Тестування співробітників служби новин НТКУ буде добровільним

12 Травня 2005
1140

Тестування співробітників служби новин НТКУ буде добровільним

1140
Результати тестування будуть для керівництва служби вагомим фактором для прийняття наступних кадрових рішень. Про це було домовлено в середу на спільній зустрічі керівництва служби новин, представників всіх трьох профспілок, які нині діють на НТКУ, і експертів МГО "Інтерньюз-Україна".
Тестування співробітників служби новин НТКУ буде добровільним

Ігор Куляс, МГО «Інтерньюз-Україна», для «Детектор медіа» Тестування співробітників служби новин Першого національного каналу, яке розпочнеться у суботу 14 травня, буде добровільним. Але результати тестування будуть для керівництва служби вагомим фактором для прийняття наступних кадрових рішень. Про це було домовлено в середу на спільній зустрічі керівництва служби новин, представників всіх трьох профспілок, які нині діють на НТКУ, і експертів МГО "Інтерньюз-Україна" Ігоря Куляса та Олександра Макаренка, які саме і проводитимуть тестування. Крім нас до складу експертної ради входять Сергій Гузь, Іванна Коберник, Наталія Лигачова, Кирило Лукеренко і Олег Панюта. Усі кандидатури експертів остаточно погоджено між керівництвом НТКУ і служби новин, профспілками і МГО "Інтерньюз-Україна". Всі експерти дали свою згоду на участь у цьому непростому заході.

Досі до співробітників служби новин НТКУ попередні керівники не висували вимог щодо створення сучасного новинного телепродукту, ставилися принципово інші завдання. Тому для того, щоб співробітники служби під час тестування мали шанс якнайкраще показати свої сильні сторони, перед початком самого тестування протягом двох днів тренери МГО "Інтерньюз-Україна" дадуть людям відповіді на будь-які запитання і в доступній формі пояснять суть і зміст усіх вимог до новинного продукту. Загалом йдеться про понад 4 десятка критеріїв (список до суботи уточнюється з керівництвом служби новин), за якими оцінюватимуться як окремі сюжети, так і випуски в цілому. Основу критеріїв складають деталізовані стандарти новинної журналістики, закладені, зокрема, в проекті Засад редакційної політики Суспільного мовлення , розробленому Коаліцією громадських організацій «Суспільне мовлення» за участі фахівців "Інтерньюз-Україна". Цей проект став основою Засад редакційної політики служби новин НТКУ, який керівництво каналу і служби новин планує затвердити для ньюзруму вже наступного тижня.

Сам процес тестування складатиметься з 7-денного моніторингу з оцінками кожного матеріалу і окремих випусків новин Першого національного за згаданими вище критеріями. Співробітники служби матимуть можливість бачити свої оцінки у прогресі (в середу – за понеділок, у четвер – за вівторок і так далі) і матимуть можливість доносити до експертів свої зауваження щодо виробництва (що завадило дотримати певного критерію). Крім того, співробітники, які проходитимуть тестування, матимуть можливість оскаржити ті оцінки, з якими вони будуть незгодні. З цією метою експертна рада, перш ніж робити остаточні висновки, планує провести "день апеляцій". Тестування запропоновано пройти журналістам, тобто ведучим, редакторам і репортерам. На цьому етапі робота операторів та режисерів монтажу тестуватися не буде.

Підсумки тестування будуть повідомлені трудовому колективу 27 травня. Крім того, бажаючі зможуть отримати від експертів в індивідуальному порядку детальну оцінку своєї професійної придатності і поради щодо індивідуального професійного самовдосконалення. За домовленістю між керівництвом каналу і служби новин, профспілками і експертами, будь-які результати тестування залишатимуться внутрішньою конфіденційною інформацією НТКУ і оприлюдненню в пресі не підлягатимуть.

Методика тестування більше року тому була розроблена експертами МГО "Інтерньюз-Україна" і вже була успішно випробувана на десятку українських телекомпаній, щоправда, трохи з іншою метою (не тестування персоналу, а діагностика "слабких місць" у роботі ньюзруму для подальшої корекції). Як свідчить цей досвід, розроблені тренерами "Інтерньюз-Україна" критерії зводять до прийнятного мінімального рівня суб'єктивізм у оцінках. Тому, працюючи з компаніями, тренери досі не відчували дискомфорту, оцінюючи не завжди вдалу роботу журналістів, операторів та інженерів монтажу, оскільки ті самі оцінювали власну роботу. І досить-таки неупереджено. Сподіваємося, що і тестування співробітників служби новин НТКУ підтвердить це.

Ігор Куляс, МГО «Інтерньюз-Україна», для «Детектор медіа»

Читайте також:

МГО "Інтерньюз-Україна" та НТКУ проведуть тестування журналістів Першого національного

Ігор Куляс: "В очах у людей з'явилася надія і бажання працювати, вони розправили плечі"

Служба новин, яку треба лише розбудити

Чому Нова профспілка проти? Вона - за!

Тестування служби новин НТКУ завершилося

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1140
Читайте також
04.10.2001 13:49
незалежний експерт-дослідник телебачення і радіомовлення
1 606
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду