені.
ВЕДУЧА: Панове.
Тарас ЧОРНОВІЛ, народний депутат України, член політради партії Регіонів: В мене до вас маленьке питання Юрій Богданович, знаєте от колись була злочинна влада, я маю право говорити злочинна, тому що я проти Кучми виступав, в той час коли ви мовчки сприймали як мене виключали з руху за боротьбу проти Кучми.
Юрій КЛЮЧКОВСЬКИЙ, член виборчого блоку Наша Україна, представник Президента у Верховній Раді: Вас виключали з руху Тарасе, да ви Рух зрадили.
Тарас ЧОРНОВІЛ, народний депутат України, член політради партії Регіонів: Але давайте до цього не будемо вертатися це старе, як мене виключали за те що я не підтримував Кучму виступив проти нього. В мене питання, чому злочинна влада на вибори 2004 року зробивши як ви казали злочинні списки не допустила таких масових їх фальсифікацій. Ви тоді казали що це є масові фальсифікації списків, що це є злочин, коли на дільниці могло бути 10, 20, 30 помилок, коли ми сьогодні маємо  по Миколаєву, по Луганську втрачені цілі квартали, вибачте оце і є фальсифікація, говорячи вашими словами.
Юрій КЛЮЧКОВСЬКИЙ, член виборчого блоку Наша Україна, представник Президента у Верховній Раді: Оце вже некомпетентність. Проблема пропущених будинків, пропущених вулиць, мертвих душ, була постійною при тій старій владі і особливо гострою була в 2004 році. Ми вперше тоді застосували комп’ютерну  обробку списку виборців і ми вилучали десятками тисяч в Луганській і в Донецькій області ми подавали скарги, правда ці скарги ігнорувалися з точки зору результатів змін списки були не порушені. До речі один із способів фальсифікації сьогодні це підміна тих списків виборців, які складалися робочими групами на списки виборців 21 листопада 94 року.
Тарас ЧОРНОВІЛ, народний депутат України, член політради партії Регіонів: Знаєте якби використали ті списки не було б тоді таких колосальних втрат.
ВЕДУЧА: Я хочу щоб відреагували експерти.
Тарас ЧОРНОВІЛ, народний депутат України, член політради партії Регіонів: Чому саме по тих регіонах які мають більшу підтримку такі колосальні порушення. От чому на Заході України так все гарно.
Юрій КЛЮЧКОВСЬКИЙ, член виборчого блоку Наша Україна, представник Президента у Верховній Раді: Та тому Тарасе що зараз їх видно краще, раніше їх ховали дуже успішно, отака сильна так звана влада.
ВЕДУЧА: В мене питання інше, ховали видно, чому їх власне не підготували якісно, це помилка, яка повторюється, прошу Андрію, ви зреагуєте і відповісте.
Андрій ШКІЛЬ, народний депутат України, член виборчого блоку Юлії Тимошенко: Я хочу мати можливість прокоментувати що тут відбувається, бо це я тут трошки не розумію. Про що йде дискусія, хто більше чи коли сфальсифікував чи як, от не можу я цього зрозуміти.
ВЕДУЧА: За вашим відчуттям фальсифікації готуються до цих виборів? Прошу.
Андрій ШКІЛЬ, народний депутат України, член виборчого блоку Юлії Тимошенко: Я дам на це відповідь, я просто хочу ще секундний коментар. Знаєте в чому різниця в даній ситуації, влада мусить в констатуючій частині зробити обвинувачуючи частину, що є факт фальсифікації місцевими органами і вжиті такі заходи. Опозиція треба казати не про те як це зроблено, а які заходи все. І наступне, коли я говорив про те що фальсифікуються вибори чи ні, то ми можемо побачити тільки під час результату. Звичайно є проблема зі списками, але ця проблема зі списками не може владою бути скинута на низи, а низи не можуть постійно дорікати верхам, тому що треба показувати, а владі карати, вся проста дуже концепція. Тому що мені чесно кажучи коли ми говоримо про маніпулятивні технології, завжди згадуються інші моменти, от наприклад феномен Януковича. Тут Тарасе ти як раз маєш подякувати саме Нашій Україні, бо якби б не меморандум 8 вересня, оце ви знаєте трошки такий вже поїдений міллю образ був витягнутий із шафи, посаджений за стіл, йому дали перо підписуй, підписав. І от тут відбулися певні маніпуляці, тому треба дякувати туди. Але я ще раз хочу заявити попри все, на цих виборах не буде тих фальсифікацій, які були на минулих і ці фальсифікації не будуть саме головне масовими. Будуть інші проблеми треба їх локалізовувати, ви маєте як поки що опозиція про це говорити, а влада, поки влада.
Тарас ЧОРНОВІЛ, народний депутат України, член політради партії Регіонів: Я як раз кажу, де не буде фальсифікацій, я дуже надіюсь, я закінчу цю фразу надіюся де не буде, от з вами разом, з ПРП Пора, з соціалістами ми сядемо проконтролюємо, що в Тернопільській області раптом не з‘явилася знову явка 95%, в той момент коли губернатор заявляє про 45% населення є за кордоном, отам фальсифікації. От на цих виборах ми проконтролюємо.
ВЕДУЧА: А можна я трошки конкретизую запитання, оскільки ви зараз будете коментувати Юрію Богдановичу. Дійсно були зауваження щодо донецької області, зокрема лист відкритий, якщо не помиляюся керівник вашого штабу як раз спрямував Президенту і ЦВК. Чи відомо вам якісь дії вжито, от ви можете на сьогодні сказати, що фальсифікації масові, про які говорила Наша Україна, які готуються на Донеччині, що це? На сьогодні вони упереджені. Це важлива річ. Будь-ласка давайте по-черзі.
Юрій КЛЮЧКОВСЬКИЙ, член виборчого блоку Наша Україна, представник Президента у Верховній Раді: Я хочу сказати таку річ, були розмови про масові фальсифікації у Криму в зв’язку з машинним перекладом, вжито заходів, десятки тисяч там, 80 чи шо тисяч там прізвищ виправлено, наведений порядок, це визнав голова ЦВК, значить ця проблема закрита. Маємо проблему жорсткої відмови вносити зміни до списку виборців, до речі мені було дуже цікаво чути недавно звинувачення колеги пана Тараса, Миколи Круглова щодо неправильності списку виборців в місті Миколаєві, де відпові

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3012
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду