Суспільне мовлення очима профспілок

7 Грудня 2005
945
7 Грудня 2005
11:12

Суспільне мовлення очима профспілок

945
«…у проекті Закону закладено дуже небезпечний механізм, коли Наглядова рада визначатиме програмну концепцію каналів Суспільного мовлення».
Суспільне мовлення очима профспілок
«Детектор медіа» для публікації отримала пропозиції профспілки працівників культури НТКУ щодо проекту Закону України про внесення змін та доповнень до Закону України «Про систему Суспільного телебачення і радіомовлення України». Ці пропозиції профспілка відправила також до Верховної Ради.

Ми публікуємо пропозиції повністю для подальшої дискусії.


Верховна Рада України

Комітет з питань свободи слова та інформації

ПРОПОЗИЦІЇ

Щодо проекту Закону України про внесення змін і доповнень до Закону України «Про систему Суспільного телебачення і радіомовлення України»

Проект Закону передбачає, що Суспільне телерадіомовлення здійснюється Національною телекомпанією. Саме тому профспілка працівників НТКУ вважає за необхідне подати свої пропозиції щодо проекту Закону.

На наш погляд, проект Закону має три суттєвих недоліки.

1. Ми вважаємо, що у проекті Закону закладено дуже небезпечний механізм, коли Наглядова рада визначатиме програмну концепцію каналів Суспільного мовлення, не маючи у своєму складі жодного фахівця. Так у Ст.5 п.10 проекту передбачено, що членом Наглядової ради не може бути особа, яка є співробітником теле- чи радіоорганізацій. А це ставить під сумнів професійність майбутнього складу. І чому до Наглядової ради не можуть входити ті ж самі працівники Суспільного мовлення? Адже вони постійно мають зворотній зв’язок від телеглядачів і як ніхто краще знають їх потреби. Мабуть, цей пункт автоматично перейшов від Закону про Національну раду з питань телебачення і радіомовлення. Але у даному випадку члену Наглядової ради нікого та й нічого лобіювати, крім інтересів Суспільного мовлення, працівником якого він може бути.

2. Проектом не передбачено участі профспілок як у розбудові Суспільного мовлення, так і в оперативному його управлінні. Так, наприклад, проектом передбачена профспілкова квота у Наглядовій раді у кількості 2-х осіб (Ст. 5, п.6). Немає навіть натяку на те, що ці профспілкові організації є профільними, тобто представляють інтереси фахівців з питань телебачення.

3. Крім того, проект не дає достатньо прозорого механізму формування програмної концепції. Хто конкретно визначатиме програмну політику? На підставі чого вона буде формуватися? Хто формуватиме сітку мовлення? Як при цьому будуть враховані інтереси телеглядачів (тобто Суспільства)? А це найважливіші питання. По-перше – для телеглядачів, яким буде запропоновано сплачувати абонентську плату на це саме телебачення.

Виходячи з вищевикладеного, ми пропонуємо внести наступні зміни до проекту Закону.

1. Ст. 5, п. 6 – викласти в наступній редакції: «Склад кандидатів до Наглядової ради Суспільного телерадіомовлення формується за наступними квотами:

від депутатських фракцій Верховної Ради України – 15 осіб,

від всеукраїнських творчих спілок – 5 осіб,

від профільних профспілкових організацій, постійних комісій або професійно-художніх рад профільних профспілкових організацій, що опікуються професійними інтересами трудового колективу – 10 осіб».

На наш погляд, саме такі квоти дозволять Наглядовій раді бути професійною та збалансованою з будь-якими політичними подіями. У разі обрання до Наглядової ради, відповідна особа складає свої адміністративні повноваження у будь-яких теле- та радіоорганізаціях.

2. Ст.8 доповнити наступним пунктом:

«Головою Наглядової ради може бути особа, яка має досвід професійної роботи в засобах масової інформації не менш ніж 10 років».

Такий підхід додасть збалансованості складу Наглядової ради та посилить її незалежність.

3. Доповнити проект Закону новою статтею, яка дасть чітку відповідь на принципи та порядок формування програмної концепції:

«Програмна концепція – це відображення інтересів суспільства щодо тематичного спрямування та творчого змісту каналу Суспільного телерадіомовлення.

Програмна концепція розробляється Наглядовою радою на підставі соціологічних досліджень інтересів та потреб громадян України щодо тематичного спрямування та творчого змісту каналу Суспільного телерадіомовлення. Дослідження проводяться не менш як двічі на рік за рахунок коштів Національних теле- і радіокомпаній. Дослідження проводять профільні установи та підприємства будь-якої форми власності на тендерній основі. Тендер організовує та проводить Наглядова рада.

Програмна концепція затверджується Національною радою України з питань телебачення і радіомовлення, яка вносить відповідні зміни до Ліцензії на право користування каналами мовлення.

Творчим відображенням програмної концепції є сітка програмного мовлення. Сітка програмного мовлення відображає тематичну спрямованість програм, день та час виходу в ефір. Вона розробляється Правлінням НТК «Суспільне телебачення» на основі Програмної концепції та проведених соціологічних досліджень, узгоджується з профспілкою працівників НТК та затверджується Наглядовою радою.

Затверджена сітка програмного мовлення є підставою для формування щорічних бюджетів».

Цьому пункту ми приділяємо особливу увагу. Тому що, відповідно до сітки мовлення, програми з’являються або зникають в телевізійному ефірі. Але від цього залежить право працівників на творчість, відповідно, і на працю. Такий підхід також посилить незалежність Суспільного мовлення від політичних впливів.

4. Ст.7 доповнити пунктом:

Наглядова рада затверджує щорічний бюджет НТК та НРК.

Вважаємо також доцільним включити до складу робочої групи з підготовки проекту Закону України про внесення змін і доповнень до Закону України «Про систему Суспільного телебачення і радіомовлення України» представників нашої профспілки. У разі надання згоди з вашого боку ми надамо кандидатури для включення до складу робочої групи.

Первинна профспілкова організація Національної телекомпанії України

"Усі матеріали з проблематики створення Суспільного мовлення в Україні та реформування державних ЗМІ „Детектор медіа” публікує за підтримки МФВ „Відродження”"

Суспільному мовленню в Україні дано, нарешті, законодавчий старт

Закон України про внесення змін та доповнень до Закону України "Про систему Суспільного телебачення і радіомовлення України"(нова редакція)
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
945
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду