Політики – не хочуть, медіа – не готові

1 Березня 2006
3916
1 Березня 2006
11:46

Політики – не хочуть, медіа – не готові

3916
«Віче» закликає журналістів писати і говорити про проблему дебатів
Політики – не хочуть, медіа – не готові

Партія „Віче” та її лідери Інна Богословська та Вадим Карасьов закликали журналістів порушити суспільну дискусію щодо ухилення політичних партій від дебатів на телебаченні. Зокрема, вважають вони, ігнорування спілкування із народом та супротивником  у режимі реального часу означає тотальну комерціалізацію політики, за умови якої  політичну силу рекламують як товар.

Як вже повідомляла «ТК», у результаті переддебатного жеребкування на телеканалі „1+1” 23 лютого було визначено лише одну пару опонентів:  „Віче” спілкуватиметься із Блоком Наталії Вітренко. "Пора"-ПРП на жеребкування не з'явилася, бо її лідери не захотіли спілкуватися у прямому ефірі із представниками жодної сили, що подали заявки. А отже, блок „Народна опозиція”, який також зголосився взяти участь у дебатах, опинився без партнера. Всі інші політичні сили воліли самостійно обирати собі партнерів, що не було передбачено умовами телевізійників. Окрім телеканалу „1+1”, дебати готовий був проводити „5 канал”. Проте ситуація із заявками склалася така сама – спілкуватися висловили бажання тільки партія „Віче” та Блок  Наталії Вітренко. 

Участь у теледебатах на „1+1” коштує понад 700 тисяч гривень, деякі політичні сили  мотивували свою відмову зависокою вартістю, проте не висловили бажання скористатися безкоштовною альтернативою на  „5 каналі”.

На думку лідерів „Віча”, таке ставлення  до дебатів свідчить про відсутність політичних програм та небажання втрачати голоси напередодні виборів через невдалий результат спілкування із політичними опонентами у прямому ефірі:

„Партії виявилися не готовими до цих виборів, тому що в них немає програм і немає команд”, - прокоментувала ситуацію пані Богословська. Вадим Карасьов з цього приводу додав, що партії „діють в режимі закритих акціонерних товариств, що політичну рекламу вони звели до комерційної реклами, тому що рекламується товар без дебатів та дискусій”.

Інна Богословська розповіла, що „польові” зустрічі свідчать, що виборцю не байдужа політика : „Люди розмовляють про політику на роботі, вдома, у транспорті, і сьогодні ми можемо сказати, що  настільки заполітизованою Україна була тільки за часів отримання незалежності. А політики в політичному просторі не відповідають на цей  позов з боку суспільства до відкритої політики», - пояснила Інна Богословська. Відмову від дебатів вона назвала викликом суспільству.

За словами Інни Богословської, вона не має нарікань на систему дебатів, розроблену телеканалами і вважає її цілком прозорою та відкритою, проте переконана, що журналісти мали раніше порушити цю проблему у своїх ЗМІ. Натомість, Вадим Карасьов висловив припущення, що сьогодні „потрібно відновлювати  дебатну структуру, продумати модель дебатування: „ Я думаю, що тут і телевізійники не спрацювали вдало  і вчасно для того, щоб сформувати дебатну структуру, модель дебатів. Але ще не пізно, оскільки ми, представники перш за все суспільства, публічного політичного поля, журналісти, експерти, політики, які йдуть від організацій громадянського суспільства, маємо зробити все, щоб відновити публічність і конкурентність цього передвиборчого процесу.”

"В нас зараз склалося від компанії враження, - каже Вадим Карасьов, - що люди дійсно більш живі та професійні, ніж істеблішмент та спільнота тих, хто має відношення до політики: політологи, соціологи, преса. Країна знаходиться на етапі історичного розколу, а простір політичний та публічний справляє враження декадансу. Так не буває. Такий внутрішній конфлікт обов'язково прорветься назовні."

Наостанок Інна Богословська заявила, що партія „Віче” свідомо відмовилася від політичних технологій, і вони від цього тільки виграли.


Ірина Курашина, "Детектор медіа".



"5канал" планує звести „очі в очі” десять провідних партій

Теледебати - агітація чи суспільно-важлива інформація

7 березня на ICTV стартує проект у форматі теледебатів

2 березня Перший канал відкриє дискусію на «толоці»

Ловкость рук – и сплошная махинация Януковича на «1+1» не буде. Єханурова покличуть на «Інтер»?

Телеканали вправі проводити виборчі теледебати на власний розсуд

Янукович хочет дебатировать с Ехануровым

Термін прийому заявок на теледебати, які проводить канал 1+1, подовжено до 21 лютого

Учасників теледебатів на "1+1" обиратиме Незалежна експертна рада

Експерти запропонують пари для дебатів на "1+1"

Графік виступів партій в телерадіоефірі

Пропозиції щодо проведення передвиборчих дебатів

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3916
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду