В пошуках українського способу Cуспільного мовлення

14 Грудня 2005
1385
14 Грудня 2005
20:11

В пошуках українського способу Cуспільного мовлення

1385
Перебували сьогодні два президенти – країни та Національної телекомпанії. А з ними - і кореспондент «Детектор медіа».
В пошуках українського способу Cуспільного мовлення
Як вже повідомляла «ТК», сьогодні Президент України Віктор Ющенко відвідав Національну телекомпанію України.

За інформацією прес-служби НТКУ, Президент ознайомився з матеріально-технічним станом телекомпанії, з умовами збереження архіву, побачив, на якій апаратурі здійснюється мовлення Першого Національного. Також Ющенко схвалив інвестиційний проект добудови апаратно-студійного комплексу Національної телекомпанії та будівництва на прилеглій території кіноконцертного залу на 3000 місць. Також, за інформацією прес-служби, Президент висловив свої сподівання. Що новому керівництву НТКУ вдасться створити рейтинговий канал, протягом року досягти рівня частки аудиторії - 7%, та підготувати його до створення Суспільного мовлення. Далі було ексклюзивне інтерв'ю Президента Першому Hаціональному з ведучими Олегом Панютою та Юлією Бориско.

А після екскурсії та інтерв'ю Президент встиг поспілкуватися і з журналістами компанії. Під час цієї зустрічі він відповідав на питання, які стосувалися суспільного мовлення та його майбутнього на базі НТКУ. Віктор Ющенко тричі повторив: „Суспільному мовленню - бути” і закликав не спекулювати на відсутності політичної волі, після чого наголосив: „Ми уявляємо, на якому піку розвитку державного телебачення ми знаходимось. Скільки потрібно часу, якостей, ініціатив в питаннях, що стосуються фінансового, технічного та іншого забезпечення реалізації проекту Громадського телебачення”.

Також Віктор Ющенко зупинився на розробці дорожньої карти побудови СМ: „Я сьогодні формую доручення, яке дасть початок процесу формування дорожньої карти побудови Громадського телебачення. Цей план має дати відповідь на те, яким чином має бути використана державна технічна база, на якій існує Перший канал. Ви знаєте, що ця база дуже відстає”.

Далі Президент звернув особливу увагу на те, що для того, аби називатися Громадським телебаченням, має бути створено цілу систему цікавих актуальних для української громади програм, яких ще немає на державному телебаченні. “Давайте щиро відповідати за якість Суспільного телебачення. Щоб ми не розпочали проект, якому пізніше не зможемо дати раду”, – закликав Віктор Ющенко, додавши, що “державний канал має бути одним із ініціаторів цього проекту”.

Як повідомили „ТК” працівники Першого Національного, з самого ранку Президент спілкувався з Віталієм Докаленком, головою НТКУ. Головною метою цієї зустрічі, за інформацією прес-служби Президента, було затвердження концепції розвитку каналу на найближчий рік та шляхів створення на її базі СМ. „У концепції розвитку каналу на найближчий період, як стверджує Віталій Докаленко, закладено ідею „українського способу життя», - йдеться в прес-релізі, розповсюдженому прес-службою Президента України. З метою прояснити, як саме голова НТКУ пропонував Президенту досягати того (знову цитуємо прес-реліз), аби «всі телевізійні продукти згідно з ідеєю «українського каналу гідності» сприяли формуванню національної свідомості української громадськості», кореспондент ”Детектор медіа” звернулася за коментарями до Віталія Докаленка. На звернення «ТК» голова НТКУ зазначив: „Президент же уже все сказал. Никакого обсуждения по поводу быть или не быть (Cуспільному мовленню – «ТК») не может. Есть вопросы, каким образом быть и как. Мы давно разрабатываем свой план создания СМ”.

Однак про те, яким є цей план створення, якою є концепція розвитку каналу, пан Докаленко відповів не надто інформативно: „Концепция - это что? Что такое Наглядовая рада, или сколько человек в ней состоит? Что они делают? Что такое концепция? Ответьте себе сами на этот вопрос, прежде чем его задавать. А с Президентом мы говорили про этапы развития канала”. - Які ці етапи? – запитала кореспондент «ТК».

- Много, разные, - відповів Віталій Докаленко. - Мы скоро на этот вопрос тоже ответим. Мы сейчас в момент переделки канала, что бы было не стыдно говорить, что на базе этого канала делается Oбщественное вещание”. Далі Президент НТКУ оптимістично завершив: „Будет прес-релиз, где мы обо всем сообщим. А в двух словах не расскажешь, все остальное - это абстрактные вещи” і, різко закривши двері свого автомобіля перед обличчям кореспондента «ТК», виїхав з Національної телекомпанії.

Водночас віце-президент НТКУ Олег Панюта, якому довелося сьогодні брати інтерв'ю у Президента, візит Ющенка розцінює як серйозний крок у напрямку створення СМ: „Відчуття, що цей візит щось дасть - дійсно присутнє. Глава держави на власні очі побачив, в якому стані тут все знаходиться. Дійсно, потрібно все тут змінювати не лише на рівні творчому, а й на рівні технічному, бо національне державне телебачення, а, тим більше, канал Cуспільного мовлення не має права дозволити собі виходити на такій технічній базі, у таких павільйонах, працюючи в таких умовах. Це неможливо, це нереально, це зробити не можна. Це з одного боку. З іншого боку, відчуття від зустрічі з Президентом таке: не все так погано, і, дійсно, ми робимо серйозний крок у напрямку створення на базі УТ-1 в недалекому майбутньому каналу Суспільного мовлення”. Таким недалеким майбутнім для Олега Панюти є 2007 рік: „З 1 січня 2006 навряд чи вдасться створити Громадське телебачення. Давайте сподіватися, що рік 2006 - це буде саме рік підготовки і початку запуску СМ в Україні”.

Але, за словами віце-президента НТКУ, цьому мають посприяти не лише журналісти і представники НТКУ, а й влада, держава, депутати, народ. Щодо розробки так званої дорожньої карти побудови СМ, пан Панюта зауважив: „Я не готовий зараз витягнути її з кишені. Очевидно, що в нас є якісь напрацювання та думки. Сьогодні було запропоновано презентувати таку дорожню карту. Ми готові сісти і буквально з сьогоднішнього дня розпочати створення такої дорожньої карти. Я думаю, той потенціал, який є в редакції новин, який є на рівні менеджменту цієї телекомпанії, він дозволяє бути впевненим у цій думці”.

Також, на думку Олега Панюти, питання створення СМ – це вже не політичне питання: „Ми бачимо підтримку Президента. Ми знаємо, що є підтримка Президента і він про це неодноразово заявляв. Ми бачимо, що є певна підтримка з боку наших парламентарів, оскільки закон про Суспільне мовлення прийнятий в першому читанні… Це так само певна реакція на бажання суспільства мати таке телебачення, мати такий формат мовлення в Україні. Ми маємо дізнатися в нашого глядача, тієї людини, яка буде кінцевим споживачем цього продукту, переконати його: для чого це потрібно, чим цей формат відрізнятиметься від комерційного чи державного мовлення… Якщо ми зможемо це зробити, якщо глядач зрозуміє, що від цього каналу отримає набагато більше переваг, ніж від інших…”. На цьому Олег Панюта завершив.

Ну що ж, врешті-решт, попри те, що і Президент, і керівництво НТКУ говорили загальними, абстрактними, сотні разів повторюваними фразами про „буття СМ”, у кореспондента «ТК» склалося враження, що рішення щодо НТКУ, власне, прийнято. Вочевидь, найпершим завданням, яке поставлене перед НТКУ, є створення рейтингового конкурентноспроможного каналу, який в майбутньому стане основою „гідного СМ”. І хоча ніхто не говорив про конкретні кроки щодо змін у телекомпанії, судячи зі всього, для реалізації цієї мети є наміри зробити модернізацію матеріально-технічної бази НТКУ, закупити нову апаратуру, реконструювати студійний комплекс тощо. Що ж, дії – адекватні. Тільки не зрозуміло одне: а що заважало це ж саме робити у рамках створення СМ, а не в якості попередньої умови?

Тобто, Суспільне мовлення для нашого Президента та його команди – це як розвинутий соціалізм чи як комунізм? Різниця – в одному: розвинутий соціалізм виникає тоді, коли стає зрозумілим, що шлях до комунізму – вічний… А якщо серйозно, то, на відміну від Віталія Докаленка, в Україні є кілька сот людей, які здатні публічно визнати, що Суспільне мовлення, врешті-решт, вимірюється не станом технічного забезпечення (а що, для державного каналу нинішнє його забезпечення прийнятне?), а засобом контролю над його редакційною політикою. І якщо у влади немає політичної волі на те, аби цим контролем поділитися з суспільством, в тому числі – і з політичними опонентами, то човен під назвою «державне ТБ» можна латати вічно, доводячи, що він ще не вартий того, щоб бути названим кораблем… Ну, а про те, що суспільству знову нічого конкретного не повідомили про «давно разрабатываемые планы» щодо майбутнього каналу, який утримується за рахунок його, суспільства, грошей і на якому, начебто, хочуть створити для нього, суспільства, Суспільне ж телебачення - вже годі й говорити. Сказали ж: нам пояснять. Доведуть. Створять. Що ще незрозуміло? Наталія Данькова, «Детектор медіа»

"Усі матеріали з проблематики створення Суспільного мовлення в Україні та реформування державних ЗМІ „Детектор медіа” публікує за підтримки МФВ „Відродження”"

Читайте також:

Віктор Ющенко готовий почати процес створення дорожньої карти побудови Суспільного телебачення

Cьогодні УТ-1 транслюватиме інтeрв'ю Президента

Президент не имеет политической воли на создание общественного ТВ

Запитання „ТК”: Який сигнал суспільству подав Віктор Ющенко, призначивши Віталія Докаленка головою НТКУ?

Новый президент НТКУ Виталий Докаленко был сегодня представлен коллективу компании

Первым каналом хотят забивать пропагандистские гвозди?
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
«Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1385
Читайте також
01.12.2010 08:47
Руслан Кухарчук, для «Детектор медіа»
21 234
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду