О десятій годині ранку у п'ятницю величезний і поважний міський театр (Burgtheater) у Відні був переповнений.

2 Лютого 2006
2152
2 Лютого 2006
11:23

О десятій годині ранку у п'ятницю величезний і поважний міський театр (Burgtheater) у Відні був переповнений.

2152
Моцарт все ще лишається суперзіркою через 250 років після свого народження.
О десятій годині ранку у п'ятницю величезний і поважний міський театр (Burgtheater) у Відні був  переповнений.
Піаніст Рудольф Бахбіндер (Rudolf Buchbinder) виконував вибрані твори Моцарта, урізноманітнюючи концерт читаннями листів композитора. Це лише одна із  сотень подій, які проходять у Відні та Зальцбурзі з нагоди дня народження чоловіка, якого Гете якось назвав  "Диво, яке не може пояснити". Моцарт все ще лишається  суперзірою через  250 років після свого народження. Стоячи після концерту у мармуровому вестибюлі Burgtheater, Клементина, провінційна вчителька з   південної Австрії, сказала, що вона присвятить цілий день на вшанування  Моцарта у Відні.
 
"Він був генієм  і я думаю, що його музика містить в собі все. Вона легка, але  може бути також і важкою. Вона  хвилююча  і повна емоцій. Вона просто чудова".
На вулицях Відня обличчя Моцарта  є скрізь, рекламуючи виставки, концерти та туристичні тури. Один плакат у вигляді висунутого язика зображає композитора, який недовірливо розводить очима нібито у відповідь на метушню, яка відбувається навкруги.
 
“Це щось фантастичне”

Але ні нав'язлива реклама, ні низька температура, здається, не можуть зупинити шанувальників Моцарта. Стаючи у чергу знадвору нового віденського  музею Моцарта, тупцюючи ногами щоб не замерзли, Айра Хірокомі сказав, що  подолав шлях з Осаки у Японії аби  бути  27 січня у Австрії. "Я хотів побажати Моцарту щасливого дня народження! Я люблю його музику",  сказав він.

Екскурсоводи -  як  і з Відня, так і із  Зальцбургу - мають напружений день, адже  тисячі туристів хочуть відвідати пам’ятні місця, пов’язані з Моцартом.

"Для мене це щось фантастичне, коли я  щоразу нагадую,  що тут був Моцарт" говорить екскурсовод з Відня  Бріджіта Рот. "Але це вже трохи занадто, коли  так багато подій відбуваються протягом одного дня".

Зальцбург, місто народження Моцарта, також  проводить низку концертів та  культурних заходів, включаючи виступ оркестру віденської Філармонії.
 
На вузьких вуличках можна наочно побачити результати   приурочених до ювілею Моцарта маркетингових заходів. Сувенірні магазини заповнені пам’ятними речами,  починаючи від духів до сосисок з назвою "Моцарт".

Один місцевий молочний завод навіть розробив йогурт "Моцарт" зі  смаком шоколаду та марципаном.

Австрійський Президент Гайнц Фішер (Heinz Fischer повідомив BBC,  що існує небезпека виходу за межі розумного  протягом ювілейного року Моцарта.
 
Надмірна комерціалізація

"Ми повинні бути обережними, а то після трьох чи чотирьох  місяців люди в Австрії взагалі не захочуть чути про Моцарта",  сказав він. "Є загроза надмірної комерціалізації, але будемо надіятися, що  Моцарт зможе це витримати. Він є постаттю світового культурного надбання і переживе  сторіччя".

Тоді як деякі мешканці Зальцбургу  говорять, що вони бойкотуватимуть центр міста аж до  наступного року, більшість австрійців, здається, все ж отримують задоволення від урочистостей.

"Знаєте, я щойно купила новий компакт - диск з записами музики Моцарта, Симфонія №81, яка мені невідома" сказала Крістіан, молода віденська жінка.

"Я планую відвідати багато заходів  протягом наступних декількох днів, а  сьогодні ввечері на сімейному зборі  ми гратимемо Моцарта".

"Музика Моцарта дійсно збагачує кожного з нас".
 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
BBC News;Переклад: В,Степаненко (www,geocities,com/swf_ua), спеціально для "Детектор медіа"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2152
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду