Пам’ятка щодо взаємодії співробітників УДО України з представниками ЗМІ

29 Червня 2011
27216
29 Червня 2011
10:42

Пам’ятка щодо взаємодії співробітників УДО України з представниками ЗМІ

27216
Як співробітник УДО має поводитися із журналістами
Пам’ятка щодо взаємодії співробітників УДО України з представниками ЗМІ

У системі забезпечення національної безпеки Управління державної охорони України (УДО України) посідає особливе місце. Головні завдання спеціальної служби спрямовані на забезпечення безпеки Президента України, вищих посадових осіб, а також на охорону адміністративних будівель та об`єктів органів державної влади. До компетенції УДО України також належить охорона офіційних делегацій іноземних держав, керівників міжнародних організацій, які прибувають в Україну чи перебувають на її території.

 

Проведення заходів за участю зазначених посадових осіб, як правило, висвітлюється засобами масової інформації (ЗМІ).

 

УДО України з повагою ставиться до роботи представників ЗМІ, вважає свободу слова невід\'ємним принципом української демократії. Однак, особливістю діяльності спеціальних служб є те, що під час здійснення покладених на них завдань більшість питань в їх роботі не можуть публічно обговорюватися.

 

Зокрема, у діяльності УДО України це стосується відомостей щодо організації та здійснення заходів, спрямованих на забезпечення безпеки посадових осіб та об\'єктів щодо яких здійснюються державна охорона.

 

Особливий правовий статус військовослужбовців УДО України гарантується законодавством України з урахуванням специфіки діяльності правоохоронного органу спеціального призначення. Під  час  здійснення державної охорони співробітники УДО України керуються Конституцією України, законами України «Про державну охорону органів державної влади України та посадових осіб», «Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації», «Про інформацію», «Про державну таємницю», «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні» та низкою інших законів і нормативних актів.

 

Співробітники УДО України суворо додержуються вимог чинного законодавства та військових статутів, поважають конституційні права і свободи громадян, жодним чином не перешкоджають професійній діяльності журналістів.

 

Підготовка та проведення охоронного заходу за участю ЗМІ складається з декількох етапів, а саме:

1. Під час підготовки на офіційні заходи за участю охороняємих осіб журналісти запрошуються відповідними інформаційними підрозділами (прес-служби) органів державної влади. Прес-центр або прес-секретар повідомляє працівників редакцій про час і місце події та проводить акредитацію журналістів. З УДО України узгоджуються порядок допуску та регламент проведення охоронного заходу, а також надаються списки запрошених (акредитованих) представників ЗМІ. Списки перебувають в одному з підрозділів, який відповідає за роботу і взаємодію зі ЗМІ під час проведення охоронних заходів.

 

2. Під час здійснення охоронного заходу:

- у пункті допуску для преси постійно перебуває співробітник УДО України, уповноважений взаємодіяти із представниками ЗМІ та відповідальним співробітником прес-служби, яка проводила акреди­тацію;

 

- прохід журналістів і технічних працівників проводиться відповідно до акредитації (за бейджами або за редакційними посвідченнями), у встановлений і визначений регламентом час із проведенням заходів на безпеку;

 

- при відсутності журналіста або технічного працівника у списках акредитованих представників ЗМІ відповідальна особа прес-служби державного органу вирішує питання щодо його акредитації;

 

- представники ЗМІ перебувають у секторі (місці), визначеному організаторами для роботи преси;

 

- відповідальний працівник прес-служби державного органу інформує журналістів про регламент проведення заходу (чи передбачені ексклюзивні запитання, інтерв\'ю та інші види отримання інформації). Фото- та відеозйомка проводиться операторами і кореспондентами відповідно до визначеного протоколу;

 

- співробітник УДО України, уповноважений взаємодіяти зі ЗМІ, ознайомлює журналістів з правилами та вимогами режиму (перебувати у визначених для роботи преси місцях; не заважати вільному пересуванню посадової особи щодо якої здійснюється державна охорона; не залишати особистих та інших речей в місцях де присутність преси не передбачена протоколом; припиняти проведення зйомок після завершення заходу на об\'єктах щодо яких здійснюється державна охорона тощо);

 

У разі прибуття представників преси на охоронний захід, який за своїм розкладом не передбачає висвітлення події ЗМІ, журналістам пропонується звернутись до відповідної прес-служби державного органу влади.

 

Враховуючи особливість службової діяльності, УДО України акцентує увагу працівників ЗМІ на необхідності:

- завчасного отримання акредитації та прибуття до місця події без запізнень;

- наявності документів, які посвідчують особу;

- дотримання встановлених правил протоколу і вимог режиму, які діють під час проведення охоронного заходу.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Управління державної охорони
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
27216
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Проша
4700 дн. тому
Усе зрозуміло: ОХРЯНЯЄМІ охраняються охраняющими. Прохід журналістів проводиться через задній прохід із проведенням заходів на безпеку, як це передбачено протоколом. Дуже толково написана інструкція.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду