Служба новин, яку треба лише розбудити

20 Травня 2005
1035
20 Травня 2005
12:12

Служба новин, яку треба лише розбудити

1035
«Вже сьогодні тестування показує, що в НТКУ працює набагато більше професіоналів, ніж можна було б розраховувати ще півроку тому, дивлячись тоді новини Першого національного».
Служба новин, яку треба лише розбудити

Ставила запитання Наталія Лигачова, «Детектор медіа» Триває тестування журналістів новинної служби Першого національного каналу. «ТК» активно висвітлює цю непересічну подію. Оскільки ж вона викликає дуже багато не тільки дискусій, але й емоцій, але й непорозумінь, «ТК» вирішила посередині процесу знову поцікавитися у головного експерта тестування, новинного тренера МГО «Інтерньюз-Україна» Ігоря Куляса, що зараз відбувається у НТКУ, які оцінки дістають доробки колег з Першого національного, чи досягнуто остаточно взаємопорозуміння з профспілками.

В той час, коли ми готували це інтерв’ю, до нас надійшов лист Мар’яни Ангелової, голови Нової профспілки НТКУ. Нам дуже хотілося б, щоб між керівництвом НТКУ, експертами та Новою профспілкою було досягнуте порозуміння. Здається, для цього не вистачає тільки справжнього бажання почути один одного та трохи приборканих емоцій…


- Ігорю, чи можеш ти вже поділитися якимись враженнями, як триває тестування? Як проявляють себе журналісти?

- Враження добрі. Можу сказати навіть, що дуже добрі. Але поки що це – враження лише про тих журналістів, які в ці дні ретельно роблять свою роботу – шукають і повідомляють глядачам новини. Поки що (за два повністю проаналізованих нами дні) це – далеко не всі журналісти, які числяться за штатним розкладом служби новин НТКУ. Можливо, ми бачимо лише найактивніших. Але тут я, звісно, можу і помилятися. Служба занадто велика, щоб складати собі враження про професійні потенції чи активність людей у такий стислий термін.

- Що – як вже бачиться - журналісти вміють краще, в якому стандарті новин – найбільші проблеми?

- Ти будеш сміятися, але зі стандартами новин - майже ніяких проблем. Ті помилки, які ми фіксуємо - і це досить очевидно для мене - мають причиною лише недостатні знання журналістів і незвичку до цивілізованих умов праці. Ще раз нагадую, що кажу лише про тих журналістів, роботу яких я побачив в ефірі. У них – проблем зі стандартами нема, це точно. Всі сьогоднішні їх помилки дуже легко можна виправити інтенсивним навчанням.

- Чи стали, на твою думку, новини на цьому тижні більш якісними?

- Однозначно стали. І стануть ще якіснішими. Але це вже питання деякого часу і спільних зусиль. За моїм досвідом, не припиняючи виробництва, це можна зробити за 2-3 місяці. І увійти в новий телевізійний сезон з найкращими новинами в країні. Відтак, швидко досягти першої амбітної мети – увійти до трійки лідерів за рейтингами новин. Єдина умова – щоб цьому не завадили політики. І тут у мене особисто – велика надія на Тараса Стецьківа, який у дуже стислий термін і в непростих умовах показав себе на посаді президента НТКУ і сильним менеджером, і порядною людиною.

- Хто працює зараз над новинами – перш за все ті, хто брав участь і у тренінгу, або вони «розмиті» серед всіх інших працівників?

- Віриш, я так не розрізняю журналістів Першого національного. У нас на тренінгу точно не змогли бути люди, які в той час робили випуски новин. Звідки я знаю, чи був журналіст на тренінгу, тому що працював, чи тому, що просто не захотів там бути? А навіть, якщо не захотів, - то з яких причин? Я переконаний, що за тиждень ми не встигнемо навіть побачити роботу всіх журналістів служби новин. З іншого боку – в цьому також нема нічого страшного. Адже мета тестування – виявити сильних, а не вказати на слабких. Кожен може помилятися. І кожен може виправити свої помилки. Наприклад, ми з Сашою Макаренком у середу ввечері, після довгих суперечок і консультацій з іншими профі, дійшли висновку, що ми теж помилилися, коли висунули до ведучих занадто примітивні вимоги в цьому тестуванні. На відміну від наших же вимог до репортерів і до редакторів. Тепер будемо намагатися виправляти цю свою помилку шляхом переговорів з ведучими.

- Чи відрізняються результати тих, хто пройшов тренінг, від результатів тих ,хто його не пройшов?

- Безумовно, відрізняються. Ті, хто були на тренінгу, майже не припускаються помилок, які були характерними для новин Першого національного завжди. Мені особисто приємно бачити такі сюжети, які раніше траплялися в ефірі НТКУ хіба що раз на кілька місяців, та й те – лише з тем, далеких від політики. А нині – будь-яка тематика (політична, економічна, соціальна) реалізується по-людськи: людською мовою, враховуючи всі точки зору і без коментарів чи оцінок журналіста. Це дуже цінні ознаки сильних і красивих новин.

- Як реагують журналісти на перші оцінки своїх сюжетів?

- У спілкуванні з нами – стримано. Гадаю, краще запитатися у самих журналістів («ТК» це обов’язково зробить. – «ТК»).

- Чи багато пояснень подається журналістами з приводу того, чому хтось не зміг дотриматися того чи іншого стандарту? ( в ході тестування журналістам була надана така можливість. – «ТК»)

- За два повних дні (повних, в сенсі часової інерції) – подано лише одне таке пояснення. Я можу інтерпретувати це лише так: люди замість апеляцій навалилися на роботу. І в цьому я бачу величезний позитив і дуже добру перспективу для команди Першого національного.

- Чи є вже реакція на тестування від топ-менеджерів НТКУ?

- У нас є домовленість не реагувати на проміжні результати. Дочекатися остаточних підсумків тестування. І тоді вже для себе робити якісь висновки щодо подальшого плану дій. Тестування – це діагностика. Діагностика потребує певного часу. Лише тому, що керівники НТКУ мали добрий намір робити все чесно, тестування відбувається максимально відкрито і з внутрішнім (у ньюзрумі) оприлюдненням проміжних оцінок. До речі, це дає можливість журналістам виправляти свої помилки, не чекаючи завершення тестування. Емоційні ж реакції керівників новин (які, погодься, не приховаєш під формалістикою) – поки що надзвичайно позитивні. Вже сьогодні тестування показує, що тут працює набагато більше професіоналів, ніж можна було б розраховувати ще півроку тому, дивлячись тоді новини Першого національного. І я, як людина з певним менеджерським досвідом, у цьому дуже добре розумію і Тараса Стецьківа, і Андрія Шевченка. Вони прийшли сюди працювати без знання реального потенціалу колективу. А у всіх у нас (маю на увазі більшість українського суспільства, – про що свідчили досі реальні рейтинги каналу) був уже вкорінений стереотип: НТКУ – це канал, який нецікаво дивитися, який лежить нижче плінтуса. І це була провина не суспільства, а колективу НТКУ і тих політиків, які примушували цей колектив працювати саме в такий – не потрібний суспільству - спосіб.

- Яка загальна атмосфера нині в колективі новин?

- Мені важко про це судити. Люди, з якими я особисто спілкувався, налаштовані позитивно і налаштовані на серйозну роботу. Але в мене особисто склалося враження (я підкреслюю, - це лише моє особисте враження!), що з 370 штатних співробітників служби новин реально ці новини робить хіба що четверта частина. Принаймні я, побувавши на десятках українських і імпортних телекомпаній, бачу першу таку телекомпанію, де при такому штаті і при таких завданнях хоч якийсь рух людей починається лише після обіду. Поки що це служба новин, яку слід розбудити. Перші вже прокинулися.

Ставила запитання Наталія Лигачова, «Детектор медіа» Усі матеріали з проблематики створення Суспільного мовлення в Україні та реформування державних ЗМІ "Детектор медіа" публікує за підтримки МВФ "Відродження"

Читайте також:

Тестування співробітників служби новин НТКУ буде добровільним

МГО "Інтерньюз-Україна" та НТКУ проведуть тестування журналістів Першого національного

Президент НТКУ Тарас Стецьків: Жодних звільнень у службі новин на підставі тестування не буде

Ігор Куляс: "В очах у людей з'явилася надія і бажання працювати, вони розправили плечі"

Чому Нова профспілка проти? Вона - за!

Тестування служби новин НТКУ завершилося

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
«Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1035
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду