«Режим економії» по-вінницьки?

7 Березня 2006
12154
7 Березня 2006
19:57

«Режим економії» по-вінницьки?

12154
До ситуації на 5 каналі (ТРК «Пілот») у Вінниці.
«Режим економії» по-вінницьки?

«На Вінницький кореспондентський пункт  5 каналу  чинять тиск. Про це повідомляє один з колишніх співробітників корпункту. У минулу п’ятницю звільнили шеф-редактора  вінницької  студії  5 каналу.  Натомість, ще один журналіст  написав власну заяву на звільнення. Зміни пояснили ротацією кадрів. Хоча правда зовсім у іншому...  Впродовж місяця колектив телеканалу робив низку резонансних матеріалів. Які не сподобалися певним особам... Тому й звільнили усіх. Сьогодні ж на журналістів відверто тиснуть. "Ріжуть" найрезонансніші елементи ефірів! Сподіваємося лише на вашу домогу! Не дамо знищити СВОБОДУ СЛОВА!», - така заява була розповсюджена одним з журналістів вінницької ТРК  «Пілот» (більш відомої як корпункт 5 каналу  у  Вінниці, принаймні так вони себе називають).


Володимир Завадюк, журналіст студії, каже, що його залишили на роботі,  тому що він працює «в кадрі»: «Шеф-редактора звільнили, а Ірина Камоен теж працювала в ефірі, була ведучою, втім,  написала заяву і пішла з телебачення. Чому сталися ці звільнення? Бо протягом останнього місяця редакція робила безліч матеріалів, які не сподобались керівництву. Там були матеріали щодо аналога «Еліта-центр», який є в Києві, у нас така ситуація була з Фондом кредитування, але,  як виявилось,  до цього фонду мають відношення  обласна рада, вищі посадовці. Тому ця тема не подобалася. Потім була іще одна справа, мова іде про одного з кандидатів на посаду мера (Дмитро Дворкіс),  його теж не потрібно, як сказано було, висвітлювати в наших новинах. Тому новини втратили певну об’єктивність».

«На минулому тижні у нас було дуже багато матеріалів про яскраві події в місті, наприклад,  голодування газети «33 канал», виступ кандидата на посаду міського голови Дмитра Дворкіса, приїздив до нас Матвієнко (заступник глави секретаріату президента) і дуже критично висловився на адресу обласної влади, і ці матеріали пішли підряд,  – розповідає екс-шеф-редактор студії «Пілот»  Тетяна Гречанівська. - Вчора я отримала повідомлення від свого безпосереднього керівника Ігоря Довбні, що з понеділка всі матеріали ідуть лише після попереднього узгодження з ним. В понеділок ми з ним зустрілись з приводу того, що моя ведуча (Ірина Камоен - «ТК») поклала заяву, вирішила розрахуватись. І  Ігорь Довбня заявив мені «Вам запропоновано залишити цю посаду».

Натомість,  керівник ТРК  «Пілот» Ігор Довбня  в коментарі «ТК» стверджує, що «звільнення відбулося  через власне бажання шеф-редактора та ведучої, і  з виходом тих чи інших матеріалів це не пов’язане». Також він відкидає будь-які припущення про здійснення тиску на журналістів.

Далі – після звільнення  тепер  вже колишніх   працівників – на  ТРК  «Пілот» будуть  працювати  журналісти газети «20 хвилин».

«Наш директор (Ігор Довбня – «ТК»)  - він є також і віце-президентом корпорації «RIA». Я думаю,  що тут причина суто економічна. Президент корпорації Олександр Човган давно говорив,  що в нього навіть є наказ про створення спільного проекту «газета + корпункт», - робить припущення пані Гречанівська. – «Я пов’язую це з кількома факторами, в тому числі і режим економії, нащо нас «годувати», коли можна поставити колектив газети «20 хвилин», і вони за одні і ті ж гроші будуть робити і телепрограми. Мені ніхто нічого не казав, але коли я почула про таке рішення - я поклала заяву і пішла. Не виясняючи стосунків. Потім мені по телефону президент корпорації (Олександр Човган – «ТК») сказав, що «готується документ про вашу професійну непридатність, але якщо ви подали заяву,  тоді приходьте до мене, я хочу,  щоб ви працювали в якійсь там газеті».

Іван Адамчук, генеральний  директор  5 каналу,  каже, що ніякого відношення до цієї справи ні він, ані канал не мають: «У нас немає жодного кореспондентського пункту чи студії у Вінниці. І Гречанівська на  5 каналі  не працює і ніколи не працювала. З   ТРК   «Пілот»  підписана угода,  за якою вони виготовляють  для  5 каналу  певні матеріали. Найперше, мені дивно, дивно і смішно дивитися, що вони називають себе 5 канал, студія 5 каналу. Вони до  5 каналу  абсолютно  ніякого відношення не мають. Є господарські відносини між двома юридичними структурами:  ТРК   «Пілот» і ТРК «НБМ». Врахувавши цей аспект, можна зробити висновок, що вирішувати конфлікт, який виник у Вінниці, пан Адамчук немає ніякої можливості.

Тетяна Гречанівська по-іншому бачить цю ситуацію: «Ми працюємо на цьому корпункті з 5 вересня 2004 року, нас запросив Влад Лясовський, який на той час був генеральним продюсером каналу, ми відпрацювали дуже, російською мовою - «лихо» президентські вибори, бо,  власне,  таких новин, як у нас,  не було ні в кого…  А після виборів почалися вже якісь розмови:  навіщо нам це телебачення, і такого телебачення нам не треба, треба себе окупати, робити якусь рекламу і так далі. Ми робили щоденні новини -  три журналісти і два оператора. Ми намагалися працювати в форматі 5 каналу, щоб новини були збалансовані, щоб не псувати своїм «провінціалізмом» «великі канали». У нас обладнання з  5 каналу, камери і мікрофони П’ятого, в студії висить «п’ятірка». Він (Іван Адамчук- «ТК») не розуміє,  що є корпункт?  Коли це потрібно було - ми працювали… Інша справа, що у нас дуже таке «дивне кохання», вони увесь час підозрюють, що це якась «порошенківська студія»..  Я не хотіла б робити якихось голосних заяв. Але мені не наплювати, звичайно, бо я дуже багато серця вклала в  5 канал»...

Ну що ж, залишається додати, що  ТРК «Пілот», як повідомив «ТК» член Нацради Ігор Курус, виходить  у Вінниці на частоті 5 каналу. Власну частоту «Пілот» має тільки на радіо.  Завдяки  неофіційним  джерелам  «ТК»  зрозуміла, що до недавнього часу  адміністрація нинішнього «Пілоту» таки справді представляла інтереси 5 каналу у Вінниці, переважно щодо розміщення місцевої реклами, а також виробництва місцевих новин… Але  «Пілот» дійсно є юридичною особою, отже, її керівники мають виключне право вирішувати і редакційні, і кадрові питання.

Водночас, якщо відійти від суто юридичних питань  до більш, так би мовити, загальних, то  ситуація  у Вінниці дуже нагадує те,  що  сталося нещодавно з радіо «Ніко FM», яке було повністю переформатовано в інший – суто комерційний – формат  «Радіо 5». Судячи зі всього, власники і «Пілота», і 5 каналу, використавши у 2004 році   професійний запал журналістів для вирішення, перш за все,  політичних завдань, тепер хочуть тупо заробляти гроші. І, ніде правди діти – мають на це  повне право.  Між тим  якісна журналістика  може  бути рентабельною лише   за набагато більших зусиль… Вочевидь, сенсу  в таких зусиллях   власники вже не бачать…

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
«Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12154
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду