Це нічого, що ми нахабні? репліка

19 Липня 2005
1087
19 Липня 2005
16:38

Це нічого, що ми нахабні? репліка

1087
Зізнаюся, оновленого випуску новин на Першому Національному очікувала з цікавістю і симпатією, і аж ніяк не думала, що зіткнуся з шаленим самопіаром колег під час першого ж ефіру. Хвали мене, моя губонькo, роздеру тебе до вух – саме так можна було охарактеризувати чільний репортаж випуску. Автор його - Людмила Небилиця - особисто в мене викликає симпатію, як тележурналіст з неабияким потенціалом. Та й розумію я, що не з власної волі вона наважилася на таке, даруйте, «самопідлабузництво».
Це нічого, що ми нахабні? репліка
Мовчу вже про неузгодженість підмета-присудка й відмінків одразу ж на початку репортажу. Буває. Скажімо, обмовилася людина. Вражало інше. Заява, для прикладу: «В Україні на Першому каналі – прорив. Віднині тут роблять перші і найголовніші новини країни. Перезапуск новин проходить одночасно із серйозною зміною сітки мовлення Першого каналу, на державному телебаченні, яке роками було символом пропаганди, маніпуляцій та непрофесійності, обіцяють зразково-показові».

То що, все ж таки, «зразково-показові» (i хто саме) «обіцяють»?

Втім, свою «пайку піару» має одержати кожен. Стендап з Людмилою Небилицею: «Перший канал на першій кнопці. Прорив починається з інформаційної служби. Відтепер тут виготовляють найновіші та найавторитетніші новини країни. Впізнати їх просто: інша обгортка, нове наповнення. Мінімум деталей у графіці та оформленні студії, максимум інформації у випусках». Далі говорить директор "Новин" Василь Самохвалов: "Буде нахабно сказати, що просто це будуть головні новини країни і тим вони будуть точно відрізнятися від інших новин. Окрім того, це, я так підозрюю, будуть перші новини, які будуть від "А" до "Я" зроблені за професійними стандартами". Я мало не заплакала від такої щирості і самокритичності. Перевершила Василя Самохвалова хіба що «нове обличчя телеканалу» (саме так титрували Юлію Бориско), яка публічно клялася: "Особисто я можу гарантувати, що за жодних обставин не брехатиму глядачам, і маю таке добре враження, що тут таких зібралась більшість. Власне, я не сприймаю роботу на Першому як тимчасову. Якщо вдасться поховати політичний тиск на канал, я б воліла тут залишитись більш, ніж надовго". Як це, поясніть будь-ласка, «більш, ніж надовго»? І що означає «поховати політичний тиск»? Він, отой «тиск», що, i нині на канал є? І чому журналісти тоді мовчать?.. Скажете, придираюся? Але ж я не просто новини ввімкнула, а такі, що, як твердить Небилиця: «Інші телеканали поки не знають – чи боятися їм конкуренції Першого…». Ну, а далі вже й колеги з тих каналів, які «не знають ще, чи боятися», почали колегам з Першого Національного аванси роздавати. Вони ж iще не знали, що їхню власну роботу ті, хто за коментарем звернувся, ні в гріш не ставлять…

А коли чесно, за гамбургським рахунком (хто не знає, то це без «гри в піддавки»), то чим новини цього дня, 18 липня, з ведучим Андрієм Шевченком КАРДИНАЛЬНО відрізнялися від новин з Андрієм Сміяном? Я не скажу, що один Андрій був кращий за іншого, як і не скажу, що – гірший. Дизайн студії, звісно, змінили, заставку та музику - теж. Знову ж таки, це - як на чий смак, краще чи гірше стало. Стендапів, помітила, побільшало. Навіть коли вони не вмотивовані (а на моє переконання, вони, все ж таки, хай там що «пише книжка», потрібні не завжди, не в кожному сюжеті). А ще? Як на мене, Андрій Шевченко був більш суб’єктивний у висвітленні подій, подача ним новин була емоційніша. Принаймні, досить було лише подивитися, як саме подавав Андрій Шевченко новину, яку всі телеканали винесли у топ-тему - про реорганізацію ДАІ. Погодьтеся, коли повідомлення починають із заяви: «Кінець ДАІ. До завтра Державна автоінспекція України має бути знищена. Таку вказівку дав президент Ющенко», - звучить це загрозливо й не зовсім адекватно. Бо ніхто ж «знищувати» (фізично, чи що?) службу не збирається, її реорганізують. Тож – що дозволено комерційним каналам, які заради підняття рейтингів iдуть на «підігрівання» фактів, навряд чи вмотивовано для каналу, який претендує працювати за стандартами суспільного мовника. Власне, Руслан Поліщук на цьому ж каналі, УТ-1, але вже під час мовлення ТРК «Ери», в «Підсумках», коментував цю подію спокійніше, отож, виглядав адекватніше.

І ще – чому ніхто з журналістів Першого каналу не поцікавився: а що ж стало приводом для такого кардинального рішення Президента? Не діти ж ми, щоб повірити в оте, що Президент терпів спочатку хабарі на дорогах, а потім терпець у нього луснув і він, не подумавши про наслідки, рознос влаштував. Чи треба було чекати, доки СДПУ(о) оприлюднить заяву, за якою, начебто, подібний крок Президента був викликаний намаганням відтягнути увагу громадськості й ЗМІ, зокрема, від подій на Говерлі?..

А ще у випуску новин, що їх заявили, як най-най, побільшало того, що Микола Канішевський свого часу називав «людяністю», а частіше називають «лайфом». Тобто, спочатку йшли сумні-пресумні повідомлення й суцільне «погано», а після самопіару показали телеглядачам й ведмедика на фоні цілющої криниці, з якої здоров’я Віктор Ющенкo в дитинстві набирався, й самоука-ботаніка, що вирощує дешеві банани та лимони – хоча ніхто в його «ноу-хау» і не вірить… Не знаю, як воно було насправді, але скидається, що «добрі новини» готувалися задовго, саме під подію перезапуску новин на Першому. Принаймні, виглядали вони у загальній верстці програми, як сідло на корові…

Словом, хотіли, як краще, а вийшло – як завжди. Ну, майже, як завжди. Намагання щось покращити теж багато чого варте. Як казав мені під час останньої нашої зустрічі Андрій Шевченко: «Все в наших руках». Сьогодні я знову ввімкну Перший Національний з надією і сподіванням… А раптом?

Усі матеріали з проблематики створення Суспільного мовлення в Україні та реформування державних ЗМІ "Детектор медіа" публікує за підтримки МВФ "Відродження".

Читайте також:

НТКУ міняє сітку мовлення

Новий дизайн "Новин" Першого Національного

“Новини” на УТ-1: все йде як слід

Роман Вибрановський: «Ми готуємо систему проектного менеджменту»

НТКУ. НАКАЗУЮть: ПОГОДИТИСЯ...

Запитання «ТК»: - Ваші враження від нової програми «Новини» на Першому Національному (картинка, верстка випуску та сюжетів, ведучі, мова, дотримання стандартів, інше)?
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
«Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1087
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду