Ющенко згодився, аби НТКУ заробляла гроші оновлено

28 Вересня 2005
1355
28 Вересня 2005
15:23

Ющенко згодився, аби НТКУ заробляла гроші оновлено

1355
Президент Віктор Ющенко підписав Зміни до Закону України «Про телебачення і радіомовлення», в яких йдеться про можливість НТКУ використовувати самостійно зароблені компанією кошти.
Ющенко згодився, аби НТКУ заробляла гроші оновлено
У схваленому парламентом і підписаному Президентом Законі мова йде про те, що «Щорічні грошові надходження на рахунки державних телерадіоорганізацій від реклами, інших видів діяльності, не заборонених законом, спонсорства та меценатства використовуються на виконання статутних завдань, у тому числі на розвиток телерадіомереж, поліпшення умов праці та підвищення розмірів оплати праці їх співробітників».

Раніше кошти, зароблені НТКУ перераховувалися до Державного бюджету, а потім потрапляли до компанії через посередника - Державний комітет з питань інформації, телебачення та радіомовлення.

Як повідомляє IMI, також у змінах заявлений новий статус Національної компанії - державне підприємство: «Державні телерадіоорганізації поряд із Суспільним телебаченням і радіомовленням становлять основу національного телебачення і радіомовлення України і забезпечують телерадіотрансляцію на всю територію чи відповідний регіон України і на зарубіжну аудиторію. Державні телерадіоорганізації утримуються за рахунок коштів державного бюджету, коштів, отриманих за виконання державних замовлень, а також за рахунок коштів, що надійшли з інших джерел, не заборонених законодавством України».

Про необхідність надання НТКУ статусу Держпідприємства неодноразово заявляли громадські організації та нові керівники НТКУ.

Зараз у Секретаріаті продовжують розгляд концепцій щодо створенняв в Україні суспільного мовлення. Ближчим часом голова Секретаріату Олег Рибачук обіцяв оприлюднити чітку позицію влади щодо подальшого реформування державного мовлення.

В той же час „Детектор медіа” отримала повідомлення Інституту Медіа Права, в якому звертається увага на те, що інформація про надання НТКУ статусу державного підприємства не відповідає дійсності. Зокрема, як повідомляє ІМП, „у тексті закону немає жодної згадки про „державне підприємство” чи про іншу зміну статусу. Проект стосується джерел фінансування державних телерадіоорганізацій. Головна новела проекту – право державних телерадіоорганізацій отримувати грошові надходження від видів діяльності „не заборонених законодавством”; у чинному законі – від видів діяльності „передбачених законодавством України”.” На думку фахівців ІМП, закон має спростити для державних телерадіоорганізацій процедуру залучення додаткових коштів, зокрема від реклами. А сам термін „державні телерадіоорганізації”, по-перше, не дорівнює терміну „державне підприємство”, а, по-друге, як підкреслюється у повідомленні, він не зазнав змін порівняно з попередньою редакцією статті 12 закону про телебачення і радіомовлення.

Нижче наводимо повний текст Закону України „Про внесення змін до статті 12 Закону України „Про телебачення і радіомовлення”: „Верховна Рада України п о с т а н о в л я є:

1. Частини першу та п’яту статті 12 Закону України "Про телебачення і радіомовлення" (Відомості Верховної Ради України, 1994 р., № 10, ст. 43; 1996 р., № 5, ст. 18; 1998 р., № 2, ст. 6; 2003 р., № 37, ст. 303) викласти у такій редакції:

"Державні телерадіоорганізації поряд із Суспільним телебаченням і радіомовленням становлять основу національного телебачення і радіомовлення України і забезпечують теле-радіотрансляцію на всю територію чи відповідний регіон України і на зарубіжну аудиторію. Державні телерадіоорганізації утримуються за рахунок коштів державного бюджету, коштів, отриманих за виконання державних замовлень, а також за рахунок коштів, що надійшли з інших джерел, не заборонених законодавством України";

"Щорічні грошові надходження на рахунки державних телерадіоорганізацій від реклами, інших видів діяльності, не заборонених законом, спонсорства та меценатства використовуються на виконання статутних завдань, у тому числі на розвиток телерадіомереж, поліпшення умов праці та підвищення розмірів оплати праці їх співробітників".

2. Цей Закон набирає чинності з дня його опублікування.”

IMI, „Детектор медіа”, за інформацією Інституту Медіа Права

"Усі матеріали з проблематики створення Суспільного мовлення в Україні та реформування державних ЗМІ „Детектор медіа” публікує за підтримки МФВ „Відродження”"

Читайте також:

Пропозиції Інституту Медіа Права щодо змін до Статуту НТКУ

НТКУ більше не порівнюють з дитячим садком

Суспільному мовленню в Україні дано, нарешті, законодавчий старт

Чому треба змінювати статус Національної телекомпанії?
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
imi,org,ua/?read=9768:1">IMI, „Детектор медіа”, за інформацією Інституту Медіа Права
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1355
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду