Громадські організації поставили політикам питання

7 Лютого 2006
17838
7 Лютого 2006
12:10

Громадські організації поставили політикам питання

17838
В Україні розгортається кампанія "Усвідомлений вибір - 2006".
Громадські організації поставили політикам питання

Представники громадської кампанії “Усвідомлений вибір - 2006” звернулися із запитом щодо найбільш резонансних проблем життя сучасного українського суспільства до вісьмох парламентських партій – лідерів виборчих перегонів: Партії регіонів України, Блоку “Наша Україна”, Блоку Юлії Тимошенко, Комуністичної партії України, Соціалістичної партії України, Народного блоку Литвина, Громадянського блоку «Пора-ПРП», Опозиційного блоку «НЕ ТАК!». 

Відповіді провідних українських політичних сил будуть використані під час проведення кампанії «Усвідомлений вибір-2006», яка, зокрема, включає в себе аналіз позицій політиків та роз’яснювальну кампанію серед виборців, в тому числі - проведення дебатів.

Найближчим часом планується підписати Декларацію, текст якої подається нижче.

В подальшому громадські організації, учасники ГК, мають намір продовжити  моніторинг виконання перевиборчих обіцянок тими партіями та блоками, які потраплять до парламенту.

ДЕКЛАРАЦІЯ  ГРОМАДСЬКОЇ КАМПАНІЇ
«УСВІДОМЛЕНИЙ ВИБІР-2006»

Парламентські вибори – це іспит для українського суспільства на демократію. «Помаранчева революція» спричинила безпрецедентний  сплеск громадської уваги до подій у суспільно-політичному житті   держави. Завдяки подіям кінця 2004 р. Україна докорінно змінює систему організації влади: відтепер вирішальну роль у визначенні напрямку та реалізації державної політики відіграватиме парламент. Верховна Рада України, так само, як і обласні, районні та міські ради, формуватиметься на найближчі 5 років виключно на партійних засадах.

Така «партійна демократія» сама по собі не є панацеєю від усіх традиційних негараздів вітчизняного політикуму: непрозорості  під час формулювання та ухвалення владних рішень, їх непрогнозованості, ігнорування позицій різних суспільних груп на користь вузькокорпоративних інтересів при розробці та реалізації державної політики, неадекватності кадрової політики тощо. Адже без належного громадського контролю, поза публічним висвітленням і відкритим критичним обговоренням підходів до вирішення суспільних проблем, що його пропонують політичні партії, бажана «політична структуризація» може переродитись у новий різновид старого політичного режиму, проти якого у 2004 р. рішуче виступило громадянське  суспільство.

Ми, представники громадських організацій України, заради зміцнення демократичних змін в країні, ініціюємо проведення широкої громадської кампанії «Усвідомлений вибір-2006»!

Громадська кампанія «Усвідомлений вибір-2006» має на меті започаткувати демократичну традицію вибору не лише харизматичних лідерів. Ми прагнемо свідомого вибору серед політичних сил, які здатні запропонувати виборцям найприйнятніші для нас, й, разом з тим, здійснювані програми, плани, обіцянки.

Кампанія ґрунтується на широкому об’єднанні зусиль незалежних експертно-аналітичних організацій, журналістів, мережевих громадських організацій та ініціатив  для систематизації, аналізу та донесення до громадян країни чіткої та зрозумілої інформації про позиції політичних сил щодо вирішення визначальних  проблем розвитку сучасного українського суспільства. Кампанія висвітлюватиме програми учасників виборчих перегонів у таких сферах:

- Політика цін та податків, виведення зарплат з “тіні”
- Подолання бідності, соціальний захист та пенсійна політика
- Якісна середня освіта та рівний доступ до вищої освіти
- Доступ до якісного медичного обслуговування
- Доступ до справедливого правосуддя
- Комунальний сектор – базові комунальні послуги та ціни на них

Ми не обмежимось аналізом виборчих обіцянок щодо цих проблем і  прагнемо наповнити реальним змістом такий принцип «партійної демократії», як політична відповідальність.

Ми будемо здійснювати аналіз попередньої діяльності представників політичних сил щодо вирішення цих проблем. Неурядові організації, учасники кампанії «Усвідомлений вибір-2006», почнуть незалежний громадський моніторинг наявності чіткої позиції, принциповості у реалізації проголошеного кожною партією курсу, адекватності їх коаліційних об’єднань та кадрових пропозицій тощо.

Ми впевнені, що ініціатива «Усвідомлений вибір-2006» не обмежиться лише парламентськими виборами цього року. На наше спільне переконання, такий моніторинг на усіх рівнях  - національному, регіональному, місцевому - повинен стати частиною повсякденної  й постійної діяльності  громадських організацій. Становлення такої практики  є запорукою розбудови потужного та впливового громадянського суспільства у нашій країні.

Декларацію мають намір підписати:

1. Центр ефективних соціальних технологій 
2. Агентство регіонального розвитку Донбасу 
3. Академія Української Преси
4. Інститут конкурентного суспільства
5. Центр політико-правових реформ
6. Cайт «Майдан»
7. Всеукраїнська щотижнева газета «Історія України»
8. Всеукраїнська громадська організації «Пора!»
9. Газета «Управління освітою»
10. Консультативна агенція розвитку територій
11. Інститут економічних досліджень і політичних консультацій
12. Асоціація агенцій регіонального розвитку
13. Інститут управління суспільними змінами
14. всеукраїнська громадська організація „недержавний аналітичний центр „Інститут реформ”
15. Громадська організація «Детектор медіа»
16. Центр доказової медицини
17. Відкритий Інститут громадського здоров’я
18. Лабораторія законодавчих ініціатив
19. Міжнародний центр перспективних досліджень
20. Видавництво «Шкільний світ»
21. Фонд «Європа ХХІ».
22. Український незалежний центр політичних досліджень. 

 Декларація відкрита для підписання

Контакти ГК "Усвідомлений вибір - 2006": м. Київ, 04070, а/с 20,
тел./ф.: 8 044 425 25 33, e-meil:
kohut@laboratory.kiev.ua, www.svidomo2006.org.ua

 

Кампанія «Усвідомлений вибір-2006» презентувала перший проект class="newsdate_a">


Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
17838
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду