Вихід інформації є просто небажаним?

3 Лютого 2006
3831
3 Лютого 2006
19:21

Вихід інформації є просто небажаним?

3831
Йомовірні українські акціонери «РосУкрЕнерго»: відсутність розслідувань про них на вітчизняному ТБ самі телевізійники пояснюють так…
Вихід інформації є просто небажаним?

Вчора «Детектор медіа» опубліковала  опитування  експертів  щодо того, чому більшість вітчизняних телеканалів не  повідомляють своїм глядачам про розслідування газети «Дзеркала тижня» та інших ЗМІ  щодо ймовірних акціонерів «РосУкрЕнерго» з української сторони, а також не провадять власних розслідувань проблеми.

Сьогодні ми публікуємо  точку зору на цю  проблему   телевізійників. І хоча, на жаль, не всі з тих колег, до кого ми зверталися,  відповіли нам, як нам здається, картинка вимальовується  досить  промовиста.  Не коментуючи сьогодні цих відповідей, зазначимо лише, що в запитанні «ТК» жодним чином не йшлося ЛИШЕ про новинні програми телебачення і ЛИШЕ про цитування газети «Дзеркало тижня»…

Маємо також додати, що вчора, 2 лютого,  на каналі «1+1» прозвучало одне з  українських прізвищ - Ігоря Вороніна,  який став  виконуючим обов’язки голови правління спільного підприємства "УкрГазЕнерго", створеного "РосУкЕнерго" і "Нафтогазом України». У випуску ТСН було зазначено про  можливу  тіньову складову його минулої причетності до «РосУкрЕнерго».

Між тим сьогодні, 3 лютого, Президент – теж, на наш погляд, досить промовисто – заявив, що серед власників компанії «РосУкрЕнерго» немає жодної української державної структури.  За його словами, він отримав цю інформацію від українських спецслужб.

«Ця структура, сформована суб’єктами господарювання, не має жодного відношення до державних українських служб», – наголосив В. Ющенко, додавши, що «РосУкрЕнерго» сформована виключно на базі законодавства Російської Федерації.

Отже, наше запитання  до експертів та телевізійників звучало так: - Більшість вітчизняних телеканалів не  повідомляють своїм глядачам про розслідування газети «Дзеркала тижня» та інших ЗМІ  щодо ймовірних акціонерів «РосУкрЕнерго» з української сторони. Взагалі, тема акціонерів цієї компанії майже замовчується – про неї кажуть  дуже обтічно і виключно з точки зору непрозорості  дій російської, а не української сторони.  Як ви гадаєте, чому так відбувається? На вашу думку, чи мали б вони (телеканали) це зробити – в тому числі, продовжити або зробити власне розслідування?

Відповідають: Максим Драбок, Володимир Ар’єв,   Дмитро Тузов,  Олександр Семірядченко, Олексій Мустафін.


Максим Драбок, ведучий програми «Точка зору», Перший канал:

- Власне,  мені здається,  що про це говорять. Єдине,  що у преси просто обмаль інформації. Наприклад, вчора, 2 лютого,  я дивився телеканал «1+1», там згадували і  Ігоря Вороніна, який долучився до створеного СП,  і має прив’язку до «РосУкрЕнерго». Тобто,  не можна сказати, що телебачення мовчить про це. Центральні загальнонаціональні канали повідомляють про це. Кажуть, що Антимонопольний комітет вже знає про власників. Але враховуючи, що це комерційна таємниця – про неї не повідомляють.

Чому нема розслідувань на телебаченні? По-перше, формат дослідження, в якому писала Юлія Мостова,  більш притаманний друкованій пресі та Інтернет-виданням. Формат телебачення є більш інформаційно-розважальним. Відповідно, на телебаченні не може аналізуватися такий обсяг інформації. До того ж,  телебачення повинно давати картинку, а її немає. Зараз на телебаченні можна зробити тільки якусь «бовтанку», коли збираються люди і говорять про це.

 Або є інший варіант. Для такого розслідування обрати не новинний формат, а формат ток-шоу, дискусії тощо. Серед відповідних ток-шоу я б назвав «Я так думаю» Ганни Безулик або «Іду на Ви». Але я думаю, що найближчим часом воно не буде зроблено, тому що є брак інформації, документів і фактів,  на які можна було б спиратися. А голослівні роздуми нічого не варті. По-друге, я вважаю, що ця тема ще не є закінченою. Відповідно, чим більше буде інформації, тим більше буде і розмов на телебаченні. А поки що є гарна стаття Мостової, на яку можна спитратися, яку можна далі продовжувати і поглиблювати.

Навіть сама Юлія Мостова повідомляє, що імена власників, які отримують прибутки,  є відомими лише реєстратору, який має реєстр акціонерів «РосУкрЕнерго». А зараз можна тільки здогадуватись,  чи причетні до цього Могилевич, якісь структури Путіна,  Юрія Бойка або представників нової влади чи їхніх родичів.

Володимир Ар’єв, продюсер студії “Закрита зона”,  5 канал:

- Я вважаю, що розслідування «Дзеркала тижня» належить виключно газеті «Дзеркало тижня». А канали, відповідно, користуються своїми джерелами. Ніхто не зобов’язаний передруковувати чужі матеріали, якими б значущими вони не були. Інша справа – провести власне розслідування. Але  я сказав би, що це не зовсім телевізійний формат. А взагалі, я не вважаю,  що щось зміниться від того,  покажуть це телеканали в новинах чи ні.  Я переконаний, що на журналістів зараз ніхто не тисне,  щоб вони цього не показували. На мою думку,  прорахунок є в тому, що це не показується в аналітичних програмах. Але якщо цього не сталося вчора або сьогодні, то не факт,  що це  не може статися в кінці тижня або на наступному тижні. Просто треба розуміти, що телебачення вимагає набагато більш клопіткої роботи, ніж друковані ЗМІ. Оскільки,  окрім того, щоб написати текст,  потрібно також так підібрати відео ряд, щоб це не нагадувало телегазету. Точно можу сказати, що це не новинна тема. Побачимо , чи продемонструють нам щось аналітики, чи ні.
Я у своїх програмі точно не збираюся робити телеверсію статті «Дзеркала тижня». У «Закритій зоні» вийде передача, присвячена газовій темі. Але вона буде стосуватися власне видобутку українського газу. Можу сказати, що це будуть сенсаційні матеріали.

А те, що телебачення не підхоплює тем з преси, а преса не орієнтується на телевізійні теми -  я вважаю цілком нормальним явищем. Всі ЗМІ не мають давати одну і ту ж саму інформацію, тому що це «пахне темником».

Дмитро Тузов, в.о. Голови правління телеканалу «Тоніс»:

- Я б не сказав, що ми цьому питанню не приділяли увагу. Прізвища осіб, які можуть стояти за «РосУкренерго», називались в наших прямих ефірах. Впродовж тривалого часу ми запрошували в студію людей, які «в темі» і які знають «бекграунд» газового бізнесу. Дещо вони говорили в студії – відповідаючи на прямі питання ведучих. Дещо розповідали після ефіру, але жодних документів показати не могли. Ймовірно тому, що навіть ті особи, які називаються, в тому числі,  й в публікаціях «Дзеркала тижня», є хоч і важливими, але все-ж не головними учасниками банкету. Ймовірно, ланцюжки розслідування мають іти далі і починатись з простого аналізу: хто вже зараз володіє (звісно, через афільовані структури) якоюсь часткою важкої промисловості України (передовсім хімія і металургія) і хто зацікавлений у тому, щоб «підсадити» промислові гіганти на монопольну трубу, аби пізніше отримати повний або частковий контроль над ними?

Тим більше, що «time is money», адже «Криворіжсталь» із ймовірного списку вже викреслено. Але це припущення, працювати над яким не один день, вибудовуючи секретні зв`язки через підставні й офшорні компанії, через різного роду фізичних посередників, які, нібито, володіють активами. Це робота з виїздом в Швейцарію, Австрію, Росію, можливо – в країни і острови «офшорного раю». Неформальна співпраця з спецслужбами. Експертизи й перевірки отриманих документів, аби не виконати функцію «зливної канави». Це – адекватні бюджети на оплату інформаційних джерел і т.ін. Приблизно так само можна запитати: «А чому ви не літали в космос, адже саме там можуть відмиватись трильони доларів?». Я не кажу, що цим не потрібно займатись. Я кажу інше – це окремий жанр журналістської роботи. Який не передбачає щоденних інформаційних перегонів у країні, де події можуть змінюватись тричі на день. І все-ж я вважаю, що у своєму форматі ми дещо зробили для того, щоб інформації про такий закритий бізнес було трохи більше.

Олександр Семірядченко, головний редактор інформаційної служби ICTV:

- Можу сказати, що ICTV взагалі не практикує цитування інших ЗМІ. Ми оперуємо власними фактами. Тим паче,  що ЗМІ не зобов’язані цитувати один одного.
Я вважаю, що телеканали повідомляють глядачам тільки ту інформацію, у достовірності якої вони впевнені. А у даному випадку це зробити важко. Керівництво країни, зокрема,  уряд, не зацікавлені в оприлюдненні цього питання. Але я розумію,  чому так може відбуватися. Це досить делікатне питання, тому, ймовірно, до прийняття остаточних рішень вихід інформації є просто небажаним.
А в цілому, скажу так. Мільйони людей на планеті п’ють «Кока-колу»,  не знаючи її хімічного складу. Я маю на увазі те, що якщо ця угода є дійсно вигідною, то,  можливо,  не так і важливо знати   склад «РосУкрЕнерго». 

Олексій Мустафін, заступник голови правління та керівник інформаційної служби СТБ:

 

- Не повідомляють саме тому, що це розслідування газети "Дзеркало тижня". Вітчизняні журналісти взагалі з великими ревнощами ставляться до успіхів (реальних чи удаваних) своїх колег. Навіть цитуючи, кажуть не "сказав пан А в інтервю телеканалу В", а "сказав пан А в інтервю одному з телеканалів".
          Але я не згоден з тим, що телеканали замовчують цю тему. "Вікна" СТБ, скажімо, повідомляли про кожну новину у справі - і про розподіл акцій між акціонерами "РосУкрЕнерго" також. Просто не всі згодні посилатися на "неназвані джерела в СБУ", коли офіційно СБУ версію "неназваних джерел"  спростовують.
Хоча може бути й інша версія - телеканали вже мають негативний досвід, коли їх використовували, "зливаючи" через них недоведені звинувачення, і тому остерігаються знову потрапити в таку халепу.
          Сумно лише, що експерти, що активно сприяли і навіть брали участь в такому "використанні",  тепер дорікають ЗМІ  "недостатньою сміливістю" чи "інтересами власників".  Краще б вже підтримали незалежні медіа "трудовою копійкою", заробленою не в останню чергу на шиї журналістів. Бо досі вони чомусь вважають, що ЗМІ мають жити за кошт олігархів, та ще й критикувати їх за їхні ж гроші.


ГАЗОВЕ СП ОЧОЛИВ ФІГУРАНТ КРИМІНАЛЬНОЇ СПРАВИ                 

Телеканали у дзеркалі ймовірних українських акціонерів «РосУкрЕнерго»   

Серед власників «РосУкрЕнерго» немає жодної української державної структури, заявляє Президент України 

Чи може Україна виграти інформаційну війну?                

Вибори в Україні і майбутнє українсько-російських відносин. Експертна оцінка.Частина друга 

Російські виклики та українські відповіді

Оточення Президента вважає, що Україна виграла газову війну, розпочату Росією

Яке їхало - таке і здибало?
              

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
«Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3831
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду