Пан Зінченко – противник свободи слова в Україні?

15 Квітня 2005
1141
15 Квітня 2005
19:47

Пан Зінченко – противник свободи слова в Україні?

1141
Надзвичайно дивно виглядає заява держсекретаря України пана Олександра Зінченка про те, що створення Суспільного телебачення є передчасним.
Пан Зінченко – противник свободи слова в Україні?
Дивною і химерною виглядає і аргументація такої позиції. Що це означає: "таке телебачення слід створювати, коли є необхідні умови"?! Це просто лукавство. Всі умови для створення Суспільного телебачення є.

Ніщо не заважає вже сьогодні починати реформування НТКУ в сучасний канал, який може цілком послуговуватися власним Редакційним кодексом, у якому виписано стандарти інформаційної журналістики і етичні принципи роботи інформаційних редакцій. Кодекс такий є – його розробила Коаліція громадських організацій "Суспільне мовлення". Потрібна лише політична воля нового керівництва НТКУ до ухвалення такого кодексу внутрішнім редакційним законом. Крім того, це не суперечить жодним чинним законодавчими нормам. Крім того, це не потребує додаткових витрат.

Ніщо не заважає вже зараз проводити атестацію працівників НТКУ, переформатування штату. Є повною нісенітницею, коли лише в новинах працює понад 300 людей і вони роблять продукт, який навіть з найбільшою поблажливістю не можна й віддалено назвати теленовинами. Ніщо не заважає залишити в новинах лише тих співробітників, які готові навчатися вмінням та навичкам сучасної інформаційної журналістики. І навчати їх. Це не коштує великих грошей.

Ніщо не заважає шукати і знаходити для решти ефіру НТКУ сучасні високоякісні публіцистичні програми. Є такі програми, є такі виконавці, знайдуться і спонсори.

Ніщо не заважає законодавцям вже у вересні ухвалити новий Закон про Суспільне мовлення, який дасть змогу логічно завершити процес трансформації НТКУ в Суспільне телебачення. Закон, який дасть змогу змінити (якщо це справді необхідно) форму власності НТКУ, сформувати Наглядову раду і усталити певний механізм фінансування Суспільного телебачення.

Звісно, маючи такі важелі впливу на ситуацію, які нині має пан державний секретар, можна всі ці процеси свідомо гальмувати і відкласти створення Суспільного телебачення на 2006, а, може, й на 2010 рік. Якщо ситуація саме так і розвиватиметься, чи не буде це підтвердженням певних дій пана Зінченка?

Виглядає сміховинною альтернатива, яку пропонує пан державний секретар. Невже "Євроньюз" та "Діскавері" можуть замінити для українського суспільства високоякісні і незаангажовані окремими політичними силами новини Суспільного телебачення? Вибачте, але така думка виглядає просто знущанням над здоровим глуздом.

Суспільне мовлення вигідне всім. І суспільству, яке матиме якісну інформацію, і владі, яку нинішнє державне телебачення і взаємовідносини влади з цим телебаченням просто дискредитують. І опозиції, яка матиме постійну трибуну для критики дій влади, навіть за умови, що влада почне тиснути цензурою комерційні телеканали.

Слід також нагадати пану Зінченку, що, йдучи до влади, нинішня політична команда, зокрема, обіцяла і створення Суспільного мовлення. Невже в зв'язку з перемогою "помаранчової революції" стало можливим таке брутальне нехтування своїми передвиборними обіцянками? І яку популярність матиме нинішня владна команда до парламентських виборів, якщо чинитиме так?

Заява пана Зінченка демонструє доволі реакційну позицію щодо свободи слова в країні. Суспільне мовлення (а не нинішнє кишенькове державне) може бути єдиним стовідсотковим запобіжником проти нових спроб цензури, до яких, я впевнений, виходячи з такої позиції керівника Секретаріату Президента, буде вдаватися влада, особливо з наближенням парламентських виборів.

Залишається сподіватися, що пан Зінченко зробив свою заяву необдумано і виправить свою помилку. Але виправляти її слід не словами, а діями, які (в межах компетенції держсекретаря) сприятимуть швидкому перетворенню державного телемонстра на сучасне Суспільне телебачення.

Читайте також:

Сергій Правденко: «Головне, щоб пан Зінченко зараз не „нарадив” Президентові»

Лідер СПУ шкодує, що в Україні досі немає Суспільного телебачення
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
МГО «Інтерньюз-Україна», для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1141
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду